2013-12-07

Mikkeller Drinkin' the Snow

Mikkeller. Brygger öl hos De Proefbrouwerij i Belgien. Oftast mer eller mindre konstigt. Och kryddat. Som den här julölen: Drinkin' The Snow, som fått i sig apelsinskal och korianderfrön.

Inget konstigt så långt. Men så kommer alkoholhalten: 0,3 %.

Kan det verkligen bli bra eller sådär obalanserat vörtigt som de brukar bli i den här styrkan?

Färgen är mört röd-brun (55 EBC), vätskan är klar. Det varmvita skummet är luftigt och två fingrar högt, det sjunker långsamt och lämnar tjocka ojämna rester efter sig.

Doften är maltig med aningar av söt vört och blommig humle. Massor av smörkola och knäck. Lite kryddiga toner i bakgrunden.

Smaken är oväntat torr och har en rostad ton son får mig att tänka på engelsk porter. En del rena beska smaker som är kraftigast i början. Men mest av allt påminner smaken om mörkt danskt rågbröd. Lite plastiga toner långt borta i bakgrunden. Medelstor kropp. Eftersmaken har lite anonyma kryddor, mer rågbröd och en mjuk beska. Melass och pepparkakor i det torra slutet.

När jag druckit nästan hela flaskan och fått upp temperaturen lite så kommer det dessutom fram en mild rökighet.

Jag hade väntat mig en rejäl kryddighet och kladdig vört, men den här är oväntat torr, stor och ren. En av de bättre lågalkoholölen jag druckit!

Betyg: 3,81. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment julen 2013. Pris: 16:90 för 330 ml. Bäst före: 24/09/15.

6 kommentarer:

  1. Bästa lågalkoholhaltiga ölen jag druckit. Annars upplever jag nästan alltid en slags diskmedelskänsla i den här typen av öl - hänger det ihop med den obalanserade vörten du nämner? Är det samma sak rentav fast mina smaklökar är mindre utvecklade?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är alltid svårt att jämföra smaksinnen. Dels för att vi har olika erfarenheter och referensramar, dels för att olika människor har olika styrkor och svagheter i smaksinnet.

      Men diskmedel? Tja, kanske. Det jag kallar "vörtigt" ligger i samma härad som "bortglömda cornflakes i mjölk". En intensiv men inte kladdig sötma.

      Radera
  2. Aha. Den intensiva sötman kommer från sockret som ej käkats upp av jästen och att det inte utvunnits någon alkohol antar jag?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har förstått. Man kan dessutom reglera hur mycket av sockret som kommer att kunna jäsas genom olika temperatur vid mäskningen. Lägre temperatur – mer utjäst (torrare) öl, högre temperatur – mindre utjäst (sötare) öl.

      Radera
    2. Tack för snabba och informativa svar.

      Radera