2007-12-29

Hantverksbryggeriet Sotarn

Det västeråsbaserade Hantverksbryggeriet har nu funnits i fyra år, men känns trots sin begränsade distribution redan som ett etablerat kvalitetsbryggeri som har koll på såväl traditioner som experimentlusta.

Minns jag rätt var deras oatmeal stout Sotarn en av deras första öl som presenterades för en bredare allmänhet. Det är annars en stil som inte varit helt vanlig i Sverige, det närmsta jag kommer att tänka på är Oatmeal Porter från Jämtlands Bryggeri.

Färgen är kolsvart; det fingertjocka luftiga skummet är ljusbrunt. MAssvis av skumrester på glaset.

Doften är bitter - rostad. Lätta syrliga toner blandas med havregröt och svart bröd (pumpernickel).

Smaken är robust med bra bitterhet. Syrliga smaker och en tydlig ton av havrefing-gröt. Smaken och kroppen är lättare än väntat, vilket är rätt bra. Antydan till vax i smaken. Eftersmaken är lätt bitter med rostade salta toner av buljong.. Avslutningen bjuder på en behaglig sötma liksom återhållen sötma.

Kolsyran är mild, den skapar ett litet skum i munnen. Vätskan är krämig och mjuk.

Lättdrucken och balanserad med mycket karaktär. Betyg: B+ Very good, 4,1.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar