Jan gör sitt jobb. |
Målet var beskrivet som ”resans gastronomiska höjdpunkt” och visade sig vara restaurangen De Heeren Van Liedekercke. Jag hade faktiskt inte hört talas om den tidigare, men det visade sig att den dels hade en gaffel i Guide Michelin, dels blivit rankad som världens bästa ölrestaruang på Ratebeer under flera år.
Så förväntningarna trissades upp en del.
Förresten. Namnet kan kräva en liten förklaring, eller i alla fall ett försök: Herrarna från Liederkercke. Men restaurangen ligger inte i själva orten Liderkercke, utan strax utanför gränsen och tillhör därför formellt grannbyn Denderleeuw. Det var tydligen mycket lustigt, i alla fall för lokalbefolkningen.
Vi hade fått höra en översatt matsedel på vägen och det lät verkligen intressant. Vi skulle få april-avsmakningsmenyn där säsongens primörer mötte passande öl. Sex rätter plus kaffe skulle avhandlas.
Vid ett angränsande bord satt (givetvis) några svenskar som några i vår grupp kände. Deras kommentar till vårt besök var ”Hoppas ni har väldigt gott om tid”. Det hade vi inte, vi skulle på lambic-festival efteråt… Men vi ignorerade detta och fick under tiden in en liten aptitretare.
Med i sällskapet hade vi nu med en fotograf, Kris. Visit Flanders skulle ha ett reportage om restaurangen och behövde bilder vilket alltså kombinerades med vårt besök. Så de kommande matbilderna är en blandning av mina och hans, de senare använda med tillstånd.
Scampi-cocktatil med räkor från Nordsjön, ruccola, pinnenötter och körsbärstomater. Kräm på curry och witbier. Jag tror det var vaktelägg. Öl: Toetëler Wit.
Pasta Papardelle med Burrata (en gräddig Mozarella), vitlök, soltorkade tomater och grillad zucchini. Krämig sås på påsköl. Öl: Leopold 7 och Kasteelbier Hoppy.
Färsk lammfilé från Nya Zeeland med sparris, Westmalle Dubbel och dragon.
Lammkotlett med lammfärs, ravioli fylld med getost och gröna bönor. Öl: Augustijn Grand Cru, Belgoo Arbo.
Och här någonstans insåg vi, och inte minst reseledare Stijn, att vi höll på att få problem. Såväl service som kök hade fungerat bra i början men nu var det fredagskväll och stället var proppfullt med folk. Det var uppenbart att personalen inte hann med alla gäster. De som satt vid andra änden av bordet hann gå igenom cuvéelistan och beställa in och dricka flera öl mellan rätterna.
Så i stället fick vi rensa hårt i matsedeln. Mellanrätten hoppades över och vi fick välja mellan ost eller glass och kaffet ignorerades. Det havererade schemat gjorde också att fotografen gått hem, vilket jag inte fattat så det blev inga bilder på den sista delen av menyn. Förutom osttallriken:
Vaniljglass med Advokaat serverad med sura körsbär marinerade i jenever. Öl: Kriek boon Mariage Parfait 2009.
Nu var vi verkligen tvungna att rusa. Servitrisen försökte en sista gång innan vi reste oss övertala oss om att vi borde ha kaffe. När vi insisterade så verkade hon mycket upprörd och stod bara tyst och stirrade på oss.
Ut till minibussen. Planen var nu att så fort som möjligt köra längs småvägarna till Nacht van de grote dorst, en ölfestival ute på landsbygden sydöst om Bryssel. Sedan skulle chaufför-Jan åka vidare till hotellet, hämta nycklarna och sedan tillbaka till festivalen.
Jag satt och funderade. Insåg att jag med de dygn jag hade bakom mig inte var ett dugg intresserad av ölfestival, hur fantastisk den än var. Så i stället valde jag (och ytterligare en skribent) att stanna kvar på hotellet Hotelhoeve Klein Nederlo.
Inget ticande av lambic blev det, utan dusch, lite nätkollande i det helt nyrenoverade rummet med Daft Punk-albumet Discovery (ett verkligt mästerverk) i bakgrunden. Därefter somnade jag som en stock, och sov helt perfekt tills jag vaknade i exakt rätt tid.
Jag öppnade fönstret och hörde såväl tuppar som får i den friska lantluften. Och jag kände att jag gjort helt rätt val.
Men det som gjorde mig allra mest besviken var servicen, som havererade totalt så fort restaurangen blev halvfull.
Okej, det kanske inte var så välplanerat att gå hit och ha en tid att passa efteråt. Men det visste personalen om, och borde ha kunnat anpassa sig till våra behov. Jag förstår samtidigt att det kan vara ett val från deras sida att låta allt ta den tid det tar, stämningen kring oss var i övrigt väldigt avslappnad och otvungen.
Kort sagt: Nej, jag blev inte övertygad.
Disclaimer: Hela resan bekostades genom ett samarbete mellan Visit Flanders, Visit Brussels, Visit Brugge och Stad Leuven Tourism. Min motprestation är att skriva om resan och ge dem statistik kring inläggen.
God oppsummering. Helt enig i din vurdering. Jeg var på samme sted i 2012 og da hadde vi bestilt maten flere måneder i forveien. Likevel tok det skandaløst lenge å bli servert. Så jeg tror at man må bare innstille seg på at slik er det her, og det må man akseptere hvis man skal spise her uten å bli fryktelig frustrert.
SvaraRaderaJag håller tyvärr med om det mesta förutom cuvéelistan som jag tycker är stråt vassare än Akkurats nuvarande...
SvaraRadera