Raasted Cascade IPA från danska Raasted Bryghus. Ännu en dansk öl av en amerikansk anpassning av en brittisk stil. Råsted är en mindre ort norr om Randers på Jylland.
Jag drack den här i våras, då under namnet Raasted India Pale Ale Cascade. Då fick den betyget 3,9. Det var då ur batch 104, nu är de uppe i 145.
Betyget blev nu 4,2. Lite dallringar på skalan, så man kan nog sluta sig till att den är lika bra då som nu. Eller så är jag på aningen mer AIPA-humör idag.
Ölens färg är kopparfärgad och aningen grumlig (efterjäst på flaska). Skummet fullkomligt exploderar i glaset när man häller upp, det sjunker så småningom ner till ett tjockt hårt skum som växer upp ur glaset med en finfin krater. Doften är syrlig med toner av grapefrukt, pommerans, clementiner, sötma och lite jäst.
Smaken är på sätt och vis väldigt dansk: Det finns gott om amerikansk humle, men den är inte alls så aggressiv som den kan vara i originalet. Den ligger då närmre den engelska IPA-traditionen men med de nyare sorteran humle. Förutom det man kräver av en bra IPA (bra bäska, robust lite söt malt, fruktiga toner) finns genomgående en mild bakgrundston av kaffe och rostade nötter vilket ger ölet personlighet. Kolsyran är mild med massor av små bubblor och vätskan är mjuk och behaglig.
Kort sagt en riktigt trevlig och lättdrucken öl, som såväl respekterar traditionerna som är nyskapande.
Är det bara jag, eller håller hela ölvärlden sig fulltidssysselsatt med att brygga den ena AIPA:n efter den andra? Hör man någonsin talas om någon annan stil numera?
SvaraRaderaAIPA for president!
SvaraRaderaHörru Bark, tror du jag kan hitta den där ölen någonstans i Fredrikshamn?
Vad är A:et i AIPA, sade vi?
SvaraRaderaDempa: Ja, Raasted har rätt bra distribution på Jylland, även om jag inte kan lova något... Annat än om jag får en betald studieresa. Skicka pengar!
SvaraRaderaMagnus: American.
Morgan: Nu är väl "överallt" en liten överdrift, men jag tror helt enkelt att det beror på att det är en rolig öl att experimentera med. Stilen är ung, rätt fri och ölkännarna har inte så mycket fördomar om den. Samt att det ger tillfälle att använda amerikansk humle på ett sätt som inte Europeisk tradition inbjuder till. Att just danskarna är så förtjust i AIPA beror nog på tajming: Mikrobryggerierna kom fram där när de amerikanska stilarna börjat mogna fram.
Nja, det finns ju vanliga APA (American Pale Ale), olika varianter av APA (Aveny Pale Ale), DPA (Denver Pale Ale, alternativt Double Pale Ale som t ex Flying Dog Double Dog Pale Ale), DIPA (Double IPA),IIPA (Imperial IPA), SPA (Swedish Pale Ale) och till sist den kanske mest intressanta av US-bira som jag hört på sistone; OES (Obovoid Empirical Stout), :-).
SvaraRaderaUndrar vilken öl som kallar sig "Swedish Pale Ale"? Det känns vagt bekant.
SvaraRadera