2009-09-09

Ölbloggarträffens blindprovning II: Pale Ale


”Nu kommer en pale ale” berättade Afram och gav oss varsitt litet glas. Detta noterade jag under provningen:
Grumlig. Mörk bärnsten.
Fuggles? Fin fruktig doft. Lite citrus. Moget lugn. Karamell och praliner.
Torr. Fruktgodis. Humle. Antydan till vaxbönor.
Lätt kolsyra, Medel vätska.

Fin bra bitterhet.

Lätt fräsch kolsyra. Medium vätska.

Här var vi rörande överens: Det här var en ganska medelmåttig engelsk pale ale, troligen inte brittisk, kanske gjord av någon som inte är uppväxt med stilen. USA? Tyskland? Sydeuropa? Ingen kände direkt igen den från något av de svenska småbryggerierna. Vad jag minns var det ingen som kom med några konkreta förslag.

Facit: Mikkeller All Others Pale. Mitt skissbetyg: 3,6

8 kommentarer:

  1. All Others Pale lär nog ha varit hur trött som helst, har för mig att den bryggts vid ett tillfälle och det är nog närmare två år, om inte mer. (Rätta mig om jag har fel.)

    SvaraRadera
  2. Jag har för mig samma sak, närmast fel att dricka just nu.. Minns den som helamerikansk och frisk för över ett år sedan..

    SvaraRadera
  3. Krögare som serverar gammal öl bör skämmas och hängas ut.

    SvaraRadera
  4. Till anonym så kan man ju faktiskt försvara krögare att det är inte alltid dom som serverar gammal öl, utan dom följer bäst före datum enligt bryggeriernas beslut... ;)

    Sen att en IPA eller APA inte vinner på att lagras är en annan femma... men jag tycker inte vi ska klandra krögarna då utan många krögare är noviser och lär sig snabbt

    Jonas
    Brill & Co

    SvaraRadera
  5. däremot anonyma bloggkritiker bör hängas ut och skämmas ;)

    SvaraRadera
  6. I Mikkellers fall har de ett bäst före datum som inte, ahem, hänger ihop med verkligheten. Klart att ölet är drickbart men om det smakar bra är ju en annan femma. En två-tre år gammal Stout, Porter, suröl och liknande är ju lugnt, i vissa fall är det bättre än färskt, men en APA. Nja, där tycker jag Mikkeller är ute på riktigt tunn is. Har full förståelse för att ett bryggeri vill ha igen pengar de investerat i en ölbryggning men någon hejd får det ju vara. Ett bättre sätt att hantera det här på torde ju vara att brygga lite mindre batcher så man slipper sitta men en jäkla massa ”skärpöl” som ger bryggeriet, importörer och pubar dåligt rykte.

    /Markus

    SvaraRadera
  7. I det här fallet tycker jag att det kan vara okej att servera en öl som kan ha passerat sin smakmässiga topp: Vi var kunniga och kritiska kunder som kan skilja mellan trött, skadad och perfekt öl. Och vi tyckte mycket riktigt att den här inte var något speciellt även om den inte var infekterad eller oxiderad bakom igenkännliget.

    Fast det är ju kanske ingen öl vem som helst borde ha kunnat få in, den som köper bör få veta hur ölen är lagingsmässigt.

    SvaraRadera
  8. Hade varit intressant om bryggare som brygger Pale Ales kunde skriva lite om hur ölet i den stilen smakar eller kan upplevas beroende på hur lång tid efter bryggningen skett, inte ett bäst före datum utan snarare ett rekommenderat tidsspann för när ölet bör drickas för bästa möjliga upplevelse.

    SvaraRadera