2010-01-24

Öl- ost- och chokladprovning på Jolla


Igår var det dags för årets första aktivitet med Svenska Ölfrämjandets Östgötasektion: Öl- ost- och chokladprovning på chokladstället Jolla i Norrköping. Redan förra året var det en sådan provning, men den missade jag på grund av tågproblem. Det blev succé och nu var det dags för en andra omgång.

Jolla skulle givetvis stå för choklad och ost. Ölen, visade det sig, kom huvudsakligen från Great Brands. På plats från ölföretaget var säljaren Niklas, och tanken var att de tillsammans skulle leda arrangemanget.

Jag har ju ett grundmurat rykte om att alltid komma sist till provningarna, men inte heller den här gången - av någon anledning hade jag skrivit att provningen skulle starta 14, så jag var en hel timme för tidig. Innebär det att jag för att få balans i världen måste vara jättesen till nästa arrangemang? Hmmm, hoppas inte det då det är på De Klomp.

Åtta bitar chokladbaserade produkter (tre rena chokladbitar och fem praliner) samt en bit Saint Agur ädelost. Till detta skulle vi prova fyra olika öl. Men glasbrist gjorde att vi fick börja med tre öl som hälldes upp när vi kom in:
Men vi fick inte röra något varken i glas eller provningspapper. Först höll Jolla en introduktion till kakaons värld, inbegripande tuggande på en orostad kakaoböna (smakade lätt bittert med en aning kakao i bakgrunden) och titt på en film från en leverantör som visade processen att göra ... ehhh... "craft chocolate" skulle jag kalla det.

Introduktionen tog sina modiga 40 minuter och verkar vara den som hålls på de chokladprovningar som de håller med jämna mellanrum. Själv började jag bli lite rastlös i slutet - på mina provningar har jag visserligen en kort introduktion, men jag skulle aldrig våga prata så länge utan avbrott. Vi fick prova bitar ren choklad från huvudtyperna av chokladbönor; Criollo, Forastero och Trinitario.

Jolla myser, vi andra smakar och funderar

Äntligen dags att göra vad vi var där för! Första ölen var Wisby Julbryggd, som med sin amerikanska humle har en tydlig apelsinsmak. Till den skulle vi prova två av de hemlagade pralinerna, en apelsinmarsipan med kanderad nöt och en kaneltryffel på vit choklad.

Här var det väldigt intressant att känna hur mycket ölen förändrades mot sötsakerna: Apelsinmarsipanen lyfte fram aromhumeln och matchade sötman i ölet på ett väldigt tilltalande sätt. Kaneltryffeln däremot gjorde ölet väldigt lätt och enkelt - kroppen försvann helt liksom sötman och det som var kvar kändes ungefär som den danska budget-special-ölen jag drack för några dagar sedan.

Nästa öl ut var den belgiskinspirerade Brother Thelonious. Till den blev det öltryffel med Carnegie Porter (skapad efter Ölfrämjandets förra besök) samt chokladdoppad syltad ingefära.

Här var folket kring bordet rörande eniga: Portertryffen och ölen gifte sig på ett fantastiskt sätt som andades lyx och förfining. Ingefäran däremot, var lite för stark och kryddig och körde över ölen rätt hänsynslöst.

Nästa öl var Shakespeare Stout vars toner av jord, kaffe och rostad malt testades mot en bit lakrits- och limonettotryffel samt osten. Som den lakritsjunkie jag är så föll jag såklart pladask. Att den här typen av öl gör sitt jobb tillsammans med blåmögelost var inte heller det något stor överraskning.

Men provningen var inte slut o och med det: Nu var det dags att skölja ur ett glas för att få plats med kvällens sista öl, som visade sig vara dansk. Nørrebro La Granja Stout, en stout (gränsande till imperial) där mexikanska espressobönor fått koka med under bryggningen. Dessutom serverades den från growler, något man sällan ser i Europa. Denna provades mot de rena chokladsorterna, men någonstans strax innan hade mina smaklökar mattats såpass att jag insåg det meningslösa i att föra anteckningar.

Här berättade också Niklas en god nyhet: Great Brands skulle inom kort ta över distributionen av ölen från Köpenhamns största bryggpub Nørrebro Bryghus.

De säljer normalt sin öl i flaskor om 600 ml, snarlika amerikanska bombers, med tanken att ölen ska delas av två eller flera. Visserligen en trevlig tanke, men erfarenheterna säger att det inte funkar att sälja sådant på Systembolaget. Därför har Great Brands i samarbete med ett svenskt glasbruk tagit fram prototypflaskor på 350 och 400 ml som anses vara en mer lagom storlek.

Man får hoppas på mer danskt i Systembolagets hyllor i framtiden.

Efter detta vidtog de vanliga försöken att få deltagarna att förflytta sig från lokalen ölprovnigen hålls i, inte det lättaste alla gånger.

Många av oss gick vidare till Mitropa för att njuta av tjeckisk öl och en specialmeny av god tjeckisk mat (jag valde schnitzeln som var precis så bra som jag hoppats på). Jag blev sittande med Niklas där vi gick igenom läget i ölsverige på bredden och tvären. Det verkar fortfarande positivt, det säljs mer specialöl, det finns fler intresserade krogar och distributionen blir bättre och bättre. Dock är det fortfarande rätt jobbigt att få öl från Kalifornien till Sverige...

3 kommentarer:

  1. Låter som en mycket intressant provning. Grönmögelost och stout har jag nog aldrig provat.

    Satt och svamlade med Niklas om liknande saker på Närke Kulturbryggeris julfest. Blev dock bara en kort sväng. Trevlig kille, han verkar dyka upp överallt.

    SvaraRadera
  2. Japp jag är på plats där den goda ölen finns

    SvaraRadera
  3. Niklas Greatbrands28 januari 2010 kl. 20:51

    mm alla vägar leder till god öl

    SvaraRadera