Sparkcyklarna var nu tryggt fastlåsta på innergården vi hamnat vid, och vi skulle nu på resans åttonde bryggeribesök. Jag vet inte hur det var med de andra, men min entusiasm var väl rätt måttlig.
|
Nancy pustar ut efter turen. |
Platsen vi hamnat på var alltså stadens enda pubbryggeri
D.O.M.U.S Leuven. Vi fick en guidad tur genom det trånga bryggeriet tillsammans med några andra turister. Egentligen var vi för många vilket märktes, vi fick gå i omgångar genom lokalerna som fram till 1985 varit butiker och kontor.
Turen började med en introduktion i ölbryggning i valvet mellan bryggeriet och restaurangen, bredvid uteserveringen.
Bryggverket var delvis på 800 liter, delvis på 1.200 liter. Jag tror det berodde på hur stora kärl man lyckats få in i huset.
Lagertankarna var på 1.800 liter, så man var tvungen att göra två bryggningar direkt efter varandra för att kunna fylla en av dem.
Delar av anläggningen var inkilad i lokalerna med millimeterprecision.
När ölen var färdig så pumpades den över till ett angränsande rum där den förvarades i stora plastpåsar inne liggande tankar. Slangar förde vidare ölen (alltid 3 egna, 2 fasta och 1 tillfällig) till krogen på andra sidan väggen. I stället för kolsyra så skapades tryck genom att vanlig luft pumpades in i utrymmet mellan påse och tank. Ungefär som en jättestor
Key Keg.
|
Den gamla entrén. |
Efter turen var det dags för lunch. Det kändes lite tidigt, men programmet var som ni säkert märkt även det tight.
|
Rustik inredning. |
Vi skulle nu äta en trerätters öl-meny där de tre fasta egenbrygda ölen också fanns i maten.
Det började med en redd champinjonsoppa med
Con Domus, deras pilsner som också serverades till. Den var lite belgiskt jästig och lätt i slutet. Måttlig tysk humle och en hel del diacetyl. Hade nog mått bra av lite längre lagring… 3 i skissbetyg.
|
Con Domus. |
|
Majon kom några sekunder senare. |
Efter det blev det deras paradrätt flamländsk köttgryta lagad med
Nostra Domus, en belgisk pale ale brygd med amerikansk humle. ”Karamellmaltig. Något besk doft. Ganska neutral smak” noterade jag och gav lite tjurigt 2,75 i skissbetyg. Till den tunga grytan var den dock lite väl vek.
|
Ferus. |
Till desserten, chokladfondant, kunde vi välja mellan två öl. Antingen deras säsongsöl
Ferus (en dubbel), eller en helt ny svart öl som inte ens fått något namn när vi var där. Den senare lyckades skapa en del förvirring för oss eftersom någon fått för sig att det var ett samarbete med något annat bryggeri men det var det inte.
Jag tog dubbeln. När den kom in ropade någon vid bordet ”Kolla en sejdel, nu blir Bark glad” och ja… Ja, det blev jag!
Mitt omdöme: Småsyrlig vetedoft. Röda frukter Karameller. Lite strävt jordig och torr. Toner av källare men på ett bra sätt. Skissbetyg: 3,5.
Jo. Mätta var vi, och som sagt ganska slitna när vi sparkcyklade oss iväg kvarteren till järnvägsstationen där kickbikes byttes mot bagaget.
De andra skulle nu lägga bagage i förvaringsboxar för vidare färd mot ölfestivalen
Zythos, men jag hade en annan planering.
Disclaimer: Hela resan bekostades genom ett samarbete mellan
Visit Flanders,
Visit Brussels,
Visit Brugge och
Stad Leuven Tourism. Min motprestation är att skriva om resan och ge dem statistik kring inläggen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar