Det är ju populärt att inventera sitt öllager (se exempelvis här, här (var det ingen som gjorde det nyligen?)), jag gjorde det själv senast för 1½ år sedan, här skrev jag om det då.
Eftersom jag plötsligt fick en kväll, och eftersom sambon häromdagen undrade ”Hur mycket öl har du egentligen hemma?” så kändes det att det är dags att kolla igenom skafferiet en gång till.
Jag är inte så jättebra på det där med öllagring, så jag är inte alls säker på att alla de här går att lagra hur länge som helst. Vad tycker ni, vilka borde jag dricka inom kort?
- Brewdog Paradox Islay 009
- Brooklyn Local 1 (batch 0877)
- Cantillon Guezue 100% Lambic Bio x2 (bäst före 2030)
- Cantillon Iris 2005
- Chimay blå 1999
- Estrella Inedit
- Falcon Gammelbrygd 2008
- Fullers Golden Pride
- Fullers Vintage Ale 2008
- Gale Prize Old Ale 2007
- Great Divide Yeti
- Hansson Oudbeitje Lambic (bäst före 2018)
- Hantverksbryggeriet Baronen 2009
- Harviestoun Bitter & Twisted x2
- Left Hand Snowbound 2007?
- Meantime Old Smoked Bock
- Mikkeller Beer Geek Breakfast
- Mikkeller 黑
- Nils Oscar Coffee Stout (batch 1)
- Nils Oscar Coffee Stout (batch 2)
- Nils Oscar Julöl 2007
- Nils Oscar Saison
- North Coast Old Stock Ale 2006
- North Coast Old Stock Ale 2008 x2
- Nøgne Ø Dark Horizon #2
- Nøgne Ø Klin Kokos
- Nøgne Ø Underlig Jul 2007
- Ommegang (2008?)
- Ommegang Three Philosophers 2007
- Oud Bersel Lambic 2008
- Pannepot Grand Reserva 2005
- Rogue Double Dead Guy Ale
- Rogue XP Imperial Stout 2007
- Saint Landelin Mythique
- Saint Landelin Spécial Noël 2008
- Saison d'Erbe-Mere
- Samichlaus Classic 2008
- Schneider Hopfen Weisse
- Sierra Nevada Bigfoot 2008
- Sierra Nevada Celebration 2008
- Sigtuna Påsk Alt
- Skebo Herrgårdsporter
- Slottskällans Kloster 2007
- Slottskällans Strong Ale 2006
- Slottskällans Strong Ale 2007 x2
- Slottskällans Strong Ale 2009 x2
- Smörpundet Lagrad Årgångsporter 2007
- Solstice d'Hiver
- Stone Double Bastard Ale
- Stone Imperial Russian Stout 2009
- Stone Old Guardian 2008
- Stone etc Special Holiday Ale
- Thomas Hardy's Ale 2005
- Traquair 900 2007
- Unibroue Quelque Chose ?
- Unibroue La Terrible 2005
- Weihenstephaner Hefe Weissbier
- Ølfabrikken Jule Ale 2008
Lite saker jag funderade på:
Va? Jag var helt övertygad om att jag hade alla de senaste årgångarna av Slottskällans Strong Ale, jag hade tänkt bjuda in bekanta för en parallellprovning. Men ingen 2008 kvar? Mycket tråkigt.
Och visst hade jag en flaska Hantverksbryggeriet Kosacken liggande? Tydligen inte.
Dags att dricka en av de där!
Senare tillägg: Jag lagrar ölen i ett mörkt skafferi med ventil mot yttervägg. Inte alls optimalt, men det är vad jag har tillgång till.
Fuller's Vintage Ale kan lagras, men skall då förvaras mörkt. Har en liggandes och väntar på att få ta del av dess smak.
SvaraRaderaIntressant sida du har!
/Stefan
P.s Forza Peking!
LÄnken till mitt namn blev fel, utan skulle länka till Fuller´s Vintage Ale: http://www.fullers.co.uk/rte.asp?id=66
SvaraRaderaSkål!
Rent spontant tänkte jag "lagra inte beer geek breakfast". Provade nyligen en ca två år gammal flaska och den bara tappar o tappar. Skulle gissa att samma gäller för Nils Oscars Coffe Stout. De klenare vetölen du har där kan du självklart också dricka upp med gott samvete.
SvaraRaderaJag kanske borde delat upp listan i ”saker jag lagrat” och ”saker jag köpt för att dricka nu”. Jaja.
SvaraRaderaRogues DDGA var rätt mesig redan från början. Har svårt att tänka mig att den skulle vinna på lagring. Men den kanske också låg i "dricka nu"-pipelinen.
SvaraRaderaDet är ganska intressant att läsa om det här med lagring av öl. Vad folk väljer att lagar osv. Själv skulle jag vilja lära mig mer av om hur man går tillväga för att lagra ölen på bästa sätt. Speciellt då man bor i lägenhet och saknar ett kyligare källarutrymme.
SvaraRaderaSå som jag gör nu så har jag ölen i ett mörkt skåp i köket.
Jag drack nyligen en av mina kvarvarande Strong ale -06 med ett väldigt intressant resultat. Till at börja med har ölen grumlat igenfullständigt av fällning. Sedan slog det mig hur mycket söt jäst det hade letat sig in i doften. Och sedan kom smaken, som hade börjat gå rejält mycket åt kloster-hållet. En lustig utveckling av detta öl med tanke på ursprungssmaken. Tyvärr måste jag samtidigt konstatera att Slottskällan inte har kommit upp i nollsexans nivåer efter det.
SvaraRaderaDet där med att lagra lambic och gueuze gäckar mig. Oftast utvecklas en öltyp åt ett specifikt håll. Med de spontanjästa belgarna verkar det kunna gå lite hur som helst, både till mer eller mindre syra och mer eller mindre frukt/bär.
SvaraRaderaÄr det någon som har några goda riktlinjer för lagring av dessa?
Det mesta på listan är öl som jag brukar ha filosofin "men jag borde lagra den ett tag till" och därmed aldrig lyckas få i mig. Du ska _inte_ dricka Dark Horizon än. Det är mitt enda - måhända reduntanta - råd.
SvaraRaderaVar nog mitt lilla inlägg du tänkte på om det var nyligen du läste om det. Inte lika mycket, men endel naggande goda öl. :) http://olkultur.blogspot.com/2009/06/vad-star-pa-lagring.html
SvaraRadera@Bosse: Tack för tipset. Inte heller Mikkeller 黑 kommer att drickas i brådrasket.
SvaraRadera@Fredrik K: Exakt det inlägget var det jag tänkte på, tack!
Dricker just nu den något äldre Nils Oscar Coffee Stout, och mycket riktigt har kaffesmakerna tonat bort högst märkbart och ersatts av en liten syrlighet. Fortfarande helt okej, men inte lika bra som färsk. Bra att veta.
På tal om lagrad Nils Oscars Coffee Stout drack jag ett glas av ett fat som måste stått ett ganska bra tag. Samtidigt som kaffetonerna hade blivit väldigt nedtonade hade kroppen mjuknat och blivit mer vinös på ett sätt som gjorde att jag nog faktiskt föredrog fatet framför den färska flaskvarianten.
SvaraRaderaSierra Nevada Celebration Ale lever väl på sin humlarom och bör nog inte lagras?
SvaraRadera