2008-03-23

Råfrukt. Är det äpplen?

Dempa undrade i den här kommentaren om råfrukt och om det var ett alternativ till jäst.

Det är det inte. Råfrukt är det man har i öl som ger socker (som av jästen omvandlas till alkohol och kolsyra) men som inte är mältat.

Mältning är en process där spannmål börjar gro, men avbryts innan en grodd bildas. Resultatet blir malt. Malt innehåller sockerstärkelse och enzymer båda som krävs för att jästen ska börja jobba.

Traditionellt har mältning varit en dyr process, så man försökte hitta ett sätt att "spå ut" det mältade kornet (i princip all öl innehåller kornmalt) med något billigare, framför allt skedde detta i USA. Man kom snart på att vissa grödor redan från början innehåller mycket socker: Majs och ris. Dessa tillsätts vörten rå, och kallas därför råfrukt (engelska "adjunct"). Andra grödor kan användas som kasaavarot, potatis, hirs och agave, men det är mycket regionalt och väldigt ovanligt.

Men varför gör man inte det för all öl om det nu är billigare? Två anledningar:

Råfrukt ger svagare smak än mältad säd. Framför allt majs kan dessutom ge en distinkt doft av majskolvar och en lite klibbig sötma. Det är typiskt för amerikansk så kallad makrolager (Millers, Bud, Coors...). Även ris kan ge en lite fadd sötma.

Det är inte självklart billigare längre. Mältningsprocessen har optimerats och korn har under åren blivit billigare, majs och ris dyrare - framför allt i Europa.

Av den senare orsaken slutade Carlsbergs och Tuborgs öl innehålla majs för några få år sedan.

Tillägg av "cribba":
Carlsberg köper gör att majs och malt numera är ungefär lika dyrt för dom.
Det som fick dom att verkligen sluta med majs var debatten om genmodifikation.
Om Carlsberg skulle fortsatt med majs i sin öl så skulle de behövt skriva på burkarna att det kunde innehålla genmodifierat majs. Leverantörerna av majs kunde helt enkelt inte garantera enbart 'rent' majs i sina leveranser till Carlsberg
Idag är det få svenska bryggerier som använder råfrukt. Krönleins gör några öl av amerikansk och australiensisk typ, och det finns någora billigare folköl (2,8%/3,5%) med ospecificerad råfrukt i.

För den som vill veta mer rekommenderas Svenska Bryggeriers sida om Att tillverka öl.

Soundtrack: Beats International "For Spacious Lies" (1990), Blå Häst "Män är svin" (2003), Julie London "Fly Me To The Moon" (1955), Fredrik Swahn & Lattjolajban "Herrarna i hagen (7" version)" (1992), The Dreamlettes "Really Now" (?), Ella Fitzgerald "This TIme The Dream's On Me" (1964), The Future Sound Of London "Lifeforms (radio edit)" (1994)

9 kommentarer:

  1. hmm.. ja intressant läsning. en indisk öl vid namn kobra, som för övrigt är helt ok till i indisk mat, innehåller en del råfrukt vill jag minnas. Appropå en helt annan grejj som jag bara ville skulle komma fram och därför postar här igen(la även denna kommentar till ett tidigare inlägg):

    bark: jodå visst har både monster ale och den där glögg-ölen med konstigt namn funnits att inhandla på bolaget förr. nångång i början av förra året verkar det som.

    dempa: jag ser också mkt fram emot SN esb! fick smaka en mun av en vän häromdan på pubben, verkade trevlig. en rolig sak med den ölen är att ESB inte står för det man automatiskt tror(extra special bitter, såklart)utan för Early Spring Beer. Den beskrivs av bryggeriet som en blandning av engelsk bryggartradition och amerikansk väskuststil. Vore kul att testa mot oppigårds spring ale som landseras under liknande flagg.

    SvaraRadera
  2. I ett nummer av Beers Of The World i höstas provade de olika sorters öl till olika indiska restaurangrätter (det är trots allt en brittisk tidning).

    De kom lite oväntat fram till att ju starkare mat, ju mer beska ska det vara i ölen för att hänga med. Till en dödsmördarhet vindaloo tyckte de att en brittisk IPA kom till sin rätt. De svagare ölen drunknade helt i kryddorna.

    Att dricka jättemild lager till kryddig mat verkar vara ett ganska sentida påhitt.

    (jag såg din tidigare kommentar, emen jag försöker att inte sträva efter sista ordet hela tiden)

    SvaraRadera
  3. Skulle vilja komma med ett tillägg till varför Carlsberg slutat med majs. De ekonomiska orsakerna var inte den enda orsaken. De volymer Carlsberg köper gör att majs och malt numera är ungefär lika dyrt för dom.
    Det som fick dom att verkligen sluta med majs var debatten om genmodifikation.
    Om Carlsberg skulle fortsatt med majs i sin öl så skulle de behövt skriva på burkarna att det kunde innehålla genmodifierat majs. Leverantörerna av majs kunde helt enkelt inte garantera enbart 'rent' majs i sina leveranser till Carlsberg

    SvaraRadera
  4. hehe snabba svar här vill jag lova. det här med besk öl och het mat känns lite fel men jag har också för mig att det funkar bra. det finns en öl, från en av mina favoritbryggerier rogue, som heter chipotle ale. vill minnas att den va ganska besk och innehåller chipotle, vilket är ngn slags chili. där får man ju så att säga allting i en flaska =) den va god och intressant faktiskt

    SvaraRadera
  5. cribba: Tackar! Det där snor jag in till inlägget.

    SvaraRadera
  6. klaas:

    Jag har för någon vecka provat det själv när jag gjorde en riktigt het wok och drack Left Hand Warrior till det, och det passade mycket bättre än vad de "indiska" eller Thailändska ölen gör.

    SvaraRadera
  7. klaas: jo det är lite halvskoj att de kallar den ESB (som man direkt associerar till den engelska ESB-stilen) men att det "bara" står för Early Spring Beer. men visst är det lite klassiskt ESB-stuk på den, i amerikansk humletappning?

    eh.. det var väl typ det du skrev också. heh. :)

    SvaraRadera
  8. Äsch, nu är frugans katter inloggade på min dator igen!
    //DEMPA

    SvaraRadera
  9. Man kan inte göra ett öl på bara råfrukt eftersom det inte finns tillräckligt med näring åt jästen i råfrukten oavsett majs eller ris. Ungefär 15-20% råfrukt är rekommenderat att man använder.

    /bubba

    SvaraRadera