Framtiden. |
Vad händer 5 år framöver.. Blir det skit igen eller bättre?Okej, jag antar utmaningen. I allmänhet är jag dålig på allt som har med framtiden att göra, jag tycker att jag är något bättre på att i efterhand analysera vad som hänt. Fem år framåt är ju en bit, men man kan sitta idag och fundera vad som hänt sedan 2009? Inte så jättemycket.
Här kommer lite blandade gissningar ändå. Det var rätt kul när jag väl kom igång.
- Antalet bryggerier har sjunkit från dagens ungefär 190 (fantombryggerier ej inräknade) till strax över 160. Av dagens kommer ett antal att ha försvunnit.
- Av dessa är ungefär 30 pub-bryggerier utan extern försäljning.
- Omkring 3 har specialiserat sig på syrliga öl i belgisk/fransk och modern stil.
- Systembolaget finns kvar i ungefär samma form som idag. Butikerna har dock större inflytande över sortimentet än idag. Nyhetssläpp sker utan fasta datum.
- Alkohollagstiftningen kommer inte att ha förändrats annat än i mycket små detaljer.
- En ny produkt som är snarlik öl men billigare, bryggt på enzymer, omältat spannmål och syntetiska bittergivare kommer att ha introducerats i Europa.
- Det finns försäljning av tillverkade varor vid tillverkarna, ”gårdsförsäljning” men inte för bryggerier med egen pub/restaurang. Det är mycket hårt uppstyrt, dyrt och regelomgärdat. Så pass att det inte blir intressant för annat än tickers och turister.
- Det finns ytterligare en kedja med ölfokuserade restauranger med omkring 10 krogar i Sverige. De går inte i brittisk/irländsk stil.
- Det första stora bryggeriet som brygger kontinuerligt i stället för batchvis har startats, troligen i Kina.
- 5 av dagens små bryggerier kommer att blivit uppköpta av stora bryggerier, pubkedjor, hotellkedjor eller distributörer. Detta kommer att mötas av högljudd kritik från ett fåtal.
- Tidens hipsters (termen ”hipster” kommer i sig att kännas passé) kommer att ha passerat såväl craft beer som hantverksbrygd cider och är på jakt efter nästa kick.
- Det kommer att finnas minst 2 privata butiker i Sverige som enbart säljer öl på 3,5 % eller lägre.
- Minst ett bryggeri i världen, troligen i USA, brygger enligt förindustriella recept, utan elektricitet eller mätinstrument. Ölen kommer enbart att levereras på träfat.
- Det kommer att finnas ett svenskt ”De Proefbrouwerij” som inte brygger några egna produkter.
- Det kommer att finnas ett laboratorium i Sverige som jobbar mot bryggerier, ungefär som De Kroon i Belgien.
- Antalet inlämnade öl i Svenska Mästerskapen i Hembryggt Öl kommer inte att vara högre än vid 2014 års tävling.
- I USA kommer bryggerier att kunna beställa jäst som genom genmodifiering har exakt de egenskaper som önskas. Det kommer att vara förbjudet i Europa, men debattens vågor går höga om vem och vilka här som gör det ändå.
Vad säger ni, tror ni att jag är rätt ute?
Senare tillägg: En vaken Facebook-gillare påpekade att det jag nämner i punkt 6 redan finns i verkligheten: Harboe Clim8 och kanske någon till från något amerikanskt bryggeri. Fast de använder humle.
Lägg till punkt 18. Tyvärr har nog ingen fortfarande på systembolaget skaffat sig studieskulder.
SvaraRadera6: kräver inte existerande lagstiftning att kornet är mältat för att rymmas inom ölskatteklasserna?
SvaraRaderaJo, så är det. Men det är bara i Sverige. Se även mitt tillägg.
RaderaMycket roande läsning, även dessa inlägg som lite svävar ut är intressanta.
SvaraRaderaPunkt 11 är kittlande, vad är det nästa nya svarta ?
Extra bonus på bilden på Teslas Wireless torn.
Är det månne drönare man ser som en vision från 1920 talet ?
En av vetenskapsmännen som fascinerar mig allra mest.
/ Daniel
Några av er kanske sett att jag valt att inte gissa på några smaker eller stilar som kommer. Det är för svårt. Likaså vad som kommer efter IPA-hypen (som verkar leva kvar oväntat länge). Ingen som helst aning.
RaderaKul inlägg! Mycket av det du beskriver är väl sådant som finns i någon form/utsträckning i andra länder, och därför är det väl rimligt att det även kommer hit. Jag är tex förvånad att i princip inget småbryggeri (undantaget Gotlands bryggeri) har blivit uppköpt av någon av de stora.
SvaraRaderaVad gäller bryggerilaboratorier så har ju Carlsberg ett, och med tanke på ägarstrukturerna så kommer väl många "svenska" ölmärken i åtnjutande av det.
Angående punkt 6: är detta något som redan finns utanför Europa?
Angående punkt 12 så är det såklart den enda version av specialölbutiker som är tänkbar så länge monopolet finns kvar, men finns det verkligen tillräckligt många intressanta produkter i lågalkoholssegmentet för att det ska funka?