I hope that you can help me out. Today at our Thanksgiving dinner I was asking my Nana about any traditions she remembered growing up with. My Nana is Swedish, and she started describing a drink they would have as children every Christmas eve and New Years eve. She said that her Grandma called the drink "Dricka" and that it was something her Grandma made in a big vat using yeast and some type of evergreen berry. She also said she used root-beer extract and hops.Jag vet inget om hembryggning eller vad han i stort pratar om. Svagdricka? Finsk glögg? Bären måste väl vara enbär? Jag hänvisade till Svenska Hembryggareföreningen, men det kanske är någon här som kan hjälpa denne amerikan. Jag kan i så fall vidarebefordra kontakter.
Immediately I thought "BEER" :) which peaked my interest. She said her grandma was the only one who could make it and has been missing it ever since she was a child. What made me think it was some type of alcohol was that she said they always were pretty silly after drinking the "Dricka". She also described seeing the yeast working, which made me think of a top fermented beer. It would mean so much to her if I could reproduce this here over the holiday time. Is what she was describing the same beer the farmers on the island made? Is this made with root-beer extract?
I have the equipment to home-brew, so I am very anxious to dive in and try to make this, but I have no recipe. Any help would be so greatly appreciated.
2008-11-28
Någon som kan något om dricka?
Fick idag en fråga:
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
"Is what she was describing the same beer the farmers on the island made?"
SvaraRaderaLåter som hon refererar till gotlandsdricka.
Du kanske ska ställa en följdfråga om varifrån hennes mor/farfar kom ifrån. Skulle inte förvåna mig om han var från gotland då de ofta använder sig av enbär.
Är det så, så finns det väl inget 'riktigt' recept, utan alla har sitt eget.
Cribba
Det måste väl ändå handla om gotlandsdricka? I så fall kan jag nog skaka fram lite kompetens ur bekantskapskretsen.
SvaraRaderaI den text han hittade som gjorde att han kontaktade mig från början nämner jag i förbigående Gotlandsdricke. Men det är helt rimlig gissning.
SvaraRaderaDet är dricku, eller gotlandsdricka, precis som ni tidigare nämnt. Malten brukar vara münchermalt och man "brukar" låta enekvistar med enbär i ligga och dra i vattnet som man mäskar in med, så att smaken får ordentlig enesmak. Sen använder många helt vanlig brödjäst för jäsningen, som kan äga rum i badkar (inte ovanligt). En äkta kulturdryck, gutarna försvarade hembryggningskulturen medan andra la sig platt! ;)
SvaraRaderaJag tänkte också på gotlandsdricka först, men root-beerextraktet fick mig att tvivla
SvaraRadera/gotlänning som gjort dricka många gånger