Vi traskade vidare till Åbros monter, som visade sig vara en klurigt konstruerad släpkärra som kunde fällas ut till en större bar. Där provade vi en öl jag hört rykten om under hösten om den ofiltrerade Åbro Färsköl. Jag noterade ”Gräddig, krämig, lite jordig, elegant och törstsläckande”. Något helt annat än deras standardlager.
Förhandlingar vidtog om den gick att få till Linköping. Säljaren i montern verkade tveksam – ölen har en hållbarhet på en vecka och den måste ha obruten kylkedja. Men helt omöjligt lät det inte, vi får se vad som händer…
Så kom vi till Cask Swedens monter. Cask Sweden… Jag har inte hört namnet förut men det är ändå något med firman som känns bekant. Nå, de hade tagit dit James från Brewdog som serverade öl och pratade för sig. Fick äntligen en oskadad skvätt Trashy Blonde. Den var väl… Lättdrucken och sådär, men inte så mycket mer.
Snart kommer deras ekologiska svarta lager Zeitgeist på Systembolaget, och det tycker jag att man ska se fram mot; ”cholkadig och smaksig, nog bra till stek och gräddsås” antecknade jag.
Sedan kommer en rad i mitt anteckningsblock som jag inte kan läsa. ”Bieiccncik”? Bäst att hoppa över…
… till TOMPs monter. Där insåg jag att det är de som importerar nordtyska Flensburger till Sverige. Kan bara bra att veta om man ska köra ölprovningen ”Tyskland”. Inte för att de gör någon öl i toppklass, men de har ett brett sortiment med de flesta tyska öltyper. Och de tar också in Wells & Youngs. Fast det visste jag ju redan?
Oceanbryggeriet är med på mässan för tredje året, den här gången i samarbete med Bishops Arms. Jag provade förstrött en nyhet från dem, Lager 12°. ”Lätt i kropp och smak, lättdrucken med medelbeska. Torr i slutet” skrev jag om den.
Kul i den montern var annars de specialbrygder för olika krogar som Oceanbryggeriet och Dugges gör.
Jag fick här också reda på att Ölands byggt om bryggverket, en del i de tidigare konstiga rök/rostade smakerna skulle ha berott på att vörten närmast värmeelementet bränts fast.
Det är intressant att Åbro Färsköl inte är något annat än deras standardlager Kung. Fast ofiltrerad och opastöriserad. Där ser man hur man kan förstöra en god öl...
SvaraRaderaDär ser man. Och kung som är deras budgetöl och inte standardölet, till och med. Om det nu alls är någon skillnad mellan dem.
SvaraRadera