2009-02-27

Inför Chokladfestivalen

Ikväll var jag i Cloetta Center för att förbereda mig inför Linköpings Chokladfestival.

De Klomp är på plats och de har hyrt in mig för att hjälpa till i baren. Och det kommer att finnas en del godis att skölja ner chokladen med. Ett axplock:
... och mycket mer. All öl kommer att säljas som smakprov och större portioner.

Jag fick också ett smakprov av Nils Ocars kommande Kalaspåsköl, i år en vacket röd ale. Den smakade som typisk NO-öl med hustonerna av färskt virke och torr jästighet. Lättare än väntat men med en fin sammanhållen humling. Utförligare recension kommer senare.

2009-02-25

Lokala krognotiser

Just nu har Bishops Arms i Linköping Örebro Bitter Cascade från Närke Kulturbryggeri.

Om någon vecka kommer De Klomp, Linköping att få hem en laddning av Houblon Chouffe Dobbelen IPA Tripel från Brasserie d'Achouffe. Ska bara vara de och Café Duvel som säljer den i Sverige.

2009-02-24

Lätt-guld


En medlem i Svenska Ölfrämjandet har nyligen varit med på en marknadsundersökning där Spendrups verkar testa Norrlands Guld Light.

Det verkar som om det är en ganska färdig produkt komplett med förpackning (flaska).

Sommarnyhet?

2009-02-23

Ändring i aprilsläppet

Systembolaget låter meddela att Kronenbourg 1664 i burk med gaspatron är annulerad. I stället kommer en annan öl på burk med widget: Carling Premier från amerikanska Coors. 4,7%, 440 ml, 13:90, T1.

Senare tillägg: Amerikansk och amerikansk, det är en öl som bryggs i Storbritannien, reklam.

2009-02-22

Sveriges ölkrogar


Sveriges Ölkrogar (eller heter den Sveriges Bästa Ölkrogar? Till och med förlaget verkar osäkra) är en bok utgiven av Grenadine Bokförlag under januari 2009. Peter M Eronson och Jonas Sjöstrand är författare, ISBN13 är 978-91-85329-79-3, formatet fotoramvänliga 130×180 mm och sidantalet 188. Länk till Prisjakt.

När jag var 12 år fick jag en bok via en barnbokklubb, Allt om Stockholm för glada barn och barnsliga vuxna. Det var en lite annorlunda guidebok; turistinformation för besökare i åldern 9-14 år (skrivet av Jan Lundgren) där frågor som "Var ligger den längsta rulltrappan? Var finns det gammaldags konditorier? När är Gärdesfesten? Ska man gå till Clock eller Big Burger? Var kan man bada ute?" blandas med kåserande texter av Lasse Åberg och Brasse Brännström där de berättar hur det var att vara barn i femtiotalets Fredhäll (de som såg Zvampen känner igen sig).

Hela boken är skriven i en väldigt vänlig och småputtrig ton som jag tyckte väldigt mycket om, och den berättarglada boken var en av de som jag läste mest då, under något år.

Och i stort sett hela tiden när jag läser Sveriges Ölkrogar så kommer jag att tänka på Allt om Stockholm: Det är framför allt tonen i boken som stämmer väl överens — vänlig, trevligt entusiastisk och närmast förnumstig. Förklaringen hittar man i bokens förord:
Vad har folk i Tjeckien, Tyskland, Ungern, Storbritannien Irland, Belgien och många andra länder gemensamt? Jo, de har en mötesplats framför andra då de ska njuta av en öl — krogen. I Sverige har vi en annan — hemmet. Det är det vi vill ändra på med den här boken: Få ut folket till Sveriges bästa ölkrogar.
Och det är någonstans här mina förväntningar på boken krockar med dess innehåll. Jag hade egentligen hoppats på något snarlikt det brittiska praktverket Good Beer Guide: Faktadelen för varje ställe är ungefär desamma. men där GBG aningen hårdhänt beskriver stället så komprimerat som möjligt så får jag intrycket att den svenska boken närmast... Vill skriva en hyllning till varje ställe. Ibland känns det nästan krystat.

Med deras uttalade mål i baktanke så är det ganska logiskt, de vill ju att alla läsare egentligen ska släppa boken och springa iväg till närmsta ölställe. Det är klart att de inte kan vara sura och skiva "Trist skitigt ställe som serverar för gammal öl till överpriser och matförgiftar hälften av gästerna", men det måste finnas något slags mellanläge. Lite mer kritiska ögon är det jag nog är ute efter.

Nå, det om tonen i boken. Hur är den då som guidebok? Jodå.

I stort sett alla väntade etablerade nördkrogar finns här, ofta med ganska långa artiklar. Jag kanske skulle lämnat någon utanför och tagit med någon annan, men det hör ju till genren.

Först i boken kommer Stockholms krogar (och tar upp över 1/3 av boken), sedan Göteborg, Malmö och därefter "övriga Sverige". Norrköping och Linköping representeras av Bishops Arms, som har ett eget kapitel. I slutet av boken följer några adresser till ställen som inte riktigt fick en egen artikel följt av en kort ordlista.

Slutsats: En bok som för bara 5 år sedan hade varit omöjlig att skriva, men som idag fyller ett behov (som inte online-recensioner fyller). Förhoppningsvis kommer det om något år en ny upplaga som håller sig med en lite mer... konsumentupplysande ton.

2009-02-21

En stilla hemmalördag


En av få stilla lördagskvällar hemma så här års.

Så vad passar jag på att dricka då? Sånt som tar plats i skafferiet. En Bedarö Bitter här, en Coffee Stout där. Sista flaskan Hallertau Imperial Pilsner och en Rökporter.

Tja, sämre kan man ha det. Fast jag ångrar lite att jag inte köpte en påse av de nya Cheez Doodles med chilismak.

Visst ja, helger. Nästa helg (28 februari - 1 mars) kommer jag att stå i De Klomps monter på Chokladfestivalen i Cloetta Center, Linköping. Om du ändå är där, kom gärna förbi och hälsa. Eller varför inte köpa någon av de stouts, porters, barley wines, fruktöl och fatlagrade delikatesser som kommer att finnas där?

Vem uppfan fatölet?

En fråga från en vän. Och jag har ingen aning om det ens går att svara. Kan någon av er?
Var började Öl-tappen att användas på pubar/krogar/restauranger och när? Vem uppfann den?
Vad han menar är alltså keg-anläggningar med drivgas. Är det någon som uppfunnit det? När?

2009-02-20

Valutasvägningar

Ännu ett inlägg från vinvärlden, men med tanke på hur mycket av ölen vi dricker som är importerad så är den nog tänkvärd även för oss: Vin och valuta, ibland så går det upp, och ibland så går det ner.

Chimay Blå 1999

Jag har idag gått omkring och känt mig sugen på något slags belgisk ale (det är inte ofta det händer). Och det första jag hittade i skafferiet var Chimay Blå (Grande Réserve) från Abbaye Notre Dame de Scourmont. Det är en belgisk stark mörk ale på 9% och just den här flaskan är bryggd 1999. Tio år gammal öl, kan det vara något? Bäst-före-datumet är 2005, men den rekommendeationen kan man nog strunta i.

Färgen är mycket mörkt rödbrun; vätskan är i stort sett klar även om det finns en ordentlig, aningen grynig jästfärllning i flaskan. Det fingertjocka skummet sjunker långsamt ner till ett tunt lager utan att lämna mycket rester på glaset.

Doften är söt, fruktig och aningen syrlig. Körsbär, hallonsylt, gräddkola. jord, jod, lite kryddor (kanel, ingefära, nejlikor) och en anstrykning av alkohol. Mycket komplex och aningen godisartad.

Smaken är fruktig och lite torr med lätta mineraltoner. Körsbär, körsbärssylt, hallonsylt, antydningar till jord och jod. En ganska stor, nästan syntetisk sötma. Det finns lite toner av smörkola och cederträ. Eftersmaken är tillbakahållen och mineralfylld med en mycket lätt syrlig jordighet, lite alkohol längst bak i munnen. Avslutningen har en ton av mjuk hallonkola.

Kolsyran är gätt stark nästan vass, men bubblorna försvinner ganska fort. Vätskan är relativt lätt, men samtidigt ganska skön i munnen.

Intressant med en så här gammal öl, men jag är inte helt säker på att den är på topp just nu, troligen var den bättre för något år sedan. Gott till: Kryddost.

Betyg: 4,2 (en flaska som var några månader fick betyget 4,35). Tillgänglighet: Tillfällig nyhet februari 2008. Jätteslut. Pris 37:20 för 330 ml.

2009-02-19

Kontraproduktivt beteende

Efter dagens gym-tränande fick jag 22 minuter över innan bussen kom. Jag smög in på De Klomp.

Efter att ha tvekat och babblat med Per, fått ett smakprov på Ocean IPA (oväntat rökig, har de ändrat receptet?) och blivit påtrugad ännu ett litet glas Källaröl så inser jag... hur fantastiskt gott detta öl är.

Frågan är hur bra det var för min träning att dricka en öl direkt efter? Mja? Det är ju kolhydrater i alla fall.

Senare tillägg: De hade fått in lite nyheter. Från kanadensiska Brasserie Dieu Du Ciel hade de fått lite flaskor: Solstice D'hiver, Péché Mortel och Corne du Diable.

Från Nyköping hade ett av de sista faten Farm Ale levererats. Bör väl testas av de nyfikna, jag tror att det är den sista ölen med recept från Tärnö Gårdsbryggeri-tiden som är/var kvar.

I helgen skulle någon av faten från Hantverksbryggeriet kopplas på. Jag tror att det var Bödeln, Sotarn och Munken som var på gång.

Likaså hade de just fått in någon kartong med Old Tom från Frederic Robinson Ltd, en av mina favoriter när det gäller barley wine. Nog med gratisreklam nu.

2009-02-18

Fuller's Brewer's Reserve

Ett av bröderna Alströms (grundare av Beer Advocate) valspråk var en gång "Less geekin', more drinkin'!". Och nu var det ett bra tag sedan jag recenserade en öl. Hm, det är -7℃ ute. Har jag någon Winter Warmer hemma? Dags att rota igenom skafferiet!

Jomen titta här, en Brewer's Reserve No. 1 Oak Aged Ale från Fuller's. Inte exakt rätt stil, men den får duga. Mycket säljsnack på den lyxiga kartongen i alla fall: Det är en strong ale som lagrats på whiskeyfat i 500 dagar och sedan efterjästs på flaskan. På flaskan står att det här är nummer 18.811, men jag kan inte utläsa hur många flaskor som tillverkats. Jaja, 7,7% borde om inte annat värma upp...

Färgen är djupt bärnsten-brun. Det först höga skummet sjunker snart ner till ett varm-beige tjockt lock. Inga skumrester på glaset. Vätskan är klar.

Doften är torr, frisk och förvånade humle-kraftig. Det finns en mild sötma och en ton av rök och toffee. Mycket elegant.

Smaken är... Den är en väldigt fin strong ale/old ale, men i början av smaken har den en lite udda torr salt-rökig smak som jag tycker stör. Annars finns det en hel del av såväl mjukt söt malt som fruktig-bitter humle, mer bitter än väntat faktiskt. Detta kompletteras av en intressant syrlig smak som får mig att tänka på medvetet infekterade öl i belgisk-amerikansk stil. Eftersmaken är torr och maltig med smak av körsbär, lite alkohol och fruktkarameller. Avslutningen är milt syrlig.

Kolsyran är medelstark, bubblorna är friska och mycket små. Vätskan gör mig lite besviken, den är inte alls så krämig som maltigheten och alkoholen borde gjort den. Snarare gränsar den till vattnig.

En av de mest intressanta fatlagrade öl jag druckit. Inte alls som den söt-rökiga sörja som Innis & Gunn-ölen brukar vara. Jag gissar att det beror på den mycket långa (1½ år) tiden i faten som startat en lättare och kontrollerad infektion i ölen och därmed gjort den mindre tung. Inte pjåkigt alls, men inte heller något jag skulle köpa igen inte minst med tanke på priset.

Betyg: 3,8. Tillgänglighet: Tillfällig nyhet november 2008. Just nu finns det 7 flaskor i butikerna (vilket lika gärna kan vara räknefel). Pris: 59:00 för 500 ml.

2009-02-17

Dags igen, Millingstorp

Dags att göra ett påpekande till en tidning igen:

Hej,

jag såg på nt.se din artikel "Östgötskt öl bort från hyllan".

Det är, utifrån artikeln, lätt att tro att ölsorterna bryggs på gårdsbryggeriet utanför Ödeshög. Någonting som företaget inte verkar ha någonting emot.

Sanningen är att gården odlar kornet till ölen och har tagit fram recepten för dem. Kornet fraktas dock till Tyskland där det bryggs hos Privatbrauerei Wittingen, 84 mil lastbilväg från Millingstorp. Vilket borde göra det till ett ännu mindre "närproducerat" öl än ett helt igenom tyskt öl.

vänligast,

Det kanske är bäst att förtydliga vad jag tycker: Millingstorps Gårdsbryggeri har en del trevliga lageröl i sitt sortiment, bland annat Det Starka Runölet som jag tycker är gott. Jag respekterar helt och fullt deras sätt att låta duktiga tyska bryggare göra öl av deras råvaror, och vill egentligen inte alls kritisera den driftiga familjen bakom företaget.


Men de försöker indirekt att få ölet att verka närproducerat på ett "gårdsbryggeri" som inte existerar. I tider när just "närproducerat" och "lokalodlat" blir allt tyngre försäljningsargument är det viktigt att det inte är oklart vad som görs var.

Senare tillägg: Samma mail har skickats till Sveriges Radio Östergötland angående artikeln "Inget Runöl på bolaget". Och Östgöta Correspondenten, fast deras text var lite mer neutral.

Ytterligare senare tillägg: Folkbladet hade faktiskt med att ölen bryggs i Wittingen. Den uppgiften fick de från Systembolagets Anitra Steen.

2009-02-16

Lite mer om om aprilsläppet

Det sägs att anledningen till att Franziskaner Hefe-weisse Dunkel kommer in i sortimentet är att det uppstått stora leveransproblem med Andechser Dunkles Weissbier.

Och Kronenbourg 1664, som en del undrat över, kommer att lanseras som en burk med kolsyrepatron ("nitro-can"). Första gången för en lager vad jag vet?

Undrar när anti-nyheterna kommer?

16 februari


Det var ju mitt-i-månaden-släpp idag. Det kändes ovanlig enkelt att välja ut vad jag skulle beställa: 1 vardera av Nøgne Ø Dobbel IPA och Sierra Nevada Harvest Ale.

Båda sorterna fanns det ungefär 200 av i depån. Inte mycket åt hela landet, men nog åt mig.

Tystnad och PET-flaskor

PET

Inte mycket bloggande under helgen. Det har inte hänt så mycket ölrelaterat annat än att jag åter druckit Dale's Pale Ale och en Sierra Nevada Celebration Ale. Den senare är en riktig höjdare!

Så i stället får ni läsa en gammal men intressant websida om varför det är så knepigt att föpacka öl i PET-flaskor. Och den har jag snott från Ölfrämjandets forum. Ingen hejd på latheten. Länk.

Systembolaget kommer under hösten att lansera två "Premium Lager" på PET-flaska, en i BAS och en i T2.

2009-02-13

Systembolagets nyheter april 2009 (fasta sortimentet)

Från 1 april och i minst ett halvår kommer de här ölen att finnas på Systembolaget:

Namn, alkoholhalt, storlek, modul ("kvotgrupp"), pris



Lite spontana kommentarer:

Åbro TOMP tog hem den ekonomiskt viktiga "good value ljus lager".

Tre svenska mikrobryggerier i fasta sortimentet: Kul!

Wells Banana Bread Beer: Varför? Den är ju otäck.

Halvotäck har jag funnit Saku Kuld när jag köpt den på finlandsbåtar.

Fullers IPA. Bra. Tror ni Marston Old Empire hänger kvar?

Spendrups? Var är Spendrups?


Lite mer från gårdagen

Maten kom in. Och min öl från Skebokvarn hade tagit slut. Per i baren funderade på vad som skulle passa till. Valet var rätt självklart: Källaröl från Krönleins, en öl som bara blir bättre varje gång jag får tag i den.

Och så blev det efterrätt, en flytande sådan. Samma Per "Skäggklomp" hade fått in en ny fruktöl, en belgisk körsbärsöl som var baserad på veteöl och inte lambic: Kasteel Rouge från Brouwerij Van Honsebrouck. Jag och sambon delade och fick varsitt vinglas, och hon sammanfattade den träffande som "Kolsyrad spottsoppa".

"Jättegodis för en sockergris som mig" förklarade bartendern. Jag hade velat ha lite mer ölkaraktär på den, det blev väldigt sött och lite tjockt i munnen efter ett tag. Betyg? Tja, kring 3,2.

2009-02-12

Modern teknik

Provar att blogga från netboken, live från De Klomp. Fast jag har inte mycket att skriva, sitter med en Skebo Gjutarns Bästa Bitter och väntar på kvällens husmanskost: Strömming med skirat smör och potatismos.

Annars är stället fullproppat med folk.

2009-02-11

Systembolagets nyheter mars 1994


28 februari 1994 kom de här nyheterna till Systembolaget.

Namn, alkoholhalt, storlek, pris
  • Bredaryds Pilsner, max 4,5%, 500 ml, 15:00
  • Carlsberg Påske Bryg, max 5,6%, 330 ml, 12:20
  • Zeunerts Bayer Bier, max 5,6%, 500 ml, 18:10
Lite perspektiv, eller hur?

Lite reflektioner:
  • 2 av 3 öl är licensbryggda
  • Alla ölen är på returflaska och tillverkade i Sverige
  • Inget av bryggerierna existerar i samma form som då (Sofiero, Falcon, Zeunerts)
  • Man hade ingen aning om ölet skulle finnas i sortimentet i några veckor eller några år.Enda sättet att ta reda på om det fanns i någon speciell butik (eller alls) var att ringa
  • Zeunters Bayer Bier har "inslag av malt och humle". Nästan lika målande som någon av mina recensioner

2009-02-10

Slottskällan Decennium Bocköl

Decennium kom för ett år sedan för att fira Slottskällans tioårsjubileum. Det är fortfarande en bock på 6,7%. Förra gången tyckte jag att den var aningen för jordig och gav betyget 3,6.

Färgen är medelmörkt rödbrun, det två fingrar tjocka skummet är varmvitt och luftigt. Nästan inga skumrester på glaset.

Doften är fruktig och lite söt med mogna lätt rostade toner. Aningar av russin och grönsaker samt en humlad torr smak av smör och snittblommor.

Smaken är nötig-blommig med toner av mycket lätt rostad malt, en mjukt jordig ton och lite torra humletoner som får mig att tänka på tysk öl. Eftersmaken är torr med toner av rågbröd, smör, grönsaker och ädelhumle.

Kolsyran är mild, bubblorna mycket små. Vätskan är len och krämig.

Bättre än förra årets öl, den här gången har man tonat ner jordigheten och fått en mer balanserad dryck. En bra bock, även om den inte tillhör det absoluta toppskiktet. Betyg: 3,85. Tillgänglighet: Tillfällig nyhet februari 2009 (idag cirka 33.000 flaskor i butikerna). Pris: 17:90 för 330 ml.

Vedett Extra Witten

"Har du provat vår nya witbier?" undrade Take på De Klomp. "Mycket godare än Hoegaarden!"

Det var bara att prova... Vedett Extra Witten är en belgisk witbier på 5% bryggd av Duvel Moorgat.

Vätskan är grumlig, färgen är ljust orange-gul. Det lilla vita skummet lämnar en del rester på glaset.

Doften är kryddig och syrlig. Jag hittade lite koriander och citrus. Frisk, men något svag.

Smaken är svagare om jag jämför med mina minnen av Hoegaarden. Lite torr-syrliga toner av veteöl, lite kryddor och en svag jordig ton. Kroppen är svag. Den milda eftersmaken är syrlig med koriander.

Kolsyran är medelstark; vätskan är mjuk för en veteöl.

En witbier bland andra witbiers. Bättre än de svenska försöken dock. Betyg: 3,4. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 52:00 för 400 ml (något osäker uppgift).

Betyget hade kanske blivit lite högre ändå om ett halvår. Wit är för mig sommarölen nummer ett.

2009-02-09

Systembolagets mitt-i-månaden-nyheter februari 2009

Måndag 16 februari 2009 börjar dessa öl att säljas i vinkällarbutikerna. Den dagen kan 1 flaska beställas till andra butiker, men inte via telefon. Dagen efter kan man beställa flera flaskor.

Namn, alkoholhalt, storlek, pris

Påskölslistan dök också upp idag. 100% svenskt. Återkommer till den. Påskölen skrev jag om för en månad sedan, ju!

2009-02-08

Oppigårds Single Hop Ale

Efter ett misslyckat försök till träning hamnade jag åter på De Klomp.

Faten från Oppigårds hade kommit på plats. Starkporter, men det var Single Hop Ale som jag ville ha. Det är en amerikansk pale/blonde ale med Styrian Goldings på 4,8%.

Färgen är guld, vätskan klar. Det fingertjocka vita skummet lämnar en del rester efter sig på glaset.

Doften är mycket frisk med en hel del humle, bitter, ren och smörig.

Smaken är bra och fruktig på ett brittiskt sätt. Medelstor kropp. Lite russin och rostade antydningar i bakgrunden. Bra humling i eftersmaken med exotiska frukter, medelstor bitterhet. Lite fenoler i avslutningen. Över huvud taget en ren och koncentrerad öl som ändå har sina komplexa sidor.

Kolsyran är frisk och medelstark med små bubblor, vätskan är lagom mjuk i munnen.

En trevlig session-öl som står med ena benet i brittisk best bitter och den andra i amerikansk blonde ale. Betyg: 3,75. Tillgänglighet: Än så länge bara fat på krogen, släpps på Systembolaget i april. Pris: 67:00 för 400 ml.

Obstinata skottar

"Var inte så obstinat hela tiden!" brukade pappa säga till mig när jag var i mina yngre tonår.

Men det är inte bara pubertetsslynglar som kan vara obstinata, branschmästarna borde vara skottska Brew Dog, som nu fortsätter bråka med Portman Group. Läs pressmeddelandet här.

Den som inte är inläst på ärendet kan söka efter "portman" här på bloggen.

Uppdatering från Dugges


När jag nämnde kommande IDPAn från Nynäshamn häromdagen (här) så började kommentarerna raskt att påpeka att det visst gjorts en sådan i Sverige tidigare: Never Mind the Bollox! från Dugges Ale och Porterbryggeri var den första.

Nyfiken som jag var skickade jag ett mail till bryggeriet med lite frågor. Dels om Never Mind the Bollox! (som inte ska förväxlas med den något svagare amerikanska IPAn Bollox!), dels om hur det går för dem efter infektionsproblemen och storstädningen.

Jag fick som vanligt svar blixtsnabbt.

Och jag kommer att få chans att dricka DIPA: Never Mind the Bollox! kommer åter att tillverkas under försommaren. Något för alla Centennial-addicts att se fram mot!

Vidare har allt gått bra efter höstens problem: De kör för fullt, just nu bara fat för att komma ikapp med efterfrågan från krogarna men flaskor kan nog vara på gång det med. I veckan har flera pallar med ölfat skickats från Brill till krogarna.

Inplanerat är "[...] det gamla vanliga under våren. Avenyer och Ipor och sånt.". Samt Fuggedaboudit!, den amerikanska brown ale som inte synts till på ett tag. Och det är inte omöjligt att vi kommer att få se Celebration Ale 2008 återkomma, kanske under annat namn, kanske till och med på flaska.

Mikael Dugge Engström låter också hälsa att han närmsta tiden ska hålla till i deras 20 liters experimentbryggeri för att testa de idéer han grunnat på under vintern.

Och plötsligt ser ölåret 2009 ännu lite roligare ut.

2009-02-07

Einbecker Winter-Bock

Bäst att passa på att dricka vinterölen när det fortfarande är lite snörester kvar på marken. Einbecker Brauhaus har bryggt en doppelbock på 7,5%: Winter-Bock.

Einbecker anser sig som själva ursprunget till bock-stilen, och det med goda skäl. En av huvuteorierna till bock-ölets namn är att det ska ha varit en förvanskning av ortsnamet: Den starka lagern från "Einbeck" blev "Ein Bock".

Den klara vätskan är rödaktigt bärnstensfärgad, det fingertjocka skummet är vackert beige. Snyggt!

Doften är elegant maltig med friska toner av kex, kola och lite alkohol. Den är ganska så söt.

Den kraftiga smaken domineras av sötaktig malt, men också av en mycket lätt syrlighet. Nötter, smörkola och köttbuljong. Kroppen är medelstark. Lite frukt och mycket vörtlimpa i eftersmaken som också bjuder på en mycket mild och ädel bitterhet.

Kolsyran är mycket lätt, men samtidigt frisk. Vätskan är medelmjuk.

En kraftig, men samtidigt balanserad doppelbock. Bra grejer, precis som de andra ölen jag druckit från detta bryggeri.

Betyg: 4,15. Tillgänglighet: Tillfällig nyhet i februari 2009, just nu finns drygt 3.000 flaskor kvar i butikerna (se här). Pris: 18:90 för 330 ml.

Öl i Folkbladet

I dagens nummer av norrköpingstidningen Folkbladet fanns en liten genomgång av februarinyheterna. Helt klart ett bra steg mot att höja ölets status i samhället. Artikeln var licensierad från TT Spektra, skriven av Sune Liljevall och kan läsas här: Öl för de flesta smaker

2009-02-06

En fredagskväll



Efter en ganska jobbig vecka med jobb och förkylning om vartannat så känns det skönt att få koppla av med en Nynäshamns Bötet Barley Wine och lite ost: En dessertost med valnötter, en budget-gorgonzola och en bit snygg Camenbert vitlök.

Får väl duga.

2009-02-04

En svensk DIPA

Från senaste nyhetsbrevet som stockholmskrogen Akkurat skickade ut:
[Nynäshamns Ångbryggeri kommer med en ekologisk ale ...] och en Dubbel IPA i jänkestil på 8,1%. Den senare är torrhumlad i lagring och sedan gått via ett humlefilter med Amarillo och Cascade för riktigt tryck. Hip Hop Hurrray!
Är det en av de första ölen i stilen Double India Pale Ale som görs av ett kommersiellt bryggeri i Sverige? Jag tror nästan det, de tidigare som exempelvis Dugges High Five! har av bryggeriet klassificerats som en "vanlig" American India Pale Ale.

Om något så är jag nyfiken på hur "Nynäsarna" lyckats med den här. Förväntningarna är redan höga!

I övrigt innehåller nyhetsbrevet närmast ölpornografi och det är inte utan att min plånbok tackar för att jag bor en bit bort från krogen. Nyhetsbrevet "Ölnörd" prenumererar man föresten på här.

2009-02-03

Drick Kaggen och rädda barnen!


Enligt ett inlägg av rickgordon på Ölfrämjandets forum kommer Reza på 3 Små Rum i Göteborg att auktionera ut 10 flaskor av "världens bästa öl" Kaggen! Stormaktsporter från Närke kulturbryggeri.

Flaskorna auktioneras ut en och en, och alla intäkter kommer att skänkas till Rädda Barnen.

Nu på lördag 7 februari 18:00 går det hela av stapeln.

Senare uppdatering: Flaskorna gick för mellan 200:00 och 425:00. Totalt fick Rädda Barnen in 3.394:00 på aktiviteten. Kul välgörenhet!

2009-02-01

Stiltje?


Jag skriver faktiskt inte om 100% av ölen jag dricker. En recension per öl räcker, i alla fall en recension vart femte år eller så. Aktiviteten i bloggen speglar mer nyinköp än skafferisnokande, liksom.

Just nu är jag förvisad till köket och netbooken, så då passar jag på att hitta en bortglömd flaska Bath Ales Festivity. Fortfarande en smaskens engelsk porter på precis lagom styrka: Recensionen hittar ni här.

Den togs in av Brill & Co, och jag kan bara hoppas på att det kommer fler under året; deras ekologiska bitter Wild Hare lär vara en lågoddsare (de gillar ekologiska varor i år), som jag smakade och gillade på Stockholm Beer & Whiskey Festival 2008.