2008-05-07

Ibland undrar man ju

Vid vissa, få tillfällen kan kan jag plötsligt stanna upp och undra "Vad är det jag håller på med egentligen?".

Å andra sidan verkade det ju vara en idé, väl värd att undersöka.

Tillägg: Jag hade en Mars Especial i kylen i en vecka och insåg när jag tog fram den att "den här är för kall". Plötsligt såg jag stektermometern ligga på en hylla. Och insåg att jag kunde öppna ölen, sticka ner probem och vänta på att den fick perfekt temperatur (9-10 grader enligt experterna).

Då insåg jag hur skitig termometer-klockan var och tvättade den. Varvid den stenhårt dog. Typiskt.

Tillägg II: Den var inte död, det var bara batteriet som behövde bytas.

10 kommentarer:

  1. *Fnissar* (vågar man skriva så?) Du kan ju inte bara lägga upp en sån här bild utan ytterligare förklaring!?!

    SvaraRadera
  2. Men visst håller du på och mäter hur länge det tar för en kylskåpskall öl att uppnå vissa temperaturer i rumsvärme? Resultat?

    SvaraRadera
  3. Haha, helskönt! Att man inte tänkt på det där...

    Man kanske ska ta fram sina gamla fysikkunskaper och skriva ihop ett script som kan räkna ut lång tid det tar för öl i en viss temperatur att komma upp i en annan? ;)

    SvaraRadera
  4. Hmmm... och efter 20 minuter så var temperaturen rätt. Och så fick ölen ett omdömme att vara lite klent kolsyrad. Finns här något samband? Noterade också mängden öl på brickan, skummade det massor när du stoppade ner termometern?

    Fast jag erkänner, jag har funderat massor med gånger på hur man enklast får koll när temperaturen är rätt. Du är inte ensam.

    SvaraRadera
  5. Det här var en smula sjukt ;)

    SvaraRadera
  6. Att en belgisk ale skummar över på det där sättet är i stort sett normalt - möjligen låter man den inte stå sådär så länge (10 minuter?) som jag gjorde.

    Men det var inte heller någon slump att det blev just den öltypen eftersom de brukar ha så kraftig kolsyra.

    Jag har en flaska till, så jag ska kolla hur kolyran är under mer normala förhållanden.

    SvaraRadera
  7. När jag bodde kvar ensam i studentkorridoren sommaren '94 så hade jag tre kylskåp till mitt förfogande. En för mat och ljus lager som höll 4°, en för ale/porter/stout som höll 10° och en för mörk lager och fruktöl som höll kring 8°.

    Those were the days.

    SvaraRadera
  8. En kompis ringde häromdagen och undrade om jag ville ha ett kylskåp som hans föräldrar behövde bli av med.
    Halv-höjd och perfekt för mina öl. Jag sätter termostaten på ca 12° och ställer kylskåpet i förrådet.

    Fråga: På vintern blir det i det nästan köldgrader i förrådet. Klarar ett kylskåp att hålla 12° ändå??

    SvaraRadera
  9. Nu har jag frågat lite kylskåpskunniga: Du kan inte utgå från att ett vanligt kylskåp kan hålla en högre temperatur inuti än utanför. Något bra frostskydd är det inte.

    SvaraRadera
  10. Nu har jag provdruckit en flaska som inte stått öppnad. Nu var kolsyran helt i sin ordning, recensionen är ändrad.

    SvaraRadera