2013-12-01

Sveriges Bryggerier på SB&WF

Fredrik.
Ett inlägg som legat halvskrivet ett bra tag: Det handlar om den presentation som föreningen Sveriges Bryggerier höll för oss i Skandinaviska Ölskribenters Förening i samband med Stockholm Beer & Whiskey Festival tidigare i höstas.

Under 2012 års SB&WF hade grabbarna från Manker Beer SÖF gjort ett mycket ambitiöst program med träffar, provningar och föreläsningar för föreningens medlemmar under alla festivalens dagar. Något som inte fungerade helt bra, eftersom det under vissa av dagarna var få medlemmar på plats. Och de som bara var där 1 eller 2 dagar kände att arrangemangen tog viktiga minuter från tiden ”på golvet”.

Så i höstas blev det bara ett arrangemang. Och på mitt förslag alltså en träff med Sveriges Bryggerier.

Det var Fredrik Sörbom, projektledare, som var på plats. Flera saker togs upp och ett antal frågor diskuterades. Dels handlade det om den ständigt aktuella ämnet om Systembolagets regler för öletiketter, dels om den grupp dit man kan överklaga dessa beslut: Alkoholgranskningsmannen. Och så lite om returglas-systemet som Sveriges Bryggerier ansvarar för, samt några ord om arrangemanget Ölets Dag och om gårdsförsäljning.

Men mest handlade det om återinförsel. Det vill säga när svensk öl exporteras till den (framför allt) tysk gränshandel för att sedan komma tillbaka till Sverige.

Det är en fråga som engagerar Sveriges Bryggerier. Och den kommande skattehöjningen kommer att accelerera utvecklingen: ”Vi får väl vara glada att den har dröjt så länge som den gjort.”

Exporten växer kraftigt, 50 % på fem år, men den officiella statistiken som tas fram av Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning, SoRAD, visar tvärtom att återinförseln minskat kraftigt. Är det så att mätningarna inte fungerar, eller har tyskarna plötsligt börjat uppskatta Sofiero Original i stor mängd?

För bryggerierna, rent krasst, tjänar ungefär lika mycket på en burk som säljs till Systembolaget som till gränshandeln. Så varför engagerar den här frågan? För att Sveriges Bryggerier tycker att idén om ett statligt monopol på starköl är en bra idé ur ett socialt hälsoperspektiv.

Till sist visade Fredrik upp en bild som överraskade mig lite, hur svenska öldrickare gått från svagt till starkt: 1994 var 36 % av all såld öl (inkluderat smuggel och privatimport) starköl. 2011 var samma siffra 71 %. Samtidigt som all ölkonsumtion  totalt från lättöl och uppåt sjunkit med 10 %.

4 kommentarer:

  1. Manker är inte med i SÖF. De ordnade något eget på förra årets SBWF minns jag, men de tre träffar som vi ordnade med SÖF hade han inget med att göra, liksom vi inte hade något att göra med deras träff.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mitt minne är inget vidare. Jag ändrar.

      Radera
  2. Hade varit intressant med en sammanfattning om vad som diskuterades om gårdsförsäljning, etikettcensur och returglas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mitt minne är som vanligt inte speciellt bra, men något i den här stilen:

      Gårdsförsäljning: SB är starkt för och är lite irriterad att det hela tiden handlar om vin i media.

      Etiketter: Föreningen arbetar för att få tydligare och framför allt förutsägbara regler.

      Returglas: Föreningen är en stark förespråkare av returglassystemet, och tycker att det är tråkigt att butiker och kunder inte uppskattar det lika mycket.

      Radera