2008-12-31

2008

Jag började skissa på en årssammanfattning redan i september. Projektet fortskred och jag fick fler och fler notiser, tankar och skisser. Givetvis kollapsade det hela under sin egen tyngd och jag kom inte loss att skriva något alls.

Så jag skapar bara ihop något. Första temat är i alla fall klart: Infekterad öl.

I april kom jag över en blandad låda med öl ur Dugges göteborgssvit. Flera av de ölen var mer eller mindre sjuka - överskumning, dålig kropp, unken smak i mer eller mindre stor omfattning. Jag fick senare veta att alla flaskorna var ur den absolut första omgången buteljeringar. Okej då.

Men det fortsatte. Fler öl från Dugges och några från Ölands Gårdsbryggeri. Och misstänkta skador från Sigtuna, argentinska Antares, brittiska Shepherd Neame och Meantime.

Flera öl blev också helt eller delvis tillbakadragna från Systembolaget på grund av skador: Meantime och Mälarbryggeriet är de jag kommer på nu.

Bara för ett år sedan var det här ett mycket ovanligt problem, men i år kändes det som om det var det alla ölintresserade pratade om (utöver explotionen av amerikansk mikrobryggd öl på Systembolaget), speciellt på Söderbärke Mikro Öl Festival. Även där hade ett antal fat och flaskor dragits tillbaka.

Det här har blivit ett verkligt problem, och folk jag pratat med bland bryggare och drickare har lite olika teorier om varför det här hänt och varför. Stress, ekonomisk press, orutin och ökade volymer har diskuterats.

Jag hoppas verkligen att det här ordnar till sig: Det är inte roligt att ta fram en ny svensk entusiastbryggd öl och med hjärtat i halsgropen öppna flaskan över slasken.

Det märks också att storbryggerierna har dragit öronen åt sig över vad som håller på att hända på marknaden. Carlsberg Sverige återlanserade Falcon Gammelbrygd, Spendrups hade utvärdering av Mariestads-testbryggder på SB&WF och Galatea lanserar nu en amerikansk porter under varumärket New Sweden. Slump? Kanske inte.

Mässor ja. Här har det exploderat. Stockholm Beer & Whiskey Festival är så stor som det går och urvalet var i år bättre än någonsin, framför allt var det kul att se de verkligt små som samlat hos Bishops Arms. Malte höll SMÖF, i år uttytt till Söderbärke Mikro Öl Festival. Ett oväntat proffsigt och familjärt arrangemang (seminaierna var värda resan bara de), där jag fick chansen att prata med flera av er läsare. I Örebro startade en ny mässa som enligt de jag pratat med också ska ha varit välorganiserad med bra öl. Till det ett trevande försök till mässa i Göteborg.

På krogsidan har det lokalt hänt en hel del: I Norrköping har det öppnat två nya krogar under året med uttalat ölfokus: Saliga Munken och Black Lion Inn. I Linköping fick äntligen Bishops Arms lite konkurrens i De Klomp, krogen jag fått en unik möjlighet att studera under uppbyggnaden (jag har lärt mig jättemycket, framför allt om distribution). Och BA Linköping fick dedicerade gästkranar med en hel del svenska gästspel. I Stockholm utökade Bishops Arms, Monks Café fick en filial och ett eget bryggeri. Men kommer alla att funka när tiderna blir sämre?

Under året blev jag också mer aktiv i Svenska Ölfrämjandet och bevistade deras arrangemang i Norrköping där besökarna blir fler och fler. Liksom bredden i provningarna - det är skönt att umgås med ölentusiaster som inte självklart tycker att öl ska vara det där man löser upp groteska mängder amerikansk humle i. Bara en sådan sak som att Östgötaavdelningen plötsligt fått svårt att hinna med alla potentiella arrangemang är en glad förändring.

Okej. Det var infektioner, mässor, ölfrämjandet... Vad mer? Lite listor?

Årets uppkomling utser jag Skebo Bruksbryggeri till, med Strömsholms tätt efter i hasorna. Äntligen har de klassiska brittiska öltyperna tagits upp igen på ett kompetent vis (Ja, de är bättre än Göteborgssviten från Dugges).

Sämre under året: Alla dessa GI/light-öl. Den där kinesiska lagern. Och så Systembolagets fixering vid starka dyra öl när det gäller tillfälliga nyheter.

En liten lista kan jag väl kosta på mig. Högst betygsatta öl i år:
  1. Mikkeller Beer Geek Brekfast
  2. Rogue Imperial India Pale Ale
  3. Slottskällans Slottslager
  4. Wells Bombardier Satanic Mills
  5. Aventinus
  6. Brooklyn Brown Ale (fat)
  7. Dugges High Five!
  8. Stone Double Bastard Ale
  9. Flying Dog Double Dog
  10. Sierra Nevada Celebration Ale
Rätt varierad, faktiskt.

Så vill jag passa på att tacka er läsare. Alltid med intelligenta kommentarer och påpekanden, aldrig angrepp eller spam. Toppdagar är ni förresten över 500 som kommer och glor. Obegripligt, nästan. Tack!

Om ni undrar över den dåliga formateringen beror det på att jag blivit lätt magsjuk och sitter vid datorn invirad i en filt. Så ambitionsnivån är låg.

6 kommentarer:

  1. Tack själv, för en bra blogg. Jag uppskattar formuleringskonst i allmänhet och tycker att du träffar mycket mer rätt en merparten av alla bloggare. Eftersom jag dessutom gillar öl entusiastiskt är jag förstås en ständigt återkommande besökare, från såväl dator som mobil.

    Gott nytt år!

    SvaraRadera
  2. Errata: står "en" skall vara "än" (för mycket bubbel, kanske)...

    SvaraRadera
  3. Jag började läsa din blogg i somras, och sen dess kan jag inte slita mig! Keep up the good work! :)

    SvaraRadera
  4. Gott Nytt Ölår.
    Trevligt med en seriös ölbloggare. Hoppas jag kan länka till den från Dala Ölakademis hemsida.
    Berodde magsjukan på ölet?
    Jag håller med dej om kvalitetsproblemen på småbryggeriernas öl. Men problemen har väl mer eller mindre funnits i flera år. Kanske fram för allt hos Jämtlands bryggeri. Men är inte detta något man får acceptera med de små. Den stora amplituden mellan topp och botten?
    Förstår inte riktigt vad du menar med att de stora bryggerierna dragit öronen åt sej. Dricker just nu Falcons "nya" gammelbrygd (ur det gammla orginalglaset). Ingen överväldigande upplevelse.

    SvaraRadera
  5. Tack själv Bark! Din blogg borde vara, och är nog till viss del, en motstock för övriga ölbloggare med seriösa ambitioner.

    SvaraRadera
  6. Tack för berömmet.

    Lasse: Jag gissar att Carlsberg på ett relativ enkelt sätt ville visa att man hängde med och bryggde "smalare öl för en krävande publik" eller något ditåt.

    SvaraRadera