2009-09-04

Sigtuna Black October

Principiellt är jag lite osäker på det här. Visst är det en intressant öl, men är det verkligen okej att släppa en schwarzbier i oktoberfest-släppet bara för att man har ”october” i namnet? Jag hade helst sett att man lämnat släppet öppet för ytterligare några svenska märzen-öl.

Sigtuna Brygghus har under sin nya bryggmästare Mattias Hammenlind lanserat en trave nya öl, bland dem två som lanseras på Systembolaget nu i september. Dels schwarzbieren Black October, dels märzen-ölet Oktoberfest (AKA Sigtuna Märzen) som jag får återkomma till. Den här är på 5%.

Färgen är svart med en mycket mörkbrun kant. Det fingertjocka skummet är ljusbrunt. Det sjunker ner fort utan att lämna några rester på glaset.

Doften är rostad med toner av malt och en lätt aning rök. Viss sötma och aningar av rågbröd och sötmandel. Rena klara dofter.

Smaken är maltig med massor av halvsöta rostade toner. Viss frisk bitterhet. Medelstor kropp. Toner av rågbröd (pumpernickel, men också långfranska) i eftersmaken, rostade nötter och en torr beska som avslutas med fruktiga rostiga toner med en aning alkohol.

Kolsyran är lite starkare än vad som är vanligt för lageröl; de friska bubblorna är kraftiga och medelstora. Vätskan är torr och medel-mjuk.

Jag är svag för en välgjord fyllig schwartzbier, och den här är klart i klass med många av de tyska och tjeckiska jag druckit. Bra, Sigtuna!

Betyg: 3,25. Tillgänglighet: Systembolagets säsongsöl september, i detta nu finns 7.100 flaskor kvar. Pris: 22:50 för 500 ml.

9 kommentarer:

  1. Det jag vill veta är om Mattias verkligen har Bryggmästare utbildning...?????...

    SvaraRadera
  2. @Bruno: Brygger de bra öl så... Tja, jag har ingen formell utbildning för mitt jobb heller.

    SvaraRadera
  3. Eller, missförstå mig inte här: Jag tycker såklart tt det är mycket bra att ha en stabil teoretisk grund och stor erfarenhet när man ska leda ett bryggeris tillverkning. Men det kan inte vara allt.

    SvaraRadera
  4. Mattias är utbildad på den tvååriga Bryggeriteknik-utbildningen i Ludvika.

    Mvh
    Marc Schuterman
    Brill & Co

    SvaraRadera
  5. Men man ska inte kalla sig bryggmästare om man inte är det och det blir man inte i Ludvika...han är bryggeritekniker...huvudbryggare...chefbryggare...man ska inte kalla sig något man inte är...;)...

    SvaraRadera
  6. Wikipedia: "Bryggmästare är ett yrkesnamn på en person som fått mästarbrev i ölbryggning, eller arbetar som arbetsledare på ett ölbryggeri."

    SvaraRadera
  7. inget mästarbrev i Ludvika...och jag säger inte att man får kalla sig det om man är arbetsledare på bryggeri...personligen skulle jag tycka det var fel att kalla mig för något jag inte har ett diplom på vägen för...men det är nog bara jag...ses på Sthlm Beer Marc ;)...

    SvaraRadera
  8. Bruno, i ett avseende har du naturligvis helt rätt. Föreningen Sveriges Hantverksråd har 109 "mästarbrevsyrken" (varav bryggmästare är ett) där man måste ha varit yrkesverksam i minst 6 år och klara ett prov för att kunna få ett mästarbrev. Titlarna har inte längre något juridiskt skydd men följer den gamla skråtraditionen. Och ett sådant mästarbrev har Mattias inte ännu, så han skulle inte kunna kalla sig bryggmästare enligt dessa kriterier.

    Å andra sidan har begreppet bryggmästare också en annan betydelse, eftersom många använder begreppet för den som är huvudbryggare på ett bryggeri. Och, som min favoritfilosof Wittgenstein sa, "ett ords betydelse är dess användning i språket". Så i den betydelsen är Mattias bryggmästare.

    Och, alldelles oavsett hur vi definierar begreppet, ser jag också fram emot att ses med en öl i näven på festivalen! ;)

    SvaraRadera
  9. Bryggmästare eller inte tycker dock att han gör ett j-vligt gott öl. Hittade det igår och ska definitivt köpa några flaskor till.

    SvaraRadera