2008-07-18

Rogue XS Imperial India Pale Ale

Ett ölmonster. Hur mycket amerikansk humle som helst och 9,2% alkohol. Kommer jag att klara 750 ml?

Dyr sak, delvis på grund av den sobra keramikflaskan med patentkork: 120:-. Fast det känns ändå inte så jättedyrt för en av de riktigt stora ölen i världen... XS Imperial India Pale Ale från Rogue Ales köpte jag redan i februari, men den blir inte direkt aggressivare med tiden så det är bäst att dricka den nu.

För kalenderbitarna kommer här lite blandade siffror och bokstäver: 20º Plato. 74 IBU. 75 AA. 13º Lovibond.

Färgen är orange-gul-bärnsten, vätskan är något grumlig. Det fingertjocka skummet är beige och kompakt. En hel del skumrester på glaset.

Doften är fylld med humle... oh så mycket humle! Citrustoner; pomerans, apelsin, grapefrukt. Bittra toner, såklart, men också en fin söt doft av honung och farinsocker. En mycket mild jordig lukt och en touch av tobaksrök. En krävande doft: Häftiga grejer! "Det luktar som en helkväll på Oliver Twist" påpekade sambon.

Den första smaken är lite söt. Sedan blir det mycket sött. Därefter rusar humlen in mot smaklökarna. Inte alls så aggressivt bitter som vissa DIPA/IIPA-öl är, den här är mer fokuserad på humlesmaken (jag gillar båda). Söta toner av honung och farinsocker. Så dyker då äntligen citrustonerna upp: apelsinskal, grapefrukt, pomerans och en aning citronskal.

Eftersmaken är bitter med lite syrliga smaker av citron, grapefrukt och citronskal. Lite söta smaker ackompanjerar, liksom lite jordig jäst och en mild metallisk ton. Avsluteningen har en ren humlesmak med lite örtkryddor.

Jag kan påpeka att smaken "bara" får 4,5 och inte 5,0 i betyg: Jag hade önskat en lite tuffare ren bitterhet.

Kolsyran är mild, bubblorna små och vätskan mjuk och len.

En tjusig ale på alla de sätt. Och, inte minst, den första Double India Pale Ale som Systembolaget någonsin haft i sitt sortiment. Betyg: Förkrossande 4,7, vilket är det tionde högsta betyg jag någonsin gett en öl!

11 kommentarer:

  1. Oj, det blev lite fel där. Hursomhelst. Den här skulle man velat prova. Synd att man inte har någon flaska. Får trösta mig med en Imperial Brown Ale från Nögne Ö idag och att Hercules kommer i augusti :)

    SvaraRadera
  2. Mmmm, en kanon-öl. Perfekt efter en god middag. Jag och några vänner åt middag i våras. Efter diverse hembrygda öl, några danska micro-öl och annat smått och gott, så kom Rogues Imperial Porter och IIPA upp på bordet. Bara synen av de två fina keramikflaskorna var imponerande... Och sen drack vi upp dem. Mums!
    Andra gången jag drack IIPA:n reagerade jag på att den hade lite väl söt honungssmak (tror den innehåller nåt som kallas Honeymalt). Men en fin sak att smutta på framåt aftonen, verkligen!

    SvaraRadera
  3. Underbar recension!

    Jag är ruskigt nöjd över att fortfarande ha 4 flaskor kvar, men blir lite smått "orolig" när du skriver att man nog inte ska vänta med den för länge om man vill uppskatta humligheten - något som inte är någon nyhet för mig utan bara ett jobbigt konstaterande.

    Speciellt med tanke på vad som hände på Delirium igår.

    Men hursomhelst. Jag ska ge bort en flaska till en god vän, kanske två. Så får jag ta och njuta av en av de två återstående rätt snart, sen kanske spara den andra till längre fram bara för att känna hur den är då.

    Parantes: Tydligen säljs denna öl i vanliga glasflaskor (35cl?) i staterna, och det för en bråkdel av priset. Jag hade hellre sett att SB lanserade sådana, än denna monsterflaska som bara kostar en massa pengar.

    209 tar Delirium för en flaska, tror Rover tar 220 och Bishop något där i krokarna eller en tia högre.

    SvaraRadera
  4. Denna gillade jag skarp när jag drack den, dock är båda de två jag köpte slut för länge sedan. Dock finns en stout i samma keramik kvar!

    Jag bara väntade på att du skulle skriva melon i texten någonstans, men det var nog honungsmelon jag kände...

    dempa: jag har druckigt den ur glasflaska i Kalifornien för ett år sedan, vet inte om det var 35 eller 50 cl dock. Inte dum då heller men keramiken ger en extra touch! ;)

    SvaraRadera
  5. Jag har en flaska liggande i vinstället och det börjar väl bli läge att ta den snart.Tokhumlade bers hör inte till favoriterna men denna är man ju nyfiken på.

    Har även en IS från samma bryggeri liggande.

    SvaraRadera
  6. Nr 10 på tio-i-topp-listan alltså. Det skulle vara kul att läsa en summering av de tio högsta betygen, vilken sort det är och några rader om varför den är så bra?

    När tror du att det blir recension av XS Imperial Stout förresten?

    SvaraRadera
  7. Olof: Bra idé. Ska spara den till en dag jag inte kommer på något annat att skriva. Riktigt bra idé faktiskt!

    XS Imperial Stout känns helt klart som en vinteröl, så det kan nog ta ett tag. Den åldras nog värdigare än var I2PA kunde ha gjort. Tror jag.

    SvaraRadera
  8. Jag blev grymt besviken när jag testade denna, hade väntat mig betydligt mer beska och torrhet. Imperial stouten däremot är nog den näst bästa öl jag någonsin druckit.

    SvaraRadera
  9. Jag tycker Imperial India Pale Alen var riktigt bra, inte i samma klass som Hercules men det är ju min högst subjektiva smak.

    I övrigt en bra recension. Är dock lite fundersam på över varför man väljer att vänta i närmare ett halvår innan man recenserar en humlebomb som denna öl. Min erfarenhet är att ju fräschare öl desto bättre när det gäller DIPA/IIPA. Jag har provat Rouges XS Imperial Pale Ale vid ett antal tillfällen och tycker den var bäst när den släpptes. Jag tycker att beskan avtog avsevärt efter tre/fyra månader och det tycker jag inte är eftersträvansvärt. Gör iof inte ölen sämre men gillar man "humlebomber" så ser jag inget positivt i att lagra/spara den.

    /Markus

    SvaraRadera
  10. Väntan berodde på att jag tänkt dela den med några andra. Men det blev aldrig av.

    SvaraRadera
  11. Drack min sista nu. Fett god fortfarande!

    SvaraRadera