2013-07-16
Ölvärlden och vinvärlden igen
I helgen var jag i Edinburgh för att delta i European Beer Bloggers Conference 2013. Det var ett par mycket intensiva dygn som jag kommer att återkomma till ett antal gånger under kommande veckor.
Invigningstalare var Garrett Oliver, bryggare och frontfigur på Brooklyn Brewery. Ja, ni vet.
Hans tal kretsade kring många delar av ämnet öl, men det jag minns mest var en fundering kring all… fakta… som inte minst småbryggerierna gillar att prata om.
Han påpekade skillnaderna med vinvärlden och ölvärlden. Speciellt småbryggarna älskar att prata teknikaliteter. Jästid, jästemperatur, IBU, EBC, maltsorter, humle och jäststammar. Vinmakare har lika mycket koll på jästider, jäststammar och syrainnehåll som bryggarna, men pratar i stället om böjande kullar med vingårdar, försiktigt handplockade klasar och den specialla jordmånen som är idealisk för just det vinet.
Finns något att lära där?
Jag är delad. Å ena sidan är det lätt att se den lilla aura av flärd och lyx som även de billiga budetvinerna kan omge sig med. Å andra sidan är jag skeptisk till varför ölvärlden ska apa efter en redan existerande och välmogen kultur – en kultur som också verkar ha sina baksidor i form av snobbig elitism och romantiserande.
Disclaimer: Resa och boende under EBBC var ett stipendium från SABMiller/Pilsner Urquell. Konferensen var möjlig tack vare ett stort antal sponsorer.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Ett budgetvin har egentligen ingen lyx eller flärd att omge sig med; det är övermogna druvor som pressas för hårt, lagras för länge och man tar ut ett för stort uttag av druvor per hektar för att maximera vinsten. Det är motsvarigheten till industrilager helt enkelt. :)
SvaraRaderaTyvärr är det sällan folk har koll på det, på samma sätt som att de flesta väljer Staropramen framför annan ljus lager utan att vara medveten om att det är Tjeckiens "Mariestad"... Jag tror att ölet ska hålla sig på sin egen kant; är det intressant att berätta hur jästen har påverkat ölet så gör man det. Har man samma jäst, samma humlesort och samma typ av öl så väljer man nog inte att berätta om hur varierande öl man producerar. :)
Jag tror det här är ett mer amerikanskt än europeiskt fenomen: Det verkar som om många i ölvärlden snarare sneglar på att ta marknadsandelar från vin än från blasklager. Kanske är det där pengarna finns?
Raderamen av ditt referat att döma berörde Oliver bara en skillnad i beskrivning eller presentation (etc) av själva produkten. just där kanske det finns nåt att hämta för ölvärlden.
SvaraRaderavad gäller elitism och snobberi, så tror jag tyvärr att ölet går oundvikligen vinets öde till mötes. tycker redan man märker av det. det är väl sånt som kallas 'gruppdynamik', typ. det hör till, antar jag.
Håller helt med "anonym" angående att elitism och snobbism helt klart har letat sig i ölets värld. Som bryggare och öldrickare så har jag som grundregel - "drick vad du tycker är gott. Men prova gärna att gå utanför ramarna."
RaderaGillar man Mariestad så är det helt ok. Jag kan aldrig säga åt någon att den eller den ölen måste du gilla. Alla har sin smak och det är viktigt att komma ihåg.
Allt handlar om respekt och ödmjukhet inför sina produkter och kunder du har som bryggare. Som Bob Dylan skrev så klokt "Some of the people can be all right part of the time But all of the people can’t be all right all of the time.
Thomas Bingebo
Bryggare
Oceanbryggeriet Göteborg