2010-03-31

Öppna ölprovningar på De Klomp

Skamlös reklam för mig själv (som om inte hela bloggvärlden skulle vara just det):

Lördag 24 april 14:00 blir det öppen ölprovning på De Klomp i Linköping. Temat är RBL: Riktigt Bra Lager.
Det är lätt att det bara blir en massa ale när man tittar efter intressant öl.

Vilket är lite synd - bland de underjästa brygderna finns många fantastiska smakupplevelser som är långt från bara stor stark.

Magnus Bark håller åter i en ölprovning där vi tittar, luktar, smakar, tänker och tycker kring ett urval av bra öl.

De Klomp. 24 april. 14:00. 150 kr.
Efter det är det provningar bokade 15 och 22 maj, men där är inte ämnena riktigt färdiga. Jag tar gärna emot inspiration...

2010-03-30

Chang Draught

Sista ölen i den påse med thailändsk öl som jag fick av svågern i julklapp... Chang Draught är en helmaltslager från ThaiBev på 5%.

Färgen är ljust gul, vätskan klar. Det stora vita skummet sjunker långsamt ner med ett lätt fräsande ljud. Inga skumrester på glaset.

Doften är är söt med enkla och balanserade toner av malt och lite försiktiga beska toner, aningar av jäst och färskt bröd. Den är mer europeisk i karaktären än väntat.

Smaken är rätt lätt och ganska så söt. Maltiga rena toner blandas med inte allt för friska humlebittra smaker med toner av läder och sur deg. Eftersmaken har en del märkliga smaker av vått papper, tyg, läder och en syrlig aning av citronsaft.

Kolsyran är medelstark, de friska bubblorna medelstora. Vätskan är något mjuk.

En öl som hade varit okej om det inte varit för de märkliga humlesmakerna. Eller om det är bismaker.

Betyg: 2,7. Tillgänglighet: Köpt i Thailand. Pris: Gåva.

Notiser XXVII


Snart är det dags för den första ölfestivalen någonsin i Linköping: Beer Expo. Lördagen den 10 april är datumet som gäller och det blir två pass: 12-17 och 18-23. Under det första kommer jag att stå hos Svenska Ölfrämjandet och prata gott om organisationen. Kom gärna förbi och säg hej!

Förutom en imponerande uppsättning bryggerier (Eskilstuna Ölkultur, Grebbestad Bryggeri, Nils Oscar Company, Nynäshamns Ångbryggeri, Närke Kulturbryggeri, Oppigårds Bryggeri, Skebo Bruksbryggeri, Sigtuna Brygghus, Slottskällans Bryggeri, Strömsholms Brygghus, Hantverksbryggeriet) och distributörer (Brill & Co, Wicked Wine, Bibendum, TOMP Spirits, Galatea, Great Brands) så kommer det att bli ett antal provningar under minst sagt spännande teman: "Hitta din ölstil!", "Är detta verkligen öl?" eller "Öl och choklad" är några av dem.

= = =

Idag drog Systembolaget in det fåtal flaskor som fanns kvar av Founders Breakfast Stout. Anledningen till detta är en regel om att personer som är avbildade på förpackningen uppenbart måste vara över 25 år. Och det lilla barnet som äter frukost på etiketten upptäcktes tydligen först efter 2 veckors försäljning... En på det hela märklig historia: BeerSweden vet mer.

= = =

En del öl måste åka ut om andra ska åka in. Signaturen Johnny von Hobloun på Svenska Ölfrämjandets site har tagit reda på vilka som åker ner till tilläggsmodul 9, alltså varor som är i fasta sortimentet men lagerförs normalt inte i butikerna (om de inte hamnar i det smala lokala sortimentet). En hel del bra öl finns på den listan, som kan ses här.

2010-03-29

Jessica Heidrich

Tydlig doft av malt... Foto: Magnus Karperyd
Utbildad sommelier, fyrfaldig svensk mästare i bryggning, internationellt erkänd och flitigt anlitad öldomare bland annat i Nya Zeeland, USA och Storbritannien. Hon är grundare och f.d. styrelseledamot i föreningen Sveriges Småbryggarförening, utbildar på Restaurangakademins Sommelierutbildning och hon ansvarar för utbildning av Sveriges öldomare.
Så presenteras Jessica Heidrich av sin arbetsgivare, dryckesdistributören Galatea Spirits. När hon började hos den i höstas höjdes ett och annat ögonbryn. Efter en handfull öl i experimentserien Angel's Share och släppet av S:t Eriks Pilsner i förra veckan så blev jag allt mer nyfiken på hennes tankar. Idag pratade vi en stund på telefon, och det här var ungefär vad jag fick fram:

Det var egentligen inte något planerat att hon hamnade på Galatea. Efter några år som mikrobiolog och diverse jobb med vin och sprit funderade hon på att gå vidare och skickade ut sin CV till diverse företag i branschen, mest för att se vad som skulle hända. Galatea blev eld och lågor och snart var hon anställd med den ganska unika titeln "Project Manager & Flying Beermaker".

Vi började att prata om serien med one-off-öl, Angel's Share, jag har druckit några av dem på De Klomp och inte blivit helt övertygad, jag tyckte de var lite spretiga. Allt som allt har det bryggts 8 olika sorter i varierande stilar, och för frimärkssamlarna kan jag nämna att #6-7 inte släpptes till krogarna så det ska vara ett hål i öllistorna där. Angående namnet så kommer man ju att tänka på fatlagring, och det är ingen slump. En av Galateas märken är japanska whiskyhuset Signatory, och något slags planer på ett samarbete är på skisstadiet.

Vi kom här in på en intressant diskussion om träfatlagrad öl. Jessica påpekade att man måste starta med rätt öl för att det ska vara någon mening med det: Tanninerna i träfaten tar bort mycket av kroppen och om man inte ser upp är det lätt att få ett öl som är kraftigt och intensivt, men samtidigt lite... blaskigt. Det är en svår konst.

Galatea anställde Jessica, och ungefär samtidigt kopplade Wicked Wine bryggaren Stefan Gustafsson till sig. Hur kom sig det? Troligen var det något som låg i luften, distributörerna såg hur intresset för svensk "craft beer" ökade allt mer och att de såg en möjlighet att skapa eller utveckla egna varumärken. Och för båda företagen är det långsiktiga målet att skaffa egna fysiska bryggerier.

Varvid vi kom in på det här med att de båda hyr in sig hos andra bryggerier, en hos vissa inte helt accepterad företeelse. Jessica såg det på ett annat sätt: Genom att hyra kapacitet hos bryggerier som inte går för fullt med egen produktion så är man med och hjälper dessa bryggerier ekonomiskt, att kunna överleva tuffare tider och kanske ge dem en ekonomisk långsiktighet att skaffa bättre/modernare utrustning.

Ett inte helt relaterat men mycket aktuellt exempel som vi pratade om var Dugges två lageröl som kommit på Systembolaget nu i vår. Dessa bryggs av Slottskällan i Uppsala. Visst har Dugge skaffat lagringstankar, men till de stora mängder som han plötsligt vann av Systembolaget hade varit helt fysiskt omöjligt att brygga i det nuvarande bryggverket, och tidsmässigt lika omöjligt att beställa och bygga ut. Genom att brygga dem i Uppsala så får båda bryggerierna en lite fastare mark att stå på, tid och resurser som säkert kommer att användas till att göra mer och fler intressant öl. Det är, undantaget en grupp romantiker som nog helst skulle vilja ha handskrivna etiketter, svårt att se några förlorare.

Angående Slottskällan och deras Vrak för 10 år sedan förklarade hon "Det var lite mitt fel, det var jag som fick liv i den jästen" och vidare när denna jäst löpte amok i bryggeriet "jag förstår inte riktigt bryggerier som vågar släppa loss brett-jäst och lactobaciller i sina lokaler. Med min bakgrund inom mikrobiologi skulle jag aldrig släppa in dem, de är väldigt livskraftiga och nästan omöjliga att bli av med".

Nå. Tillbaka till Jessicas egna projekt. Redan när Galatea köpte varumärket S:t Eriks av Carlsberg Sverige 2001 så fanns lösa planer om att göra det till ett eget prestigemärke. Den snyggt förpackade S:t Eriks Pilsner som kom häromveckan är den första. Presenterad i reklambladet som "genuin svensk pilsner i modern tappning" är det egentligen fråga om en välhumlad amerikansk lager där Amarillo spelar huvudrollen.

Närmast i framtiden är S:t Eriks Sommarlager, likaledes en amerikansk craft-lager. Men här ligger fokus på Simcoe-humle. Ord som "tallbarr, Grappo, citrus och friskhet" nämndes. Annars var det inte speciellt mycket på gång, i alla fall inget som hon ville berätta om just nu.

Att jobba på Galatea verkade rätt spännande, Jessica berömde flera gånger sina kollegor, både de som sålde och de som hittade importer: Efter ett halvår hittade hon fortfarande öl-överraskningar i produktkatalogerna: "Va, tar vi hem de där? Häftigt!".

Vad är intressantast med att ta fram egna öl? Svaret kom direkt: "Humle! Jag älskar humle!" och så efter en minimal tankepaus la hon till "...och jäst. Få fattar hur mycket smak som kommer från jästen".

Jag tror att det kan komma fler, intressanta öl från Galatea i framtiden.

2010-03-28

Ellicotville Pale Ale


Man kan ju inte sitta en eftermiddag på Oliver Twist utan att dricka något amerikanskt... Bartendern rekommenderade en amerikansk pale ale från New York-bryggeriet Ellicottville Brewing. Namnet är EBC Pale Ale och alkoholhalten 5,5%.

Färgen är en kall nyans av bärnsten. Den lilla luftiga skumkronan är vit, den sjunker långsamt ner till en tjock ring.

Doften är fruktigt humlig med en aning av mint. Aningar av snittblommor, tobak och citronsaft. Dock ingen som helst sötma.

Smaken är mycket torr med humliga citrustoner. Torkad frukt och något kemiska syrliga smaker. Eftersmaken är balanserad med aningar av lakrits, aprikoser och citrongodis. Den är torr utan antydan till alkohol. Kroppen är medelkraftig. En hel del humle i avslutningen.

Kolsyran är ganska lätt, trots det är de små bubblorna ganska vassa i minnen.

En trevlig APA med en intressant torr profil. Frisk och uppfriskande!

Betyg: 3,95. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 78:00 för 250 ml.

Pust... Det var allt från förra veckans Stockholmsbesök. Som bonusinfo kan jag nämna att jag dessutom på OT åt deras senapsmarinerade strömming och till det drack en Bitter & Twisted. Det resulterade, som väntat, i massiv njutning.

Oxfordshire Scholars Brown Ale

Kompaktkamera-panorama över OT-restaurangen efter ombyggnaden. Klicka för större bild.

Så, vad fanns på fat på Oliver Twist? Jag blev rekommenderad en engelsk brown ale från ett bryggeri som jag tidigare aldrig hört talas om: Oxfordshire Ales. Ölen heter Scholars Brown Ale och ligger på 4,6%.


Färgen är brun, vätskan klar. Det kompakta skummet är fingertjockt.

Doften är söt och nötig med lite bitter-syrliga toner. Jag upplever den som relativt enkel.

Först i smaken dyker en humlig ton upp, men den försvinner lika fort och ger plats åt en ren rätt lätt beska. Mycket nötter och en del mjölkchoklad. Stundtals upplever jag den som lite blaskig. Rostade nötter och en viss sötma i eftersmaken, där det också finns gott om malt och en lätt beska. Avslutningen är något instängd.

Kolsyran är mycket lätt, det går knappt att urskilja några bubblor alls. Vätskan är mjuk lätt och lite torr.

Tja, engelsk brown ale har en klar uppförsbacke i min ölvärld. Rätt okej i alla fall.

Betyg: 3,4. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 72:00 för 470 ml.

2010-03-27

Stensbogaard India Pale Ale

Ölen jag tappade räkningen på (mer om detta här): Stensbogaard India Pale Ale, en engelsk IPA på 5,3% från det danska bryggeriet Stensbogaard Bryghus. Förutom 5 olika humlesorter har ölen även bryggs med malt, jäst och honung. Bryggeriet rekommenderar den till en kraftig gulasch...

Färgen är brun; vätskan klar. Det två fingrar höga skummet är fast, luftigt och varmbeige. Nästan inga skumrester blir kvar på glaset.

Doften är mycket humlig, den är amerikansk i styrkan men brittisk i tonerna. Torra bittra dofter av torkad frukt, en kraftfull beska med lite syrliga toner. Jag hittar lite fenoler som får mig att tänka på rengöringsmedel med citrondoft. På det en lätt metallisk ton.

Smaken är ganska obalanserad: De torra beska tonerna (med lite syra och metall) balanseras inte alls upp av den maltiga sötma som borde finnas där. Sälta, buljong och grillat kött i bakgrunden. Torkade aprikoser och en aning av lakrits. Den långa eftersmakens beska minskar gradvis för att ge plats åt smaker av blandad torkad frukt, bittra örter (malört?) och en aning metall.

Kolsyran är, som det påpekas på etiketten, kraftig med en hel del småvassa bubblor.

Inte en helt igenom lyckad IPA; för mycket konstiga kemiska bismaker och inte den balans jag vill åt från en öl. Inte direkt prisvärd heller.

Betyg: 3,05. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter februari 2010, i detta nu finns 200 flaskor kvar i lager/butiker. Pris: 56:00 för 500 ml.

RCH PG. Steam

Nu förflyttar jag mig framåt en dag i recenserandet, till söndagen den 21 mars och en mycket lugn eftermiddag på Oliver Twist. Lugn inte minst för att stammisarna och delar av personalen var iväg till Uppsala för att glo på sportgrenen bandy.

Även denna gång följde jag vanans makt och beställde som första öl in en real ale. Den här gången blev det en brittisk bitter på 3,9% från engelska RCH Brewery; PG. Steam.

Denna öl är inte som man lätt skulle kunna tro döpt efter något ångloks-relaterat utan den har fått sitt namn av att det var den första man bryggde med bryggeriets ångbundna vörtvärmning.

Det minimala skummet är ljust orange, vätskan är klar och färgen guld.

Doften är fruktig och frisk med lite äppelkart. En kemisk aning av klor drar ner betyget något.

Smakerna är lätta, mjuka och mogna. Frukter i bakgrunden och en del mycket svaga kemiska toner. En citrus-syrlighet utvecklar sig och blir något kraftigare i eftersmaken, tills den byts ut mot en renare måttlig beska samt en smak av smörgåsrån och småkakor. Citronskal i slutet.

Kolsyran är svag och mjuk, bubblorna medelstora. Vätskan är lätt med viss mjukhet.

Lättdrucken, precis som en bitter ska vara med en fin balans på smakerna. Gör helt enkelt sitt jobb.

Betyg: 3,75. Tillgänglighet: Cask på krogen. Pris: 68:00 för 473 ml (1 US Pint)

Svenska mikrobryggerier II


Jag kom just hem från två omgångar av samma ölprovning på De Klomp, en öppen och en för ett sällskap. Temat var "Svenska Mikrobryggerier II" och tanken var att kolla vad som hänt sedan min första provning på temat förra sommaren.

Och det har det. Något som slog mig var hur mycket modigare och vilken bredd de svenska småbryggarna fått. Visserligen var det bara öl i de amerikanska och brittiska ale-familjerna, men det finns liknande påhitt även bland de belgiska typerna liksom bland lagerölen.

Hur har det blivit såhär? Jag tror dels det har att göra med den växande skaran av (mer eller mindre) fristående krogarna som finns i allt fler svenska städer där bryggerierna kan få ut sina små, mer experimentella öl. Dels handlar det också om Systembolagets inköpspolicy som i år pekar ut svensk mikrobryggd öl för vissa av sina inköp. Jag gissar att det lett till att de inlämnade förslagen vågar mer ån tidigare år.

Har det någonsin varit så här spännande att dricka svensk öl? Kanske var det samma känsla som när de första stapplande stegen togs kring 1994, men nu är det på allvar - många av de här ölen kan mäta sig med originalländernas bryggder.

Vad vi drack?
  1. Skebo BXEKG
  2. Örebro Bitter
  3. Dugges Påsköl
  4. Nils Oscar Barley Wine 2007
  5. Sandbacka Imperial Stout
  6. Mohawk Extra IPA
Trots att jag höll den andra provningen för ett gäng nybörjare vad gäller stora öl så var det ingen som rakt ut tyckte att något av ölen var odrickbart. Jag tror i alla fall att jag vidgade deras ölvyer ordentligt.

Just Sandbacka Imperial Stout var en riktigt tuff bryggd med sina 12,2% och smaker som pendlade mellan finsk salmiaklakrits och julmust på steroider. Definitivt den tyngsta svenska öl jag hittills stött på.

2010-03-26

Tävling: Vi har en vinnare!


I går kväll, 23:22, kom ett mail:

Hej,
Jag gissar att du skrivit "Yorkshire squares".

Mvh,
Henrik
Och, som kan ses på den inscannade lappen. var precis vad jag skrivit! Stort grattis till Henrik.

Herdeomnämnande: Thomas, Patrick och Alexander som också svarade "Yorkshire Squares", men var inte riktigt lika snabba.

Ja, Yorkshire Squares... Vad är det då? När man brygger med överjäst och klassiska öppna jäskar kan reaktionen bli ganska explosiv, och den ännu funktionsdugliga jästen rinner ut utanför jäskaret till ingen nytta.

Enligt osäkra källor var det den engelske prästen, filosofen och vetenskapsmannen Joseph Priestley som under första fjärdedelan av 1700-talet hittade på en lösning på problemet:

Jäskaret byggdes av sten i en fyrkantig form. Utanför detta byggdes ytterligare en omgång väggar. Under jäsningen skrapades jästskummet av ölet, och ner i facket som bildas mellan karen. Sedan pumpades den jäsande ölen genom skummet och jästen kunde fortsätta jobba. Detta system används idag av Samuel Smith.

Processen utvecklades så att jästen i stället samlades i en mindre tank ovanför ölet och ölet kunde enklare pumpas genom skummet (används idag av Black Sheep med flera).

Experimenten fortsatte och så kom double drop-systemet där ölen startar i det över kärlet och under bryggbingen droppar ner i det nedre under det att jästen flyter uppåt (används av Brakspear).

Kanske nådde tekniken sin höjdpunkt med Pedigree-systemet där ölen i ett komplext system av träfat, koppartankar och rör flyttas fram och tillbaka under processen. Detta används idag enbart av Marston och delvis av Brakspear. Och nu är vi en bra bit bort från tävlingssvaret.

(Det är inte helt enkelt att få bra information om det här, om någon vet bättre hur det ligger till, kommentera gärna).

I vilket fall: Grattis, Henrik! Det hemliga priset är så hemligt att jag själv inte sett det, men det ska vara att ölinspirerat scrapbook-konstverk av Pilla från Pillaspysselfläck.

Dark Star Old Chestnut

Nästa öl på Akkurat var ytterligare en real ale, en old ale vid namn Old Chestnut (den har tidigare hetat Old Ale). Alkoholhalten är 4%. Bryggeriet är en ständigt återkommande gäst på såväl Akkurat som Oliver Twist: Engelska Dark Star Brewing Company.

Färgen är vinröd-brun, det lilla skummet är ljusbrunt.

Den lätta doften har toner av färska och rostade nötter, aningen jord och en lätt beska. Lite smörkola i bakgrunden.

Smaken är först böljande torrt maltig. Lätta aningen tvåliga humletoner, rostade nötter (speciellt torrostade jordnötter). Eftersmaken är torr med jordiga och jästiga toner och smaker av mandel, hasselnötter och en mild beska. Avslutningen har en smak av kaffesump.

Kolsyran är mycket mild; de mycket små bubblorna kittlar tungan. Vätskan är lätt.

En aning för jordig för min smak. Jag hade lika gärna gissat på att det var en brown ale. Helt okej.

Betyg: 3.5. Tillgänglighet: Cask på krogen. Pris: 74:00 för 560 ml.

2010-03-25

Tävling 16

Jocke påstår "Du har skrivit 'Real Ale'".

Svaret är "det har jag inte!"

Reglerna ändras nu en smula: Om någon skickar in rätt svar vinner denne. Om inget rätt svar kommit in fortsätter jag slumpa. Ingen har, så långt jag sett, skickat in rätt svar.

Ska det vare en ledtråd till? Kanske en bild? Eller en video?



Skicka in frågor, vetja! bark@ofiltrerat.se med "tävling" i ärenderaden.

Beck Affumicator

Det är något av en tradition när Svenska Ölfrämjandet har årsmöte så bjuds det på något exklusivt i ölväg (för ölen förra året, se här).

Akkurat ville inte vara sämre, så i en paus under förhandlingarna så kom krögaren Stene inrullandes med ett 10-litersfat som presenterades som "En specialare från Beck Bräu!".

Ölen var en rökt doppelbock på 9,6% (vilket jag insåg först när jag druckit två mindre glas) och gick under namnet Affumicator. Lite research ger att ölen främst bryggs till ett par italienska krogar; exklusivt så det förslår.

Vätskan är något grumlig; färgen är rödorange. Ett litet varmvitt skum sjunker snabbt med lite skumrester kvar på glaset.

Doften är rökt. Mer som kallrökt skinka än lägereld eller röktorv. Lite sötma och an aning av rena humletoner. Elegant, men på något konstikt sätt kändes den samtidigt lite enkel.

Smaken är först mycket söt. Sedan kommer rökta toner in med en intressant bakgrund av mint och vitpeppar. En snabbt övergående humligt bitter ton som påminner om tysk pils (lite blommor). Torr, ren bitter eftersmak med en smak av rökta korvar och rökt holländsk ost. Avslutningen är oväntat lätt och aningen syrlig.

Kolsyran är frisk med små bubblor. Vätskan är lätt kladdig och mjuk.

En mycket trevlig rököl som inte alls var så söt som jag gissat. Den kändes väldigt tysk och lite elakt lättdrucken.



Betyg: 3,95. Tillgänglighet: Specialimport. Pris: Bjudöl.

Systembolagets tillfälliga nyheter maj 2010

2 maj bjuder Systembolaget fram nya och återkommande öl till försäljning.

Dels handlar det om ett sortiment som ska lagerhållas i 3-4 månader, om det tar slut så beställs det mer.

Namn, alkoholhalt, storlek, modul, pris

Dels handlar det om tillfälliga nyheter på klassiskt vis där man köpt in ett antal flaskor, och när de tar slut så är de slut.

Namn, alkoholhalt, storlek, modul, pris, beställt antal

2010-03-24

Tävling 15

Nu med rätt numrering...

Lelik11a frågar "continuous fermentation"?

Och som vanligt svarar jag "nej".

Dagens ledtråd: Storbritannien.

Åter dags för sammanfattning av tidigare vetskap: Det är något ölrelaterat. Två ord. Inget varumärke. Inte en ölstil. Ingen smakbeskrivning. Inget om humle. Inte en ölrelaterad plats. Det är ett uttryck. Inte ett personnamn. Det är på engelska. Inte "Cheers mate", "Bottoms up" eller "Hop Bursting". Inte "continious fermentation" eller "mash turn". Det är något slags bryggeriteknisk uppfinning.

Frågor skickas till bark@ofiltrerat.se med "tävling" i ärenderaden.

Skebo UPA

Första ölen i lördags blev, som min tradition bjuder, en real ale. En som speciellt bryggts för Akkurat (där jag drack den) och Oliver Twist av Skebo Bruksbryggeri: UPA står för Utterly Paleish Ale och är en engelsk bitter på 4,2%. Såhär beskrivs den:
Ordentligt med Maris Otter Pale Ale -och Crystal-malt.Challenger & East Kent Goldings i sista givan och den är dessutom torrhumlad med Fuggles.
Färgen är ljus bärnsten, vätskan är klar och skummet litet och vitt.

Doften är aningen syrlig med en hel del frisk frukt och en aning jordkällare.

Den första smaken är frisk med färsk humle. Lätta toner av exotiska frukter och lite torr malt. Den känns torrhumlad (vilket senare visade sig stämma). Småsyrliga toner av krusbär. Eftersmaken är ren med lätt beska och en intressant ton av kex och lite sötma.

Kolsyran är lätt, bubblorna mjuka. Vätskan är medelmjuk.

En ruskigt lättdrucken bitter som känns väldigt brittisk, men genom den fina nyskapande humlingen ändå inte är det. Snygg!

Betyg: 3,9. Tillgänglighet: Cask på krogen. Pris: 74:00 för en imperial pint.

Notiser XXVI

Tillskott till den allt mer växande skaran ölbloggar är alltid kul. På senaste tiden har jag blivit uppmärksammad på de här två:

Mat och öl i kombination bjuder bloggen Portersteken på.

= = =

Humlörerna har en del nya infallsvinklar, bland annat har de utlovat
Ett av experimenten, som jag ser fram emot att göra, är vad olika glas gör för olika typer av öl (humle drivna, malt drivna och jäst drivna öl)
= = =

Glas ja. För en tid sedan presenterade Spendrups i samarbete med Orrefors nya glas i serien Difference. Tre olika glas blev det, benämnda Lager, Ale och Porter. Formgivare är Erika Lagerbielke.
– Glasets utformning förhöjer dryckesupplevelsen och att då få vara med att utforma de optimala ölglasen har för mig varit en ynnest, säger Johan Spendrup, bryggmästare och VD på Gotlands Bryggeri.
Om de håller vad de lovar vet jag inte riktigt (jag känner inte heller till pris eller tillgänglighet), men snygga är de i alla fall. Speciellt Ale-glaset känns faktiskt lite tidigt åttiotal i formen med den låga foten, såg inte de första Old Gold-glasen ut ungefär så?


= = =

Annars händer det säkert massor av ölhändelser som jag just nu inte har tid att hålla koll på. Vi lär inte gå törstiga i alla fall... Dempa har till exempel koll på vad som händer på Systembolaget i maj/juni: Länk.

2010-03-23

Rapport från helgen: Årsmöte med Ölfrämjandet


I lördags höll Svenska Ölfrämjandet årsmöte på Akkurat i Stockholm.

För att undvika eventuella missförstånd så börjar jag med att påpeka att det här är en högst personlig reflektion över mötet och inte på något sätt en officiell eller ens säkert korrekt version av vad som hänt.

Nå.

Det var en kö av ölintresserade som mötte mig på Horngatan sådär tjugo i ett. I stället för att frysa så handlade jag lite finfint te hos Stockholm Tea Centre ett par kvarter bort.

Väl inne på krogen fick vi ett par kuponger som gällde för en fatöl "Utom Cantillonkranen!". Sådär kvart över ett körde mötet igång med några glada ord från ordföranden Rick Gordon. Mötespresidium valdes, vi räknades in till 41 närvarande medlemmar och formalia gicks igenom som hos vilken annan förening som helst. Jag lyckades åter bli justerare.

Föreningen hade lite oväntat gått med vinst under 2009, vilket väl är bra. Vi hade också fått några fler medlemmar och ligger strax under 1.500. Vilket väl är bra.

Styrelsen omvaldes i stort sett, enda tillskottet var ledamoten Joakim Gustafsson, mannen bakom den utmärkta ölbloggen Good Morning Beer Lovers. Han skulle visst representera "den nya generationen öldrickare" vilket han säkert kommer att göra med den äran.

Deltagarna började nu bli lite rastlösa och en ölpaus anbefalldes. Efter denna kom krögaren Stene in, rullande på en vagn med ett minifat öl som han bjöd på. Det var inte vilken öl som helst utan som sig bör på ett SÖ-årsmöte något riktigt rart: En rök-doppelbock från Beck som gick under namnet Affumicator! Recension här inom kort.

Så kom vi till de traditionellt rörigare bitarna. Först ett förslag på stadgeändring där det uppstod en del knepigheter om hur den skulle gås igenom. Efter en del högläsning så gick den igenom första läsningen med mindre ändringar.

I korthet går ändringarna ut på vissa ändringar av ord för att få konsistenta stadgar, man förbereder stadgarna för möjligheten till elektronisk "poströstning" och ett stopp mot att föreslå kandidater till förtroendeuppdrag på årsmötet.

Så formaliserades möjligheten att utesluta medlem (något som hittills aldrig skett) med tillägget att det kunde göras på ett sammankallat medlemsmöte, inte bara årsmötet.

Mötespresidiet: Sekreterare Lars Ringdén och ordförande Niklas Daver

Så till punkten "Föreningens verksamhet". Här finns mycket att säga...

Ölfrämjandet har under året gett ut en jättebra pubguide för Stockholm vilken blivit populär bland såväl krogar som kunder. En likadan för Göteborg år under tryckning och ett initiativ för Östergötland är under uppstart.

Så kom vi till det där med paraplyorganisation och tillväxt. Ingen är väl nöjd med att vara 1.500 medlemmar, men hur ska vi kunna växa? De intressanta tankarna om paraplyorganisation har inte kommit någotnstans sedan de presenterades sedan förra året. Lite trist.

En tanke som framfördes var att försöka dela upp verksamheten tydligare: Lokalavdelningarna ska dricka öl och ha trevligt, styrelsen ska driva ölpolitiska frågor och jobba på en högre nivå som inte man orkade/kunde ute bland lokalavdelningarna.

Frågan är bara vilken ölpolitik. När det väl kommer till kritan så... gillar vi öl. Men så mycket mer är det svårt att komma överens om vad vi ska driva. Inte ens den enda konkreta punkten som finns i i dagens program, "billigare öl", är alla överens om. Och frågor som Systembolagets roll, bryggeriernas arbetsvillkor eller krogpolitik tror jag inte jag hört diskuterats.

Tyvärr.

Nå, det började bli dags för lite mer konkreta frågor. Först hade Göteborgsavdelningen under året satt upp en lista med kriterier för en bra ölkrog som en kommitté sedan undersökt. Nu var det dags att presentera de två krogarna som av en handfull testade valts ut:

Silver gick till 3 små rum och guld till The Rover. Fina diplom visades upp som skulle vidare till barerna.

Så till det årliga förtjänsttecken som delas ut till de som förtjänat det; Ölfrämjandets Guldpin. I år gick de till importören och fantombryggeriet Wicked Wine samt till krögaren Reza Ganon på 3 små rum. Väl värda sina utmärkelser, tycker jag!

Mötet avslutades och jag blev sittandes med lite ytterligare av den läckra duppelbocken. Men snart blev vi utstädade från restaurangdelen, det skulle ju komma matgäster.

Jag passade nu på att gå till hotellet för att checka in och sedan äta lite Lamb Lime Ghost på Tre Indier.

Planen var nu att smyga vidare till Oliver Twist för att se om folk dykt upp där samt träffa en annan bekant som skulle dit. Tyvärr kände jag då att jag fått blodsockerproblem och det ihop med alkoholen gjorde mig mindre välmående. Så förutom en snabb vända till Oliver Twist för att hälsa på bekanta så spenderades kvällen med vila, mineralvatten och lite kurslitteratur på hotellet.

Å andra sidan tog jag mig till OT på söndagen där det blev god mat och goda öl. Recensioner kommer under veckan.

Tävling 14

Jonas frågar kort och gott "Mash Turn?".

Nej, nej, nej...

En ledtråd till: Det är något slags uppfinning.

Frågor som kan besvaras med ja/nej skickas fortfarande till bark@ofiltrerat.se

2010-03-22

Tävling 13

Erik uttrycker "Du har förstås skrivit 'Dry Hopping'!"

Svaret är åter nej.

Det kommer intressantare reflektioner, nyheter och recensioner av spännande öl, men inte just i kväll. Håll ut!

Under tiden: Skicka fler frågor till bark@ofiltrerat.se

2010-03-21

Tävling 12

Clarie undrar "Kan du ha skrivit, 'Bottoms up'?"

Svaret är nej.

Tävling pågår. Ni gissar. Mer detaljer här. Mail skickas till bark@ofiltrerat.se

Det behövs nog en ledtråd till: Bryggeriteknisk term.

Sammanfattning av tidigare vetskap: Det är något ölrelaterat. Två ord. Inget varumärke. Inte en ölstil. Ingen smakbeskrivning. Inget om humle. Inte en ölrelaterad plats. Det är ett uttryck. Det är på engelska. Inte "Cheers mate", "Bottoms up" eller "Hop Bursting". Inte ett personnamn.

2010-03-20

Big city life

Det var årsmöte med Svenska Ölfrämjandet det. Jag klarade mig, som förra året undan med en justerarpost.

Jag upplever det fortfarande som om Ölfrämjandet har identitetsproblem och är lite osäker om sin roll...

Nå. Planen för resten av dagen är lite för stark mat på Tre Indier och en sortimentsinspektion på Oliver Twist.

2010-03-19

Tävling 11

Johan frågar "'Cheers mate!'?"

Och det besvaras med nej.

Tävlingen fortsätter (om än med ett uppehåll i morgon lördag). Skicka mer frågor till bark@ofiltrerat.se

Nørrebro Stuykman Wit

Nu hittade jag ännu en öl från danmarksresan, den här köpte jag på Døgnnetto vid Nyhavn. Stuykman Wit är en witbier på 5% från Nørebro Bryghus, den är traditionellt kryddad med koriander och pomerans.

Färgen är orange-bärnsten, vätskan är grumlig. Det fingertjocka skummet är vitt och luftigt, det sjunker sakta ner utan att lämna mycket skumrester.

Doften är lite syrlig med veta-aktiga toner av deg och nybakt bröd. Citrustoner; lime, apelsinskal och pomerans. Aningar av jäst och mineraler/järn. Små aningar av tvål och såpa.

Smaken är först rätt söt med en hel del vetedeg. Lite mineraler och en lite tyngande jordsmak. Citrussmak av apelsiner, limesaft och citronskal. Eftersmaken är torr och lite kryddig med en mild neutral beska.

Kolsyran är mild, de mjuka bubblorna är friska. Vätskan är något tjock och kladdig.

Trist på de där konstiga jordiga bismakerna, annars är det en hyfsad wit.

Betyg: 2,65. Tillgänglighet: Köpt i Danmark. Pris: 30 DKR för 500 ml.

Bonusfunderingar: Jag gillar en bra witbier; få öl är mer svalkande på en uteservering en varm sommardag. Det är dock lite synd att de skandinaviska varianterna (med Nynäshamns Ytre Gaarden som mest utpräglat exempel) känns ganska nedtonade och lite släta i karaktären.

När jag, som de flesta andra, för första gången drack en witbier var det Hoegaarden. Och snart kände jag att det skulle vara spännande om någon verkligen tog ut svängarna med den här stilen och fullkomligt öste i bittra kryddor i veteölen. När jag först hörde talas om att bryggaren Pierre Celis hade gjort ett par starkare varianter blev jag direkt jätteintresserad. Man när jag sommaren 2004 drack en flaska av den jag hört talas om, Verboden Vrucht, så insåg jag att det inte ens var i en snarlik stil och jag blev rätt besviken.

Hoegaarden Grand Cru var ju mer rätt i stil, men den var egentligen bara en uppskruvad version av samma smaker.... Som en Bitter och en ESB, inte en bitter och en IPA som jag var ute efter.

Nu vet jag att det i USA bryggs en handfull "imperial wit", men jag vet inte... Har de den där intensiva syrligheten och massiva kryddsmaken som jag drömmer om?

Eller blir det helt enkelt inte någon bra öl med de smakerna?

DES IPA 60

Äntligen en hygienprodukt för oss öl-konnässörer!



Troligen är "60" dess IBU-mått. Bra produktutveckling! Tack till Dan för bilden.

Lite allvarligare så finns faktiskt hygienprodukter med humle som aktiv ingrediens; ett exempel är denna roll-on.

2010-03-18

Tävling 10

Halvvägs...

Dagens slumpvist valda fråga kommer från Alex: "Kan det vara 'Hop Bursting'?".

Nej, men språket är rätt (bonusledtråd).

Bara att ge sig på det igen: bark@ofiltrerat.se och ärenderaden "tävling".

Något om små förändringar av öl

På den trevliga bloggen Humulus Lupulus skrev Pelle igår såhär:
Så var det dags att prova årets version av Oppigårds Easter Ale, som är en Old Ale enligt BeerAdvocate. Blev inte riktigt klok på om det var till årets brygd som de ändrade receptet eller om det var förra året, men så här gick det; [...]
och jag kände att det kanske kunde hjälpa med lite bakgrundsinformation (aningen kompletterad här):
Det här med ölstilar och receptförändringar är svårt, speciellt om man (som jag) ska försöka hålla ordning på en bit av en välbesökt site.

Tittar jag på Oppigårds hemsida står det att läsa "Årets (2009) Easter Ale är något mindre besk än tidigare år, något ljusare med litet inslag av kakao och kaffe toner som kommer av chokladmalten." men inget om några förändringar i år. Kan bero på att de hållit fast vid receptet, men det kan lika gärna vara så att hemsidan inte uppdaterats.

Det är ju lite av charmen med små bryggerier att ölen kan få små ändringar nu och då; ibland får man inte tag i exakt rätt råvaror, ibland är bryggaren på humör för någon liten ändring och ibland "bara det blir så". Vill man ha exakt samma öl hela tiden finns det ju andra som jobbar på det sättet, som Budweiser eller Heineken.

Tittar jag på de riktlinjer som BA-grundarna gett oss BeerFlyGuides så står det "Do not add a new entry (year) for a beer if the beer recipe has not significantly changed.".

Har Easter Ale genomgått "significantly changes" i år? Jag vet inte, men jag har inte sett någonting som tyder på det. Och det känns just nu inte tillräckligt tveksamt för att dra iväg ett mail till bryggeriet heller, man vill ju inte störa i onödan.

Inte blir det bättre av att det ser mycket kreativt arbete bland bryggarna. Blandningar av klassiska stilar, tekniker och råvaror är inte direkt något ovanligt. Det är kul, det är intressant, ofta är det gott men det ger en del huvudbry för os som ska försöka pressa ner de klotformade ölen i de klassiska fyrkantiga stil-lådorna.

Hoppas det klargjorde lite om hur det funkar.

Gothenburg Beer Festival 2010


Fick just ett mail om den tredje upplagan av Gothenburg Beer Festival som åter hålls på City Pub:
  • Torsdag 22/4 18.00-23.00
  • Fredag 23/4 18.00-23.00
  • Lördag 24/4 13.00-17.30, första passet
  • Lördag 24/4 18.30-23.00, andra passet
Entré: 160:-/person och pass, inkl provningsglas.

På programmet: ölprovningar, öltävlingar, ölquiz, försäljning av exklusiva ölglas, ölanpassad meny. Brewers Corner och ett mycket stort spännande urval av kvalitetsöl.

Förköp av beställning av biljetter görs enligt nedan:
  • Maila namn & postadress samt ange vilket pass & antal biljetter, till: info@beertrading.se
  • Betalning görs i förskott till +giro 41 89 40 -3 ange ditt namn som referens. OBS viktigt! Betalningsmottagare är Gothenburg Beer Trading. Alternativt sänds biljetter per postförskott, avg. tillkommer.
City Pub & City Hotel ligger på Lorensbergsgatan 6, parallellgatan mellan Avenyn och Södra vägen/Heden.

Relevanta hemsidor: City Hotel, Beer Festival.

2010-03-17

Tävling 9

Airixen frågar "Är det ett uttryck?"

Svaret, med lite tvekan, blir ja.

Vi kör 20 frågor här... Ställ en fråga om vad jag skrivit på en lapp som kan besvaras med ja/nej till bark@ofiltrerat.se och ha med "tävling" i ärenderaden.

Mohawk Rye IPA

När jag i höstas gick igenom de lanseringar som Systembolaget skulle göra under 2010 fans det några bland kommentatorerna som oroade sig för att det inte skulle komma "tillräckligt många intressanta svenska öl".

Såhär när det gått 3½ månad av året så tror jag att vi kan vara överens om att det inte har varit det stora problemet: Snarare har det varit jobbigt att kombinera en inte alltför vådlig livsstil med att hålla jämna steg med alla spännande nyheter.

Som den här: En svenskbryggd öl i amerikansk IPA-stil med en personlig twist av en ny bryggare. Några år tillbaka hade det varit en revolution, idag är det nästan ... rutin. Eller, ja, inte riktigt, men ni fattar.

Mohawk Rye India Pale Ale är ett steg för bryggaren Stefan Gustavsson och distributören Wicked Wine att starta ett eget bryggeri. Den här är gästbrygd hos Gamla Slottskällan i Uppsala.

Förutom 20% mältad råg är den bryggd med karamell- münchen och pilsnermalt samt de amerikanska humlesorterna Amarillo, Centennial, Columbus och Palisade.

Färgen är djupt bärnsten-röd; vätskan är klar. Det två fingrar höga varm-beiga skummet sjunker långsamt lämnandes en del skumrester på glaset.

Doften är söt med en tydlig ton av nybakt bröd. Knäck och rostade nötter. Fräsch fruktig humle. Grapefrukt och apelsinskal. Aningar av grillat kött och en medelstark beska. Mycket balanserad. Mycket amerikansk.

Smaken är mjukare och mer avrundad än vad jag väntat mig. Såklart finns det en ordentlig mängd bitter-fruktig humle, men det känns initialt som om den hålls tillbaka av mjukheten som jag gissar kommer från rågmalten. Förutom beskan finns det en halvsöt smak och milt nötiga toner. Bakgrundssmaker av tvål, svartpeppar och grapefrukt. Beskan växer i eftersmaken, trist bara att sötman som borde matcha den plötsligt försvunnit. En lätt sälta och toner av syrliga exotiska frukter finns även de i eftersmaken. Avslutningen innehåller värmande alkohol och en lång ren efterbeska samt lite fruktkarameller.

Kolsyran är medel med dragning åt mild, bubblorna är medelstora och mjuka. Vätskan är medelmjuk.

Ett annorlunda försök att göra en amerikansk IPA. Något för avrundad, lite för mycket av de dyrliga frukterna och aningen för lite maltig kropp. Inte illa alls, kommande öl från projektet kommer att bli mycket intressanta!

"Den här får du köpa fler gånger. Jättegod!" hör jag nu från sambon i sovrummet som jag delade flaskan med. Ett gott betyg.

Betyg: 3,8. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter mars 2010 (i detta nu finns 2.134 flaskor i butikerna). Pris: 35:80 för 500 ml.

Notiser XXV


Oceanbryggeriet verkar aldrig tveka inför att brygga i en stil till. Senaste tillskottet är Ocean Vienna, en Wienerlager (i Sverige ofta kallad "Bayersk") på 5,4%. Börjar serveras på pubar i Göteborg i morgon torsdag...

= = =

Den utmärkta bloggen Beer Sweden tror sig ha snokat reda på att lågalkoholhumlebomben BrewDog Nanny State (min recension här) nog kommer till Systembolaget i höst. Länk.

= = =

BrewDog ja, de funderar på att tappa vissa av sina öl på burk. Varför inte? Länk.

= = =

Anderson Valley Brewing Company, vars öl på senaste tiden hittat till Sverige genom Great Brands försorg, har blivit sålt varvid de riskerar att inte längre få kalla sig "craft brewery". Detta eftersom branschorganisationen Brewers Association ställer krav på sina medlemmar inte bara vad gäller ölen utan även ägande från alkoholindustrin. Läs mer på Beernews.org.

= = =

Ölmiddag med åttarätters och specialt utvalda öl från Dugges och Ocean. Låter det kalas? I så fall hålls detta arrangemang på restaurang Privata Rum i Göteborg 22-23 april. Mer information på deras hemsida.

= = =

Någonting att dricka borde utan konkurrens vara Sveriges mest teori-stinna ölblogg, något som verkligen uppskattas av mig. Den här gången tar Victor oss in i aromhumlens kemi. Länk.

= = =

Tjeckisk pilsner är något som gillas av svenskarna, något som TWC Dryckesutbildning tagit fasta på. 23 mars har de premiär för tre öl från Pivovar KoutGreen Lion Inn i Malmö.

= = =

Så avslutar vi med lite dryckesrelaterad säsongsstatistik från Carlsberg Sverige:
Varje år konsumerar svenskarna 40 miljoner liter must och försäljningen av påskmust har mer än fördubblats jämfört med 2005. Även försäljning av påsköl har mer än fördubblats i dagligvaruhandeln sedan 2005.

2010-03-16

Tävling 8

Vi kör på.

Johan undrar: "Är det namnet på en person?"

Och nu är jag nog tjatig, men... nej.

Har du en bättre fråga? bark@ofiltrerat är adressen!

2010-03-15

Tävling 7

Först en liten sammanfattning: Det är något ölrelaterat. Två ord. Inget varumärke. Inte en ölstil. Ingen smakbeskrivning. Inget om humle. Inte en ölrelaterad plats.

Dagens fråga kommer från Tomas: "Har du skrivit något om utseende på öl?"

Och svaret på den frågan är nej.

Keep 'em comming. bark@ofiltrerat.se och ha ordet "tävling" i ärenderaden.

Ørbæk Geniuss Extra Stout

Ännu en öl från Danmarksresan i december, den här gången en öl i stilen irländsk torr stout på 5% från Ørbæk Bryggeri: Geniuss Extra Stout.

Å ena sidan känner jag nu att jag dokumenterade mina ölinköp rätt dåligt när jag var i Köpenhamn. Å andra sidan var jag primärt där för att koppla av, inte för ölinköp. Det senare var en bonus. Å tredje sidan har jag nu funderat ut var jag köpte och för hur mycket, bakvägen.

I den finstilta texten på baksideetiketten förklaras det att deras bryggmästare Mathew Callahan (inflyttad från Irland) rekommenderar ölen till fisk, skaldjur och ost. Samt att den är bryggd på ekologisk malt och humle.

Färgen är mörkt brun, vätskan klar. Det gigantiska skummet är kompakt och beige, det sjunker långsamt ner med ett lätt fräsande ljud. Lite skumrester blir kvar på glaset.

Doften är torr med lätt rostad malt (med en liten aning av rökmalt). Söta toner av vanilj och kokos finns i bakgrunden. Dessa balanseras av en metallisk syrlig-bitter doft.

Smaken är mjuk och inbjudande: Torr, rostad malt med bara en liten aning rök och kaffe. Kroppen är lätt. Lite milda och ändå tydliga beska toner som växer i eftersmaken med en fin metallisk smak. Toner av gröna bönor, Irish Coffee och humlebeska i slutet.

Kolsyran är mycket mjuk med friska mikroskopiska bubblor. Vätskan är ytterst len; det är nästan att jag letar efter en kolsyrepatron i flaskan.

Den här var en positiv överraskning: En av de absolut bästa irländska stout-ölen jag druckit, och då var jag ändå gäst hos Diageo i Dublin i höstas.

Betyg: 4,15. Tillgänglighet: Flaska köpt hos Føtex i Dragør. Pris: 18:00 DKR för 500 ml.

Snart påsk


På lunchen idag köpte jag lite av den nyutkomna påskölen. Alla fanns på plats och en hel del blev inhandlade.

Fast inte riktigt alla. Mikkeller Hoppy Easter hade överbokats och inga flaskor hade kommit till Linköping. Tipset var att komma förbi i morgon och kolla om det fanns kvar i andra butiker.

En flaska Stensbogaard IPA beställdes också från en butik i Örebro. Genant att köpa tre (inte helt billiga) flaskor och inte recensera en enda av dem.

2010-03-14

Tävling 6

Daniel frågar: "Är det en Öl sort ? Och då menar jag som Ale, Bitter, Stout, etc."

Och svaret är åter nej.

Fortsätt slänga in gissningar. bark@ofiltrerat.se

Skovlyst BirkeBryg

Insåg för några dagar sedan att det nog är bäst att försöka göra slut på de öl jag köpte i Köpenhamn i mellandagarna, i alla fall de med mindre lagringspotential. Det lilla danska bryggeriet Skovlyst har som specialitet att brygga på/med/av "skogens råvaror". I det här fallet, BirkeBryg, har man bryggt en ganska vanlig tjeckisk pilsner med en tillsats av björksirap. Alkoholhalten är 5,2%.

Färgen är medelmörk halmgul, vätskan är aningen oklar. Det lätt fräsande skummet är två fingrar högt, vitt och luftigt. Inga skumrester på glaset.

Doften är mycket söt med klara toner av björksav, ojäst vört och en aning blommiga humletoner. Den är rätt... enkelspårig.

Smaken är även den sirapssöt, det påminner en hel del om pilsnervört mer än en färdig öl. Björksirap, socker, lite blandade grönsaker och mineraler. Vissa mycket försiktigt beska smaker i eftersmaken liksom söt-syrliga fruktiga toner (kiwi, passionsfrukt). Avslutningen drar åt det torra hållet.

Kolsyran är mild, de medelstora bubblorna är mjuka. Vätskan är lätt med en viss kladdghet.

En rätt underlig öl, jag förstår inte riktigt vad som är tanken bakom tillsatsen av björksirapen annat än som ren gimmick.

Betyg: 2,15. Tillgänglighet: Jag är osäker om den här köptes på Fish & Beer eller hos Føtex Amager Centret. Pris: Okänt.

Tävling 5

Nu vart det lite fart på frågorna.

Albert frågade: "Beskriver något av de ord du skrivit ner en smak?"

Svaret är nej.

Efter som en fjärdedel av frågorna nu är ställda tänkte jag komma med en ledtråd: Det jag skrivit innehåller inga varumärken. Det jag skrivit är två ord.

2010-03-12

Tävling 4

Idag kom det exakt en fråga. Det verkar som om det här är för komplicerat för er. Eller så har jag överskattat intresset för såna här tävlingar, som jag själv tycker är barnsligt roligt. Nå, nytt försök:

Tomas frågar "Har du skrivit något om humle?"

Svaret är nej.

Skicka en ny fråga till bark@ofiltrerat.se

Lagunitas Censored

Efter lite letande efter en lämplig öl att börja kvällen med hittade jag Censored, en amerikansk red/amber ale från Kalifornienbryggeriet Lagunitas. Alkoholhalten är 5,9%.

Anledningen till den lite konstiga etiketten och namnet är att den tidigare hette the Kronic, men eftersom det också är namnet på en sorts kraftig marijuana så ogillades namnet av delstatens myndigheter.

Ett problem med mycket amerikansk öl som inte gått via Systembolaget är datummärkningen: Jag har ingen aning om den här flaskan var ett halvår eller flera år gammal.

Färgen är djupt koppar, vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är varmvitt. Det sjunker ganska fort lämnandes lite klumpar av skum på glaset.

Doften är söt och fylld av humle. Distinkta toner av torkade aprikoser och äpplen. Lite lätt rostad malt och en aning karamell. Den är inte speciellt besk, snarare lite dammig.

Smaken är milt rostad med en hel del maltiga söta smaker. Aningar av grönsaker och torkade frukter. Beskan försvinner iväg ganska snabbt och ger plats åt smaker av vaxkritor, torkade äppelringar och en aning rågbröd. Eftersmaken är lite torr med viss beska, alkohol och blandade grönsaker.

Kolsyran är medel till lätt, de små bubblorna mjuka. Vätskan är aningen kladdig.

Jag är ingen jättestor vän av varken amerikansk (eller för den delen irländsk) röd ale, och den här övertygade mig inte alls. Med en viss reservation för oklarheten över flaskans ålder då...

Betyg: 2,8. Tillgänglighet: Köpt på Fish & Beer, Köpenhamn. Pris: Okänt.

Hoppsan...


Igår drack jag en flaska India Pale Ale från danska Stensbogaard, en av februarinyheterna.

Allt i tron att jag köpt tre flaskor och att det här var #2. Men det var det inte, så nu får jag se om det gåra tt beställa från annan butik när jag nu ska handla på måndag.

Sådär i allmänhet blev jag inte riktigt klok på den här IPAn: De tre flaskorna hade rätt stor variation i smakerna trots att de borde komma från samma batch. Den jag drack igår hade en intensiv bismak av hö och vaxbönor, något jag lärt mig brukar betyda oförsiktig användning av den brittiska humlesorten Fuggles. En av de andra flaskorna minns jag mer som krusbärs-syrlig.

Nåja.

2010-03-11

Tävling 3

Mattias frågar "Har du skrivit ner en plats relaterad till öl?"

Svaret är (åter) nej.

6 & 7?

Foto: PitSlamp. Licens.

Jag försöker hålla öllistorna på Beeradvocate så aktuella som möjligt, stundtals ett drygt jobb.

Och just vad gäller de experimentella engångsbrygderna, "Angel's Share" som Galatea håller på med finns ett hål i min lista. Samma hål verkar finnas på Ratebeer och i materialet som distributören skickar ut till krogarna.

Så min fråga till er läsare är: Finns Angel's Share #6 och #7? Vad heter de? Stil? Styrka? Ingredienser?

2010-03-10

Tävling: Fråga 2

Tomas frågade "Har du skrivit något om en ölstil?"

Svaret är nej.

Ni får skicka mycket mer frågor om det ska bli någonting med det här...

Närke Örebro Bitter

Det har varit rätt mycket jobb med det, men nu i söndags så kopplades äntligen den första ölen från Närke Kulturbryggeri in på De Klomps kranar.

Ölen i fråga var Örebro Bitter, en Extra Special Bitter på 5,9% rikligt humlad med East Kent Golding och Cascade.

Färgen är djupt brun-vinröd, vätskan är klar. Det fingertjocka kompakta skummet är lätt rödaktigt, det lämnar tjocka skumrester på glaset.

Doften är söt med toner av sirap, bröd, müsli och lite bitter-fruktig humle.

Smaken är komplex, men inte tung. Frukter och bröd plus en aning av sågspån och vingummi. Eftersmaken är elegant med lite alkohol och en kraftig humlesmak; exotisk frukt, sirapslev och en frisk humlesmak med aningar av mint och honung.

Kolsyran är stark, nästan vass. Vätskan är något torr och aningen lätt.

En mycket god och uppfriskande ale med massor av komplexa smakupplevelser.

Betyg: 4,2. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 79:00 för 500 ml.

Bonus: Jag fick också ett smakprov av den senaste(?) bryggden från samarbetet mellan Galatea och Jessica Heidrich: Angel's Share #8 Hornig, en maibock på 6,9%. Jag tyckte att det var den bästa av de öl i serien jag druckit hittills, om än aningen lätt för stilen.

2010-03-09

Tävling: Fråga 1

Alexander frågade: "Är det namnet på en sagofigur?"

Svaret är nej.

Nu kan alla ställa en ny fråga. Jag plockar en slumpvis fråga i morgon kväll och besvarar den.

2010-03-08

Tävling tävling tävling tävling!


Tävlingsdags (det var ett tag sedan). Tävlingsreglerna är klassiska "20 frågor" med en twist. Tävlingsuppgiften är lite underlig, kanske. Priset är lika unikt som hemligt.

Som sagt, 20 frågor. Urvalet sker efter antalet unika avsändare. Första omgången besvarar jag frågan som ställts av den 21:a avsändaren till min inbox. Därefter drar jag av en avsändare i ordningen.

Mail som är fel i ordningen raderas olästa.

Varje fråga besvaras i en bloggpostning.

Mail skickas till bark@ofiltrerat.se med ärenderaden "tävling" och omgångens nummer, just nu alltså "tävling 1".

Uppgiften är följande: Jag har på en papperslapp skrivit något ölrelaterat. Vad har jag skrivit?

Nytt försök att förklara: Jag har skrivit något ölrelaterat på en lapp. Ni ska genom att ställa frågor som kan besvaras med ja/nej gissa vad jag skrivit. Skicka mail till mig. Ett visst mail läser jag och publicerar frågan och svaret. Så håller det på tills 20 frågor besvarats eller ni gissat vad det står. Man får givetvis gissa på det som jag skrivit under tiden, bara jag kan svara ja/nej på det.

Så se till att mailen flödar till mig nu!

Systembolagets mitt-i-månaden-nyheter mars 2010

Måndag 15 mars 2010 presenterar Systembolaget följande öl i vinkällarbutikerna:

Namn, alkoholhalt, storlek, pris, inköpt antal

2010-03-07

Brewdog Nanny State

Senare tillägg: Den här recensionen gällde den första versionen av Nanny State som såldes vintern 2009/10. Senare batcher ligger på 0,5 % alkohol och betydligt beskedligare 45 IBU.

För nytillkomna läsare kommer här en kort resumé:

Skotska mikrobryggeriet i BrewDog, som själv anser sig stå för ren punk i handling och attityd, hade gjort ett (då) jättestarkt öl, Tokyo*.

Brittiska självkontrollorganisationen Portman Group tyckte inte att det stod för den ansvarsfullhet och måttfullhet som branschen hade lovat att visa samhället och skickade anklagande brev.

BrewDog reagerade med att hånfullt attackera tillbaka. Som något slags inlägg i denna debatt bryggde man också ett vansinnigt humlat lågalkoholöl, en "insanely hopped imperial mild" på 1,1% alkohol och en beräknad beska på 225 IBU (det är ungefär tre gånger så mycket som skalan egentligen är gjord för). Ölen kallades för Nanny State.

Och när jag hittade en flaska av den ölen på Fish & Beer i Köpenhamn på minisemestern i julas så kändes det rätt självklart att prova den här, hur den egentligen kunde smaka? Det enda jag svagt kunde relatera till var de lättöl som Ölands Gårdsbryggeri tog fram med mycket varierande resultat.

Okej.

Batch 001, batchnummer och bäst-före-datum (01/06/10) är noterade på etiketten med bläckpenna. Gjordes det bara en enda liten batch av den här, månntro?

Färgen är mörkt bärnstens-brunröd, det tre fingrar höga skummet är ljust beige och kompakt. Ganska tjocka skumrester på glaset.

Doften innehåller massor av humle. Amerikansk humle, för att vara mer precis. Skarpa, nästan konstgjorda beska toner som gränsar till syrlig. Söta aningar av honung. Ganska trevlig doft, men det känns som någonting saknas, lite oklart vad.

Smaken är mycket bitter/syrlig, nästan sur. Ingen kropp alls, inte heller någon sötma. Kraftiga bittra toner med en kemisk känsla. Underliga bismaker av salt, stall, gummi och ull. Eftersmaken är rå och besk med lite lätt rostad malt i bakgrunden.

Kolsyran är mild, de många små bubblorna är mjuka i munnen. Vätskan är något lätt.

Tja, ungefär så här blir väl en öl på 1,1% alkohol och 225 IBU. I alla fall om man mest brygger den som ett debattargument. Fast nu har jag i alla fall druckit den.

Betyg: 2,65. Tillgänglighet: Köpt i Danmark. Pris: Okänt.

2010-03-05

Port Brewing Hop-15

Den här DIPAn på 10% har jag inte bara druckit tidigare, jag har såväl recenserat som bloggat om det: Hop-15 från Port Brewing!

Så nu tänker jag bara luta mig tillbaka, njuta och lite lojt berätta vad jag tycker. Om inte annat än för att skryta och visa min fina bild.

Flaskan var inte datummärkt, men danska importören Drikkeriget har satt på en klisterlapp med bäst före-datumet 01.10.11 vad nu det innebär. Flaskan köptes i mellandagarna på Fish & Beer, så jag har inga större förhoppningar om dess färskhet.

Färgen är ganska ljust bärnsten, vätskan är hyfsat klar.

Doften har "viss beska" med toner av färsk exotisk frukt, honung och grankottar. Den är rentav lite oljig av all humle, men någon humleexplosion är det inte fråga om, som väntat.

Smaken är betydligt bättre: Först söt som billigt gelégodis, sedan en rejäl citrus/barrskogsdominerad beska. Fast den går över relativt fort, lämnandes plats för en mer normal bitterhet, lite buljong (salt + umami) och en aningen vass sötma. Slutet är citrussyrligt med lite färskt furuvirke.

Kolsyran är medelstark, vätskan aningen tjock och lite klibbig.

Precis som väntat en mycket bra DIPA, och en gång i tiden den allra mest aggressivt humlade. Nu är den väl troligen mer än ett halvår gammal och aningen trött, men missförstå mig inte: Det är fortfarande en mycket bra öl, om än inte helt fantastisk.

Betyg? Den ligger någonstans strax över 4.

2010-03-04

En plötslig fundering


Läste en notis i Norrköpings Tidningar. Tittade på mina (numera 4 olika) öl-sidor på iGoogle.

Insåg.

Det är bara män som skriver de ölbloggar jag läser. Det tycker jag är lite trist. Ett undantag kommer jag på: Karin som skriver för Nils Oscar-bloggen. Fast det är ju i yrkets vägnar och mer att betrakta som marknadsföring.

Det ser i och för sig snarlikt ut på ölmässor, ölmiddarar och de ölprovningar jag då och då håller. Om än inte lika extremt - det brukar vara ungefär 10% kvinnor på mina krog-ölprovningar och något mer på privatarrangemang (men då är inte jag huvudattraktionen). Och Ölfrämjandet i Östergötland är uppe i ungefär 20% kvinnor.

Men det är en väldigt mansdominerad miljö.

Fast ändå. Det måste väl finnas någon svenskspråkig kvinna som inte bara bloggar om "mode, shopping och bloggar"?

2010-03-03

Notiser XXIV½


Ikväll hade jag tänkt recensera något nytt spännande. Men så... orkade jag inte utan tyckte att det var lika bra att göra sig av med en Stensbogaard India Pale Ale.

Öhhh... Vad var det jag skulle säga? Jo, att Great Brands har börjat importera öl från ytterligare ett coloradobryggeri: Odell Brewing Company. De verkar göra en hel del bra öl.

2010-03-02

Notiser XXIV


Föreningen Svenska Småbryggerier har fortfarande inte någon hemsida. Däremot har de lösa planer på att gemensamt göra något slags aktiviteter den 8 maj 2010. Ni får veta mer när jag får veta mer... Skriv under tiden upp i kalandern.

= = =

Sigtuna Brygghus har nyligen lanserat sin öl Sigtuna ESB - Extra Sigtuna Bitter i Systembolagets beställningssortiment. Och blivit uppmärksammade av brittiska Fuller's att de har varumärkesskydd i Europa för förkortningen ESB. Det uppländska bryggeriet låter hälsa att de är mer intresserade av att brygga öl än att slåss mot de stora grabbarna, så etiketten kommer att ändras.

= = =

Auktionen av prydnadssaker från Oliver Twist till förmån för Haiti gav 14.500:-. Bra jobbat.

= = =

Great Brands har fått in ett parti av Oaked Arrogant Bastard för privatimport. Lådor om 24 flaskor om 355 ml är det som gäller.

= = =

Brill håller, å sin sida, på att plocka hem Founders Centennial IPA, Founders Breakfast Stout och Hoppin' Frog Barrel Aged BORIS The Crusher för att börja säljas 15 mars.

= = =

Reklam: Jag och Bobo har just bokat nästa ölprovning på De Klomp. Temat just nu är "Svenska Mikrobryggerier II", men det kan komma att ändras. Lördag 27 mars. 14:00. 150:-.