Jag ska försöka hålla den så bred som möjligt, och det blir mer av en introduktion än en elitistisk djupdykning. Tror att de flesta kommer att lära sig något.
Lördag 29 augusti. 14:00. 150:00. De Klomp, Linköping.
Jag ska hålla en handfull ytterligare öppna provningar i höst. Förslag på teman mottages tacksamt.
Senare komplettering: De här provningarna har varit på De Klomp i sommar:
- Great Brands-presentation
- Svenska mikrobryggerier
- Ölhistoria
- Veteöl
- Nybörjarprovning
- Nils Oscar-presentation
- Storbrittaniens ölhistoria
- Mat & öl
- Trapistöl
Rätt imponerande för en landsortskrog faktiskt.
Några förslag på provningsteman:
SvaraRadera-Nordiska bryggerier, dvs öl från Norge, Danmark, Finland och Island
-Belgoimitationer, bryggerier som gör sina egna tolkningar av belgiska öltyper, t ex Brother Thelonius
-Double Extra Special Imperial-provning, dvs värstingarnas värstingar bland öl
-Bockarna Bruse, provning av olika sorters öl inom bockstilen
Synd att man inte bor i närheten av Linköping, alla dessa provningar på De Klomp verkar vara riktigt trevliga
Banan-öl!
SvaraRaderaFörslag:
SvaraRadera-Spontanjäst öl
-Öl och ost
-Alkoholfri öl
-Porter
-Lageröl
-Folköl
Lite lösa förslag:
SvaraRaderaTysk öl
Kryddad öl (jag tycker själv att detta är ett spännande ämne, där man t ex kan diskutera hur man kan utveckla drycken osv;kanske inom ett större tema kring särskilda ingredienser i öl)
Filtrerat/Ofiltrerat (på tal om den i din blogg ofta omnämnda Källaröl från Krönleins!)
Bocköl (håller med Johan)
Öl o mat
Intressanta förslag alltihopa (utom möjligen från Bosse; du först!).
SvaraRaderaFast mat & öl har redan varit temat för någon vecka sedan. Öl och ost är ju hur intressant som helst!
Jag tror inte riktigt på det här med kategorier som "bock öl" eller "extrem öl", kanske för inbitna ölnördar men för nytt folk som är nyfikna på öl behöver man köra med ett bredare omfång och visa ölets vida smakspektra. Teman för all del men isf är nog ett land ett säkrare kort än en öltyp, ett land som belgien kan ju tex ha extremt lätta och friska "wit" öl samtidigt som de kan erbjuda maltfeta mörka "brune" eller "quadrupel" öl, sur öl, välhumlad öl osv. Att köra stilinriktad provning med folk som inte redan är ganska nördiga är lite som att bjuda in mig till en apelsinjuice provning, visst lär jag märka skillnader men någon större wow-faktor lär utebli och fruktköttets subtila skillnader lär inte lämna några större intryck..
SvaraRadera@andersand: Bra synpunkter, och det beror ju på vilken publik man vänder sig till. Nu kan inte jag läsa Takes tankar, men jag tror att inställningen hittills varit "Vi kör på det vi hittar och ser vad som händer".
SvaraRaderaIntressant notering är att den minst besökta provningen hittills varit nybörjarprovingen.
Jag var och lyssnade på Garrett Oliver på Restaurangakademien igår och då berättade han en intressant sak som tagit honom några år att komma fram till. Nämligen att ovana öldrickare ofta uppskattar smakrika och komplexa öl precis lika mycket som de "kunniga". I början lät han nybörjarna ofta bara prova de enklare ölen (och han erkände också att det till viss del kanske var hans ego som spelade in - de här "svåra" ölen kan bara vi insatta förstå) men numera utgår han från att alla har samma förmåga att ta till sig smaker och dofter, vilket brukar resultera i mer engagemang och åsikter även från nybörjarna. Intressant och tänkvärt.
SvaraRaderaLycka till med provningarna btw!
Mvh
Marc Schuterman
Brill & Co
Jag är "all for" extremöl om ingen visste det redan och har skrivit förr att jag tror ofta på att extremare och komplexare öl till fördel kan konvertera "vanliga öldrickare" snarare än en mild "välbalanserad" lager. Vad jag syftade på här är att vare sig man provar en uppsjö bocköl eller ett gäng imperial stouts så blir det lite "same same" för den ovane att sitta och jämföra väldigt lika öl inom en stil. Däremot tror jag på att köra extremer åt alla håll just då för att visa ölets stora smakspektra vilket man sällan gör om man håller sig till en stil, extrem eller inte. Det måste finnas en kraftig dynamik och stora kontraster för att imponera och engagera enligt mig.
SvaraRaderaAndersand, jag tror det ligger mycket i det du säger, speciellt vad gäller "nybörjare". Tyckte bara att det var en intressant lärdom från någon som hållit i provningar i flera år och som uppenbarligen också själv utvecklats under tiden.
SvaraRaderaSen tror jag att det är bra att blanda breda provningar med smala. Där nybörjarsteget är en bred översikt över olika stilar, medan den som kommit förbi det steget kanske vill ha lite mer fördjupning inom en viss stil som den kom på var extra intressant under den breda provningen.
Äsch, elitistiska djupdykningar är ju min favorit!
SvaraRadera