Jag begriper inte riktigt sortimentsrollen för den här ölen: Den släpptes i april 2010, de strategiska nyheterna som minst ska vara kvar i ett år. Kollar man vilka öl som skulle in då (länk) så är det vara "Volym, lager burk internationell, BAS, -, 330 ml, Bredda erbjudandet på 33 cl" som stämmer med förpackningen. Men Jenlain Blonde här är ju ingen lager? Nej, jag blir inte klok på det här...
Eller: Det är inte den ölen! Bryggeriet har döpt om den här ölen överallt utom i Sverige. Ölen heter Jenlain Blonde på burken, men det är numera en Bière de Garde på 7,5 % (länk). Ölen i den här burken heter i resten av världen No. Six Biere Blonde Speciale och är en ljus lager. Då stämmer allt.
I vilket fall. På burken står det Jenlain Blonde och den kommer från franska Brasserie Duyck. Alkoholhalten är 5,9 %, och det är en ljus lager. Att vissa ska krångla till det...
Dessutom börjar det bra med att flärpen på burken går av.
Färgen är neutralt ljusgul; vätskan är klar. Det två fingrar höga vita skummet sjunker långsmt utan att lämna speciellt mycket skumrester på glaset.
Doften är mild, ren och neutral. Eller, för att vara ärlig, rätt trist. Lite sötma och beska aningar.
Smaken har en ren krispig sötma... Aningar av färskt franskbröd och en mycket svag aning av nötter samt en syrlig uppfiskande smak. Eftersmaken är söt, som mjölk med uppblötta frukostflingor, och en mycket ren, närmast konstgjord beska i bakgrunden. Det finns en syrlig-besk metallisk ton i slutet.
Kolsyran är ganska stark, de små bubblorna är friska. Vätskan är lätt mjuk.
En lätt och uppfriskande öl, tillsatsen av vetemalt skapar en lätt syrlighet som gör att den fungerar bra till den svenska husmanskosten med dess ofta söt-salta smaker. Fast om man ändå ska ha den här typen av öl väljer jag hellre Spaten Premium, som har lite mer karaktär. Dock: Som en relativt billig 33 cl burk så är den faktiskt... nästan okej.
Betyg: 2,85. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortoment. Pris: 12:90 för 330 ml.
Skärpning mannen den e ju smått fantastisk denna öl
SvaraRaderaAbsolut, instämmer helt herr Anonym!
SvaraRaderaSkärp er anonyma! Den här ölen smakar kattpiss. Jag minns besvikelsen som spred sig på bussen inför bortamatchen mot Öster när den slank med i den blandade påsen. Jag tycker snarare att betyget är i överkant. All heder åt Magnus som nästan sågar den.
SvaraRaderaInstämmer med recencenten, varför krångla till detta så. Jag har druckit bryggeriets produkter sedan 80-talet, då det verkligen var e n Bière du Garde i 75 cl flaska och mer åt Brune hållet än Ambré. Dessa kunde man lätt spara i 3--4 år utan att den blev dålig, däremot torrare. Men idag när det mesta säljs på burk och verkar vara filtrerat kan man tydligen göra vad som helst för att komma in på en marknad. När den dök upp på marknaden i Sverige började jag skriva till Duyck bryggeriet eftersom Systembolaget marknadsförde detta öl som en ljus lager, men bryggeriet skryterpå sin hemsida om sin gamla överjästkultur som funnits på bryggeriet under mycket lång tid och som används till alla deras produkter. Jag fick aldrig ngt svar, men efter några månader fick jag tag i den svenska importören, som visade sig vara en duktig vinhandlare i Skåne som inte visste så mycket om öl. Däremot berättade han hur det gått till när denna öl kom hit. Alla svenska grossister/agenturer erbjuds att bjuda på en bestämd produkt som Systembolaget anser fattas i sitt sortiment, denna gången var premissen "ljus lager från Frankrike" Eftersom denna agentur specialiserat sig på franska viner tyckte de att varför inte ta en fransk öl också....Sedan vidtog ett tufft arbete med att anpassa denna produkt för Systembolagets krav; Returburk 33cl med svensk pant.... Jag misstänker att du har rätt de körde helt enkelt en ny förpackning till ett redan existerande öl, för om man går till Duycks hemsida så finns ingen ljus lager med detta namn.
SvaraRadera