Receptet är för 4 portioner, idag gjorde jag dubbel sats.
300-400 g falukorv | |
2-3 morötter | |
8 potatisar, medelstora (ca 3/4 kg) | |
4 dl ljus lageröl 1 buljongtärning (ox, kött eller grönsak) | |
1 msk senap | |
½ krm svartpeppar | |
2 gula lökar | |
persilja |
Tvätta morötterna, skiva i tjocka skivor. Skala potatisen i tunna skivor (jag använder en mandolin till detta). Häll ölen (vad som går bra, idag blev det Odin 2,8%)i en gryta, smula ner buljongen, senapen och nymald svartpeppar. Låt koka upp. I med potatis och morötter. Låt koka försiktigt i 10 minuter. Rör om ibland.
Skölj och skiva purjolök (eller gul lök i tunna skivor). Lägg i, rör om försiktigt. Koka vidare i ca 5 minuter.
Skiva och skär falukroven i stora bitar. Lätt ner i grytan, rör inte om. Låt puttra i tills potatisen inte längre är hård. Lägg över generösa mängder färsk eller torkad persilja.
Och det är nu som mitt specialknep kommer: Cay P's stek och grillkrydda Whisky. Eller, som de egentligen borde kallat den, Stek och grillkrydda Jäst. För det är jäst den smakar, men det var väl inget säljande namn. Den verkar i alla fall inte ha sålt, för den slutade tillverkas för ett antal år sedan. Men det är den fylliga jästsmaken jag vill åt, troligen går den att ersätta med grillkydda och ett uns Marmite...
Så. Rör om och servera med lite sallad och en fyllig lager. Jämtlands Hell? Inte alls fel även om det blev punköl idag.
Kul med matrecept med! Sånt uppskattas alltid av livsnjutare :)
SvaraRaderaHar aldrig testat nån slags sjömansfalu. Är dock grymt tveksam till vad jästsmaken skulle bidra med?
Just nu är jag ganska besviken. Hade med mig pepparbiff, 200g till jobbet. Hade en infryst potatisgratäng som micrades medan jag stekte biffen medium. Den blev helt perfekt. Dessvärre luktade gratängen INTE bra så den fick jag slänga.
BTW, Warrior IPA och de härliga nyheterna från Rogue finns nu med på Systembolagets hemsida. Inget besked om antal än dock.
Tänk "öljäst", inte "bagerijäst".
SvaraRadera