2008-09-28

Jamaicansk jerk-marinad

Dags för lite matlagning: Beer Advocate Magazine har innehållit mycket mer recept och matlagning än vad jag hade trott. I volym II nummer VII var temat jamaicansk matlagning med öl i.

Jag har suttit och tittat på den där artikeln såpass att jag beslöt mig för att prova ett par av recepten.

Jamaikansk jerk-marinad

Blir 2½ deciliter marinad

2 limefrukter, skal och saft
4 skalade vitlöksklyftor
2 salladslökar
1-3 chilifrukter, habanero eller scotch bonnet beroende på mod
1 purjolök
½ näve färsk timjan
1 msk kryddpeppar eller pimentopeppar
2 tsk paprikapulver
½ tsk riven muskot
1 tsk salt
1 tsk nymald svartpeppar
2 msk IPA eller DIPA
1 msk mörk sirap
2 tsk tamari eller soya

I en mixer eller food processor lägger man limeskalet och juicen, vitlök, lökarna, chili, timjan, malda kryddor, salt, sirap.

Pulsmixa ett par gånger, rör om med en slickepott och mixa till en jämn tjock vätska. Blanda i mer öl om det ser torrt ut.

Användning: Täck över köttet/grönsakerna med mycket marianad. Skrubba in marinaden riktigt ordentligt. Smaka av marinaden innan; scotch bonnet är riktigt lömsk och styrkan ökar i marinaden.

Låt proteinet dra i marianaden minst 4 timmar och högst 24 timmar. Marinaden håller sig i två veckor i kylskåp.

Sedan följer instruktioner för tillredning av kött etc i grill, rök, grop och ugn.

Ugn: Sätt ugnen på 175-225°. Sätt det marinerade köttet i övre tredjedelen av ugnen och sänk temperaturen till 150°. Låt ligga tills innertemperaturen blir lagom.

Det följer receptvarianter för fläsk/vildsvin, kyckling/anka/höns, get/lamm/får, biff/bison/buffalo, fisk/skaldjur och tofu/tempe. Jag valde biff, och då använder man grundmarinaden.

---

Nu när jag provat så använde jag 1½ jalapeno, och det hade nog inte varit några problem att ha i sista halvan med. Marinaden blev mycket mer dominerad av kryddpeppar än vad jag trott. Mycket god!

7 kommentarer:

  1. Nice! Foton på maten är ett måste!! Vilken sorts IPA/DIPA använde du?

    SvaraRadera
  2. Jag orkade inte plocka fram kameran.

    Ölen fuskade jag med och tog Dale's Pale Ale. Den funkade utmärkt.

    SvaraRadera
  3. Vet att det har frågats förut, men vad kostar det att prenumerera på BeerAdvocate magazine?

    SvaraRadera
  4. Jag har ställt den frågan till redaktionsadressen, men inte fått något svar.

    SvaraRadera
  5. Är det jag som är dum (eller är det ni? *s*) Det står $19.99 på deras sajt.

    Jag prenumererar, men köpte lite annat av dem i samband med min pren så jag kan inte svära på att inte blev mer. Busenkelt att prenumerera iaf...

    SvaraRadera
  6. Det står också "Additional fees apply to international orders."

    Fast det låter ju bra om det inte är så mycket pengar.

    SvaraRadera
  7. Mmm... en pren, ett gammalt nummer, 2 t-shirts & en ölöppnare blev $50 + $35 i frakt (ospecificerat). Den som orkar få titta efter och räkna själv. :)

    SvaraRadera