![]()  | 
Såhär presenterades den provning som jag höll en gång på eftermiddagen och en gång på kvällen:
Svensk öl - igår, idag, i morgon(?)Och det här är vad åhörarna fick att dricka:
I den här provningen följer vi hur öl utvecklats i Sverige under de senaste 100 åren. Vi möter trender, lagar, personligheter och anekdoter, och så försöker vi skåda in i framtiden.
Magnus Bark är en av Sveriges mest erfarna ölprovningsledare och ölbloggare (www.ofiltrerat.se). Han har hållit ölprovningar på samtliga Beer Expo genom åren i de mest varierande teman.
- Spendrups Svagdricka är den sista flagnande resten av svenskölet, som försvann under den senare delen av 1800-talet. Men också den dominerande måltidsdrycken och törstsläckaren som i stort sett dog ut under sextio- och sjuttiotalet. Jag har fortfarande inte lyckats utröna när sackarin började tillsättas i svagdricka. Det var efter 1922, men före 1955.
 - Pripps Blå Export kom 1959, får stå för den liberalisering av alkohol och öl under 1950-1977. Var Sveriges mest sålda öl 1975-2002.
 - Jämtlands Hell kom 1997 och får stå för den nya våg av bryggerier som kom under nittiotalet. Dessutom en pionjär vad gäller modern humle och modern humling.
 - Samma år, samma trend, samma tänkande. Men ändå annorlunda: Nynäshamns Bedarö Bitter har inte alls åldrats på samma uppenbara sätt som Hell. En verklig klassiker!
 - Vi passerade 00-talet fort, och hamnade vid det tidiga 10-talets fascination för extremöl och den framväxande ölnördsvärlden. DIPAn All In Big Blind fick representera dessa år, även om den kom 2015.
 - Framtiden? Ja, så långt kom jag inte riktigt. Men vad är mer idag än en syrlig öl med frukt som dessutom omtolkar en klassisk stil? OK, NEIPA kanske… Men jag langade i alla fall fram den syrliga hallonstouten Tempel Perdition som verkligen delade publiken i för eller mot.
 
Bland det som jag pratade om:
- Hjärnans stelnande i tioårsåldern
 - Hungerkravaller
 - Smygsänkningar av alkoholhalten
 - 100 liter brännvin och ½ liter likör, tack!
 - Mackeson Sweet Stout
 - Lyckan att hitta Guinness på krogen
 - Att gå till studentpuben på nyårsdagen bara för att få dricka Åbro Bock 7,0
 - BlåGul i 1½ liters retur-PET
 - Vilse på Södermalm
 - ”Klart grabbarna ska ha ett bryggeri!”
 - Den röriga ölfamiljen i Göteborg
 - Att bygga ett bryggeri där man får vara i fred
 - Medvetet oläsbara öletiketter
 

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar