2009-06-30

Öppna ölprovningar på De Klomp

Då var det klart: De Klomp i Linköping kommer att hålla öppna ölprovningar på lördagarna nu i sommar.

Det kör igång på lördag 4 juli då Petter pratar och serverar öl (från fat och flaska) under temat Trappist.

Veckan efter är det jag som håller i provningen Svenska mikrobryggerier där jag ska prata om historiken, företagen och människorna. Och då dricker vi öl från dem såklart!

Mer kommer…

Provningarna börjar 14:00 och kostar 150 kronor som inkluderar någonstans kring 5-6 smakprover. Ingen föranmälan. Efter provningen öppnar krogen och köket som vanligt.

Välkomna!

2009-06-29

Närke Huvill


På väg hem från jobbet stannade jag till vid Bishops Arms. Huvudanledningen till detta var att jag hört att de hade fått in något spännande från Närkes.

Egentligen hade jag tänkt att blogga live om den här ölen, men min telefon och Blogger går inte så jättebra ihop: Har man väl lagt in en textbit i inmatningsfältet så står det kvar där, som hugget i sten. Så jag bara antecknade på telefonen i stället.

Huvill är en Double India Pale Ale på 7,8% från Närke Kulturbryggeri.

Färgen är djupt guld, det två fingrar höga skummet är vackert varmt benvitt. En hel del skumrester lämnas på glaset.

Doften är mycket kraftig, det kändes som den fyllde upp hela uteserveringen där jag satt. Amerikansk humle i massor; citrus, limeskal, grädde, smörkola och en aning deg.

Smaken är komplex och kraftig med en rejält jordig humlesmak, citrus men också en intressant syrlig smak av jordgubbar. Massor av malt inkluderande en bra sötma, en rejäl men samtidigt avrundad bitterhet och en ton av köttbuljong. Den länga och nästan krävande eftersmaken har toner av mörkt bröd och blandade citrusfrukter. Mycket lång efterbeska.

Kolsyran är mild, bubblorna medelstora. Vätskan är len och aningen kladdig.

En komplex och kraftig öl som är aningen svår att kategorisera: Den har maten av en barley wine, beskan som en amerikansk IPA men samtidigt humlekraften hos en DIPA. I vilket fall är det här en ruskigt bra öl, som får mig att tänka på Dugges High Five!, fast med ännu mer malt och den där lätta jordigheten.

Betyg: 4,35. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 79:00 för 300 ml.

2009-06-28

Åbro Sommaröl 2009 II

Har ju redan skrivit lite om den här (länk), nu kommer recensionen:

Förresten. Det kom två ”sommaröl” 2006 som åter dyker upp i år. Den här då i flaska, nu i burk. Den andra, Three Towns Sommarlager, fanns då i burk och nu i flaska. Jag och Di Leva brukar kalla sånt för ”kosmisk balans”. Yeah!

Åbro Sommaröl i 2009 års variant är en ljus eurolager på 4,7% bryggd av Åbro Bryggerier.

Färgen är halmgul, det luftiga vita skummet är två fingrar högt. Lite skumrester blir kvar på glaset.

Doften är mild, lite toner av bröd, deg och frukt.

Smaken är ren och frisk med en söt aning av småfranska och en antydan till äppelkart. Veka toner av öljäst och mineraler. Medelkraftig kropp. Eftersmaken har en beska som växer till sig utan att bli speciellt kraftig. Aningar av exotisk frukt och mineraler.

Kolsyran är medelstark, se små bubblorna är medelstora. Vätskan är lätt utan att bli vattnig.

Åbro är ökända för att brygga söta ganska tunga lageröl. Men den här var faktiskt inte så pjåkig.

Betyg: 3,2. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter juni 2009, ska lagerhållas augusti ut. När detta skrivs finns 39.592 burkar i butikerna. Pris: 11:90 för 500 ml.

Three Towns Sommarlager

För några dagar sedan skrev jag om att Åbro Sommaröl gått ner i alkoholhalt från 5,2% till 4,7%. Så har även Galatea Spirits gjort med sin ljusa eurolager Three Towns Sommarlager: Från 5,3% till 4,3%. Är detta verkligen en slump?

Färgen är ljust halmgul, det tre fingrar höga skummet är luftigt och vitt. Inga skumrester på glaset.

Den medelstarka doften är maltigt söt med vissa kemiska toner och en aning av äpplen. Lite bitterhet och en syrlig ton av jäst. Ungefär samma doft som från andra svenska makrolageröl, alltså.

Smaken är först lite torr med mineraltoner, men på samma gång är den väldigt söt med toner av deg och en aning kola. Lite lätt beska med en ton av metall och en underlig kemisk ton av pappersmassa och smörjolja. Den svaga eftersmaken har lite torr-bittra mineraltoner och en aning av franskbröd.

Kolsyran är medelstark, små mjuka bubblor. Vätskan är något mjuk.

Vad säger man? En typisk svensk standardlager i den nedre divisionen, kanske aningen svagare än normalt.

Betyg: 2,4. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter juni 2009, ska lagerhållas till augusti. Just i detta nu finns 23.035 flaskor i butikerna. Pris: 10:70 för 330 ml.

2009-06-27

Primátor Stout

I våras var mamma och hennes make ute och reste. Hon brukar köpa med sig en flaska öl åt mig när hon gör det, och så även den här gången. Vilket jag ju gillar. När hon nu kom tillbaka från en busstur till Prag så får jag en flaska Tjeckisk… Stout? Oväntat!

Primátor Stout är en irländsk torr stout från Pivovar Náchod, alkoholhalten är 4,7%.

Vätskan är svart med en rödbrun kant. Det fingertjocka skummet är varmt brunt och kompakt. En del skumrester på glaset.

Doften är maltig och rejält rostad med toner av pumpernickel, lite anonym bitterhet, rena söta aningar och en lätt syrlighet.

Smaken är mycket krämig och mjuk. Lätta toner av gräddig rostad malt: Automatkaffe, lakrits, bränt rostebröd. Lite milda bittra toner. Kroppen är mycket tunn. Eftersmaken är lätt med rostade toner, lite grönsaker och kaffe i bakgrunden såväl som en ren bitter smak.

Kolsyran är medel till svag, de få bubblorna är medelstora. Vätskan är lite blaskig men samtidigt mycket len och mjuk.

Aningen för vek för mig, men fortfarande en helt okej öl i den irländska stout-traditionen. Det verkar som om den här bara säljs lokalt i Tjeckien, och det är väl rätt begripligt – de flesta öl-länder klarar av att göra den här typen av öl själva.

Betyg: 3,1. Tillgänglighet: Egenimport/gåva.

Pub Vildanden stänger 2010



Pub Vildanden i Lund, som jag försökte beskriva efter Ölfrämjandets årsmöte där i våras (länk) kommer enligt gårdagens Sydsvenskan att stänga sommaren 2010.

Sorgligt, såklart. Nu har jag bara varit där en enda gång men besöket gav helt klart mersmak med sitt breda ölsortiment, sina bra priser och sin tidskapsel-miljö. Passa på att åka dit och kolla läget medan tid är. Observera att de har sommarlov fram till mitten av augusti!

Rogue Yellow Snow

Så vad skulle jag fortsätta med efter den amerikansk-svenska IPAn? Egentligen var jag sugen på en rejäl tysk grumlig veteöl på fat (det är ju trots allt högsommar) men någon sådan fanns inte att köpa.

Jag glodde igenom kylarna en gång till och bartendern var mycket entusiastisk och hade mer eller mindre bestämt att jag ville ha en Old Rasputin. Men det ville inte jag… Den där kanadensiska kaffestouten jag inte hann dricka i våras? Péché Mortel? Nähä, slut. Mannen i baren sprang ner i källaren. Nä, slut där med.

Jag glodde vidare. Vad stod där längst ner i kylen och såg ensamt ut? En halvstor flaska Yellow Snow IPA från Rogue? Kanske? Ville jag ha så mycket? Hur stark var den? På amerikanskt manér stod det inte alls på flaskan. Telefonsurfande till RateBeer gav att den var på 6,2%.

Vidare fundering. Den var i alla fall på under 7% som är något slags irrationell gräns för mig och en ensam öl över halvlitern (22 fl oz= ”bomber” ≈ 0,65 l). Jag köpte.

Färgen är orange med röd-gula nyanser. Vätskan är aningen grumlig och det är lite fällning i flaskans botten. Det tre fingrar höga skummet är benvitt och luftigt, det lämnar massor av rester när det sakta sjunker ner.

Doften är aningen svagare än jag hoppats på. Humliga bittra toner med citrusfrukt och kryddor, söta toner av kakor, knäck och mjölk.

Smaken är torrt maltig med amerikanska humletoner som skapar en medelstark bitterhet och mycket fruktiga toner (aprikoser, citrusfrukter). Det finns gott om malt, och den skapar en stabil bas med en mjuk sötma. Eftersmaken är behagligt balanserad med bra bittra fruktiga humletoner och en söt malt med ton av halvmörkt bröd. Den långa avslutningen har en lätt syrlig ton och en grapefrukt-lik bitterhet.

Kolsyran är medelstark, de små bubblorna är mjuka. Vätskan är len och aningen klibbig.

Jämfört med den andra IPAn var den här definitivt mer mogen och genomarbetad. Samtidigt känns den inte lika frimodig, och den svaga aningen underliga doften håller ner betyget en aning. Annars är det en öl som i stort sett gör det den ska felfritt.

Betyg: 4,15. Tillgänglighet: Flaska på krogen. Pris: 169:00 för 651 ml.

Oppigårds Indian Tribute

Jag minns när jag först provade den här. Det var på ölmässan i Nacka för två(?) år sedan. Då hade de tappat upp den på flaska som de stolt bjöd av. Tjejen i montern påpekade med ett leende att de internt kallade den för ”Elefantöl” på grund av etiketten. Då gillade jag den verkligen; den hade en häftig blandning av engelsk IPA i styrka och alkohol, men med humle i amerikansk stil. Något liknande fanns i alla fall då inte i Sverige.

Sedan dess har de fått lite kritik att den behöver mer kropp, och under åren har vörtens specifika vikt ökats från 1.059 till 1.067, vilket borde fixa till det hela.

Tyvärr finns den här ölen inte på Systembolaget, men väl på finska Alko: Jag har träffat på folk som tagit färjan över till Åbo för att köpa ett par lådor av den här ölen.

Indian Tribute är på 6,6% alkohol och kommer från Oppigårds Bryggeri.

Färgen är mörk bärnsten med lite rött. Det två fingrar höga skummet är ljusgult och toppas av en fin liten krater.

Doften har rejäla humletoner, speciellt amerikanska citrusfrukter utmärker sig. Torr och fruktig.

Smaken startar med mineraler och torkad frukt, torra och torrhumlade citrustoner. Genomgående är smaken frisk och bitter. Kroppen är rätt lätt. Den långa och relativt lätta eftersmaken är behagligt ren och torr med friskt bitter humle och en bra brödighet. Lime i avslutningen.

Kolsyran är stor och frisk, små bubblor. Krämig vätska.

Den här är alltid lika god att dricka, och även om jag vet att de ökat maltmängden så skulle jag gärna vilja ha ännu lite mer sötma och kropp.

Betyg: 4,35. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 69:00 för 400 ml.

(Illustrationen kommer från bryggeriets hemsida)

Åter till De Klomp


Igår kväll var jag förbi De Klomp för lite mat och öl. Sommaren börjar märkas och de har gått ner i antalet kranar. Vilket väl är klokt, bättre att ha få bra öl än många i tveksamt skick.

Krögaren Take var på plats och vi pratade lite om världsläget, öl och så. Ett intressant projekt är på gång nu i sommar. Mer detaljer kommer när det klarnat lite mer.

2009-06-25

BFM La Meule

Ibland känns det lika bra att inte ha läst in sig på vad man ska dricka. Det här blir en sån öl: La Meule från Schweiziska Brasserie Des Franches-Montagnes. Jag vet att den är överjäst och på 6% samt kryddad med salvia. Men det är också allt.

*plopp*

Färgen är orange-gul, vätskan grumlig (det är en ordenligt jästfällning i botten av flaskan). Det fingertjocka benvita skummet är kompakt och lämnar lite skumrester på glaset.

Doften är kraftig med massor av jäst och en liten aning jord. Ölen är som sagt kryddad med salvia, och det är en rejäl doft av örtkryddor som möter näsan i glaset. Jag anar lite dofter av mint och lammstek också. Sötma och en bitter ton i bakgrunden.

Smaken är… Inte alls så söt som jag trott. Snarare tvärtom; den är rätt torr och bitter med vissa toner av humle och en aning alkohol. Sedan kommer det söta maltiga toner och en stark ren doft av salvia. Kroppen är märkligt svag, eller är det de torra smakerna som spelar mig ett spratt? Eftersmaken är kryddig med en fin smak av salvia och en delikat mjuk beska i bakgrunden.

Kolsyran är rätt kraftig och påminner om en veteöl, de små bubblorna är lite vassa. Vätskan är aningen tunn.

En annorlunda, välgjord och underhållande öl, den här. En kul sommarnyhet, fast det kanske räcker med en flaska av den på ett tag?

Betyg: 3,6. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter juni 2009, i detta nu finns 2.337 flaskor kvar i butikerna. Pris: 42:90 för 330 ml.

Makarna Frederiksen på besök

För er som inte läser kommentarer: Den starka stouten Fru Frederiksen och den jättestarka stouten Hr. Frederiksen från Amager Bryghus kommer till Systembolagets tillfälliga sortiment i september. Den senare verkar mycket omtyckt: A- på Beer Advocate och 4,03 på RateBeer.

Och ja, jag är också trött på att BeerAdvocate-servrarna är jättesega på kvällarna. Ska man tro sitens ägare ölbröderna Alstrom så köptes ny hårdvara kanske redan i januari, men det verkar vara rätt lite verkstad därborta stundtals

Systembolagets beställningssortiment-nyheter juli 2009

Följande öl kommer in i Systembolagets beställningssortiment 1 juli. (listan snodd från Baggen)

Reservation: Vad gäller den italienska ölen är det en liten chansning vilken av deras öl jag länkar till.

Öl från Skebo Bruksbryggeri, Hantverksbryggeriet och Ölands Gårdsbryggeri: Kul! Här är en prima chans för oss som säger att vi gillar svenska småbryggerier att visa handlingskraft!

För att en öl ska kunna bli "lokal vara" och säljas i den närmsta systembolagsbutiken måste den först finnas i beställningssortimentet, vilket kan vara en huvudanledning till att de dyker upp här. Bryggaren Tomas Bingebo från Ocean Bryggeriet skriver på Ölfrämjandets forum (länk) att hans öl kommer att finnas i butiken i Fokus, Gårda, Göteborg. Ölen hans kan beställas i hela Västra Götaland, men för hans ekonomi rekommenderas att köpa den från hyllan i Gårda.

Detsamma kommer att gälla Skebo (butikerna i Norrtälje och Hallstavik) och Västerås (osäkert vilken butik).

2009-06-24

Sierra Nevada Early Spring Beer 2009

Den 9 maj 2008 drack jag och recenserade den här förra gången och gav den betyget 3,7.

Lika bra att göra det en gång till: Early Spring Beer är en amerikansk ESB på 5,9% från Sierra Nevada.

Färgen är bärnsten med en aning rött, det två fingrar höga skummet sjunker sakta lämnandes mycket skumrester på glaset.

Doften är medelstark med humliga toner av aprikoser, grapefrukt och pomerans. Lite bitterhet och en hel del malt med toner av russin och rågbröd.

Smaken är balanserad och medelstark med en avrundad bitter ton som balanseras av medium-söt malt som har lite rostade toner. Dessa smaker byts efter ett tag ut mot en torrare, bittrare smak av torkad frukt och en aning smör. Eftersmaken är torr med en distinkt sötma och en neutral torr beska. Avslutningen tas över av fruktig humle.

Kolsyran är mild-medium; de små bubblorna mjuka. Vätskan är krämig och nästan lite tjock.

Även i år är detta en mycket trevlig och elegant amerikansk ESB. Vore ju trevligt om den kom hit under tidig vår någon gång också…

Betyg: 3,65. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter juni 2009. Just när detta skrivs finns 167 flaskor kvar i butikerna. Pris: 26:9 0för 350 ml.

Amager Bryghus Provningsbox


En av mina vänner uppmärksammade mig idag på en produkt i Systembolagets beställningssortiment jag inte sett förut: Amager Bryghus Provningsbox. Det är en låda som innehåller två halvlitersflaskor vardera av följande fem öl:

Och det lät ju fantastiskt bra och intressant. Importören TWC Dryckesutbildning hade jag inte heller hört talas om. Så jag laddade upp för att ringa min butik och beställa en låda.

Tills jag en gång tittade på priset. Och funderade. Och räknade. Och skickade ett mail till Systembolagets kundtjänst. Som verifierade. Jodå, priset 95:30 var per halvlitersflaska. 953:00 för lådan alltså.

Skulle inte tro det va? Vem köper 10 ”icke-exklusiva” öl för det priset?

Senare tillägg: Jag fick just ett trevligt mail från min namne Magnus på TWC Dryckesprovningar (ny hemsida, ändrat i texten ovan). Han låter hälsa att priset på Systembolagssidan är fel och resultatet av ett missförstånd, det kommer att ändras inom en snar framtid. De är också på gång att få in ett par av Amager-ölen i det tillfälliga släppet i september.

Ytterligare senare tillägg: Magnus från TWC Dryckesprovningar har fått det riktiga priset:

"Provningsboxen kommer att kosta 762 pix vilket i sig också kan kännas dyrt för 10 ölflaskor. Hade boxen funnits på SB´s butiker så hade den varit klart billigare. Men detta är ungefär vad Ölbutikken i Köpenhamn tar."

2009-06-23

BrewDog Trashy Blonde


Trashy Blonde är en engelsk blonde ale från skottska BrewDog på 4,1%. Den här flaskan är från batch 138. En öl från beställningssortimentet som kan beställas i ental.



Inget skum, ingen kolsyra, aningen grumlig. Sur doft. Nähä, den här var inte frisk. Bara att bära tillbaka till Systembolaget.

Fast jag hade ju en del Bitter & Twisted kvar, så det är ju inte speciellt synd om mig.

Åbro Sommaröl 2009

Sommar 2009

Sommar 2005

Samma namn som 2005 och en design som påminner om varandra. Men årets Sommaröl från Åbro har sänkt alkoholhalten från 5,2% till 4,7% och bytt från 33 cl flaska till 50 cl burk. Och när jag läser förra variantens recension så tycker jag renat allmänt att den blivit bättre: Torrare med färre kemiska bismaker. En OK eurolager. Det kanske blir recension så småningom…

2009-06-22

Spendrups Mariestads Old Ox

Ungefär såhär minns jag att det var: På grund av ökande maltpriser sänkte Spendrups alkoholhalten på Mariestads Extra Stark från 7,2% till 6,9% under hösten/vintern 2008. I samband med det ändrades receptet en aning. När Systembolagets sortiment ändrades i april 2009 bytte den så också namn till Mariestads Old Ox.

Namnet kom från ett starköl som det riktiga Mariestads Bryggeri i Mariestad bryggde under sextiotalet. De fick i sin tur oxen från ortens stadsvapen.

Färgen är medel-guld; det fasta två fingrar höga skummet är luftigt och vitt. Lite skumrester på glaset.

Doften är söt och maltig med lite alkohol, mandlar, lite bitterhet och en aning av blött papper.

Smaken är frisk och maltig, lite neutrala bittra toner, lätt rostad malt i bakgrunden med toner av kokt kött, mineraler och sötmandel. Kroppen är medelstor. Eftersmaken har en långsamt växande bitterhet, lite salt köttbuljong och en aning alkohol.

Kolsyran är medelstark, de små bubblorna är friska. Väskan är mjuk.

Om man nu nödvändigtvis ska dricka en stark eruolager (vår variant av amerikanarnas malt liquors), så är faktiskt det här inget dumt val: Den är inte så överdrivet tung som andra i klassen, och saknar i stort de konstiga kemiska bismakerna. Och oavsett vad Spendrups påstår: Det här är ingen bock!

Betyg: 3,5 rakt igenom. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment. Pris: 17:10 för 500 ml.

2009-06-20

Three Hearts Green EKO Lager 3,5%

Hittade den här i den lokala Coop Forum-butiken: En ekologisk ljus lager från Krönleins: Three Hearts Green EKO Lager 3,5%. Den är bryggd av pilsnermalt och Perle-humle.

Färgen är halmgul; det två fingrar höga skummet är luftigt och vitt. Nästan inga skumrester på glaset.

Doften är torr med vitt bröd, tobak och en aningen unken doft av kokta grönsaker.

Smaken är lätt med aningar av aromhumle, kålrötter och andra grönsaker samt lite dammig vanilj. Eftersmaken har en lätt bitterhet, gräs och en jordig ton i bakgrunden.

Kolsyran är medelstark, bubblorna små. Vätskan är lite för krämig för att kallas vattnig.

Nå: Inte så illa alls. Inte för att den smakade speciellt mycket, och visst fanns den där märkliga jordiga tonen som så ofta dyker upp hos ekologiska öl, men i alla fall. Jag har druckit värre.

Betyg: 2,9.Tillgänglighet: Finns i livsmedelshandeln. Pris: ? för 500 ml.

Herslev Midsommer Bryg

I vanliga fall drar jag ut på saker och ting. Dricker julöl i april och avslutar påskölen i augusti. Men den här midsommarölen ska jag banne mig dricka under midsommar!

Danska Herslev Bryghus har gjort en egen tolkning av den belgiska witbier-typen kryddad med björksav, björkved och näver. Den är på 5,5% och kallas Midsommer Bryg.

Färgen är blekt orange-gul, vätskan grumlig. Det närmast exploderande vita skummet sjunker ner till ett fingertjockt lager utan att lämna mycket skumrester.

Doften är jästig och vete-syrlig. Jag hittar också lite kryddiga toner.

Smaken är syrlig av vetemalten (och det omältade vetet), det finns också en trevlig rund sötma samt toner av färskt virke och dental-tuggummi (tänk original-V6) samt en svag aning av kryddor. Eftersmaken har en fin sötma som får mig att tänka på vit sirap. Det finns också en neutral bitterhet samt en lätt aning av alkohol.

Kolsyran är mycket kraftig med stora friska (nästan skarpa) bubblor. Som det ska vara!

En intressant variant av wit med en stor friskhet och stor törstsläckande potential. Fast om jag ska vara ärlig så saknar jag de för stilen så typiska kryddorna. Hm, lite limegräs kanske?

Förutom att det är kul med en öl från Herslev i Sverige och så… Köp några flaskor Hoegaarden Wit i stället, är mitt råd. Betydligt mer för pengarna!

Betyg: 3,55. Tillgänglighet: Systembolagets mitt-i-månaden-släpp juni 2008, när detta skrivs finns 396 flaskor kvar. Pris: 49:50 för 500 ml.

Fortfarande dystert i Danmark

I våras skrev jag att konkurserna börjat dyka upp bland de danska småbryggerierna (länk).

Min vän Thorild pekade idag på en artikel som visar att det kommer att bli ännu tuffare: De danska livsmedelsaffärerna sänker priserna på mikrobryggd öl och kräver att bryggerierna i sin tur sänker sina utpriser: ”Det store boom i mikrobryg er slut”, säger marknadsdirektören hos kedjan Superbest.

Inte roligt, men samtidigt ganska naturligt. Som jag förstått det har det varit ganska enkelt att starta ett litet bryggeri i Danmark, och det har varit trendigt att dricka de exklusiva ölen som de sålt.

Men när nyhetens behag lagt sig måste man leverera, och ska man ta en massa pengar för ölen måste det också vara fantastisk öl. Varje gång. Och det har inte alla klarat av.

En viss mättnad kan väl också märkas bland oss ölentusiaster som de här produkterna först riktade sig till: ”Kolla här! En imperial sahti på 18% kryddad med enbär från Spetsbergen, pors från Zimbabwe och Piffi Allkrydda, brygd med jäst bärgad från det sjunkna Atlantis!” ”En till? Ställ dem bland de andra i hyllan…”

Och inte blir deras situation det danska öldrickandet generellt gått ner med 20% sedan år 2000.

Länk: Priskrig på dyre øl.

2009-06-19

Green Flash West Coaste IPA

I tisdags bytte jag öl med Baggen från Beerwell: Han fick en Bitter & Twisted och jag en West Coast IPA med orden ”Tror du uppskattar en humlig amerikanare”. Jag blev nöjd och hoppas att han blev detsamma.

Eftersom jag propagerar för att dricka välhumlad öl färsk så recenserar jag den nu så fort som möjligt:

Green Flash Brewing Company har alltså bryggt en amerikansk IPA vid namn West Coast India Pale Ale på 7%.

Färgen är djup, nästan självlysande, röd-orange-bärnsten. Det två fingrar höga skummet är varmvitt och avslutas med en ojämn yta. Massiva mängder skumrester på glaset.

Den kraftiga doften är mycket humlad med typiska amerikanska toner: Grapefrukt, bittra örter, blommor, söt gräddkola och toffee och en elegant men samtidigt kraftfull beska.

Smaken är först överväldigande bitter: Grapefrukt, pomerans, lime. Det finns också söta toner av vetebröd och sötningsmedel, som tidvis blir lite vassa. Mogna toner av ekfat och soja. Kroppen är medelstor vilket är en besvikelse eftersom den här massiva humlen kräver en solid bas att vila på. Eftersmaken har en robust beska men också toner av citrusfrukter och blommor. Hittar också en enkel sötma och en smak av rågbröd. Avslutningen är lång med bittra citrusfrukter och smörkola.

Kolsyran är mild till medium, de små bubblorna är milda. Vätskan är medel-mjuk.

Nja, jag är inte helt övertygad. Humlen var värdig en amerikansk DIPA, men maltsötman och kroppen var som en ”vanlig” amerikansk IPA, vilket gjorde ölen obalanserad. Ska man ha så här mycket beska och humlekraft måste det finnas en rejäl bakgrund som den kan spela mot. Trots det blir betyget högt, för det här är trots allt en rätt bra öl, men den kunde blivit så mycket bättre.

Betyg: 4,2. Tillgänglighet: Gåva/egenimport.

Inte jul- och vinternyheter från Wicked Wine

Bah. Som Dempa kommenterar, jag lurades av förra årets utställarlista.

Smånyheter VI


Söderbärke Mikro Öl Festival har nu skaffat en ny bloggbaserad hemsida: http://www.smöf.se/

Jämtlands Bryggeri lanserar i dagarna sin första folköl: Jämtlands President 3,5 är en ljus lager som kommer att säljas i ”bryggeriets närområde”. De lovar också en ny experimentbryggd till ölmässan i Nacka senare i höst.

På tal om Stockholm Beer & Whiskey Festival börjar årets utställarlista fyllas på: Länk.

Akkurat håller på att rea ut delar av sitt flasksortiment. Fynd kan göras…

Enligt Blekinge Läns Tidning kan det startas ett nytt mikrobryggeri i Karlskrona under nästa år. Jag önskar dem lycka till och hoppas på det bästa! Artikel.

2009-06-18

Spendrups Old Gold 4,7

Old Gold från Spendrups… Ni som läst bloggen ett tag vet att det är en öl som framkallar åtskilligt med nostalgi hos mig, men också en öl som var väldigt viktig när den kom 1984: Inget svenskt bryggeri på den tiden hade då lanserat ett öl som en premium-produkt.

I april fick jag en pressrelease från Spendrups där de förklarade att de skulle fira detta viktiga 24-årsjubileum med att byta flaskdesign – den tredje sedan introduktionen, återlansera ölen på fat samt… Ändra alkoholhalten från 5,0% till 4,7%?

Det senare begriper jag inte riktigt, och än mindre när jag läser detta i pressmeddelandet:
Old Gold är ett fantastiskt gott öl som kräver sin ölälskare och det var av stor vikt att vi inte kompromissade gällande originalreceptet, säger Anna och Fredrik Spendrup, fjärde generationens Spendrupare.
Nu är jag ingen expert på bryggning, men kan man sänka alkoholhalten på ett öl utan att ”kompromissa med originalreceptet”?

Jag vet inte, men vad jag lärt mig sedan dess (när jag på Beer Advocate markerade 5,0-versionen som utgången) är att den säljs i den svenska matavdelningen på många av världens IKEA-varuhus.

Färgen är klargul, det höga vita skummet är hårt och efterlämnar en del rester på glaset.

Doften är rik av tysk humle: Mycket frisk, ren och bitter. Det finns också milda toner av jäst och vitt bröd.

Smaken är medelbitter och mycket frisk med massor av tysk humle. Lite toner av vitt bröd, aningar av metall och blommiga bittra örter i bakgrunden. Eftersmaken är ren och bitter med lite metall-toner och en antydan till nysågat virke.

Kolsyran är medelstark, massor av medelstora friska bubblor. Vätskan är medel-mjuk.

Jag vet inte om det är min dagsform, eller om det verkligen är så att den här ölen vann på den något svagare alkoholhalten?

Betyg: 4,05. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment. Pris: 13:90 för 330 ml.

Alesmith Wee Heavy


Innan öldrickandet hade jag ätit lunch på Tre Indier ihop med bland andra Baggen från ölbloggen Beerwell. Han berättade att Bishops Arms på Folkungagatan körde med något slags kampanj: Det var något om ”kvällens smakprov” och kanske rea på öl inför sommaren.

Jag hade inte varit på den BA-krogen tidigare, så när vi satt och däste på OT kändes det som en okej promenad dit. Stegen blev allt fler, jag hade fått för mig att krogen låg närmre Medborgarplatsen än vad den verkligen gjorde.

Väl på plats möttes vi av en glest befolkad pub med en mycket märklig planlösning: Förutom några bord vid fönstret bestod stället av en stor trappa ner till baren och en mindre upp till ytterligare bord.

Nå. Någon speciell utförsäljning var det inte tal om, däremot körde de en kampanj med en exklusiv öl per dag som man sålde små smakprov av (Skumgardiner vet mer om arrangemanget). Och i tisdags var det fråga om Wee Heavy från amerikanska AleSmith.

När jag bad om detta tog bartendern fram en flaska ur ett skåp bakom baren. Av någon anledning hade de lagt flaskan på is som en champagne. Det kunde ha gjort ölen på tok för kall, men i det lilla glaset jag fick gick detta fort över.

Eftersom det här bara rörde sig om ett smakprov på 8 cl (à 20:00) så kommer jag inte att recensera den, men väl dela med mig av mina anteckningar. Rakt av, faktiskt, helt oredigerade – en isande bild från verkligheten!
mörkt vinröd, nästan svart. klar. lätt rök. portvin. fatlagrad
---
sött fatlagrade toner, trä. portvin. lite torra rostade mogna toner. soltorkade tometer salt buljong. Ganska mycket humle i eftersmaken utan för mycket bitter eller citrus. Torr eftersmak med salt och fat i eftersmaken – lite konserverade körsbär i eftersmaken.
---
Rätt kraftig kolsyra små kraftgia bubblor. lätt vätska.
----
Osäker om vad jag egentligen tycker.
Som en skotsk Wee Heavy, deras kraftigaste öltyp nära släkt med Barley Wine men ännu maltigare och karamelliserad, känns den inte helt lyckad: För kraftig humlesmak och för mörk. Men betraktad som en stark amerikansk freestyle-öl var den inte dum.

Dark Star Sunburst

Öl från engelska bryggeriet Dark Star Brewing Company är en ofta återkommande gäst hos Oliver Twist. I tisdags hade de deras två sommaröl på cask. Jag frågade killen i baren vilken som rekommenderades, och han svarade Sunburst. Den andra, Summer Meltdown, var enligt honom i stort samma öl men med kryddor. Och skulle jag välja en, skulle jag välja den okryddade.

Färgen är gul med lite guld, vätskan är klar. Skumkronan är låg och vit.

Den milda doften är söt och lite jästig på ett brittiskt vis. Lite aromhumle och grönsaker.

Smaken är däremot rätt kraftig: Söta småkakor, friska fruktiga humletoner, lite fatlagrade toner och en aning deg. Eftersmaken är jordig och uppfriskande med mycket av engelska humletoner.

Kolsyran är medelstark, de små bubblorna är mjuka, liksom vätskan.

Mer humle än väntat från en sommar-ale. Bra grejer.

Betyg: 3,8. Tillgänglighet: Cask på krogen. Pris: 67:00 för 471 ml.

Fasen vad det går trögt att skriva in recensioner idag…

Ocean Single Hop Amber

Göteborgska (se ölets logotyp till vänster) Ocean Bryggeriet är troligen de som just nu skapar de mest intressanta underjästa ölen i Sverige. Som här, Single Hop Amber, en amerikansk bärnstensfärgad lager på 4,8%. Den har under bryggningen humlats tre gånger med Cascade. Även den här intogs på Oliver Twist.

Färgen är medelmörkt bärnsten, vätskan klar. Det låga skummet är benvitt.

Doften är mycket svag. Med viss möda lyckades jag hitta lite bäska toner.

Smaken är delikat bitter med stor friskhet.Fin maltsötma i bakgrunden och någonstans längst ner hittade jag Oceans rökiga hussmak. Eftersmaken har friska bittra toner (som ibland känns lite väl enkla) och viss sötma. Fina friska bittra toner i avslutningen.

Kolsyran är medelstark, bubblorna små och friska. Vätskan är lätt.

Jag vet inte riktigt: En spännande öl i en ovanlig stil, men det kändes inte riktigt som om smakerna hängde ihop.

Betyg: 2,85. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 67:00 för 471 ml.

O'Hanlons Firefly Bitter

I tisdags var jag alltså i Stockholm. Efter att ha turistat och köpt mitt-i-månaden-nyheter så hamnade vi som vanligt på Oliver Twist. Som brukligt på eftermiddagarna låg en tung doft av varmkorv-spad över lokalen, men jag trotsade lagerbladsoset och beställde in en (amerikansk) pint från cask: Firefly Bitter av engelska O'Hanlons Brewery. Det är en ordinary bitter på behagliga 3,7%.

Färgen är mörk bärnsten, vätskan är klar. Det låga ljusbeiga skummet sjunker sakta ner till ett litet lock.

Doften är svag/mild. Lite jäst och blandade frukter.

Smaken är söt med fruktiga toner (äppelkart) och en torr kemisk aning av bakpulver. Den korta eftersmaken är något söt med syrliga frukter och en mycket försiktig bitterhet. I avslutningen finns plötsligt lite torra humletoner.

Kolsyran är mycket mild med små lätta bubblor, vätskan är mjuk och len.

En rätt lätt och uppfriskande bitter med en intressant mild humleton i slutet. Vilket kanske inte låter så jätteupphetsande, men det är den här sortens vardags-ale som jag kan sakna hemmavid. Och, nu när jag tänker på det, så känns faktiskt en US pint mer lagom än en Imperial pint (se exempelvis här om detta).

Och för er data-konnässörer kan jag nämna att jag nu recenserat 1.100 öl.

Betyg: 3,5. Tillgänglighet: Cask på krogen. Pris: 66:00 för 471 ml.

2009-06-17

Jag kommer igen


Igår var jag i Stockholm i ölkonsumtionsstudiesyfte. Det var en masa grejer att göra idag (bland annat ta kort på en massa flaskor), så jag hann inte skriva in alla recensionen jag tänkte delge er. Får bli i morgon.

2009-06-15

Den engelska bitterskalan


I en bloggkommentar undrar ”Jimmy” och ”Jesper” vad jag menar med uttrycket ”bitterskalan” när jag skrev om Ringwood Fortynuner.

Och, tja. Det är väl en hemvävd teori jag har, uppbackad av diverse ölböcker jag läst. Jag tar det steg för steg och utgår från att alla kommer att kasta glåpord och mer kunskap på mig.

Skalan går från minstbitter som första och så ner till det mest bittra.
  • Pale Mild
  • Dark Mild
  • Bitter
  • Brown Ale
  • Best Bitter
  • Pale Ale
  • Porter
  • Premium Bitter
  • Special Bitter / Extra Special Bitter
  • Old Ale
  • Barley Wine
  • Strong Ale
  • India Pale Ale
Tja, någonting sånt kanske?

2009-06-14

Systembolagets nyheter maj 1998


Systembolaget lanserade 4 och 18 maj 1998 följande nyheter:
1998 hade den värsta kalabaliken sedan EU-inträdet gått över. Nyheterna presenterades måndagar, men inte längre varje måndag utan bara den första och tredje. Modulsystemet var inte infört så ”[butikerna] lagerför nyheter de räknar att ha efterfrågan på.”. Det fasta sortimentet och de tillfälliga nyheterna var inte heller uppfunna, så nyheterna fick vara kvar tills de tog slut eller slutade sälja tillräckligt bra.

I nyhetsbladet fanns plats för redaktionell text, i det här numret en liten lista över ”Doft- och smakord”, tips om hur man skulle servera vatten till vin och en mini-artikel om området Chablis.

Mittuppslaget hade en introduktion till belgiska öl, ölcaféer och det belgiska köket. Samt en faktaruta om några belgiska öltyper. Vidare en halvssida om den tyska vinlagen, en text om ”Naturligt sött vin” och i slutet en inspirationssida med recept från den egna boken Mat & Dryck – en guide.

Bland ”Övrigt” noterar jag att Ringnes Eksport (Ringness ägde Pripps på den tiden) och Lundgrens Lager lanserades på halvlitersflaskor. Och Franziskaner Hefe-Weissbier samt Pilsner Urquell på halvlitersburk. Det var också nu som alla V&S-snapsar i serien Reimersholms gick från 70 cl- till 50 cl-flaskor.

(och i och med detta firar jag 1.100 inlägg sedan juli 2007!)

Ringwood Fortyniner


Jag tittade igenom kylarna hos Black Lion Inn. Efter att ha trängt mig förbi en whiskeyprovning som Andreas Ek från Ekfatet höll (han är en av de absolut bästa provningsledare jag träffat) så hittade jag i vänstra kylen några isländska öl från Ölvisholt Brugghús. Lava rekommenderades, men nja.

Strax bredvid stod 4-5 olika öl från brittiska Ringwood, sedan några år tillbaka ett varumärke som ägs av Marstons. Jag frågade om någon av dem var en bitter, och fick tillbaka en flaska Fortyniner. Den är egentligen klassad som en engelsk pale ale (steget up på bitterhetsskalan) på 4,9%.

Färgen är mörkt röd-bärnsten, det fingertjocka skummet är ljust rödaktigt.

Den svaga doften är söt med fina toner av engelsk aromhumle (torkad frukt, vax, viss bitterhet) och en aning smör.

Smaken är rätt lätt, men ändå finns det en hel del smaker att urskilja, och en rejäl bitterhet. Toffee, nötter och en aning muskot med en viss sötma i bakgrunden. Eftersmaken är bitter med lite gräddersättning och torkade aprikoser.

Kolsyran är mild, de små bubblorna mjuka. Vätskan är medel-mjuk.

När jag drack den här tyckte jag att den var lite för bitter för att vara en bitter, och jag blev lite stolt när jag såg att Beer Advocate klassade den som en pale ale. Och som en sådan är den välgjord utan att sticka ut åt något håll. Perfekt till en påse vinägerchips. Skulle vara kul att prova de andra sorterna.

Betyg: 3,45. Tillgänglighet: Flaska på krogen. Pris: 69:00 för 500 ml.

2009-06-13

Fuller's Hock

En vän och bloggläsare pratade med mig i eftermiddags. ”Mer recensioner och mer insikter i Systembolaget!” tyckte han. Så jag skrev ett par recensioner i kväll, den första kommer här efter ett besök på Black Lion Inn i Norrköping.

På cask (alltå real ale) hade de idag Hock från brittiska Fuller's. Jag visste inte riktigt vad det var, men har nu lärt mig att det är en dark mild ale på 3,5%.

Färgen är svart med en brunröd kant. Det fingertjocka skummet är luftigt och beige. Inga skumrester på glaset.

Doften har toner av hårdrostad malt. Lite syrliga toner, aningar av kaffe och en mycket mild ren bitterhet.

Smaken är ganska mild – rostade toner av kaffe och pumpernickel, lite deg i bakgrunden. Rena klara smaker över lag. Aningar av grädde, aromhumle och bröd i eftersmaken. Aningar av kryddor i avslutningen.

Medelstark kolsyra, små mjuka bubblor. Mycket len vätska.

Som väntat en trevlig öl: Mycket rostade toner och an lätt sötma. Enda kritiken jag har är att den serverades för kall.

Betyg: 3,9. Tillgänglighet: Cask på krogen. Pris: 68:00 för 568 cl.

2009-06-12

Kerkom-provning på Akkurat


Stene på Akkurat låter meddela att det blir ölprovningen med Marc Limet från belgiska Brouwerij Kerkom och lördag 27 juni 15:30.

Biljetter köper man i baren, bara 23 platser finns!

2009-06-11

Carlsberg Eriksberg Sommarbrygd

Säsongsöl sommar tycker Systembolaget att de ska ha i sitt sortiment. En av dem i år heter Eriksberg Sommarbryggd (Eriksberg är Carlsbergs nostalgi-serie) och kommer från Carlsberg Sverige. Det är en ljus eurolager på 5,3% och säljs i 330 ml burk, en allt mer populär förpackning i Sverige.

Färgen är ljust guld, det två fingrar höga skummet är vitt och luftigt. Lite skumrester blir kvar på glaset.

Doften är mild, söt och lite bitter. Aningar av smör och vitt bröd.

Smaken är sötaktig med maltiga toner av vitt bröd. Lite lätta beska med en liten aning metall. Medelstor kropp (för stilen). Eftersmaken är neutral med lite bitterhet, aningen mer än väntat, och vitt bröd.

Kolsyran är medelstark; bubblorna är små. Vätskan är medel-mjuk.

Tja, en rätt typisk svensk standardlager, fast utan konstiga bismaker. Jag hade väntat mig något betydligt blaskigare med ”sommar” i namnet.

Betyg: 3,3. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter juni 2009 (lagerhålls augusti ut). Pris: 11:90 för 330 ml.

Great Brands på De Klomp

Mer arrangemangsinformation: Importören Great Brands kommer på lördag 13 juni förbi De Klomp i Linköping för att visa upp sitt sortiment. Mycket humle har utlovats.

Senare tillägg: Öl från bland annat North Coast, Rogue, Great Divide och Stone, Harviestoun… Tid: 14:00, pris: 150kr/person

Beer Festival Gothenburg

Eftersom jag skrivit om arrangemanget i Eskilstuna är det väl rättvist att påminna att i kväll startar Beer Festival Gothenburg.

SMÖF '09

Söderbärke Mikro Öl Festival, SMÖF, har nu presenterat datumet för årets festival: Fredag den 23 och Lördag den 24 Oktober 2009. Mer information lär följa, undrar vilket tema de kommer att ha i år

Som tidigare år kommer Svenska Ölfrämjandet att erbjuda en paketresa med buss från Stockholm, övernattning, frukost, lunch och festivalbiljetter. Länk.

2009-06-10

Systembolagets lanseringsplan 2010


Lanseringsplan 2010 - Systembolagets sortimentsstrategi och planerade lanseringar för 2010.

Kanske inte världens mest upphetsande titel på en publikation, men väl en unik inblick i hur Systembloaget tänker och vilken typ av varor vi kommer att få dricka nästa år.

Lite lösrykta citat:
Det som på kort sikt kan komma att minska försäljningen är en åldrande befolkning men även den ekonomiska situationen som råder. Det kommer att säljas mindre öl på restauranger och pubar, och fler kommer att övergå till cider, vin och läsk.
...
[...]För ale innebär det lanseringar från mikrobryggerier i Sverige, Skandinavien och Belgien eller Storbritannien, samt komplettera dagens ekologiska erbjudande.

Sortimentet av porter och stout kommer under hösten att kompletteras med en lansering från Sverige och en från USA. Både ale samt porter och stout saknar premiumerbjudande på burk och därför kompletterar vi dessa segment med två burklanseringar i oktober 2010. Veteöl ingår också i kategorin specialöl. Segmentet har en hög tillväxt och vi vill förnya erbjudandet på två sätt. Dels genom en smaksatt specialöl med bred lansering till våren och dels med en mer premiumorienterad Weizenbock till hösten. I övrigt vill vi förnya kategorin genom att lansera en traditionell kriek i oktober.


Värt att notera är att man i år speciellt pekar ut att vissa öl ska komma från mikrobryggerier, vilket borde minska risken för ytterligare en Zeunerts Ale i sortimentet.

Rekommenderad hängmatteläsning!

2009-06-09

van Steenberge Bruegel Amber Ale

Träna. Äta kebab. Dricka öl på De Klomp.

En riktig helkväll med andra ord. Dessutom hade jag några extra mål med kvällen: Jag skulle testa att recensera öl direkt på min nya mobiltelefon, prova att ta en bild på fatpumphandtag med samma maskin och så skulle jag gå förbi en annan krog för att kolla läget. Endast det första lyckades jag med…

På krogen hade de fått in en ny belgisk ljus ale: Bruegel Amber Ale från Brouwerij Van Steenberge. 5,2% alkohol.

Färgen är bärnsten, vätskan aningen dimmig. Det fingertjocka skummet sjunker ner långsamt lämnandes en hel del skumrester på glaset.

Doften har toner av jäst och söt malt. Den är ganska neutral.

Smaken har friska toner av vete och mild belgisk jäst. Söt deg och en fin ren bitterhet. Eftersmaken är torr och humlig med en uppfriskande neutral beska (med en aning metall).

Kolsyran är medelstark, de medelstora bubblorna mycket små. Vätskan är medel-mjuk.

I korthet: Ännu en belgisk pale ale.

Betyg: 2,95. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 69:00 för 400 ml.

Stora öl – små bryggerier!

En pressrelease om helgens möte och festival, jag klipper in den som den är eftersom jag tycker att de är värda all uppmärksamhet de kan få:

Stora öl – små bryggerier!

Den 13 juni samlas Föreningen Sveriges Småbryggerier i Eskilstuna för att hålla föreningens första ordinarie årsmöte. Nitton modiga småbryggerier samverkar för att värna ölkulturen i Sverige.

Samtidigt anordnas ölfestivalen ”Stora öl – små bryggerier” med öl från de deltagande bryggerierna. Här serveras över 50 olika sorters öl – ett unikt sortiment som erbjuds på samma gång under samma tak!

Föreningen Sveriges Småbryggerier bildades den 22 november 2008 och består nu av 19 svenska småbryggerier, som alla är små hantverksmässiga ölbryggare. Tillsammans producerar vi drygt 2,7 miljoner liter öl varje år – en droppe i det skummande ”öl-havet” – ändå sysselsätter vi nästan 50 heltidsarbetare.

Vi är engagerade och dedikerade öl-älskare, som vill erbjuda ölkonsumenten ett bredare utbud av ölsorter – ett alternativ till det slätstrukna och enformiga sortiment som är vanligast förekommande på Sveriges pubar och restauranger.

Ölfestivalen går av stapeln i f d Vapentekniska muséet på Faktoriholmarna, där numer Eskilstuna Ölkulturs egna microbryggeri inryms. Festivalen håller öppet kl 15-23.

Smånyheter V

Dags för mer navelskådande i världens ölmagar!

The Times rapporterar att förbudet mot vätskor mer än 100 ml i handbagaget på flyget är på väg bort: Airlines' limit on liquid in hand luggage to be lifted. Fast nu ser jag att "nyheten" är flera månader gammal. Aja, den får stå kvar.

Bloggen Bröderna Lindströms Ölkällare tar upp ett intressant problem: De för Sverige relativt nya humleintensivaste ölen är färskvaror som snabbt blir sämre av lagring, någonting som verkar passa Systembolagets rutiner dåligt, framför allt för importöl. Marc Schuterman från distributören Brill & Co kommenterar. Direktlänk.

Beerwell har inte bara en riktigt bra systembolagsortimentbevakare, de har rotat fram att Wicked Wine kommer att importera Wild Dog Barrel-Aged Gonzo Imperial Porter som släpps på Systembolaget 15 september. Att IPAn Sierra Nevada Torpedo kommer till Sverige berättade jag redan i mars, men nu är det klart att den kommer till Systembolaget.

Mer bloggstölder: Skumgardiner berättar att Shipyard skickar med lite XXXX IPA med leveransen av Shipyard Brewers Choice Brown Ale som kommer mitt-i-månaden juni augusti. Få se när och var man kan få tag i denna dubbla indiska ljusa ale.

Hantverksbryggeriet i Västerås kommer att, via Brill & Co, sälja sin öl i Systembolagets beställningssortiment. Först ut är deras prydliga IPA Bödeln.

Tja, det var väl det. Sommartstiltjen är på väg in.

2009-06-08

BrewDog Paradox Smokehead

Slumpval från skafferiet: Skotska BrewDog har under senare år tagit fram en serie fatlagrade imperial stouts i serien Paradox, varje batch lagrade på lika sätt. Den här gången, batch 15, har de lagt ölen i fat som tidigare innehållit den kraftigt rökta Islay-whiskeyn Smokehead: Paradox Smokehead håller en alkoholhalt på 10%.

Färgen är kolsvart, det fingertjocka skummet faller rätt fort ner till till ett brunt tunt lager med en liten ring. Nästan inga skumrester på glaset.

Doften är fylld av rökt torv med en aning rostad malt. Lite alkohol… Det känns mycket mer som på att dofta på en utspädd Islay-whiskey än en öl.

Smaken är först maltig och en aning rostad, men de smakerna byts fort ut mot en tydlig smak av färskt trä, ekfat och rökig whiskey. Lite alkohol i bakgrunden såväl som rök och en ren sötma. Efter smaken är mildare och mognare: Lagrad rökig whiskey, lite torv och söta toner av kola och farinsocker. Salt och Islay-whiskey i avslutningen.

Kolsyran är medium-mild, de mjuka bubblorna är mjuka och små. Vätskan är förvånande lätt för att vara en fatlagrad öl på 10%.

Om du vill ha en öl som är mer rök-whiskey än en öl: Varsågod, här är ditt val. Själv tyckte jag den var en aning för mycket. Inte dålig, men inte riktigt i min smak. Men en lyxig avslutning på en måndagskväll blev det i alla fall!

Betyg: 3,45. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment mars 2009. I skrivande stund finns 95 flaskor kvar i butikerna. Pris: 59:90 för 330 ml.

2009-06-07

Prova öl med mig!


Linköpings enda holländska ölkrog De Klomp erbjuder sedan en tid tillbaka ölprovningar med Per Boman, vilka jag verkligen rekommenderar – varje gång han håller en sådan och jag nyfiket stuckit in näsan i lokalen har jag lärt mig något nytt om öl.

Nu kan ni även boka provningar med mig som ledare, och såväl klassiska teman som lite mer nyskapande utlovas.

Länk: Ölprovningar på De Klomp.

Och det är väl lika bra att jag säger det redan innan debatten påbörjas: Jag har inte satt priserna. Jag får avtalsenlig timlön samt ett mindre tillägg för varje gäst.

2009-06-06

Hoegaarden Rosée

När jag först hörde rykten om att det skulle lanseras en hallon-Hoegaarden tyckte jag väl det lät småintressant. Tills jag fick veta att den skulle säljas på 25 cl flygplans-burk. Huh?

När jag nu sett andra ölbloggare dissa den här med eftertryck och ser att den innehåller sötningsmedel så… Tja, det är lite svårt att hålla sig neutral inför den här recensionen. Fast förväntningar är väl också en del av upplevelsen?

Hoegaarden Rosée är en frukt-witbier från Belgiska Hoegaarden (som ägs av AB-InBev) på 4,5%.

Färgen är brun-röd, vätskan grumlig. Det fingertjocka skummet är rosa-aktigt, det sjunker efter ett tag ner till ett lock lämnandes lite skumrester på glaset.

Doften är söt och instängd med lite syrliga toner; hallon, körsbär samt en lätt ton av jäst.

Smaken är fruktansvärt söt, som en billig läsk. Under det finns syntetiska smaker av fruktessenser – hallon, körsbär, röda äpplen. Det finns lite söt veteöl i bakgrunden, liksom lite jäst. Eftersmaken domineras av sött fruktgodis, hallonsaft och sötningsmedel.

Kolsyran är mycket stark med många små skarpa bubblor. Vätskan är förvånande nog aningen tunn.

Kommer inte att köpa igen.

Betyg: 2,35. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter juni 2009 (när detta skrivs finns 7.096 burkar kvar). Pris 14:90 för 250 ml.

Harviestoun Bitter & Twisted

Den här ölen har jag druckit njutit flera gånger genom åren, men jag har faktiskt inte recenserat den. Nu när jag fått hem en hel låda (där jag lovat bort 33%, hur gick det till?) är det hög tid att göra något åt det.

Det skotska bryggeriet Harviestoun ger oss Bitter & Twisted, enligt dem själva en blond beer (enligt Beer Advocate en engelsk IPA, enligt RateBeer en golden/blond ale) på 4,2%. Den är humlad med Hallertau Hersbrücker och Challenger. Sent i bryggninen lägger de i Styrian Golding vilket ger en citronliknande syrlighet.

Färgen är guld, vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är varmvitt och luftigt, det toppas av en snygg krater. En del skumrester på glaset.

Doften är fylld av humle med distinkta toner av citron, citronskal och citron/lime-godis. Det finns också toner av färska örter och en aning jord och kött. Lite sötma i bakgrunden.

Smaken är frisk och ren med massor av citronsmaker. Lite buljong och rågbröd. Medium kropp. Den långa eftersmaken har toner av citronsyra, kåda och citronskal.

Kolsyran är mild; de friska bubblorna är medelstora. Vätskan är medel-mjuk.

En riktigt uppfriskande och lättdrucken öl med en unik citron-ton. Den här gillar jag verkligen!

Betyg: 4,45. Tillgänglighet: Privatimport via Systembolaget och Great Brands. Pris: 29:70 för 500 ml.

2009-06-05

Mikkeller Simcoe Single Hop IPA

Ofiltrerat-addicts vet att jag är lite skeptisk mot öl bryggda med en enda humlesort. Trots rejäla mängder kan ölen bli aningen platta och enkelspåriga.

Å andra sidan är det här en öl från danska fantombryggeriet Mikkeller, vilket brukar betyda välgjorda öl som tolkar stilar och traditioner på ett helt eget sätt. Den här gången har Mikkel Borg Bjergsø åkt till belgiska De Proefbrouwerij för att brygga en amerikansk IPA med simcoe-humle. Resultatet blev Simcoe Single Hop IPA på 6,9%.

Färgen är djupt röd-bärnsten, vätskan är nästan klar (ölen har efterjästs på flaskan). Det enorma skummet är fast, luftigt och benvitt. Massor av skumrester fastnar på glaset.

Den kraftiga doften är fylld av amerikanska humletoner. Kraftiga bittra toner, lite söta köttiga dofter, toffee, färska blommor, exotisk frukt (ananas) och kåda. Det finns också en del alkohol.

Smaken är ganska kraftig, men inte alls aggressiv. Söta blommiga toner blandar sig med fruktig humle – ananas, kiwi, gröna bananer. Grillat kött och Aromat hittar jag också någonstans här. Eftersmaken har en fin mediumstark bitterhet, toner av gelégodis, deg och en växande värmande alkohol. Avslutningen är bitter med lite fläskkött.

Kolsyran är mild, de små bubblorna är mjuka. Mjuk är också vätskan som känns lite klibbig.

Som väntat: En intressant och inte helt obelgisk tolkning av amerikansk IPA. Jag gillade, även om den nog passar bäst i eget majestät, jag är inte riktigt säker på vad som skulle fungera ihop med den här.

Ett extra plus för förpackningsstorleken, 33 cl är klart lagom för en så här kraftfull öl.

Betyg: 4,2. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter juni 2009 (just när detta skrivs finns 1.245 flaskor kvar). Pris: 39:00 för 330 ml.

2009-06-03

Systembolagets tillfälliga nyheter augusti 2009

Förste augusti kan vi se fram mot dessa godbitar. Det har varit snack om att de ska dra ner nyhetsantalat, och den månaden kommer ”bara” 67 nyheter totalt. Vi får se vad som sker under hösten…

Namn, Alkohol, Volym, Kvotgrupp, Beställt, Pris
Krönleins-ölen är ekologisk.

Spontan kommentar i övrigt: Tja, jo, ja… Och Hopfen-Weisse blev lite dyrare den här gången.

Oppigårds Summer Ale

Jahapp, dags att ge sig på juninyheterna! Oppigårds Bryggeri har inte gjort mig besviken tidigare med sina friska, klara och välhumlade öl. Efter förra årens försommaröl och eftersomaröl Early/Late Summer Ale kommer nu en för hela sommaren(?): Summer Ale, en amerikansk pale ale på 5,2% som humlats med cascade.

Vätskan är klar, färgen är röd-bärnsten. Det stora skummet sjunker mycket långsamt ner till en tre fingrar tjock ojämn kompakt skumkrona. Massor av skumrester på glaset.

Doften är humlig och frisk, stilen är klart amerikansk. Apelsinskal, grapefrukt, trä och en fin ton av jäst. Det finns ockå en viss sötma med toner av småkakor och fruktgodis.

Smaken är ganska stark och bitter. Citrusfrukt och bittra humletoner (grapefrukt, furuvirke, malört) blandas med en neutral halvsöt malt. Eftersmaken är bitter även den med lite kemiskt sura toner, alkohol och an aning grillat kött. Kroppen är rätt svag. Avslutningen är amerikansk.

Kolsyran är medelstark, de små bubblorna är mjuka. Vätskan är len och kanske en aning kladdig.

Nå. En välhumlad amerikansk pale ale. Det gillar jag ju. Men inte den här lika mycket som de bästa amerikanarna (som Sierra Nevada Pale Ale, Red Seal Ale), den här kändes inte riktigt så balanserad och lättdrucken som jag vill ha min APA. För mycket torrhumling? Det kanske är bra att blanda humlesorterna?

Betyg: 3,35. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter juni 2009 (i skrivande stund finns det 14.372 flaskor kvar). Pris: 22:90 för 500 ml.

Jag lever


Det händer för mycket och lite just nu. Igår fotograferade jag flaskor och redigerade bilderna. Så plötsligt var klockan elva och det blev ingen öl.
Och inte mycket nyheter har jag lyckats snoka reda på heller. Annat än att de tyska humleodlingarna i norra Bayern drabbades av ett ordentligt åsk-oväder i måndags, och stora delar av Hallertauskörden är hotad. Dåligt. Länk.