Jan håller sig i bakgrunden. |
När han inte körde oss så arbetade han i huvudsak med att köra omkring japanska turister i ilfart runt Belgiens sevärdheter. Mycket roligare är att åka med ölentusiaster, så därför finns företaget Belgian Beer Tours som fixar allt det praktiska för mindre och större grupper.
Nu var det dags att springa upp till hotellrummen för att lämpa av väskorna. 20 minuter senare var det åter samling i lobbyn för nästa aktivitet, mat på restaurang Zarza, en restaurang vars ledord är ”konstant förändring”.
Menyerna kom in, och upplägget förklarades noggrann av kyparen. När han gått ifrån bordet visade det sig att knappt någon förstått någonting.
Öl kom in som fördrink, det var den torra champagneölen Kortrijk-dUtsel som gjorde sitt jobb väl.
Slitna skribenter. |
I stället för att räkna upp alla rätter så hänvisar jag till menyn.
Sommelier Fredrik hade bestämt sig för ett belgiskt vin. Men vilket? |
Jag drack till för- och huvudrätterna den trevliga witbieren Blanche De Namur samt mineralvatten. Det gick inte att klaga på det valet, den passade till de mest skiftande smaker.
Jens förklarade nu i detalj Belgiens postnummersystem för en förbluffad guide, vi åt och drack och hade en riktigt behaglig kväll även om energin kanske inte var 100 %.
Mellanrätt: Pressa iberico, rökt ål, rödbetskräm, vattenkrass. |
Så, hur var Zarza? Det var bra. Vällagad. Vackert upplagd. Men jag tror inte att restaurangen siktade på att vara ”bra” utan ville vara ”fantastisk”. Matlagningen jobbade mycket med txturer, och de minimalistiska stundtals grafiska uppläggningarna gjorde att upplevelsen känns trendmässigt några år försenad: Det var såhär reportage från finkrogarna i Sverige såg ut 2010.
Med de reservationerna kan jag rekommendera ett besök, speciellt som priserna var relativt upplevelsen måttliga: Matpaketet kostade 54-56 € och vinpaket 24-30 € ytterligare per person.
Disclaimer: Hela resan bekostades genom ett samarbete mellan Visit Flanders, Visit Brussels, Visit Brugge och Stad Leuven Tourism. Min motprestation är att skriva om resan och ge dem statistik kring inläggen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar