2008-06-30

Resultatet av omröstningen "Tryck på ölglas"

Så, då var omröstningen om det ska vara tryck eller inte på ölglasen är klar.

  • 87 personer röstade. 52% tyckte "Med logotyp".

När jag satte igång omröstningen berättade jag att den grundande sig i en diskussion mellan mig och några bekanta. Argumenten då var im jag minns dem rätt i den här stilen:

Mot: "Ölglas ska vara så rena som möjligt för att inte störa ölets utseende" eller "Jag gillar inte när det är text och bilder på allt".

För: "Det kan vara trevligt att ha ett glas som visar att man gillar just ett visst märke" eller "Det visar att glaset är gjort just för stilen Canadian Three Doors Ale. Eller vad man nu dricker".

Jag vet inte riktigt vad jag tycker. Så jag har blandat neutrala glas och glas med tryck.

Heineken Lager Beer

Jag inser nu att jag inte recenserat någon öl från Nederländerna i bloggen, och Heineken Lager Beer från Heineken Nederland är väl en lämplig kandidat eftersom den är den mest sålda och den jag har hemma. På flaska fick den för ett drygt år sedan det måttligt imponerande betyget 2,85. Hur gillar jag den på burk?

Färgen är gul med en liten aning guld. Det låga skummet är vitt och kompakt. Minimal mängd flor.

Doften är ganska stark för en ljus eurolager: Lite söta toner av orostad malt, en hel del jäst och en lätt torr bitterhet. En aning honung?

Smaken är frisk och ren med en intressant bakgrundston av karamelliserat socker och en torr brödighet. Lite antydingar av jäst och en mild klar kvardröjande bitterhet. Eftersaken är sött bitter-sur med en jästig ton av franskbröd. Avslutningen har en nyasns av honung.

Kolsyran är medelstark, medelstora bubblor. Vätskan är aningen len.

Inte en speciellt komplex öl, men ändå ren och snygg och riktigt lättdrucken. Jag har druckit betydligt sämre öl i den här stilen. Betyg: 3,3.

2008-06-29

Porterordlära

Jag har en bekant som nu och då tycker att det är roligt att kolla på gamla ord och uttryck i Svenska Akademins Ordbok (och vem gör inte det?). Någon gång i vintras tittade han på "porter" och hittade en del skumma sammansättningar som vi inte blev kloka på:
  • Portertång
  • Portertråd
  • Porterbrytare
Okej. Man kan ju ana att det har något att göra med förslutning och/eller öppning av porterflaskor. Men vad var så speciellt med det? Orden verkar ha varit gamla redan när exemplen skrevs, och de (exemplen) var från andra halvan av 1800-talet.

Lite senare skickade jag frågan vidare till Svenska Ölfrämjandets forum. Ytterligare någon månad senare tipsas jag av "rickgordon" om Otto Lundell från Porter Drinkers Association som kanske kunde vara till hjälp.

Och mycket riktigt fick jag all hjälp man kan önska sig. Samt illustrerande bilder!

Jag börjar med en bild av en gammal porterflaska, som just ska till att öppnas:

Bild från Otto Lundell.

Flaskan (en knoppflaska) är försluten med en naturkork (som har bryggeriets korkstämpel inbränd). Korken är sedan säkrad från att poppa upp av sig självt med en portertråd (en ståltråd). Denna har satts fast över korken med hjälp av ett specialverktyg, en portertång.

För att enkelt ta bort portertråden plockar man fram sin korkskruv, utrustad med en porterbrytare (på engelska "wire breaker") och skär av tråden. Så skruvar man upp korken på vanligt sätt.

Här är postorder-annonsen för denna korkskruv med porterbrytare från Åhlén & Holm-katalogen. Det fanns ett antal olika modeller, bland annat som fickkniv.


Men varför heter alla de här sakerna något med "porter"? Jo, det vanliga ölet man drack i Sverige under 1800-talets första hälft (som senare kom att kallas "svensköl") förvarades i träfat, det var bara det importerade lyxiga ölet som fanns på flaska. Och det ölet var engelsk porter. Så det som på tyska kallades "Champagnerhaken" blev på svenska "porterbrytare".

Senare började porter att tillverkas i Sverige, man förslöt då på flaskorna samma sätt. Senare kom även bayerskt öl och pilsner in i sortimentet och med ökade volymer slutade man med den dyra - men säkra - förslutningen med portertråd. De som kan sin Hemsöborna vet hur det då kunde sluta... Under 1930-talet ersattes sedan knoppflaskorna med den typ som i stort sett fortfarande är vår 33 cl returflaska, försluten med metallkapsyl.

Om det är någon som vet mer om det här, så har jag lovat att föra kunskaperna vidare till Otto, som lärt mig allt jag kan om det här. Kommentera i så fall!

2008-06-25

Ny ölkrog i Linköping!

Take

Så, nu är det offentligt:
Pressmedelande

Nyss har Take Knol tecknat kontrakt för övertagande av China Malaysia lokaler på S:t Larsgatan 13 i Linköping.

Take Knol kommer ursprungligen från Holland och har länge närt en dröm om att öppna en holländsk-belgisk krog, och nu har äntligen möjligheten att förverkliga drömmen infunnit sig. Restaurang De Klomp kommer att ha ett stort utbud av öl från både små och stora bryggerier, med tyngdpunkten på svensk, holländsk och belgisk öl.

- Ölkulturen i Sverige har utvecklats väldigt positivt och det finns idag i Sverige både en intresserad och kunnig publik, samt en stor mängd små brygqerier som brygger öl i världsklass. Vi ska samla dess på samma ställe, menar Take Knol.

Inredningen kommer att vara i mörkt trä med mysig belysning, samt en lång, trevlig bar med sittplatser. Det kommer att finnas ett stort utbud tilltugg av holländskt snitt, naturligtvis hemgjord "patat met mayo" och egentillverkade charkdelikatesser. Det blir enkel mat som smakar som förr och baseras på råvaror från gårdar kring Linköping.

För mer information kontakta
Take Knol
070-5256972

Klomp:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Klomp

Mycket att läsa

Plötsligt blev det mycket att läsa på samma gång.

I slutet av förra veckan handlade jag senaste Beers of the World, #18 2008. Ur innehållet kan nämnas större specialartiklar om Nederländerna och cider, glutenfritt öl, ett besök på Brooklyn Brewery och så skriver Roger Protz om porter/stout.

Så häromdagen damp Maltesen, #2 2008, ner i brevlådan, nu helt i färg. Förutom massor av intressanta notiser (ni har läst mycket av det här redan) och recensioner fanns bland annat en genomgång av de mest engelska pubarna i Stockholm och rapporter om EBCU-arbetet samt resor till krogar, bryggerier och festivaler.

Och som avslutning hittade jag idag ett orange kuvert på hallmattan innehållandes BeerAdvocate Magazine vol II issue V: De försöker definiera "craft beer", kollar ölläget i Las Vegas, har åter ett special om matlagning i öl (eller var det öl i matlagning?). Och Don "Joe Sixpack" Russell berättar allt om Saison.

Speciellt den sista tidningens frågespalt "Ask the geek" gillade jag: De håller med mig om att såväl "ölglas förstörs av maskindisk" och "mjölk fräter sönder ölglas" är myter.

Hur får man tag i dem? Beers of the World finns i Pressbyrån/Press Stop-sortimentet. Maltesen skickas till medlemmarna i Svenska Ölfrämjandet. BeerAdvocate Magazine finns gratis på amerikanska ölkrogar och skickas hem till prenumeranterna.

2008-06-24

Lokalt sortiment-listan

I Märsta!

Svenska Ölfrämjandet har frågat Systembolaget om vilka butiker som kommer att ha "lokala varor", och svaret finns här. Den listan uppdateras förhoppningsvis bättre än vad den här bloggen skulle göra.

Slottskällans drycker i Uppsala


Enligt ett nyhetsbrev från Slottskällans Bryggeri kommer inom kort flera av deras öl från beställningssortimentet att kunna köpas som "lokal vara" hos Systembolaget i Svavagallerian, Uppsala.

Redan nu ska Roslager och Kloster finnas där, och 1 augusti kompletteras de av Blond Ale, Pilsner och Uppsala.

Mig veterligt har Blond Ale inte tidigare funnits i det fasta eller tillfälliga sortimentet. Undrar hur den är?

2008-06-23

Glas - neutrala eller med logotype?


Jag hade en diskussion för ett par veckor sedan med några vänner. Det handlade om ölglas.

Vilket var egentligen bäst? Helt rena neutrala glas eller glas med logotype, då gärna från ens favoritbryggeri?

Efter en stund kom jag på att det är en utmärkt fråga för en poll här. Så ta fram mentomete... musen och gör ditt val uppe till höger!

Flying Dog Old Scratch Amber Lager

Så, sista oprövade ölsorten på båten (tror jag): Något oväntat en amerikansk craft beer. Från Coloradobaserade Flying Dog Brewery: Old Scratch Amber Lager.

Barpersonalen hällde upp den åt mig. Vilket väl var trevligt, men ändamålet verkar ha varit att minimera skummet på den upphällda ölen...

Färgen är djupt bärnsten; den lilla skumkronan är vit och lämnar lite flor på glaset.

Doften är vågad med toner av rostad malt, milda syrliga fatlagrade toner och en lätt sötma.

Smaken är maltig med lite fatlagrade toner av torkad frukt. Massor av aromhumle som ger smaker som vax, grönsaker och stearin. Eftersmaken är mildare med aromhumle (grönsaker, kemikalier, gammalt trä), frukter och deg.

Kolsyran är frisk och medelstark, vätskan relativt lätt.

Troligen en öl som passar mer en sval stilla afton än en blåsig eftermiddag på en finlandsfärja. Fast jag kan väl erkänna att jag inte blev riktigt klok på den. Betyg: 3,35.

Så, nu ska jag ta det lugnt med alkohol en stund framåt.

Krušovice Mušketýr


Åter till puben på båten: Tittade förstrött på öllistan. En del tråkigt, en del redan provat, en del som jag inte kände för just då. Gick igenom fatpumparnas skyltar... Krušovice Mušketýr, en tjeckisk pils från Krušovice 4,5% hade jag ju inte druckit.

Jag är inte riktigt säker på vad som skiljer den från de andra ljusa lager/pilsnerölen kring 5% från det bryggeriet, vilket jag verkar dela med andra recensenter.

Färgen är guld, det fingertjocka vita skummet lämnar lite flor.

Doften är milt brödig med lite sötma och massor av smör. Såpass att den nästan känns lite fadd.

Smaken är frisk och lite söt på ett behagligt sätt. Bröd, syrlig-bitter humle och rejäla mångder smör/smörkola. Mycket tjeckiska smaker, alltså. Eftersmaken har en lätt frisk ton av mint, vitt bröd, smör och en bra bitterhet som håller sig i bakgrunden (aningar av metall).

Kolsyran är kraftig utan att bli skarp, vätskan är lätt krämig.

Kort och gott en bra Tjeckisk pilsner med massvis av den smördoftande kemikalien diacetyl. Så pass mycket att sambon ett bra tag efteråt undrade om jag suttit och ätit smör. Betyg: 3,55.

Mikkeller Beer Geek Brunch One-for-One

News Flash!

Köpenhamns-ölbutiken Ølbutikken meddelade just att de kommer att sälja ännu en svart öl från Mikkeller: Beer Geek Brunch One-for-One.

Nyhetsbrevet kallar den en storebror till Beer Geek Breakfast: "en imperial kaffe havre kaffe stout på 10 %". Bara 360 flaskor finns, och de kommer att säljas hos Ølbutikken den 25 juni.

Åk dit, köa och köp en åt mig! :)

Karjala IV A


Silja Festival var det Lapin Kulta IV A som var "husets öl".

Men i baren vid dansgolvet fanns på fat dessutom Karjala IV A, även den från Hartwall, vilken givetvis provades. 5,2% ABV.

Färgen är ljust guld. Skummet är i stort sett frånvarande.

Doften är mycket svag. Jag vet inte om det var min fantasi, men jag tror jag lyckades provocera fram lite intryck av sötma. I mitt block står "Mineralvatten kan lukta mer".

Smaken är även den mycket svag. Lite söta toner av deg och jäst. Mitt block nämner "Billig. Konstgjord".

Kolsyran är kraftig och stickig. Vätskan är bara aningen lenare än att få kallas vattnig.

Sist på pappret jag skrev recensionen på noterade jag "Billig, obehaglig. Undvik". Betyg: 1,55

Belhaven Twisted Thistle IPA

När jag först tittade på båtens pub-öllista drabbades jag tillfälligt av eufori: Jag trodde att de hade Harviestoun Bitter & Twisted, flera gånger utsedd till världens bästa brittiska IPA (fast BA-folket verkar inte så förtjusta).

Men det hade de inte. Det var en annan brittisk/skotsk IPA, Twisted Thistle från Belhaven. Och det tackar jag ju inte nej till!

Fast jag undrar om de likartade namnen verkligen är en slump?

Det stora skummet är gulaktigt och luftigt; vätskan klar och ljust bärnsten. Massor av flor på glaset.

Doften är humlefrisk och fruktigt bitter med lite torra inslag och aningar av smör. Elegans.

Smaken är balanserad med en hel del humle, om än inte så bitter som jag hade gissat. Lätt fruktiga friska noter. Överhuvud taget är smakerna stora och väl sammanhållna. Eftersmaken är ganska maltig, men samtidigt ganska lätt: Jag noterade fruktig humle, torkade söta frukter och en viss torr beska.

Vätskan är småtjock och lite krämig, kolsyran mild-medium.

En trevlig och lättdrucken IPA med oväntade söta toner. Inte alls pjåkigt, men inte heller jättespännande: Betyg 3,55.

Carlsberg Sverige Pripps Blå Export

Dags att kolla upp en klassiker (eller en "klassiker"?). Jag insåg nämligen när vi satt och väntade på finlandsfärjan att det var flera år sedan jag alls recenserade den här och att det då bara var på flaska: Pripps Blå Export från Carlsberg Sverige.

Den här recensionen tar upp fat-varianten. Bilden visar dock en flaska, och det av förra (eller förrförra?) generationens utseende. Den som är intresserad av designarbetet bakom dagens flaska kan kolla den här artikeln från tidningen CAP&Design. Som bonus har de bilder på äldre burkar.

Färgen är ljust halmgul, det lilla skummet vitt och kompakt. Fint flor (ett ord jag försöker använda för engelskans "lacing" efter en tidigare kommentarsdiskusion här).

Doften är söt och tung (på ett negativt sätt), toner av vitt bröd och råfrukt (vilket är lite märkligt eftersom det är ett helmaltsöl).

Smaken går i linje med doften: Först tung och söt med gott om orostad malt, sedan söt/smöriga smaker av kex och småkakor. Eftersmaken är lätt med söt deg och lite vanilj samt en mycket lätt torr beska. Avslutningen är lite instängd.

Medelstark kolsyra, söt-kladdig munkänsla.

Nädö, den här var ingen höjdare på fat heller. Betyg: 2,65.

2008-06-22

Öl på Åbobåt


I fredag-lördags åkte vi till och från Åbo med Silja Tallink Festival. Och kan man tänka sig, det fanns öl på båten!

2008-06-20

Det är svårt att översätta vissa ord

Vana bloggläsare (ni har blivit märkbart fler senaste veckorna, välkomna!) vet att när jag sitter vid datorn skriver jag recensionerna på engelska, skriver in den på Beer Advocate och översätter dem sedan till svenska för att skriva in dem här.

Det har för och nackdelar. Eftersom engelska inte är mitt förstaspråk så kan jag förhålla mig mycket friare till det och dess ord. Nackdelen är att jag missar allt vad nyanser och finesser heter.

Dock finns vissa ord på engelskan som jag har jättesvårt att hitta svenska motsvarigheter till. Här kommer lite exempel, som jag gärna tar emot tips av er för att få vettiga svenska ord eller uttryck för framtida användning:
  • Smooth (om när ölet är mjukt och krämigt i munnen)
  • Lacing (skumresterna på glaset som kan indikera bra humling)
  • Hoppy ("humlekraftig fast inte bitter"?)
  • Fizz (ljudet som uppstår under upphällning när en öl gärna släpper ifrån sig kolsyran)
  • Noble Hops (de sydtyska/tjeckiska aromatiska/eleganta humlesorterna. "Aromhumle" blir för brett)
  • Gulpable (som lättdrucken, fast starkare)
All hjälp uppskattas.

2008-06-19

Svaneke Aurum

Om jag förstår etikettens text rätt så tycker nog bryggarna att det här är Svanke Bryghus' bästa öl. Aurum betyder guld på latin, och ölen är en ofiltrerad, robust, underjäst och lite oren lager på 5,5%. Det här är den sista ölen som min mamma köpte åt mig på Bornholm...

Jag funderade en hel del över kategoriseringen, men redan efter första klunken stod det helt klart för mig: Det här är en gammaldags tysk öltyp som kallas "Kellerbier", en sort som jag hoppas se mycket mer av i framtiden!

Ölen är som sagt ofiltrerad, men häller man lite försiktigt får man ut i stort sett hela flaskans innehåll som en klar vätska. Färgen är djupt gul-bärnsten. När ölet hälls upp fräser det till, och det luftiga vita skummet sjunker ner till ett fingertjockt lager. I stort set inga skumrester på glaset.

Doften är frisk med en fin bitter not. Lite jäst, tysk aromhumle och en blommig mild sötma.

Smaken är maltig med orena (på ett positivt Kellerbier-vis) smaker av jäst, mineraler, snittblommor och färska grönsaker. Eftersmaken adderar en mycket mild bitterhet med en mycket lätt metallisk aning, fruktiga och blommiga smaker, örter, smör och rågbröd.

Kolsyran är relativt mild, men det finns samtidigt massvis av små friska bubblor. Vätskan är medelmjuk i munnen.

En klart godkänd Kellerbier, i stort sett som den skulle smakat på ett tyskt pub-bryggeri. Betyg: 3,75.

Fotoalbum med ölbilder

Som jag i någon månad misstänkt så samlas alla bilder från Blogger till Google-tjänsten Picasa.

Så även mina, och idag fick jag veta att det skapats ett album.

För de som har riktigt, riktigt lite att göra och vill se alla bilder som jag tagit bort eller ersatt på bloggen får sitt lystmäte här: Picasa - Ofiltrerat

Jaja. Jag kommer med en recension senare i kväll, jag lovar. Och så fort jag fått ett OK att använda ett par bilder kommer ett riktigt intressant ölhistoriskt inlägg!

Perceptiv varseblivning



Ibland bestämmer sig min hjärna för att ignorera verkligheten...

Jag har i en kommentar titigare berättat att jag inte lyckas övertyga mig om att Mackinack Summer Ale inte är en weissbier, trots att jag borde lärt mig att det är en (ganska småtrist) amerikansk pale ale.

Jo, jag vet ju varför. Wheatland från Michigan Brewing Company har en mycket snarlik design. Och jag har druckit den tidigare.

2008-06-17

Czech Mate

Den amerikanska tidningen Forbes har en mycket välskriven artikel om lageröl: Czech Mate. (det kommer en reklamsida före artikeln)

2008-06-15

Wikipedia: Öl

Artikeln om Ölsvenska Wikipedia har just klassats som "läsvärd", den näst finaste grad en artikel kan få (efter "utmärkt").

Jag tar åt mig 2 ‰ av äran eftersom jag genom året tillfört såväl fakta, text, länkar och lite struktur åt just den sidan.

Samt en del stavfel, obegripliga meningsbyggnader och overifierbara påståenden, då. :)

Statitstikhörnan


När man sitter här och dricker en Goldings från Shepherd Neame så hittar jag en funktion på Beer Advocate som jag inte tänkt på förut: Man kan sortera sina recensioner efter hur långt från det beräknade medelbetyget mitt betyg är.

Med andra ord: Vilka öl tycker jag mycket bättre eller mycket sämre om än andra recensenter? Dags för listor! Siffran efter ölnamnet är rDev, vilket säkert säger något för er statistik-addicts.

Topp 5 jag gillar bättre än andra
  1. Samuel Adams Triple Bock +30,1%
  2. Kaiser +24,4%
  3. Estrella Damm +24,1%
  4. Brahma +23,9%
  5. McEwan's India Pale Ale +23,8%

Topp 5 jag gillar sämre än andra
  1. Saku Original -100%
  2. Old Empire -72,5%
  3. Bombardier English Premium Bitter -70,2%
  4. Chang Beer -67,5%
  5. Paulaner Oktoberfest-Märzen -62,9%

Lite modularitetslära

Många moduler... Foto Per G. Norén

Det här är en omskriven version av ett inlägg från 11 juni, sort tack till Martin för kompletteringar.

Systembolaget har delat upp sitt sortiment i olika "moduler", 10 till antalet. Utifrån dessa är det till största delen förutbestämt vilken butik som kommer att få vilken vara. Modulerna bygger på varandra, den minsta butiken som bara har BasSortimentet har 400 varor, sedan finns ett antal Tilläggsmoduler, har man BaS+T1+T2+T3+T4 är butiken uppe i 1.500 varor.
  • BaS - Finns i alla butiker. Markeras med blå färg i trycksaker och med A på webbplatsen.
  • T1 - T4 De moduler som växande på varandra finns i butiker
  • T5 - Finns normalt inte i butiker men kan beställas av alla
  • T6 - Finns i Vinkällarbutikerna, 360 flaskor eller fler. Kan beställas från andra butiker
  • T7 - Mindre än 360 flaskor. Får först beställas av Vinkällarbutikerna, därefter av andra butiker
  • T8 - Mycket exklusiva artiklar (en handfull flaskor). Tilldelas Vinkällarbutikerna. Kan inte beställas
  • T9 - "Det kompletterande sortimentet". Finns inte i någon butik, men kan beställas av alla. Inte nödvändigtvis jätte-exklusiva
Modulsystemet har ett par kryphål:

Ett lokalt sortiment av 50 artiklar som normalt skulle finnas i en högre modul eller i beställningssortimentet möjliggör att lokala specialiteter eller speciellt efterfrågade varor kan säljas i butiken.

Sedan 1 juni 2008 finns också lokala produkter, vilket innebär att lokalt tillverkade produkter som finns i beställningssortimentet får säljas från hyllan i den (ental) de tre fysiskt närmaste butiken.

Två gånger om året "tävlar" varorna i det fasta sortimentet med varandra och med de tillfälliga nyheterna, och resultatet där sådant som efterfrågan, systembolagets förtjänst, och tillgänglighet ger dem dess nya placering i modulsystemet.

Observera att de 10 första kommentarerna till det här inlägget är kommenterar en tidigare version.

2008-06-14

Estrella Damm

Snacka om tajming: En öl köptes in när den kom i det tillfälliga sortimentet för ett tag sedan, fotograferades, lades i en pappkartong och så... Glömde jag helt bort den!

Så en kväll som denna passar det väl med en av de populäraste spanska lagerölen? Estrella Damm5,2% 4,6% från Damm S.A.

Färgen är klart halmgul, skummet är fingertjockt, kompakt och vitt. Fina skumrester på glaset.

Doften är maltig med toner av vitt franskbröd. Lite lätt bitter - ren enkel och okomplicerad.

Smaken är lite kraftigare än vad jag väntat mig: Ren och fin malt med toner av vitt bröd. Frisk och fin mild bitterhet. Eftersmaken har toner av syrlig lime och en mjuk bitterhet. Lite mjöl i slutet.

Kolsyran är medelkraftig. Mycket frisk och lätt krämig vätska.

Ren, klar, okomplicerad och lite torr utan konstiga bismaker. Det är såhär jag vill att en storbryggeri-lager ska smaka. Betyg: 3,9.

2008-06-13

Ingen Gales


Pratade i ett tidigare inlägg om att försöka få hit lite Öl från Geroge Gale. Nu fick jag svar från importören Arvid Nordquist. Ett oväntat långt och trevligt mail.

I korthet gick det ut på att de inte såg att det skulle gå att få någon ekonomi i att importera 20-40 flaskor åt mig av en öl de inte tidigare importerat.

Så det blir ingen Festival Mild eller HSB... I alla fall inte från dem. Undrar om de skulle tillåta att någon annan gör det åt dem? Eller om man måsta åka ner till det sydvästra grannlandet?

Dock fick jag en halvintressant nyhet från dem: I oktober kommer en ale lagrad på fat från Glenmorange i 500 dagar. Kanske intressant för någon?

2008-06-12

Brooklyn Black Chocolate Stout

Det är lite svalare, och därmed lite bättre läge för kraftiga grejer. Och jag har haft en flaska Black Chocolate Stout från Brooklyn Brewery i kylen ett bra tag som jag nu tänkte skärskåda. Det är alltså fråga om en Russian Imperial Stout på ruggiga 10,6%.

Förra årgången (06-07?) tyckte jag om och gav 4,2 i betyg. Det var väl den här som skulle kommit i vintras men blev tillbakadragen på grund av avsaknad information om alkoholhalt? Ryktet säger dock att årets ska vara något ojämn.

Men först ska flaskan få tina från kylskåpstemeratur...

... Såååja.

Vätskan uppför sig mycket elegant under upphällningen: Tyst, lite trög och mjuk. Lite som att hälla motorolja, faktiskt. Färgen är svart, vätskan är klar och det fingertjocka skummet är ljust brunt, kompakt och fingertjockt med en lite ljusare yta.

Doften är stark, rostad, lite syrlig med en hel del alkohol (10,6% är inte helt enkelt att dölja), mörk choklad, irish coffee, mandel och nötter, pumpernickel, mörk hålkaka och en aning madeira och julkryddor. Allt det djup och den elegans man kan begära.

Smaken är inte så kraftig som jag förväntat mig, men den har gott om karaktär: Torr rostad malt, en elegant syrlig humlearom och en värmande alkohol som inte alls stör. Torkad frukt (aprikoser, fikon, äppelringar), en mycket lätt sötma, lite fat/trä och aningar av kakdeg. Eftersmaken har en mild fruktig syrlighet, en sakta ökande beska och toner av såväl kaffe som mörk choklad och småkakor. Avslutningen har en behärskad torr bitterhet som räcker länge.

Kolsyran är frisk, men inte så kraftig så den står i vägen. Små bubblor. Vätskan är inte så tjock som jag hade befarat, men väl mjuk och elegant.

Om jag tittar på förra årets recension, så verkar den här något mildare i smak och kolsyra och inte ha de toner av rödvin som fanns då. Skillnader i ölen eller i mina sinnen? I varje fall blir jag faktiskt lite förvånad när jag räknar samman dagens betyg och hamnar på... 4,3.

2008-06-11

Systembolagets nyheter augusti 2008

Okej då. Här är alla ölnyheter i det tillfälliga sortimentet som lanseras fredag 1 augusti 2008:

Namn, alkoholhalt, storlek, inköpt antal, pris

Spontana reaktioner:

Hercules
Hercules
Hercules

Och sedan när jag vaknat ut lyckoruset påpekar jag gärna att Prize Old Ale är en av de absolut mest lagringsvänliga öl som finns. Och till det priset kan man nästan köpa 15, öppna en per år och se hur den utvecklar sig. Ett fynd, som vinskribenterna brukar skriva.

Oppigårds gör alltid bra saker, och den kommer i stort sett att finnas i alla självplockbutiker (modul T2). De andra är modul T6, vilket innebär att de troligen kommer att finnas i "nästan alla nyheter-butiker" och en och annan annan butik, men kan beställas från de andra över natten.

Vi har blivit bönhörda!


Jag fick just pressinfon om augustinyheterna.

Hercules Double IPA.

Resten är sekundärt.

Importera Gales?

Jag har svaga funderingar på att försöka privatimportera någon öl (HSB? Festival Mild?) från gamla George Gales, numera en del av Fuller's.

Så, vilken distributör tar in öl från Fuller Smith & Turner i Sverige? Någon som är intresserad av privatimport tro?

Facit: Arvid Nordquist.

2008-06-10

OT fyller 15. Hurra, hurra!


Oliver Twist - Den lilla krogen på Repslagaregatan, Stockholms Södermalm, fyller 15 år i år. Vilket de bland annat ska fira med att brygga ett antal cask-ales exklusivt för dem. Som bryggeri har de valt testbryggeriet hos Shepheard Neame.

Först ut blir en hybrid mellan brittisk och amerikansk IPA. Sedan kommer de att hitta på både det ena och det andra under året.

Man vill vara där!

2008-06-09

Ölskatten höjdes i onödan?


Sverige gick fel när man gick i förväg om öl/vin-skatterna. Sveriges Radio rapporterar från Bryssel: Sverige vann tvist om ölskatten.

Fick nu en länk till ett pressmeddelande från Sveriges Bryggerier (tack Martin): Regeringen fattade beslut på felaktiga grunder när man höjde ölskatten 2008.

Min kommentar är att en eventuell tillbakagång till den skatt som gällde 2007 inte skulle göra mycket skillnad för smugglingen. Jag får det till 41 öre för en 33 cl stor burk typisk lager.

Jag kommer nu att räkna väldigt grovt: Ungefär 10:- på en platta Tuborg Grøn, den skulle kosta 185:- efter sänkningen.

Samma platta i Tyskland kostar 76:-. Eller 68:- om du köper tre plattor. Och väljer man bara det billigaste möjliga är man nere i 49:-

Sorry, Sveriges Bryggerier. Ni kan inte vinna den kampen...

2008-06-08

Michigan Mackinac Summer Ale

Ännu en amerikask öl. Den här verkar inte säljas ens i USA: Mackinac Summer Ale från Michigan Brewing Company är en amerikansk pale ale på 5%.

Eller? Det här verkar vara en öl som, likt Slottskällans Vis Sommaröl, fått en ny etikett bara för att Systembolaget explicit efterfrågat "sommaröl till vårt junisläpp".

Mina efterforskningar ger att det inne i flaskan är Macinack Pale Ale där man bytt ut ett par ord i namnet.

Färgen är koppar-bärnsten, skummet två fingrar, beige och luftigt. En hel del skum blir kvar på glaset.

Doften är frisk och rätt mild. Humltetoner av gräs, citroner och rågbröd.

Smaken är fruktig och balanserad. Lite bittra blommiga toner av nötter. I bakgrunden en diskret maltighet med rågbröd, knäckebröd och en mild sötma. Eftersmaken är mild med lite bröd och en närmast lager-lik enkel bitterhet.

Kolsyran är mild, stora bubblor. Mjuk vätska.

En öl att klunka, typ. Den påminner mer om en brittisk bitter än om en amerikansk pale ale, men om Systembolaget ville ha något ganska enkelt och svalkande så har de ju på sått och vis träffat rätt.

Själv funderar jag på en svensk översättning av "underwhelming". Betyg 3,2.

Heja Sverige chips

Blixtrecension!

Potatischips från Estrella med smaken vårlök. Säljs i sommar med devisen "Heja Sverige!".

Här kan den gnällige (=jag) påpeka att det inte är det vi traditionellt kallar vårlök de är smaksatta med utan salladslök.

I vilket fall smakade de damm. Lite som sourcream & onion-chips gör när de legat framme lite för länge.

Största delen av påsen åkte i soporna.



Eller så är de faktiskt smaksatta med de där späda gula vårblommorna?

Ölands Långe Jan

Obs: Bilden är ett hafsigt montage av en Långe Jan-etikett och en High Five!-flaska. Jag är inte ens säker på att jag säker på att jag inte har rätt flaskmodell.

En av Ölands Gårdsbryggeris mest kända och uppskattade öl, och så har jag inte druckit den? Men igår var det dags för deras amerikanska pale ale Långe Jan på 5%. Enligt etiketten är det Northdown och Amarillo-humle som använts.

Vätskan är aningen grumlig, färgen ljust bärnsten. Det beiga skummet upptar först i stort sett hela glaset, men sjunker längsamt till en mycket hård tre fingrar hög krona med fin krater. Massor av skumrester på glaset.

Doften är syrlig med aningar av vinäger och mängder av bitter humle. Söta toner finns också i form av fruktgodis, plommon och druvsocker. En lätt kemisk ton av bläck hittade jag med.

Smaken börjar med en hel massa frisk-syrlig humle. Tallbarr, citronsyra, skysås och citron-halstabletter. Den långa eftersmaken har ett bra bittert bett, citronsmaker och en behaglig aromhumle-fylld avslutning.

Kolsyran är mild till medium, bubblorna stora. Vätskan är mjuk, den lämnar en torr känsla i munnen efteråt.

En modig öl som hellre är framfusig än elegant. Betyg: 4.

2008-06-07

St Peter's India Pale Ale

Inget nytt på fat på Bishops Arms ikväll, så jag detaljstuderade kylskåpen. Ett par odruckna öl hittades. En av dem var India Pale Ale (5,5%)från engelska St Peter's. En IPA är ju nästan aldrig fel... Det verkar som de slutat med sina ovalt platta flaskor och gjort en ny rund i samma gammaldags stil. Lite trist.

Trist var också att de tryckt baksidetexten med litet typsnitt i svart på en tonad lila-blå botten. Totalt oläsligt!

Färgen är bärnsten, det två fingrar höga skummet beige och hårt som vispgrädde. Vätskan är klar.

Doften är fullproppad med humle, honung och torkad frukt. Fin bitterhet med lite kemiska toner av skurmedel och färg.

Smaken innehåller även den massvis av humle. Fin bitterhet, toner av torkad frukt. syrlig citron, viss sötma från den milda malten. Bra beska i eftersmaken kompletteras av lätt rostade toner. Balanserad och bitter avslutning med smaker av olivolja och honung.

Medelstark kolsyra, små friska bubblor. Vätskan är mjuk och lätt.

En bra IPA, de kemiska tonerna skulle ha stört ordentligt i andra öl men här tycker jag att de passade bra. Betyg: 4,05.

Nej, jag orkade inte ta med flaskorna hem för att ta bilder på dem. Någon måtta får det vara. I alla fall i kväll.

Carslberg Sverige Pripps Blå Pure Sommar 2008

För ett par år sedan lanserade Carlsberg Sverige en folköl med namnet Pripps Blå Sommar, där man tillsatt lite citron (saft eller essans? Minns inte). I år har de tagit fram flera sommaröl, däribland Pripps Blå Pure Sommar 2008 där man tagit bort (kolhydrater) i stället för att lägga till (citron). Minns jag pressreleasen rätt så ska den vare lite "syrligare och friskare" än den vanliga Pripps Blå Pure. Stilen är "Light lager" och alkoholhalten 4,9%.

Färgen är gul med lite guld. Det två fingrar höga skummet är vitt och luftigt. Inga skumrester på glaset.

Doften är svag. Lite bittra toner, antydningar till jäst och vitt bröd. Jag noterade ordet "billig" i blocket...

Smaken är lätt. Lite vitt bröd, lite mineraler. Antydningar till jäst, småkakor och en lite konstig kemisk eftersmak (citronsyra?). Eftersmaken har toner av bröd och mjöl, lite mineraler och mördeg.

Kolsyran är mild-medium, bubblorna medelstora. Vätskan är aningen vattnig.

Ingen jättehäftig öl, men ändå den bästa light-variant jag druckit. Betyg: 2,7.

Mikkeller Beer Geek Breakfast

Frukosten är dagens viktigaste mål, påpekar Mikkellers bryggarduo på etiketten, så de bryggde en närmast omänskligt kraftig amerikansk double/imperial stout och slängde i havreflingor och fina kaffebönor under tiden. Havregröt och kaffe blir frukost. Fast frågan är hur många som vill ha en närmast trögflytande svart öl på 7,5% först på mogonen?

Beer Geek Breakfast har varit uppmärksammat och närmast kultförklarat i USA under ett par år, och nu har Systembolaget tagit in den tillfälligt.

Färgen är kolsvart; det två fingrar höga skummet är luftigt och djupt brun-orange. Massiva mängder skumrester på glaset.

Den intensiva doften är torr och hårt rostad. Espresso, syrliga örter, brandrök, lite mynta och stora mängder bitter/fruktig humle.

Den stora smaken börjar med kraftigt rostad malt, elegant kraftigt kaffe/espresso. Liten sötma, viss syrlig örtig metall. Grillat kött. Stor generös beska. Brända torra toner. Grovt bröd i bakgrunden. Massor av humle med lite citrustoner.

Eftersmaken bjuder på en riktigt kraftig beska utan att det blir ohanterligt. Torr kaffesmak - kraftig espresso. Stekt kött, grädde. Eftersmaken är mycket mycket lång. Grillade grönsaker i avslutningen.

Kolsyran är medium, bubblorna medelstora. Vätskan är närmast tjock och mycket mjuk med lite torr efterkänsla.

Det är inget snack om saken, Mikkeller har skapat en öl i absoluta världsklass, och betyget blir därefter: 4,75. Och trots att jag använder många ord i recensionen känns det inte som jag gör den här rättvisa.

Egentligen hade jag tänkt att en gång till skriva något om att jag får lite dåligt samvete för att jag ger en stark mörk dyr öl ett jättehögt betyg. Men det känns inte riktigt som det blir meningsfullt efter en sån här upplevelse.

2008-06-06

Läckö Slottsaquavit

Jag har ledigt idag. Liksom de flesta andra på nationaldagen.

Och vad gör man med den här fria tiden? Folk i allmänhet, liksom jag, försöker att känna sig fram vad som känns bra. Vilket väl är helt rätt, att bara kopiera något annat land (folk snackar väl mest om Norge) skulle bara bli fånigt.

Så vad har mitt hököga och min närmast övermänskliga analysförmåga (Obs ironi) kommit fram till gäller?

Jo, många verkar, mig inkluderad, ta en mini-midsommar med sill, färskpotatis och det andra samt folköl och snaps.

Så nu tror alla läsare att det blir ett tips på en god snaps? Jag kan inte göra er besvikna!

Min favoritsnaps de senaste åren är tveklöst Läckö Slottsaquavit. Det var en nyhet som lanserades för exakt 10 år sedan som V&S' första KRAV-märkta snaps.

Kryddningen är klassisk akvavit; enligt Tasteline dillfrö, kummin, fänkål och koriander. Egentligen inga konstigheter, men den här är så mild och rund i smaken utan att för den delen bli karaktärslös att jag snabbt gjorde den till en favorit.

Andra snapasar som jag gillar är Östgöta Sädesbrännvin (delvis av lokalpatriotiska skäl), Aalborg Export (som ironiskt nog bara säljs i Danmark) och Bäska Droppar. Fast den sista bara till pytt i panna, då.

För länge sedan var O.P. Andersson den jag föredrog, men jag insåg att dess krafiga kryddning tog över smaken helt från maten man åt. Vilket väl kan vara bra om det är otäck mat, men det äter jag så sällan.

Skål, och glad nationaldag!

"Varför dricker folk sånt här?"

Jag köpte en burk Mariestads Sommarbrygd starköl från Spendrups bland de andra nyheterna häromdagen, tillfälligt omedveten om att den fanns i sortimentet redan förra året (och inte bara som 3,5).

Så i gårdagens sena kvällsvärme tyckte jag väl att "Det är en ljus lager som står i kylen. Det borde väl passa?"

Och utan att skriva en hel recension så... Den ska vara en lite kraftigare, snyggare version av Mariestads Export. Resultatet blir inte så lyckat: Det känns mest som en söt kolsyrad sörja med lite konstiga jordiga bismaker.

Nej, det här är ingan god öl. "Varför dricker folk sånt här?" funderade jag, plötsligt snobb-elitistisk.

Bilderna. Den till vänster är från förra sommaren, den till höger från idag. Jag tycker att jag utvecklas!

2008-06-05

Mitten-i-månaden-nyheter juni

Så sent som i morse funderade jag på om det inte skulle bli några extra-exklusiva nyheter kring den 15 den här månaden.

Men så idag dök listan upp. Tack till Baggen för tipset och listan!

Deus Brut des Flandres 11.5%, 750ml, 211.90:-
Pannepot Grand Reserva '05 10%, 330ml, 47.80:-
Panil Divina 5%, 750ml, 47.90:-
Wallonia Belgian Pale Ale 9.8%, 500ml, 59.10:-
Chainsaw Ale 9%, 750ml, 99.50:-

Som vanligt kommer de att främst finnas i Vinkällarbutikerna i Stockholm/Göteborg/Malmö, men kan även beställas från Örebro-depån samma dag (men bara 1 flaska av var sort) den 16e. Efter det är det inga restriktioner.

Och det kan löna sig att försöka även om man inte kan vara på plats första minuten - det finns exempelvis fortfarande kvar över 300 flaskor av Mikkeller Black på olika ställen.

Vad tycker jag om det här urvalet? Jodå, det tar sig!

DeuS är ju perfekt i stället för champagne vid nyår och liknande. Jättegott. Pannepot är rätt hypat men ska vara en mäktigt komplex öl. Panil? Har ingen aning om det mer än att det är italienskt... Wallonia är en belgisk sak från Dugges som de gjort i flera omgångar. Och så en stark jäkel från Left Hand...

Alla är inköpskandidater, så har det inte riktigt varit vid de här "nördsläppen". Det finns risk för att det här blir dyrt.

Dugges High Five!

Jag är lite nervös av mig just nu. Mycket tid och pengar har satsats på den här ölen. Men mina erfarenheter av de tidigaste flasktappningarna av Dugges var inte helt positiva (se bloggens arkiv från mars-april)...

High Five!. En amerikansk India Pale Ale på 7,5%.

Öppnar flaskan. Inget konstigt skum.

Doftar försiktigt. Fruktig humle. Inga konstiga söta noter eller jästigheter...

Jag pustar ut en aning.

Häller upp. Inga skumexplosioner. Fortfarande ingen konstig lukt.

Å andra sidan. Den här lådan kommer från en sats som enligt en etikett är tappad på flaska 29 april, så de borde ju vara färska och fina.

Vätskan är aningen grumlig. Färgen djupt bärnsten-brun. Den stora skumkronan är varmt beige, det avslutas i en fin krater. Antydningar till skumrester på glaset.

Doften är frisk med lite bittra-fruktiga toner, lite virke och blåmögelost. Syrliga toner av grapefrukt och citronskal. Över huvud taget väldigt amerikanska dofter.

Smaken är till att börja med frisk och bitter. Lite söta toner med aningar av vitt bröd. Tallbarr och grapefrukt-marmelad. Inga spår av alkohol här... Eftersmaken har en mycket lång bitterhet med milda deg-artad sötma. Buljong, stekos, kiwi och krusbär. Lite fatlagrade antydningar av torkad frukt och vinäger i avslutningen.

Kolsyran är mjuk med små friska bubblor; vätskan är mjuk och behaglig.

Det här blev en svår recension att skriva. Så mycket som jag funderat på den, alla förväntningar och all väntan. För mig kändes det nästan som att jag skulle ge den toppbetyg oavsett hur vätskan i flaskorna egentligen var. Så jag kanske håller tillbaka lite.

Men jag erkänner. Först satte jag en femma i smak-kolumnen. Men så hittade jag en liten snabbt övergående konstgjord nyans som kanske inte gjorde den perfekt, så smaken - som i övrigt väl följer specifikationen för en amerikansk IPA - "bara" får 4½.

Betyg: 4,5.

Visste du att... Namnet kommer från de fem sorters alfa-humle som finns i ölen? Jaha, det visste ni. Aldrig får man glänsa.

2008-06-04

Dugges VI


Det var såklart rörigare än väntat. När jag väl var vid butiken strax efter lunch visade det sig att lådan inte var inlagd i systemet.

Jag återkom vid halvsextiden. Då var det fullt kör, den enda som var ute i butiken och inte satt i kassorna och sålde ljus lager med medelstor beska var en ung tjej som var nyanställd, och inte hade en aning om hur den här försäljningen skulle gå till.

Men efter en liten stund fick jag lådan med lappar och en order om att gå till ", den äldre damen i kassan" som vid en direkt fråga visade sig vara jämngammal med mig. Hon skulle veta hur man slog in det här i det nya fina systemet.

Det gick... inget vidare. Efter femte försöket och ordern bara försvann bort när den skulle betalas så tog hon och slig in pengarna och drog av handpenningen. "Jag får fixa resten i morgon bitti när det inte står 10 kunder i kö".

Så. Nu är lådan här. Och nu ska en del av flaskorna delas bland folk jag kommit överens med.

Pust.

High Five V

För en kvart sedan ringde det från Systembolaget Tornby. De hade fått in en låda Dugges High Five! under morgonen.

Så allt som allt har den här privatimporten tagit ... 1 månad och 5 dagar.

Jag får fundera vidare om det här i kväll.

2008-06-02

Rökporter für alle


Och då, just när jag tänkt stänga av datorn, kommer ett mail från Nils Oscar som berättar att deras trevliga Rökporter flyttar från beställningssortimentet till det ordinarie sortimentet i oktober.

Den första vardagen i juni

Idag har det varit riktigt, riktigt rörigt på jobbet. Omoganisation på gång. Ett av "mina" projekt ska flytta. Och på det börjar byggjobbar riva en av våra gamla datorhallar idag och inte nästa vecka som vi trott. Så det var panikrensning av grejer där.

Slutsats: Jag glömde bort att det var månadssläpp idag. Genant, men så är det.

Kring 16 var jag i alla fall där. Och såg en del tomma hyllor. Men inget som jag inte tror att det kommer mer av eller som jag var intresserad av (Old Rasputin exempelvis, har jag druckit några årgångar och det är inte riktigt min stil).

Framför allt fick jag tag i Beer Geek Breakfast vilken jag hoppas mycket på.

Mest förvånad var jag nog över att Slottskällans Vit var temporärt slutsåld...

Väl där beställdes en låda Fullers London Pride på halvlitersflaska. Hm, först nu inser jag att det nog var burkar (ordinarie sortimentet) som sambon ville ha. Asch...

Mer asch: På omvägar hem kände jag att det luktade öl i bilen. Ajaj. Kollade i "ICA Shop Express"-kassen jag använde för ändamålet. Blött.

Vidare undersökning gav att det var en burk Pripps Blå Pure Sommar 2008 som fått ett pyttelitet hål som i solgasset skapat en mikroskopisk fontän.

Tja. Den lär väl inte ta slut i första taget.

2008-06-01

Svaneke Double Brown Ale

Mer öl från Bornholm... Och en rätt så experimentell sådan: Svaneke Bryghus har skapat Double Brown Ale genom att först jäsa med överjäst, sedan hastigt kyla den och jäsa vidare med underjäst. Resultatet är en öl som jag kategoriserar mer som en California Common än en Brown Ale.

Färgen är brun, vätskan mycket grumlig - nästan som en Hefe Waizen. Det fingertjocka skummet är kompakt och ljusbrunt.

Den kraftiga doften har bitter humle, en hel del jäst, viss sötma och lite choklad, buljong och mjölk.

Smaken är frisk och mogen på samma gång; en hel del aromhumle, en ovanlig maltig smak med toner av mörkt bröd, blandad torkad frukt, gammaldags karameller och vetemjöl. Eftersmaken har en elegant mild bitterhet, lite salta toner av malt, chokladkakor och en aning kaffe.

En ovanlig men ändå trevlig ölupplevelse. Trist att jag nog inte kommer att få tag på fler flaskor... Betyg 3,75.