Dugges Lager № 1, deras första lagerrecept, är en ljus amerikansk helmaltslager med en alkoholhalt på 4,7%.
Färgen är djupt guldgul, det två fingrar höga skummet är varmvitt och kompakt, det lämnar en del skumrester på glaset når det sakta sjunker ner.
Doften är söt med en del beska humletoner och en mild ton av honung. Lite milda fruktiga dofter och en aning virke.
Smaken är bitter-söt med distinkta toner av färskt trä och aningar av exotisk frukt. Den växande beskan har en metallisk ton, humlebeskan finns där men den är genomgående ganska mild. Lite sågspån i eftersmaken liksom en måttlig sötma och en metallisk beska.
Kolsyran är medelstark, bubblorna små. Vätskan är medelmjuk.
En överraskande enkel brygd från Dugges. Och här kände jag faktiskt den omtalade metalliska tonen som många hävdar är Slottkällans hus-smak. Nå, den är fortfarande en hyfsat lättdrucken öl som trots allt är lite intressantare än de vanliga storbryggeri-ölen.
Betyg: 3,15. Tillgänglighet: Systembolagets fasta (strategiska) sortiment. Pris: 24:90 för 500 ml.
All Spring Beer bryggdes i Mölndal. Medan Lager No 1 till en början bryggts i Uppsala.
SvaraRaderaMvh
Marc
Vilket gör att det inte är samma öl som han offererade systembolaget ocd det sim finns på hyllorna.
SvaraRadera@Anonym: Du har helt klart en poäng där. Å andra sidan: Är en öl som Nils Oscar (slumpvis valt bryggeri) bryggt i sitt lilla (50 l?) experimentbryggverk samma som de kommer att brygga i sitt stora bryggverk? Knepigt det här.
SvaraRaderaAnonym: Du har en bra poäng där och man kan ju undra ifall smaken kommer ändras när man börjar brygga Lager No1 i Mölndal.. Förhoppningsvis blir det till det bättre men man ju undra om det som nu finns på hyllorna är densamma brygd som Offertprovarna fick via blindprovning..
SvaraRadera(Vore trevligt med en kommentar från Dugges himself)
Hur lång tid är det kvar innan Dugges brygger all sin öl i Mölndal så den får den kärlek som sitter därnere i väggarna till god öl?
Själv ser jag Lager No1 som en rejält frisk och humlad Spaten med en viss metallisk smak som antagligen är en del av Slottkällans hussmak.. (Kanske dags för att kolla upp det där på allvar för Slottkällans?)
Man kan ju undra när Avenyn Ale dyker in bland hyllorna förutom i Mölndal.. :)
Verkar som det är Kals Stout som Dugge får in på bolaget i höst. Skönt att han får in något annat en lager.
SvaraRaderaTyckte Lager no. 1 var ok, men visst märkte man en hel del metalliska toner.
Here we go again (fascinerande att det alltid är någon Anonym som gnäller, har ni tänkt på det?)...
SvaraRaderaLicensbryggning är normalt, okej, ett vanligt sätt att matcha bryggkapacitet med bryggbehov och något som vi kommer få se ännu mer av i framtiden, både i Sverige och utomlands. Att lämna in prover till Systembolaget som inte är bryggda i full skala och på samma bryggverk som det sedan bryggs på är också vanligt. Ett slumpmässigt exempel är Stefan Gustavssons Mohawk-prover, som inte heller är bryggda i storskaliga batcher på respektive bryggeri när de lämnas in till SB - och det är inget konstigt med det. Tror ni Jessica Heidrichs S:t Eriks Pilsner-prover var bryggda i full skala på Slottskällan innan de lämnades in?
Jag har sagt det tidigare och jag säger det igen: det är skillnad mellan teoretiska köksbordsresonemang och den verklighet som bryggerier, importörer, Systembolaget och restauranger lever i dagligen. För den som vill vara säker på att få så små variationer som möjligt i ölen (och det är väl ok) är det nog säkrast att hålla sig till de stora industribryggerierna med sina jättestora datorstyrda system (och inte dricka dem på fat där olika kolsyretryck etc kan göra skillnad). Dricker man hantverksöl får man vänja sig vid att det är små variationer från batch till batch, även om ölet är bryggt på samma ställe. Björn på Oppigårds sa ju exempelvis själv nyligen att hans hyllade Amarillo Spring hade små varitioner mellan batcherna. Vad är det för mening att börja fråga sig vilken batch som var mest lik Systembolagsprovet? Och ska alla konsumenter börja dricka sina öl i ISO-glas för att Systembolaget använder dessa när de provar? Annars smakar det ju ändå inte exakt likadant. Och vilken temperatur hade ölet när det provades, och från vilken höjd hälldes det i glaset? Och hur lång tid efter bryggdatum provades ölet? Om det provades två månader efter bryggdatum och konsumenten köper det efter tre månader är det ju inte heller exakt samma öl. Men tänk om det licensbryggda ölet smakar likadant efter tre månader som det ursprungliga provet smakade efter två? Vilket är då mest överensstämmande? Och hur ska vi någonsin kunna kartlägga alla mikroskopiska faktorer? Som sagt, det finns mycket man kan filosofera om. Om man sedan är intresserad av att veta mer om hur den faktiska, praktiska verkligheten ser ut rekommenderar jag att man tar tillfället i akt att prata med olika bryggare och leverantörer på mässor eller liknande, kanske gör besök på ett par bryggerier, och utforskar Systembolagets hemsida om hur inköpsprocessen etc går till. På så sätt kan man få en bredare och mer praktisk bild av ölvärlden.
Martin: Micke hjälper dig säkert gärna med info. Tror dock chansen ökar om du mailar honom på info@dugges.se så att han vet att du vill ha svar ;)
Marc: Tro mig jag vet hur inköpsprocessen går till och vet att man kan ändra recept samt att batcher kan variera sig men det jag ställer mig frågande är ju att den konstiga bismak som Gamla Slottkällans bryggeri verkar ha som hussmak och ger en metallisk smak på nästan all öl dom brygger och tyvärr då även Dugges Lager No1..
SvaraRaderaMen förhoppningsvis försvinner ju denna när all öl bryggs i Mölndal..
@Marc: Tack för dina insiktsfulla kommentarer. De uppskattas verkligen!
SvaraRadera