- Portertång
- Portertråd
- Porterbrytare
Lite senare skickade jag frågan vidare till Svenska Ölfrämjandets forum. Ytterligare någon månad senare tipsas jag av "rickgordon" om Otto Lundell från Porter Drinkers Association som kanske kunde vara till hjälp.
Och mycket riktigt fick jag all hjälp man kan önska sig. Samt illustrerande bilder!
Jag börjar med en bild av en gammal porterflaska, som just ska till att öppnas:
Flaskan (en knoppflaska) är försluten med en naturkork (som har bryggeriets korkstämpel inbränd). Korken är sedan säkrad från att poppa upp av sig självt med en portertråd (en ståltråd). Denna har satts fast över korken med hjälp av ett specialverktyg, en portertång.
För att enkelt ta bort portertråden plockar man fram sin korkskruv, utrustad med en porterbrytare (på engelska "wire breaker") och skär av tråden. Så skruvar man upp korken på vanligt sätt.
Här är postorder-annonsen för denna korkskruv med porterbrytare från Åhlén & Holm-katalogen. Det fanns ett antal olika modeller, bland annat som fickkniv.
Men varför heter alla de här sakerna något med "porter"? Jo, det vanliga ölet man drack i Sverige under 1800-talets första hälft (som senare kom att kallas "svensköl") förvarades i träfat, det var bara det importerade lyxiga ölet som fanns på flaska. Och det ölet var engelsk porter. Så det som på tyska kallades "Champagnerhaken" blev på svenska "porterbrytare".
Senare började porter att tillverkas i Sverige, man förslöt då på flaskorna samma sätt. Senare kom även bayerskt öl och pilsner in i sortimentet och med ökade volymer slutade man med den dyra - men säkra - förslutningen med portertråd. De som kan sin Hemsöborna vet hur det då kunde sluta... Under 1930-talet ersattes sedan knoppflaskorna med den typ som i stort sett fortfarande är vår 33 cl returflaska, försluten med metallkapsyl.
Om det är någon som vet mer om det här, så har jag lovat att föra kunskaperna vidare till Otto, som lärt mig allt jag kan om det här. Kommentera i så fall!
Ren poesi. Tack för lektionen!
SvaraRaderaTräffade Otto på Porterfestivalen i GBG i höstas, en äkta go gubbe.
/Bengt, Skebo Bruksbryggeri