2009-11-30
Svenska Ölfrämjandets Julölsprovning 2009
I lördags var det dags för den årliga julölsprovnigen som Svenska Ölfrämjandet brukar hålla. I alla fall Stockholm och Göteborg skulle köra samtidigt, vet inte hur det var med Lund.
Lokalen var anrika Broadway Konditori (känd från Eldkvarnskivan) som abonnerats för eftermiddagen.
Som vanligt organiserade Tjäder och Peter så gott de kunde. En massa medlemmar (41) verkade glada och förvätansfulla, och jag var för en gång skull inte sist in genom dörren!
En del av er kan minnas min text om förra årets provning (ni andra får repetera här). Mitt stora klagomål då var att det var för många ölsorter. Och det hade hörsammats; den här gången var det mer hanterbara 16 öl som testades: Alla svenska julöl utom Spendrups (minns inte anledningen), Falcon Julmumma (vilket de flesta verkade uppskatta), Åbro Julbock, Nils Oscar Julöl och Snowblind Strong Ale (som någonstans på vägen missats att köpas).
Vi satte igång. Varje bord fick i tur och ordning välja en öl ur backen, vilket kanske inte var 100% lyckat då vissa mildare öl kom direkt efter de lite tuffare.
Peter försökte, allt mer högljutt, leda provandet. Ungefär i mitten avbröts det av den traditionella skinkmackan som i år blivit något av en jul-landgång. Sköljdes ner med slattar.
Så var det bara att köra vidare. Folk, stirrade, sniffade, klunkade och la pannan i djupa veck innan notiserna kom på pränt. Det här är inga lätta grejer…
Mer öl. Allt mer desperata försök från Peter att få uppmärksamhet eftersom det pratades mer och mer kring borden.
Så var 16 öl druckna. Och det var dags att skriva ner sina tre favoriter. Här är mina:
Min röst på juligaste etikett gick till Midvinternattens Mörker.
Kring bordet började vi diskutera vad som egentligen var en julöl och vad man borde rösta efter för kriterier. Jag återkommer om detta inom kort.
Så när röstsedlarna kommit in utdelades en liten trevlig bonus: De Mikkeller Fra Til som blivit över förra året. Vi hade tidigare under provningen funderat över om inte ölen med kryddor i skulle må bra av att lunga ner sig ett år, och för den här var det helt klart så; julkryddorna gav en len och behaglig bas i smaken, snarare än att sticka ut åt alla håll samtidigt.
Allt som allt en trevlig och behaglig eftermiddag, trots alla problem och allt strul som jag vet föregått årets aktivitet.
Fick i går höra av Peter att rösterna fortfarande räknades, men att det resultatet saknade linje eller trend. Jag återkommer när jag får veta mer.
2009-11-27
Hatherwood Hand Crafted Crisps
För några veckor sedan var det engelskt. Jag shoppade loss och köpte i stort sett en av varje. Deras egna varumärke för kampanjen var ”Hatherwood”. Hittills har jag satt i mig de vinägerkryddade majssnacksen (gott), ugnsportionen med sunday steak (gott) och lagrad cheddar (jättegott).
Så i kväll kom jag till Hatherwood Hand Crafted Crisps Sea Salt and Balsamic Vinegar. Bäst-före är 10 januari 2010.
Fast goda var de inte. En lite instängd fadd och tråkig smak med bara en aning syra. JAg ät kanske 5 chips och hällde sedan ut resten.
Undvik. Fast nu lär väl kampanjen vara över för länge sedan…
Undersökningsdags: Övrig Lager
- Scotch Ale / Wee Heavy (37%)
- Scottish Ale (20%)
- Irish Dry Stout (18%)
Så, dags för sista omgången i första rundan: Övrig lager. Jag hoppar över övrigt-högen (smoked beer, fruit/vegetable beer, spiced/herbed beer).
Pust.
2009-11-25
Systembolagets julöl 1995
Hög tid att titta i backspegeln. Vad erbjöd Systembolaget för julöl för 14 år sedan? Jag har bläddrat i extratrycket ”Julnytt om glögg och julöl 1995” men lyckas inte hitta någon notis om exakt vilket datum som försäljningen börjar.
På en helsida berättas lite om julölets historia, en internationell utblick och så förklaras stolt att man erbjuder 26 olika julöl och att man gärna tar hem de som inte finns i butiken.
- Banco Julöl (Banco)
- Blålys Julebryg (Albani)
- Carlsberg Julepilsner (Falcon)
- Christmas Ale 1995 (King & Barnes)
- Falcon Julbrygd (Falcon)
- Falcon Strong Christmas Brew (Falcon)
- Falcon Julmumma (Falcon)
- Gamlestadens Julöl (Gamlestaden)
- Hallsta Julöl (Hallsta)
- Kopparbergs Julöl (Kopparbergs)
- Källefall Julöl (Källefall)
- La Chouffe Blonde (D'Achouffe)
- Lapin Kulta Julöl (Hartwall)
- Liefmans Glühkriek (Liefmans)
- Mack Juleöl (Mack)
- Pripps Julöl (Pripps)
- Regal Christmas 1995 (du Bocq)
- Samichlaus Bier 1995 (Hürlimann)
- Sofiero Julöl (Sofiero)
- Spendrups Julbock (Spendrups)
- Spendrups Julöl (Spendrups)
- Three Hearts Julöl (Appeltoffska)
- Three Hearts Julöl Extra Strong (Appeltoffska)
- Young's Winter Ale (Youngs & Co)
- Åbro Julbock (Åbro)
- Åbro Julöl (Åbro)
Fast det är ju klart: ”Glühkriek” låter i alla fall rätt häftigt.
La Trappe Witte Trappist
Jahapp.
Nå, det är fortfarande den enda wit-ölen som bryggs under överinseende av det enda holländska ölrelaterade trappistklostret La Trappe. De som brygger är Bierbrouwerij De Koningshoeven. Alkohol: 5,5%.
Färgen är ljust gul; vätskan är något grumlig (en liten jästfällning i flaskan). Det gigantiska skummet är luftigt och jämnt. Det sjunker långsamt utan att lämna mycket skumrester på glaset.
Doften är exotiskt fruktig, jag kommer att tänka på persika-aprikos-te. Lite bananskal, en lätt sötma, syrlig vetedeg/citronjuice, mild sötma och en del rena bittra toner.
Smaken är över huvud taget rätt lätt. De väntade tonerna av bananer och fruktgodis, lätt örtig bitterhet, en torr ton av bananskal och en rätt snäll vete-syrlighet. Lite mineraler, mjuk sötma, fruktestrar, och lite jäst i eftersmaken. Bananskal och lite alkohol i avslutnignen.
Kolsyran är lätt till medium, de små bubblorna mjuka. Vätskan är lätt men också lite krämig.
I den gamla recensionen skrev jag att jag upplevde den här allt för lätt och okryddad för att vara en bra wit. Och det har inte ändrat sig, möjligen tycker jag att den är snäppet tråkigare den här gången.
Betyg: 3,35. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment. Pris: 13:90 för 330 ml.
2009-11-23
Fullers Horndean Special Bitter
Vätskan är klar; färgen är röd-koppar. Det fingertjocka skummet är ljus-beige, mycket kompakt och krämigt (kanske lite för mycket skum för en real ale, men det var bara inkörningsproblem).
Den lätta doften är något bitter med toner av färskt bröd, vörtlimpa och mogen säd.
Den friska smaken börjar med en lätt citrusbeska. Den kompletteras av en fin maltighet med en del blommor (smörblommor) och en mjuk sötma. Vörtbröd, lite trädsav, en lätt bitterhet och aningar av rönnbär i slutet.
Den medelkraftiga kolsyran har små mjuka bubblor. Mjuk vätska.
Som jag hoppats, en riktigt bra best bitter.
Betyg: 4,3. Tillgänglighet: Cask på krogen. Pris: 79:00 för 500 ml.
PS: För er som är mer inne på det belgiska så kopplades igår in det enda fat Nils Oscar Saison som gått att uppbringa.
2009-11-21
Harviestoun Mr Sno'balls
Mr Sno'balls är en engelsk Pale Ale på 4,5%.
Färgen är djupt guld. Det två fingrar höga skummet är vitt och kompakt. Massor av skumrester på glaset.
Doften är mild, men ände väldigt frisk. Bitter-syrliga toner av citroner. Trevligt och humligt. Inte så mycket malt dock.
Smaken är mycket frisk och rejäl på ett typiskt Harviestoun-sätt: Massor av citronjuice och citronskal samt en lätt robust sötma från malten. Etiketten har helt klart rätt: ”Crisp, clean, citrus”. En viss ren sötma i bakgrunden. Eftersmaken är mycket bitter och på minner en del om en amerikansk pale ale. Här är dock citron/lime den dominerande citrusfrukten, inte grapefrukt. Lätt krämig malt och en lång bitterhet i slutet.
Kolsyran är medelstark, de små bubblorna mycket friska. Vätskan är medel-mjuk.
En engelsk vinterale som fokuserar mer på humle än alkohol och sockersötma? Äntligen. Årets bästa julölsnyhet? Inte alls omöjligt!
Betyg: 4,25. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga säsongssortiment, just nu 8.932 flaskor i butikerna. Pris: 24:90 för 330 ml.
2009-11-20
Smånyheter XV
Hantverksbryggeriet lanserar på Örebro öl och whiskeyfestival i helgen en ny porter på 6,2%, Biskopen. Den kommer att säljas på Bishops Arms-pubarna.
Enligt Beerwell kan man via TWC Dryckesutbildning privatimportera enstaka flaskor av öl från danska bryggerierna Amager Bryghus och Hornbeer. Enda begränsningen är att man fyller en låda med 12 flaskor. Smart lösning!
Bröderna Lindströms Ölkällare har noterat att det inte heller i år blir internleveranser mellan Systembolagets butiker när det gäller julöl. Dåligt, jag börjar oroa mig för att få tag i några Underlig Jul.
Det har varit möte för EBCU (European Beer Consumers Union) i Liverpool. En rapport därifrån kan hittas här.
Tja, det var väl det. Vill ni läsa lite mer blandat från ett amerikanskt ölperspektiv kan ni kolla en länksamling hos BeerTherapy.
Ridgeway Bitter
Men i kväll hade jag möjlighet att ta mig förbi De Klomp. Och den fanns kvar. Och hade hälsan. Ridgeway Bitter är en engelsk bitter på 4%, brygd av Hepworth.
Vätskan är aningen grumlig; färgen är guld-bärnsten. Det lilla skummet är benvitt.
Doften domineras av bagerijäst. Lite blommig humle finns det också.
Smaken är lite syrlig med en hel del jäst, bröd och deg. En frisk lätt bitterhet med lite blommor och trä. Eftermaken är rätt kort, med en del toner av honung, snittblommor och margarin.
Kolsyran är lätt med lätta små bubblor. Vätskan är mjuk,
Den här var för jästig för att vara så lättdrucken som jag vill ha en bitter. Kanske har den här casken varit en öppen någon dag för länge?
Betyg: 3,2. Tillgänglighet: Cask på krogen. Pris: 79:00 för 500 ml.
Undersökningsdags: Övrig ale
Då vet jag era favoriter i genren tysk lager! Ovanligt utspritt resultat den här gången.
- Rauchbier (23%)
- Doppelbock (15%)
- Schwarzbier (13%)
Så har de stora grupperna sorterats. Dags för första omgången "övriga". Det är smågrupperna av ale som… blev över. Det blir ju lite konstiga jämförelser här, men å andra sidan är de här omröstningarna inte helt allvarliga.
2009-11-19
Schlenkerla Rauchbier Urbock
Bryggeriet tillverkar en handfull andra öl av rökt malt, bland andra Aecht Schenkerla Rauchbier Urbock, en rök-bock på 6,5%.
Färgen är mörkt brunröd, det två fingrar höga skummet beige. Lite skumrester på glaset.
Den stora doften är rökig och påminner om såväl rökt ost som rökt korv. Viss sötma och en ton av tjära.
Smaken är först söt och maltig, som en bock ska vara. Så kommer de rökiga tonerna med smaker av lägereld och tjära. En mild beska, lite citronskal och rökt skinka i den oväntat korta eftersmaken. Avslutningen har en lätt värmande alkoholsmak.
Kolsyran är mild, de små bubblorna är mjuka. Vätskan är medel-mjuk.
Nå… Jag satt innan jag hämtade den här ölen och funderade varför just den rökta märzen är så dominerande bland det här bryggeriets öl. Svaret är nog trots allt att den är godare med mer och bättre balanserade smaker.
Betyg: 3,5. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter november 2009 (i detta nu finns 1.277 flaskor kvar). Pris: 27:90 för 500 ml.
Porterfestivalens vinnare
Porter Drinkers Association och Svenska Ölfrämjandet höll i helgen en Porterfestival i Göteborg (Var annars?), som jag förstått var ett mycket lyckat arrangemang.
Här är de öl som vann pris på festivalen. PDAs stiluppdelning är lite annorlunda och väldigt intressanta, så jag tar upp de korta beskrivningarna också.
- Bästa nykomling
Bästa nya svenska porter/stout sedan förra festivalen 2007
Fenix (Göteborgs Nya Bryggeri) - Bäst i festival
Bäst av allt som serverats på festivalen!
Fenix (Göteborgs Nya Bryggeri) - Bästa stout
Stout/porter där det brända och torra dominerar. Kan vara en lättare dry stout eller en kraftigare extra stout. Max alkohol Ca 7%
Fru Fredriksen (Amager Bryghus) - Bästa promenad-porter
Porter/stout med karamelliga toner som balanseras av rostade toner och klassisk humlebeska. En mjuk men lång smak som man kan dricka mycket av. Max alkohol ca 5,6%
Göteborgsporter (Oceanbryggeriet) - Bästa indianporter
Modern porter/stout som humlats kraftigt med nya oftast amerikanska humlesorter. Max alkohol ca 7%
Biskop Kol (Strömsholms Brygghus) - Bästa stark-porter
En starkare variant av promenad-porter, med mer smak och alkohol, men det karamelliga är tydligt. Alkohol ca 5,6% – 7%
Fenix (Göteborgs Nya Bryggeri) - Bästa imperial-porter
En starkare variant av stark–porter med mer av allt. Det karamelliga ska dominera. Alkohol minst ca 7 %
Kaggen! Stormaktsporter (Närke Kulturbryggeri) - Bästa imperial-stout
En starkare variant av stout eller indian-porter. Smaken domineras av rostade toner och/eller humlebeska även modern humle. Alkohol minst ca 7%
Russian Imperial Stout (Hornbeer) - Bästa poter/stout special
Porter/stout som smaksatts med exempelvis choklad, kaffe, rök mm som påtagligt ändrar smaken. Max alkohol ca 9,5%
Lava (Ölvisholt Brygghus)
Samtidigt undrar jag lite var alla britter och amerikanare höll hus?
2009-11-17
Sierra Nevada Torpedo
Ölen det handlar om är alltså Torpedo Extra IPA från Sierra Nevada, en amerikansk India Pale Ale på 7,2%. Namnet kommer av att den torrhumlas i en tank som i formen påminner om en torped, något som ska dra ur det bästa ur den blandning av hela humlekottar som tillsätts efter vörtkoket.
Å ena sidan är mina förväntningar på Sierra Nevada-öl höga, de brukar göra bra och genomarbetade brygder. Å andra sidan har jag hört rapporter om att den åldras oväntat snabbt, något som ofta drabbar humlestinna ales.
Det där tog mig trekvart att skriva. Jag är otroligt ineffektiv. Knappt att jag orkar recensera bärsen.
Färgen är guld med en dragning åt bärnsten, vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet sjunker mycket långsamt ner till ett tjockt ojämnt lock. En hel del skumrester på glaset.
Doften är söt och humlig; det här är en lockande doft. Toner av furuvirke, mogna grapefrukter, honung, ananas och färskpressad citron över en elegant besk bakgrund. Förtjusande.
Smaken är väl balanserad och avrundad, utan att för den skull sakna bitterhet och humle. Sötad grapefruktjuice, nysågat virke, russin, citronskal, havregryn, bittermandel, kakaosmör. Kroppen är medium till stor. Lite värmande behaglig alkohol i eftersmaken liksom en lätt snabbt passerande metallisk ton, en elegant beska och en söt krämig smak av fint lantbröd.
Kolsyran är stark, trots det är de små bubblorna mjuka i munnen. Vätskan är medel-mjuk.
Det här var gott. Av någon anledning kommer jag bara att tänka på sena nätter på Stockholms Södermalm och vägen hem till något hotell när jag sippar på den här IPAn. Kanske för att den humlemarinerar mina sinnen på samma behagliga sätt som ett besök på Oliver Twist? Med tanke på efterfrågan så verkar Sverige få bra ölsmak.
Betyg: 4,45. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment. Pris: 24:90 för 350 ml.
2009-11-15
Einbecker Ur-Bock Hell
Den lilla orten Enbeck i centrala Tyskland är själva ursprunget för de starka halvmörka lageröl som med tiden kom att kallas bock. Ur denna har senare den ljusare typen maibock och den än ljusare helles bock. Och med det är namnet Ur-Bock Hell förklarat, bryggeriet är Einbecker Brauhaus. Alkoholhalt: 6,5%.
Färgen är gul med en stänk guld. Det tre fingrar höga vita skummet sjunker ganska snabbt ner till ett lock på ytan, lämnandes en hel del skumrester på glaset.
Doften är söt och maltig med en fin kryddig beska som får mig att tänka på tysk ädelhumle.
Smaken är söt med en lätt smak av knäckebröd. Den balanseras av en keispig beska som snart går över i en metallisk och närmast syrlig smak. Faktum är att den här ölen har betydligt större bitterhet än vad jag väntat mig. Eftersmaken är mer balanserad med en viss beska, lite citrus och en lätt honungssötma i avslutningen.
Kolsyran är medelstark, de små bubblorna friska. Vätskan är aningen kladdig.
Jag tyckte inte alls att den här var lika god som de andra bocklöl jag druckit från Einbecker. Den här försöker snarare vara en stark eurolager, och gör ett ganska dåligt jobb.
Betyg: 3,05. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment. Pris: 15:90 för 330 ml.
2009-11-14
Vilken öltyp?
[…] En man sa sig ha läst en historia om en "öltyp". Man hade glömt ett öl som skulle lagras i grottor (eller något linande) över vintern. Ölet hade frusit till is. När det "hittades" och tinades hade det fått en annorlunda och bättre smak. Det skulle enligt mannen heta något på "Bayerische... .....". Det skulle enligt honom fortfarande vara ett bryggeri som tillverkade denna öltyp. Är detta något du känner igen?
Okej. Jag gissade på Eisbock, som väl de flesta andra skulle gjort. Men det var inte rätt.
Det var mitt förslag till den frågande också, men han menade att min beskrivning på en eisbock inte stämde riktigt - men skulle inte ha "tagit bort" isen.
Det enda jag då kom på var Saint Bernardus Grottenbier, och där stämmer långsam mognad i belgiska grottor (egentligen gruvor). Fast den fryser aldrig… Kan det vara så att Christers bekante blandat ihop flera ölhistorier? Någon av er som vet?
Smånyheter XIV
21-22 november hålls Örebro Öl & Whiskeyfestival för andra gången i ordningen. Bland utställarna märks Närke Kulturbryggeri som utlovar 12 sorters öl, exempelvis Närke Kaggen Stormaktsporter Pure Swedish Oak 2008. Strömsholms Bryggus, Sandbacka bryggeri, Oppigårds, Irish pub, Skebo bruksbryggeri, Hantverksbryggeriet, Nils Oscar och Nynäshamns Ångbryggeri kommer också att vara på plats.
TWC Dryckesutbildning är en importör av alkohol, bland ölen märks mest danska Amager Bryghus. De har nyligen startat en blogg, länk.
Det har varit tyst om Ölands Gårdsbryggeri ett tag, kom att tänka på dem igår när en kund på De Klomp undrade om vi skulle få in Tokens Julfröjd. Enligt Schnille och Schmak som pratat med distributören Brill har Ölands tillsvidare lagt ner produktionen. Få se hur det utvecklar sig.
Annars har det varit relativt lugnt på nyhetsfronten senaste tiden. Vilket bland bryggarna nog beror på att de är medvetslösa efter att ha bryggt årets julöl. Och bland konsumenterna eftersom de under dallrande förväntan laddar upp inför det kombinerade julölssläppet (länk) och mitt-i-månaden-släppet (länk) på måndag.
2009-11-13
Kommande ölprovningar på De Klomp
14 november. Fatöl.
Det blir lätt en massa flaskor när man har ölprovning. Dags att göra någonting åt den kvoten: Vad är fatöl? Keg? Cask? Blir det någon skillnad i smak mot flaska?
Vi provar öl från Sverige, Belgien och England med stor spännvidd i smak och stil. Ölguru: Magnus Bark.
28 november. La Trappe
La Trappe är det enda Trappistbryggeriet i Nederländerna, och det enda trappistbryggeriet som återfått en borttagen licens. De är också ensamma om att brygga en Trapist-veteöl och en extrahumlad Trapistöl.
Jerry Lindahl från Herr J. Lindahls Avecprovning kommer att berätta allt som är värt att veta om La Trappe och guidar bland deras öl.
5 december. Oppigårds
Oppigårds Bryggeri började sälja sin öl 2004, men det känns redan som om de alltid funnits. Därav deras motto "Början på en tradition".
De Klomp har alltid gillat deras välgjorda välhumlade öl, så det är med stolthet vi presenterar bryggaren Christoffer Mattsson som kommer hit för att prata om bryggeriet och ölen.
Givetvis kommer vi att få prova nya och klassiska öl från Dalarna under eftermiddagen.
12 december: Öllandet Belgien
På mina "falska nybörjare"-provningar brukar jag avsluta delen om öltillverkning med "... och i varje steg kan man göra annorlunda eller tvärtom. Chansen att någon ska ha gjort det i Belgien är faktiskt ganska stor".
Varför har de så mycket unika och spännande öl i just lilla Belgien? Vad är historian bekom stilarna? Vad har munkarna med saken att göra?Magnus Bark försöker svara på frågorna.
Välkommen till en timme om Belgien, där vi kommer att beta av så mycket vi hinner av detta fantastiska ölland!
19 december: Julöl
För 20 år sedan var det enkelt med julöl. Det var en lite mörkare och maltigare lageröl. Nu är situationen en helt annan där klassikerna blandas med kryddade porteröl, starka ljusa belgare, roastade engelska ales och tunga stouts.
Ölgurun Magnus Bark pratar om julölens historia i modern och gammal tid, och så provar vi ett urval av goda öl från olika länder och i olika stilar.
Passa på att njuta av lite fakta och lugn på krogen 5 dagar innan julafton!
2009-11-12
Soproni Fekete Démon
Soproni Fekete Démon från Heinekenägda Brau Union.Det visade sig vara en mörk lager, listad på BA som Munchen Helles, men jag tycker den lika gärna kunde kallats Schwarzbier. Alkoholhalten är 5,2%.
Färgen är varmt mörkbrun. Det två fingrar höga skummet är beige. Massor av lacing.
Doften är lätt och torr med en del rostade toner av smält socker, mörk malt och en aning bitter humle.
Smaken är ganska söt och rätt enkel. Lite rostade/brända toner, aningar av mineraler. Torra bittra toner som ändå är milda. Svag kropp. Eftersmaken har en lätt sötma som påminner om vörtbröd. En mycket lätt beska dyker upp i avslutningen.
Kolsyran är medelstark, små bubblor som är aningen vassa.
En mörk lager som saknar såväl djup som kropp.
Betyg: 2,75. Tillgänglighet: Köpt i Ungern. Pris: 205 HUF (8 SEK) för 500 ml burk.
Undersökningsdags: Tysk lager
- Euro Dark Lager (62%)
- Euro Pale Lager (31%)
- Euro Strong Lager (5%)
Veckan som kommer blir intressantare: Nu vill jag ha reda på er favoritstil i gruppen tysk lager!
Mister sörhaz Sör
Och den staden har inte ändrats mycket ölmässigt, det är fortfarande en lika beklämmande situation som Sverige borde ha varit sådär 1985: Det finns ett fåtal stora bryggerier som brygger att antal snarlika ljusa lageröl och någon enstaka bock. Visserligen rätt goda öl, men i alla fall.
Så jag bad Rick Gordon Lindqvist om lite tips. Mannen är inte bara ordförande för Svenska Ölfrämjandet utan även en stor kännare av allt ungerskt.
Förutom några ölbutiker tipsade han om Budapests enda pubbryggeri Mister sörház, som jag kände till sedan tidigare. Problemet är bara att det ligger en bit bort, närmare en mil från innerstaden med krångliga vägbeskrivningar ”ta den spårvagnen längst ut sedan tar du den bussen och går 800 meter ditåt”.
Nu visade det sig att de öppnat en filial inne i stan, Mister söröző. Lite lättare att hitta till eftersom den ligger mitt emot ingången till den stora synagogan på Dohány utca.
Stället var mindre och enklare än jag trott. Lite större än ett studentkorridorsrum med en enda fatölskran och tre andra burköl i en kyl. Inredningen var enkel med några bord, ståbord, TV med Eurosport och rock-radio i högtalarna. Klientelet var blandat men lite luggslitet. Alla kedjerökte.
Ölen, Mister Sör (okänd, varierande alkoholhalt), var dock billig, jag fick kontrollräkna ett par gånger att jag inte fattat fel. 0,3 l öl kostade 100 HUF (=4 SEK) och stor öl, 5 dl, kostade 165 HUF (=6:50 SEK). Jag fick en öl som inte var helt fylld men med de priserna så gav jag ändå en del dricks.
Som jämförelse kostar en halvliter Dreher på burk mellan 185 HUF och 215 HUF i matbutikerna.
Färgen är ljust gul, det vita lätta skummet tre fingrar högt. Ingen lacing.
Doften är lite kryddig med en hel del deg och viss sötma. Den känns inte riktigt färdig.
Smaken är frisk och söt och lite rå på ett motigt sätt. En hel del sötma och jäst i eftersmaken och en mycket lätt bitterhet. Deg och en mycket lätt chokladton i slutet.
Kolsyran är mycket stark och lite vass. Små vassa bubblor. Lite sötkladdig vätska.
En halvdan hembrygd lager, gissar jag eftersom jag aldrig druckit hembrygd ljus lager. Läser jag andras recensioner på Rate Beer (länk) så verkar det som om ölen från Mister sörház är enormt ojämn; ibland småinfekterad, ibland jättebra, ibland bara konstig. Och det känns som om den batch jag fick från inte var riktigt färdigjäst eller färdiglagrad.
Å andra sidan har jag ju provat den nu. Alltid något.
Betyg: 2,45. Tillgänglighet: Finns på två ställen i Budapest. Pris: 165 HUF för 500 ml.
Fingeravtrycket - nu med bättre bild
För några dagar sedan skrev jag lite om den grafiska profil som Nils Oscar hade ett kort tag kring 1999. Jag efterlyste också bilder på den gamla designen som jag haft svårt att hitta.
Häromdagen hörde Christer av sig och erbjöd bilder från sin etikettsamling, och nu har jag fått en trave bilder. Och här har vi nu Nils Oscar №3 God Lager. Stor version om man klickar på bilden.
Tack så mycket!
2009-11-08
Lär dig identifiera öl!
Exempel 1: Ordvitsande namn och/eller illustration. Bild med djur i svårbegriplig situation. Rörig och lätt naiv typografi. Dova färger. Alltså en öl från Belgien.
Exempel 2: Ordvitsande namn och/eller illustration. Bild med djur i svårbegriplig situation. Rörig och lätt naiv typografi. Skrikiga färger. Alltså en öl från USA.
2009-11-07
Saaremaa Tume
Färgen är djupt brun med en nyans rött (”Tume” betyder ”mörk” på Estniska). Det tre fingrar höga skummet är beige och kompakt. Inga skumrester på glaset.
Färgen är mörkt brun med lite rött. Det kompakta beigea skummet är tre fingrar högt. Mycket lite skumrester på glaset.
Doften är torr med toner av farinsocker och malt-karameller. Det finns toner av lätt rostad malt och kaffe.
Smaken är maltig med fina rostade toner som ger smaker av kaffe, toffee och sirapslimpa. En lätt neutral bitter eftersmak som domineras av en lätt sötma av farinsocker/råsocker/melass.
Kolsyran är mild med små mjuba bubblor. Vätskan är mjuk och aningen kladdig.
Inte riktigt som de klassiska tyska bockölen, jag funderar om det här inte borde klassas som en stark schwarzbier i stället. I vilket fall tycker jag att det var en trevlig och lättdrucken öl.
Betyg: 3,25 (doften drar ner en del). Tillgänglighet: Privatimport, gåva.
A. Le Coq Premium Export
En av dessa lageröl är Premium Export, en ljus eurolager på 5,2%.
Färgen är ljust gul, det två fingrar höga skummet är vitt och luftigt. Inga skumrester på glaset.
Doften är maltig med en vass sötma, aningar av majs, grädde och alkohol samt en kemisk beska.
Smaken har en mjuk maltig sötma. Det finns en svag metallisk bitterhet i bakgrunden. En del alkohol, sötma och grönsaker i eftersmaken.
Kolsyran är medelstark, små friska bubblor. Vätskan är krämig.
Ack ja. Det finns i alla fall inga konstiga bismaker i den här. Inte så mycket annat heller, även om det känns som om den hade varit bättre om den legat på 4% alkohol.
Betyg: 2,75. Tillgänglighet: Privatimport, gåva.
Minns ni fingeravtrycket?
Nils Oscar Company tillhör de grafiskt mest konsekventa bryggerierna i Sverige. Alla etiketter delar samma grunddesign och särskiljer sig mest genom väl valda färger på det två fälten.
Julölen är juligt grön / gul, den ljusa pilsnern halmgul, India Ale går i de indiska färgerna orange / grönt och imperial stout är rakt igenom kolsvart.
Smart och snabbt identifierbart i all sin enkelhet, mer individuella detaljer som ofta går i samma stil som profilbilden på Nils Oscar
Men det kunde ha blivit helt annorlunda. När bryggeriets tidigare ägare köptes ut och blev en del av Tärnö Säteri 1997 skulle man i stället ha varunummer som fokus. Tanken var att alla produkter från Tärnö skulle gå under varumärket Nils Oscar, och för att poängtera att produkterna andades unikhet sattes ett stort fingeravtryck snett över etiketten. De här produkterna hade man efter ett tag:
- Nils Oscar № 1 Malt
- Nils Oscar № 2 Maltgott (malt i portionspåse avsedd som gåva till besökare)
- Nils Oscar № 3 God Lager
- Nils Oscar № 4 Goda Nyheter (nyhetsbrev till kunder och intresserade)
- Nils Oscar № 5 Julöl
- Nils Oscar № 6 Farm Ale
- Nils Oscar № 7 T-shirt (presentreklam)
- Nils Oscar № 8 Kalasöl
Patrick Holmqvist, technical director på bryggeriet, berättar:
Reklambyrån, som anlitats, hade en strikt och stram profil på alla etiketter, med en ren nordisk känsla. […] Etiketterna var snygga, men ”osynliga”. Vi tog då och gjorde om allting, skrotade nummer serien och skapade den profil vi har idag. Genast ökade försäljningen, möjligen genom den ökade tydlighet som de nya etiketterna har.Hur såg då de gamla etiketterna ut? Jag har under se senaste månaderna på flera håll försökt få tag på breweriana-samlare för att hitta en bra bild, men utan att lyckas. Det enda jag fått tag i är den här tumnageln från en nu nedlagd blogg:
Senare tillägg: Bättre bild här: Länk.
2009-11-06
Urthel Samaranth Quadrium
Jag har försökt komma på någon ordvits på temat quad-core, men inser att det nog är bättre att jag recenserar ölen i stället.
Färgen är medelbrun, trots lite jästfällning på flaskans botten är vätskan klar. Det lilla vita skummet faller snart ner till ett fint litet lock. En del skumrester på glaset.
Doften domineras av alkohol och frukter. Jag kommer lite att tänka på sånt där plommon-i-brandy-godis. Lite torkad frukt, mogna äpplen, cognac och marsipan.
Smaken är söt med en snabbt övergående syrlig ton. Jordiga toner av mogen (kanske övermogen) frukt, russin, marsipan och bittermandel. Eftersmaken är söt med lite toner av malt, torkad frukt och en långsamt växande beska. Massor av alkohol i slutet.
Kolsyran är mild; små bubblor. Vätskan är något kladdig.
En quadrupel som inte riktigt övertygar. Rätt prisvärd dock. Kanske den skulle blivit bättre av något år i skafferiet?
Betyg: 3,15. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter september 2009 (när detta skrivs finns 21 flaskor i butikerna). Pris:
Ofiltrerat goes inredning: Bishops Arms
Ursprungligen skrivet för att annat forum. Det började med att någon förklarade att han någon gång suttit och läste en bok från bokhyllan på Bishops Arms i Trollhättan.
[...] Bokhyllorna känner jag ibland blir lite sökta.
Undrar vilken den bästa BA jag varit på inredningsmässigt är?
Det är ju lätt att de bara blir konstiga med flera våningar, som SoFo ellerAvenyn.
Eller sterila som Vasagatan och Växjö.
Linköping är hyfsad, även om jag inte gillar alla trappsteg.
Jönköping är också duglig, om än trång med lite isolerade öar av bord.
Norrköping är bland de bättre faktiskt. Lagom stora ytor och en bra övervåning.
Sundsvall har jag bara varit på en gång och minns inte så mycket av(jag var där 2002). Samma för Falkenberg, där har jag för mig att det var lite matsalskänsla med mycket bord på en plats.
Domkyrkan är på sitt sätt mysig, men i alla all när den var ny kändes inredningen lite... temporär med saker dolda bakom tygstycken längs väggarna.
Fast sitter man uppe vid gatuplan på SoFo så... Det är nog rätt svårslaget.
Borås är också väldigt intim och behaglig samtidigt som man har bra översikt över stället.
2009-11-05
Systembolaget 2010 del IX: Jul och nyår
2010 års julsortiment kommer att lanseras den 15 november (utom glögg som kommer den 1 november).
Samtliga ligger i segmentet jul, sortimentsroll Säsong och modul T9.
- Svenska julöl – lager: 17 positioner
- Svenska julöl – specialöl: 9 positioner
- Nordamerikanska julöl: 4 positioner
- Brittisk julöl: 4 positioner
- Julöl övriga ursprung: 5 positioner
Med det var min lilla koll på 2010 års ölnyheter hos Systembolaget färdig. Förutom de jag nämnt kommer ett okänt antal exklusiva öl att lanseras i vinkällarbutikerna 10 gånger under ”mitt-i-månaden-släppen”.
Rogue Hazelnut Brown Nectar
Och just så var det i det här fallet: Flera av mina bekanta har under senaste halvåret hyllat den här ölen som något helt fantastiskt och druckit slut på den innan jag hunnit köpa en flaska. Deras prat hade dessutom fått mig att forma en ganska klar bild av hur den här upplevelsen skulle vara: Det skulle ungefär vara som att dricka en flytande version av bak-ingrediensen Printzells Hasselnötsmassa, tänkte jag mig.
Ölen i fråga är Hazelnut Brown Nectar från Rogue, en amerikansk brown ale på 6,2%.
Vi (jag satt med Uffe från Karlströms Malt) hällde upp ölen i de små diskreta Tripel Karmeliet-glasen vi fått, och ölen fullkomligt exploderade i ett enormt ljusbrunt skum. Vätskan var klar och mörkt brun.
Doften är lätt med inslag av nötcréme, lite sur hund, rostade nötter och en lätt beska.
Smaken är först bitter och torrare än väntat. Viss sötma och en aning blommig aromhumle. Lite trä. Torr och lite söt eftersmak med en del anonym humle och krossade nötter. Aningar av fenoler/tvål i slutet.
Kolsyran är lätt och mjuk, bubblorna är små. Vätskan är en aning kladdig.
Inte alls så söt och nötig som jag trott (och hoppats på). Trots det en klart duglig amerikansk brown ale med en intressant nötighet.
Betyg: 3,5. Tillgänglighet: Flaska på krogen. Pris: 175:00 för en bomber (650 ml).
Ridgeway Foreign Extra Stout
Det visar sig åter att teorin om att välden består av ungefär 300 människor (resten är statister) håller: Uffe var samme Uffe som bodde i "min" studentkorridor 1994!
Efter att ha undrat hur veckans real ale mådde fick jag ett provglas och den var godkänd. Visserligen hade fatet öppnats i söndags, men en så här kraftig rackare håller sig tydligen vid god hälsa ett tag.
Jag pratar alltså om Foreign Extra Stout, en Foreign/Export Stout på 8% från brittiska fantombryggeriet Ridgeway.
Färgen är svart, det fingerhöga skummet är brunt. Lite skumrester blir kvar på glaset.
Doften är rostad och lite syrlig med en ton av fåg. Den är relativt svag.
Smaken är söt-syrlig. Rostade nötter och viss alkohol (med en dragning åt lösningsmedel) samt en torr ton av gröna bananer. Redning och mjöl i eftersmaken, liksom syrlighet och köttsky. Lite bitterhet och alkohol i slutet.
Kolsyran är medelstark med små bubblor. Vätskan är medium-tung.
En helt okej export stout, kanske väl neutral. Alkoholen var relativt väl dold.
Betyg: 3,7. Tillgänglighet: Cask på krogen. Pris: 64:00 för 400 ml.
2009-11-03
Systembolaget 2010 del VIII: Fast lansering oktober
Den andra fasta lanseringen 2010 går under namnet oktober och sker den 1 oktober. För den som vill läsa mer om tankarna bakom varje lanserad produkt rekommenderas att läsa lanseringsplanen (länk).
Sortimentroll, Segment, Modul, Ursprung, beskrivning, syfte.
- Volym, Lager extra stark burk, T1, -, 330 ml alkoholhalt 6-7%, Förnya erbjudande i sortimentet
- Profil, Lager flaska internationell (…-5,9%), T1, -, Eko, Komplettera eko i sortimentet
- Profil, Lager flaska svensk (…-5,9%), BAS, Eko, Komplettera eko i sortimentet
- Profil, Mörk lager flaska, T2, -, -, Komplettera med nytt ursprung
- Profil, Ale flaska (…-5,9%), T1, Ej skandinavien, -, Kunskap inspiration
- Profil, Porter/stout flaska (…-5,9%), T2, Sverige, -, Premium kunskap
- Profil, Ale burk (…-5,9%), T1, -, Burk, Förnya inspirera
- Profil, Porter/stout burk (…-5,9%), T2, -, Burk, Förnya inspirera
- Profil, Ale extra stark (6,0%-…), T2, Belgien UK, -, Komplettera bassortimentet
- Profil, Porter/stout extra stark (6,0%-…), T3, USA, Imperial porter/stout, Djup kunskap addera ursprung
- Profil, Veteöl flaska/burk, T2, Tyskland, Weizenbock, Premium kunskap addera stil
- Profil, Övrig öl, T3, -, Kriek, Inspiration kunskap addera stil
Undersökningsdags: European Lagers
- Double/Imperial Pilsner (41%)
- American Amber/Red Lager (25%)
- California Common/Steam Beer (24%)
Antal röster: 191. Mitt val: Double/Imperial Pilsner.
Nästa stil på tur är europeisk generisk lager.
2009-11-02
Besök hos butiken
Nå. Nästan alla nyheter fanns kvar och jag tog en flaska här och en där och var vid kassan plötsligt uppe i… 691:50???
Då blev det ingen Thomas Hardy's Ale: Samtliga flaskor hade tydligen gått till ett fåtal kunder första minuterna. Okej för att det är en god öl, men vad ska man med så många till? Handla med på svarta börsen 2029?
Och var ska jag ha alla dessa flaskor?
Senare tillägg: Enligt importören Wicked Wine är alla årgångar av Thomas Hardy's Ale slutlevererade. Det ser inte ut som det kommer att tillverkas någon 2009, kanske är 2008 den sista batchen någonsin?
Systembolaget 2010 del VII: Höst
Höstens tillfälliga nyhetssläpp 2010 sker den 1 september.
Vi tar det enkla först: Oktoberfest. 7-10 ”positioner” kommer att lanseras under sortimentsrollen Säsong.
Övriga nyheter går samtliga under temat Mustiga grytor.
Segment, Sortimentsroll, Modul, Ursprung
- Lager flaska svensk (…-5,9%), Profil, BAS, Sverige
- Mörk lager flaska, Profil, T1, -
- Ale flaska (…-5,9%), Profil, BAS, -
- Ale flaska (…-5,9%), Profil, T2, -
- Porter/stout flaska, Profil, T3, -
- Porter/stout flaska, Profil, T2, -
- Ale extra stark (6,0%-…), Profil, T3, -
- Porter/stout extra stark (6,0%-…), Profil, T3, -
2009-11-01
Slottskällans Kloster 2007
För att göra livet komplicerat finns två helt olika öl som hette samma sak från Uppsalabryggeriet: Den Kloster som tillverkades fram till 2005 var en belgisk mörk öl gränsande till en Dubbel på 5,6%. Från 2005 blev det i stället en Quadruppel på 9%. Det är den senare jag nu ska hälla upp.
Hm, bäst-före-datumet är november 2018, så den har i varje fall inte gått ut.
Redan innan hällandet ser jag lite skum komma upp ur flaskan, den fräser kraftigt när jag försiktigt håller ner den i mitt kalk-glas. Färgen är mörkt varmt brun, vätskan är grumlig. Det finns en ordentlig jästfällning i flaskan. Det pyttelilla bruna skummet försvinner bort direkt utan att lämna några rester.
Doften är söt och aningen oxiderad med klara toner av starkvin, hasselnötter, torkade dadlar, mörk sirap, kolapudding och lite svartvinbärssaft.
Smaken är torr men samtidigt ganska söt – det känns som om vissa sockerarter jäst ut i flaskan medan andra lämnats därhän. En sammanhållen men ändå inte allt för komplicerad smak av torkade frukter, russin, lite julkryddor, sött starkvin, lite jord/jod och rost/metall, aningar av farinsocker. Kroppen är märkligt svag för styrkan och stilen. Eftersmaken har en sakta växande och värmande smak av alkohol, en mjuk sötma och kemiska mineral/metall-toner. En aning buljong och parfym i avslutningen.
Kolsyran är medelkraftig. Stora friska bubblor. Vätskan är relativt lätt.
Den här var inte lätt att handera. Visst inser jag att det finns toner av såväl Quadrupel som ett par års lagring på flaska. Och den är inte speciellt spritig eller spretig vilket den nog var som ny. Kommer den att bli bättre av ytterligare några år? Inte en blek aning, det känns som om den här kan sticka iväg åt precis vilket håll som helst…
Om någon läser det här 2015 och har en flaska kvar, kan ni skriva en kommentar om hur det gick?
Betyg: 2,95. Tillgänglighet: Slutsåld. Pris: Jag lyckas inte plocka fram prisliste-lådan just nu. Om det numret nu ligger där?
Smånyheter XIII
Fick ett mail i veckan från en Darren. Han har just startat en engelskspråkig ölblogg med fokus på Sverige. Med en lång bakgrund i ölbranschen i såväl Sverige som Storbritannien verkar han ha en hel del relevant att komma med i en mycket ambitiöst hållen blogg. Adressen är www.beersweden.se
Den alltid lika goda Jämtlands Julöl bryggs för fullt. I år hoppas de kunna fylla mer än en kvarts miljon buteljer, så förhoppningsvis tar den inte slut i november som den flera gånger tidigare gjort. Jämtlands Bryggeri har också fått klart att deras Påsköl kommer att finnas på flertalet Systembolag våren 2010.
Strömsholms Brygghus har bryggt mer av sin Dark Mild Ale Kleen. Den kommer om en månad att kunna hittas på livsmedelsaffärer i trakten.
Stallhagens Bryggeri på Åland fick rapporter om att deras flasköl blivit grumlig och illasmakande. Åtgärd: Stänga flasklinjen i två veckor och storstäda.
Vissa av kommande releaser hos Systembolaget har redan börjat läcka ut. Dugges Spring Beer (lager) och Sigtuna Vårweizen (veteöl) kommer i februari. Liksom Amarillo Spring från Oppigårds, en välgumlad American Pale Ale som ska vara identisk med deras tillfälliga 7th Anniversary Ale.
Systembolaget 2010 VI: Sommar
Ska jag ta veckans smånyheter eller sommarnyheterna först? Vilken ska därmed riskeras att komma senare på grund av tidsbrist?
Ôôôôh… Äh, det blir sommarnyheterna.
Sommarens tillfälliga nyhetssläpp som kommer 3 maj är rätt fokuserat på röda viner. Men det finns två av flera teman som berör ölnyheterna: Sommarens bufféer och Sommarsverige. Ett uttalat mål för ölen är mikrobryggerier.
Segment, Sortimentsroll, Modul, Ursprung, beskrivning, syfte.
- Lager flaska svensk (…-5,9%), Profil, BAS, Sverige, -, Mikrobryggeri/buffé
- Lager flaska svensk (…-5,9%), Profil, T2, Sverige, -, Mikrobryggeri/buffé
- Ale flaska (…-5,9%), Profil, T2, Sverige, -, Mikrobryggeri/buffé
- Ale flaska (…-5,9%), Profil, T2, -, -, Mikrobryggeri/buffé
- Ale flaska (…-5,9%), Profil, T3, -, -, Mikrobryggeri
- Ale flaska (…-5,9%), Profil, T3, -, -, Mikrobryggeri
- Veteöl flaska/burk, Profil, T2, -, -, Buffé
- Ale flaska (…-5,9%), Profil, T2, -, -, Mikrobryggeri/buffé
- Lager flaska svensk(…-5,9%), Profil, T2, -, -, Mikrobryggeri/buffé
- Sommar, Säsong, BAS, Sverige, Ljus lager burk, Sommar Sverige
Finnes Strong Ale 2007. Önskas: Strong Ale 2008
Någon gång måste jag ha tagit fel flaska ur skafferiet, för jag har plötsligt två flaskor 2007 men ingen 2008.
Om någon Stottskällan-aficionado har motsatt situation och vill hjälpa mig med en flaska 2008 mot en 2007 så skulle det vara väldigt uppskattat. Hör av dig via mail.
Det är ingen större brådska, jag vet inte när jag ska ha den här provningen. Kanske blir det inte förrän vi får veta om det kommer någon Slottskällan Strong Ale 2010?