2009-07-26
Ölförpacknigshistoria: Sifonkeggen
Efter gårdagens trevliga ölprovning på De Klomp igår kom jag att börja prata ölförpackningar med en av gästerna.
Han mindes mellanölstiden (jag hade just fyllt 3½ när den slutade) och de mer eller märkliga förpackningar som fanns då – Rigello nämndes givetvis.
Men också en konstig förpackning jag inte tidigare hört talas om, ett slags föregångare till dagens nya engångsfat som KeyKeg (där en yttre plastdunk trycksätts av vanlig luft och pressar ölen ur en inre plastpåse) och till Beertender-konceptet (där ölet sugs ut ur en plastbehållare).
Det var ett slags minifat på 5 liter, men för att bevara ölen lite längre än de som nu är populära i Tyskland så trycksattes de med små kolsyrepatroner som normalt användes i sifoner.
Min bordsgranne berättade att han bara köpte ett sådant fat en gång, det var mycket strul att få dit patronen, som dessutom måste bytas allt eftersom ölen gick åt, den läckte, ölen överskummade och var allmänt jobbig. Och de försvann också så småningom från butikerna.
Jag hade aldrig hört talas om det här tidigare. Är det någon läsare som vet mer? Hur fungerade trycksättningen? Hur såg faten ut? Var det vanligt? Vilka bryggerier var inblandade?
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar