2010-01-04

Julen vara ända in till påska

Humlen på bilden har ingenting med humlen i texten att göra.

Samtidigt som jag sitter och semesterslöar framför datorn håller bryggaren Mattias Hammenlind på Sigtuna Brygghus som bäst på att brygga årets påsköl.

Det enda jag hittills vet om det är att det kommer att innehålla rejäla mängder av den rätt nya humlesorten Riwaka från Nya Zeeland, om jag läser databladet rätt är det ungefär en Saaz på steroider.

Jag antar att det inte kommer att bli en ljus belgare som förra årets Easter Booster. Vad det än blir tror jag det blir gott.

Senare tillägg: Det blir "En pale ale med en j**la massa humle... A.P.A eller nåt???"

11 kommentarer:

  1. Sigtuna har blivit som Oppigårds på det sättet att man ser fram emot alla deras ölsläpp. Kul. Den här lät också intressant.

    SvaraRadera
  2. Hmm, han (Mattias H) gjorde väl en Påsk Alt ifjol också som var grymt mycket roligare än alla Booster-öl tillsammans. Det var i alla fall med den en gnutta hopp tändes för det då (för mig) sedan länge ointressanta bryggeriet.

    SvaraRadera
  3. Mja, Påsk Alt osv. är det väl egentligen Stefan Gustavsson och Wicked Wine som gjort... vet inte hur mycket Sigtuna/Mattias har haft med att göra den - är det bara själva bryggverket som lånats?

    Bra öl är det, i alla fall.

    SvaraRadera
  4. Det blir två påsköl från Sigtuna i år! Easter Ale och Röd Påsk!

    SvaraRadera
  5. Är det en minitrend med nyazeländsk humle på gång kanske? Oppigårds hade ju Rakau single hop i höstas.

    SvaraRadera
  6. @Ch1mpy: Definitivt. Och det är ingen slump; Nya Zeeländarna har satsat rätt hårt både på odling, marknadsföring och nya humlesorter.

    SvaraRadera
  7. Rakau kom från Nynäs. Tror att Oppigårds körde på Amarillo (amerikansk)

    SvaraRadera
  8. Kul att se att man nu (ja, jag är säkert sen) kan se reklam för humle och hur ölen kommer att smaka med den. Skall bli mycket intressant att se hur det blir. Vilken öl från Nynäs innehöll Rakau?
    Tack för en mycket intressant blogg!

    SvaraRadera
  9. Den mest kända från Nya Zeeland är väl annars Nelson Sauvin? I alla fall Nils Oscar har använt den till och från.

    SvaraRadera
  10. Ölen från Nynäs var RAKAU - Singelhumlad Ale 4,7% specialbrygd #3 Alltså en Ale humlad med endast Rakau humle.

    SvaraRadera
  11. Bark: Nelson Sauvin är som du säger en av de mest kända humlesorterna från Nya Zeeland men frågan är om inte Pacific Gem och Green Bullet har lika hög kändisfaktor.

    Oppigårds bryggeri använde Pacific Gem som bitterhumle i några av sina säsongsöl (bland annat Late Summer Ale). Sedan har Närke gjort en Singel Hop variant på Green Bullet vid namn Rainbow Warrior.

    Hade inte Nils Oscar Pacific Gem i sin Hop Yard?

    SvaraRadera