Jag gillar verkligen den här tunna (66 sidor, men betydligt mindre andel reklam än andra amerikanska tidningar jag sett) men koncentrerade tidskriften med sina återkommande skribenter, avdelningar och layout.
I #92 så handlar den stora huvudartikeln om ölturism, en växande marknad inte bara i USA utan även i Europa. Den mindre ”featuren” tar upp öl på sportarenor och trenden att lokala bryggerier börjar få in en fot även där, gärna med specialbrygder som bara finns att köpa i samband med matcher.
I övrigt tar ölhistorikern Ron Pattinson upp den återuppståndna holländska ölstilen Kuit/Koyt/Kuyt, som ska bryggas med minst havre-, vete- och kornmalt. När får vi se det första svenska exemplet?
Reseguiden kollar på Amsterdam, hembryggarsidan ger ett recept på australiensisk sparkling ale och matsidorna ger fyra recept på Österrikisk fruktkaka (Linzer Torte) med bocköl. Ekonomi-sidan tar upp fenomenet crowdfounding och ställer det mot aktieförsäljning.
Bryggerierna Smuttynose, Good People Brewing och Spencer Brewery får var sin artikel med var sin infallsvinkel.
Även annonserna ger intressanta inblickar i öl-USA. Ska man utgå från den är tomfat just nu en bristvara där.
Förutom rapporter från lokala föreningsarrangemang, ett efterrättsrecept (Frukt i weissbiergelé) och tips om nya hembryggarprylar ett litet reportage om bryggningen av SM-vinnaren Drakens IPA på Åbro.
För oss domare är nog de intressantaste sidorna genomgången av nyheterna i öltypsdefinitionerna inför 2015 års tävlingar. Såväl lagerklassen som veteölsklassen har fått sig mycket välbehövliga moderniseringar. Typdef i fokus är den här gången 1G Amerikansk Lager. Noggrann temperaturkontroll är A och O, får vi veta.
Ett intressant initiativ är att Nya Carnegiebryggeriet bjuder in hembryggare att göra en klon av sin Amber Ale. Nedskalat recept finns i tidningen, och i början av december ska det bli en träff på bryggeriet för att se vem som kommit närmast originalet. Påminner om när Oceanbryggeriet bjöd in hembryggare att klona sin Ocean Porter för några år sedan.
Sist, men definitivt inte minst, är uppslagen med recepten på alla medaljöl i Svenska Mästerskapen i Hembrygd Öl 2014.
Egentligen hade det här planerats som årets sommarnummer, men precis som Hembryggaren har man haft problem att hålla utgivningsplanen, mycket beroende på att det är ett litet fåtal frivilliga som framställer tidningarna, och ibland kommer annat i vägen.
För Maltesen innebar det att flera av artiklarna blivit så inaktuella att de fått bytas ut eller skrivas om.
Det stora temat för nummer 98 är ”Öl och religion”, som tar upp huvuddelen av tidningen. Givetvis med en artikel om trappistordern och dess öl, men också historiska tillbakablickar på Svensk och Nordisk klosteröl och ölets/mjödets religiösa status under vikingatiden.
Pubrunde-artiklarna är alltid välinformerade med bra och aktuella tips. Den här gången handlar det om Helsingfors. Resereportage kommer från från Belgien och Russian River.
Kunskapsavdelningen Maltesenakademin tar upp det alltid aktuella ämnet Hållbarhet och märkning.
svenskt klosteröl - vad vet man om detta?
SvaraRaderaEn del, man man får inte direkt några recept i texten.
RaderaMan ska vara medveten om att det vi idag kallar ”klosteröl” är en ganska modern sorts öl som skapades i slutet av 1800-talet som tidigast.
Har du inte tidningen c/o Hops?
SvaraRaderaNej, dess personlighet och min personlighet passade inte ihop. Det är inte fel på ℅ Hops, det är fel på mig.
Radera