2010-01-09

Avery Hog Heaven

Hog Heaven. Från Coloradobryggeriet Avery. Amerikansk Barley Wine. 9,2% alkohol. 100 IBU, allt från Columbus-humle. Caroline fick ett glas till Robinson, jag tar ett till min automat-spellista som Virtual DJ skapat åt mig (låtar med 120 BPM som går i B dur).

Den här ölen är inte helt ny för mig, jag drack den vid ölbloggarträffen i höstas och det var då en av kvällens bästa öl. Få se hur den tar sig i lite lugnare omgivning:

Färgen är mörkt bärnsten med lite bruna toner. Vätskan är något grumlig (ölen är efterjäst i flaskan). Det tre fingrar höga skummet är smutsvitt; det sjunker sakta ner och lämnar storstilade skumrester på glaset.

Doften är humlig, gräddig och bittersöt. Den är faktiskt väldigt humlig, jag undrar lite varför de klassar den som en amerikansk barley wine och inte en double india pale ale? Söta toner av exotisk frukt. gammaldags fruktgodis och lite farinsocker. Bittra toner av grapefrukt, pomerans och äppelkart. Till det kan man lägga till mogna dofter av russin och smör.

Smaken är mycket balanserad, men... Fokus ligger klart mer på humle än malt. Bittersöta toner av exotiska frukter (gröna bananer, carambola, omogna persikor), lite salta toner av grillat kött och buljong får mig att tänka på salt godis. Eftersmaken är lite mindre bitter med intressanta fruktiga toner, frisk amerikansk humle och aningar av vanilj och grädde. Men den mest uppseendeväckande smaken kommer från saltet i bakgrunden. Undrar var den kommer från? Jästfällningen?

Kolsyran är mjuk med mycket små friska bubblor. Vätskan är mycket mjuk och en aning tjock.

En stor och snygg öl. Men den där sältan störde faktiskt en aning.

Betyg: 4,2. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter november 2009 (i detta nu finns 62 flaskor kvar i butikerna). Pris: 79:90 för 650 ml.

12 kommentarer:

  1. God tyckte jag när jag drack den i julas men knepig som Barley Wine då humlen är mycket mer framträdande än malten så i par med lite ostar gick den helt vilse.

    SvaraRadera
  2. Intressant med din relfektion om DIPA. När jag kommenterade den på iglaset.se skrev jag

    "Känns som en DIPA-version av Torpedon, med samma karaktär av exotisk frukt kombinerad med en fin bitterhet."

    SvaraRadera
  3. Jag skulle hellre sett öl från Three Floyds än Avery hos Systembolaget. Men men...

    SvaraRadera
  4. Jag skulle hellre se öl från Avery och Three Floyds än från Falcon och Spendrups... ;-)

    SvaraRadera
  5. "jag undrar lite varför de klassar den som en amerikansk barley wine och inte en double india pale ale?"

    Skrev en liknande kommentar när jag skrev betyg på den. Fick då ett mail från en snubbe som menade att det inte fanns några double IPA när de började brygga Hog Heaven så bryggeriet kallade den helt enkelt för barley wine. Nu vet jag iofs inte alls om det stämmer eller ens är rimligt (vet varken när Hog heaven började bryggas eller när någon för första gången hävdade att de bryggt en double ipa), men det är en förklaring i all fall.

    SvaraRadera
  6. Det var ett riktigt gott öl, här skulle man vilja få lite mer tips på liknande, ruggigt god öl!

    SvaraRadera
  7. På Averys hemsida står det följande om Hog Heaven:

    In 1998, on a mission to cram bigger and more exotic flavors into our brews, we created Hog Heaven Barleywine-Style Ale: a stron, 104 IBU explosion of piney, resinous hop flavor balanced with a caramel, candy-like malt finish. Those well-versed in the parlance of hops now prefer to call Hog an Imperial Red, but back in 1998 "barleywin" was the only moniker available for a beer of such gravitas.

    SvaraRadera
  8. Det var väl Rouge som "uppfann" stilen imperial/double IPA med sin XS imperial IPA om jag inte har fel. Vet dock inte när den bryggdes för första gången.

    SvaraRadera
  9. http://www.craftbeerradio.com/node/851

    Lyssna! Runt 27 minuter in snackar Adam Avery om Hog Heaven och menar på att den kan fungera både som IIPA och Barleywine beroendde på ålder och serveringstemperatur. Man kan ju absolut inte jämföra ölet med ett engelskt barleywine.

    SvaraRadera
  10. Stilen "Double IPA" "uppfanns" av
    Vinnie Cilruzo på Russian River
    efter att ha hottat till Blind Pig IPA som landade med namnet Pliny the Elder. Rogue har ju rockat med mycket humle länge men med Vinnie fick stilen en namn.

    SvaraRadera
  11. Hade för mig att det var ett annat bryggeri som "uppfann" DIPA så var tvungen att kolla lite. Vet ju iofs inte om det som skrivs ovan är rätt eller inte då personen i fråga kan ha startat Russian River. Men detta hittade jag på wikipedia:

    "There are some brewers that believe the name should be San Diego Pale Ale, since the style most likely started near San Diego, CA [17] -- specifically a Double IPA brewed in 1994 by Vinnie Cilurzo[1] of the failed Blind Pig Brewing Company of Temecula, CA[18]. Cilurzo claims he "accidentally" created the style by adding 50% too much malt to his mash tun. He then "corrected" this mistake by adding 100% more hops. This metric (50% more malt, 100% more hops) is the basic guideline behind the style."

    För övrigt gillade jag verkligen Hog Heaven. Fast håller med om att Behemoth från Three Floyds är smaskigare.

    SvaraRadera
  12. Där ser man, det var alltså Vinnie Cilruzo på Blind Pig Brewing som "uppfann" stilen av ett misstag. Dock lades bryggeriet tydligen ned sin verksamhet 1998 och mycket riktigt är Vinnie Cilruzo idag bryggare på Russian River.

    Hittade lite info här: http://www.beerlabels.com/labels/beers.pl/53/blind-pig-brewing.html

    SvaraRadera