Förutom listan med flaskor och beskrivningar så bjuder den här månadens utgåva på den tredje delen i serien ”vinkemi” och ett uppslag ägnas åt fällningar.
Insprängda bland nyheterna fanns också några faktarutor: Grekisk tradition och framtid, Doft- och smakord (som var en mer eller mindre fast sektion), och Libanon på god väg.
Helsidan inspiration gav förslag på tre värmande soppor för vintermiddagarna. Till den örtdoftande tomatsoppan rekommenderades ett lätt, ljust öl.
Så till de öl som lanserades 1 februari 1999. De excesser i nyheter som fanns ett par år tidigare hade nu försvunnit, och det var totalt problemfritt att hänga med i släppen och köpa allt. Fast den här månaden var det nog enklare än vanligt:
- Bohemia
Cervecería Cuauhtémoc
Mexiko
Flaska 355 ml 13:80 (38:87 kr/l)- Ljus, gul färg
- Diskret, tydligt humlearomatisk doft med inslag av pomerans.
- Liten beska. Lätt, frisk, humlearomatisk smak med liten brödighet.
Beska: Klockan 4
Fyllighet: Klockan 3
Sötma: Klockan 1
- Nils Oscar No:6 Ale
Tärnö Bryggeri på Kungsholmen AB
Sverige
Flaska 500 ml 20:40 (40:80 kr/l)
Flaska 330 ml *14:30 (41:52 kr/l)- Mellanmörk, brun färg.
- Stor, humlearomatisk doft med ton av torkad frukt.
- Nyanserad, humlearomatisk smak med liten angenäm bränd ton. Balanserad efterbeska.
Beska: Klockan 7
Fyllighet: Klockan 5
Sötma: Klockan 2
En tysk/tjeckisk pilsner från Mexiko och en pale ale från Kungsholmen, som bryggts med bland annat tysk, tjeckisk och amerikansk humle.
Det här var två år innan jag började recensera öl på nätet, så jag har ingen aning om vad jag köpte eller vad jag tyckte om de här ölen. Jag har i varje fall inga direkta minnen av de här två.
Jag försöker komma ihåg vad jag alls drack för öl då. Hm. Fullers London Pride. McEwan's India Pale Ale. Tuborg Grøn. Spendrups Old Gold.
Men den svenska ölen är intressant av rent historiska skäl. I den fördjupande texten noteras att bryggeriet som ligger i en gammal verkstadslokal på Kungsholmen i Stockholm har en kapacitet på 1 miljon liter om året (det har jag lite svårt att tro på), att de är 7 anställda och att bryggchef är den före detta tappdrängen Magnus Österdahl.
Om man stirrar noga på fotografiets lilla flaska så ser det ut att vara ett skärgårdslandskap på etiketten. Jag tror att det var den mycket kortlivade föregångaren till det likaledes kortlivade ”fingeravtrycket” som i sin tur efterträddes av den nuvarande designen. Namnet var ytterligare ett exempel på de dåvarande tankarna på bryggeriet, där det interna varunumret skulle spela en central roll i marknadsföringen.
Jag tror, men är inte alls säker på, att Nils Oscar No:6 Ale så småningom blev Nils Oscar Farm Ale. Den senare fanns i alla fall året efter och den recenserade jag som real ale 2004 då den fick 3,05 i betyg.
Någonting jag faktiskt vet är att receptet till Farm Ale reviderades och moderniserades kraftigt under 2009 och blev till Nils Oscar God Ale.
Inga öl-noteringar fanns i övrigt-sektionen i detta nyhetsblad.
Och jag inser också att Systembolagets doft- och smakbeskrivningar utvecklats sedan den här tiden. Till det bättre.
Kul nostalgiläsning, helt klart. :)
SvaraRaderaVilken dag är det nationella IPAdagen? Eller ska jag behöva läsa om det här på bloggen om 15 år (verkar ju vara intressantare läsning vad som hände för 15 år sedan än vad som händer nu..
SvaraRaderaLite oklart. Vissa tycker idag 3 augusti, andra 8 augusti.
RaderaFinns redan för mkt bloggar som skriver om ölnyheter, så det är kul att alla nyinvigda hipsters som upptäckt detta nu får lite perspektiv. På den här tiden var nog Bitburger det finaste jag köpte på det statliga monopolet!
SvaraRadera