Den här real alen kopplades in i måndags och jag var rätt osäker om jag skulle hinna dricka av den innan den tog slut. Eller blev dålig.
Men i kväll hade jag möjlighet att ta mig förbi De Klomp. Och den fanns kvar. Och hade hälsan. Ridgeway Bitter är en engelsk bitter på 4%, brygd av Hepworth.
Vätskan är aningen grumlig; färgen är guld-bärnsten. Det lilla skummet är benvitt.
Doften domineras av bagerijäst. Lite blommig humle finns det också.
Smaken är lite syrlig med en hel del jäst, bröd och deg. En frisk lätt bitterhet med lite blommor och trä. Eftermaken är rätt kort, med en del toner av honung, snittblommor och margarin.
Kolsyran är lätt med lätta små bubblor. Vätskan är mjuk,
Den här var för jästig för att vara så lättdrucken som jag vill ha en bitter. Kanske har den här casken varit en öppen någon dag för länge?
Betyg: 3,2. Tillgänglighet: Cask på krogen. Pris: 79:00 för 500 ml.
Låter på din beskrivning som den ölen inte var helt ok. Känner bryggaren Peter Scholey (Ridgeway) och en real ale från honom ska inte vara grumlig och jästig.
SvaraRaderaTyvärr är det så att real ale från länder längre bort har kortare hållbarhet och det är upp till pubarna att ha kunskap om detta, och inte servera öl som vikit hädan som Monty Pythons papegoja.
Klarningsmedlet slutar också att fungera väl (isinglass) efter att casken har rörts cirka sex gånger. Så det är bara att räkna på antalet omskakningar från bryggeri till rackning på en pub i Sverige.
Har gjort tester hos oss med cask som suttit på i cirka 7-10 dagar utan några problem. Men det beror på att vår öl är färsk och inte reser så mycket. Rekommenderar pubar med dålig omsättning (en cask = max tre dagar för tömning) att använda sig av cask-breathers som väsentligt förbättrar hållbarheten. Sedan att detta inte är CAMRA-godkänt är kanske något vi får ta här i Sverige.
Real Ale är det bästa som finns om den också tas hand om och sköts med samma kärlek av pubarna som hos oss bryggare.
Skål från Göteborg
Thomas Bingebo
Bryggare
Oceanbryggeriet
PS
2/12 är det premiär i Trollhättan på Bishops Arms för en klassisk pale ale i eget namn. Kommer också att finnas på cask.
@Thomas Bingebo: Tackar för upplysningarna. Jo, real ale är svära grejer. Jag beundrar Takes mod att försöka sig på det.
SvaraRaderaDet hade varit betydligt lättare om man skulle få samstämmiga uppgifter om hur man förväntas behandla sina real ale. Men alla verkar ha sina egna knep, men vi lär oss. Säg gärna till om man anser att real alen har gått förbi sin topp, då kopplar vi bort den. Vi smakar den även själv varje dag innan öppning men man kanske inte alltid förstår när något har gått förbi sin bäst före dag. Både reindeerdroppings och ridgeway imp porter var som bäst 8-9 efter peggingen.
SvaraRaderaVad anser expertisen om dessa mojänger som man stoppar i casken tappöppning som både peggar och innehåller silen. Så man slipper vända casken på sidan innan man peggar den?
http://www.caskwidge.com/ hette den där mojängen visst.
SvaraRaderaDet här är inte helt lätt för mig heller: Jag har bara druckit dryga 50 cask ales och det är inte alltid självklart vad som är önskade och oönskade smaker.
SvaraRaderaFast det är klart: En bitter som känns tung efter ett kvarts glas kan inte vara riktigt bra.
Det är en konst att servera real ale. Men summa sumarum är att man alltid testar ölen innan man öppnar puben för att se hur den mår. Grumlighet (kan dock vara chillhaze (proteingrumling) om den serveras för kallt), sura toner, andra bismaker som ej är trevliga är tecken på att den inte är bra och ska bort.
SvaraRaderaRekommenderar att testa svensk real ale från de hantverksbryggerier som erbjuder detta. Oftast så är det just resan och tiden från bryggeri till pub som är viktig för att få en fräsch upplevelse. Vi, Oceanbryggeriet, levererar cask till OT, Akkurat, BA Malmö, Bull & Bear Sth, BA Avenyn Gbg, Green Lion Inn Malmö (tror det var alla) och de gånger som jag testat på plats har det varit angenäma upplevelser. Samma gäller för ex Irish Pub i Sundsvall som gör mycket bra real ale. Nynäshamn på cask är också alltid bra. De fåtal gånger jag testat Närke på cask så vill man bara dricka mer. Så det finns bra svensk real ale.
Kämpa på!!! Bra real ale är värt besväret :)
PS
Har aldrig sett en caskewidge in action. Vet att Green Lion Inn i Malmö hör på ett sådant system som tydligen ska fungera utmärkt.
Bra, då ska vi ta hem en sån och testar.
SvaraRaderaPrecis som magnus skriver så testar vi våran real ale innan öppning men ibland är det svårt att veta om något ska vara på ett visst sätt eller om den är dålig. Även andra öl som kan vara känsliga hållbarhetsmässigt brukar vi avsmaka och koppla bort om vi är tveksamma.