Aningen överraskande fick skotska Brewdog in två ekologiska (vad hände med ordet ”biodynamisk”?) öl i Systembolagets fasta sortiment nu i veckan. Den ljusa av de två heter 77 Lager och beskrivs som en ”Organic juxtaposition pilsner” på 4,9%.
Färgen är ljust guld, vätskan klar. Det stora skummet sjunker ner till ett två fingrar tjockt luftigt. smutsvitt skumlager lämnandes en del rester på glaset.
Doften är först frisk med mycket humle. Sedan kommer söta toner av vit formfranska, aningar av sur jäst, pappersmassa och lite torkade äppelringar.
Smaken är till att börja med torr med en underlig blandning av aromhumle (blommor, frukt, jord, hö). Svag kropp. Söta toner av småkakor och deg. Det utvecklar sig med lite jordiga blommiga toner. Eftersmaken är mer söt än bitter med mineraler, alkohol(!) och deg. Lite salt i slutet.
Kolsyran är medelstark; de medelstora bubblorna mjuka. Vätskan är lätt.
Hörni. Om det här ska föreställa en tysk pils som Beeradvocate ger sken av så ska den vara ren, torr och bitter. Det är inte den här, Man skulle kunna kategorisera den som en amerikansk lager, men… Det är fortfarande inte en speciellt bra öl.
När jag läser andras recensioner av den här ölen så slås jag av hur olika dofter och smaker som beskrivs. Vilket ytterligare spär på min åsikt att Brewdog borde satsa mer på att få ordning på sin öl än tjafsa med alla som kommer i deras väg.
Punk eller inte, det är ölen som till slut räknas.
Betyg: 2,65. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment. Pris: 13:90 för 330 ml.
Tycker du inte det är konstigt att man helt plötsligt använder sig av en annan etiketts design...så den är nog licens bryggd...kolsyran känns stor bryggeri...
SvaraRadera@Anonym: Du har en poäng där. En annan indikation på licensbryggd är att datumstämpeln är gjord med bläckstråleskrivare och inte den stämpel som de andra Brewdog-ölen har.
SvaraRaderaSkulle BrewDog vara biodynamiska? Ekologiskt och biodynamiskt är inte samma sak...
SvaraRaderahttp://www.vemihelvete.se/2009/04/om-ekologiskt-vs-biodynamiskt.html
Tycker ändå det låter riktigt konstigt om BrewDog låter licensbrygga sina öl... fast vad vet jag.
SvaraRadera@Alexi: Tackar för klargöranet. Det där visste jag inte innan.
SvaraRadera"Hörni. Om det här ska föreställa en tysk pils som Beeradvocate ger sken av så ska den vara ren, torr och bitter. Det är inte den här,,,,, "
SvaraRaderasedan när blev beeradvocate världens mittpunkt??
Man kanske skulle fråga bryggeriet vad dom typar den som?
Ölen är licenbryggd. Bara att kolla på deras bryggdlängd och hur mycket öl Systemet vill ha. Detta går inte ihop. Ärligt?
SvaraRadera@ alla som inte går ut med sina egna namn ("Anonym"):
SvaraRaderaOch om den är licensbrygd. Spelar det så stor roll? Hade den smakat bättre om den var gjord på deras eget system? Det är inte beståndsdelarna i bryggsystemet som ger huvudkomponenterna i smaken, det är ingredienserna och kvalitén på dessa.
Om ni nu tycker att BrewDog skulle ägna sig åt "selling out" för att nå en större publik i och med att de skulle licensbrygga (ej säkert för den delen) skulle ni kanske reagerat redan när de konstruerade en lager.
Vi tyckte inte att den var så jäkla god, oavsett tillverkningssätt, men vi dömer dem inte på förhand baserat på eventuell uppfattad korrekthet i den "äkta" mikrobryggprocessen eller inte, jämför gärna med den danska diskussionen om "BBB" som jag refererar till i slutet av detta inlägg.
Har man en bra produkt ska man göra det som krävs för att få ekonomi i försäljningen utan att kompromissa i kvalitén. Det kanske helt enkelt är så att de inte är grymma på att göra lager, eller att lager inte är så jäkla gott?
Vi provade Dugges Lager No 1 och den smakar inte, i vår mening i närheten av Dugges ale och porter. Det betyder inte att vi tror att den är licensbrygd hos ett större bryggeri, eller att vi skulle tycka annorlunda om den om den vore det. Vi bara konstaterar faktum.
Jag kan också konstatera att ju längre bort man är från bryggprocessen desto styvare och rigidare tenderar man att se på den.
Jag är inte anonym.
Daniel L Gruneau
Schnille och Schmak
Gnällspiken eller språkpolisen kommenterar:
SvaraRaderaLidensbryggning innebär att någon betalar någon annan för att få göra öl med deras varumärke och recept, tex Spendrups som gör Heineken på licens.
När man betalar någon annan för att göra öl åt en så brukar det kallas kontraktsbryggning eller lönbryggning, tex Mikkeler, Millingstorpts gårdbryggeri eller Brooklyn Brewery på flaska (utom 75cl).
Patrick Holmqvist
Hmm intressant det där med att folk känner olika smaker. Själv kände jag ingen humle alls. Mest bara brödigt maltig. Håller dock med om att det var en rätt medelmåttig lager.
SvaraRadera@Daniel: Vi är helt överens i safrågan, den här flaskan 77 Lager hade inte varit bättre (eller sämre) avsett var själva jäsandet etc hade skett.
SvaraRaderaFör många är ölets provinens viktig, vilket jag kan förstå och respektera. Även för mig kan det ha visst intresse, men huvudsaken är hur ölen smakar.
(Utvikning: Hade jag brytt mig om ifall en "öl" hade gjorts av malthumleessens, alkohol och kolsyrat vatten? Om jag visste att det använts kvicksilver under tillverkningen? Får återkomma.)
Men jag är ändå mycket intresserad om den här ölen bryggts i Fraserbourgh eller inte. Som ni kanske märkt är jag nästan lika intresserad av branschen och ekonomin kring öl som själva drycken. Av erfarenhet vet jag också att det är den typen av inlägg som är populärast (genererar flest kommentarer och besök) på bloggen.
Bryggerier brukar inte vara allt för duktiga på att berätta om sin verksamhet, både beroende på tidsbrist/ointresse eller att man inte vill berätta allt. Att få reda på/inse att en mindre bryggeri får en jätteorder från Systembolaget och att olika detaljer tyder på att det bryggs på annan plats än deras egna bryggeri är för mig därför väligigt intressant. Än mer fär högsvansade Brewdog.
@Patrick: Noterat. Jag var tvungen att rita lite lådor och pilar för att inse vad du menade, men nu begriper jag. Ska bättra mig på den punkten.
@Anonym: Du har klart en poäng där. Fast det står "Pils" på flaskan, och tjeckisk var den definitivt inte. Oavsett stil hade jag inte tyckt att det var en jättebra öl.
SvaraRaderaAlltid intressant med kontaktsbryggning och hur det påverkar "smaken" eller tyckandet. Brygghuset har stor betydelse för hur bryggeriets hussmak utvecklas. Byter ett bryggeri bryggverk så måste också recepten anpassas till detta så att ölen smakar ungefär likadant. Heineken kräver till exempel liggande jästankar av Spendrups.
SvaraRaderaVad som kan reta mig som bryggare är att man inte i alla fall är ärlig och tydligt märker ut i fall ölen ej produceras "in-house". Lovar att om Ocean skulle behöva brygga utanför våra väggar så kommer det också att stå på produkten. Men jag tror att så aldrig kommer att ske, men man ska aldrig säga aldrig. Roten till det onda är SB och deras volymtänkande som kan tvinga fram detta.
Thomas Bingebo
Bryggare
Oceanbryggeriet Göteborg
Var ligger brew dogs bryggeri?
SvaraRadera@Anonym: Här!
SvaraRaderaEn sågning av ölet tycker jag är lite onödigt. Nog för att det alls inte smakar som en traditionell pilser men gott är det.
SvaraRaderaSen vore det tråkigt om BrewDog med sin höga svansföring - och allt prat om lyckan i att vara en underdog - började med kontraktsbryggning. Här finns det väl dock inget annat än indicier...