2013-07-25

EBBC13: Att bli ölsommelier

Ölsommelier. Det kanske inte är ett ord som är så vanligt eller naturligt för oss svenskar. Men i Storbritannien satsas det nu på denna titel.

Sophie Atherton är den första kvinna som kan kalla sig ölsommelier, detta efter att ha genomfört flera utbildningar och klarat några prov. Om detta handlade en av lördagens föreläsningar under European Beer Bloggers Conference.

Bakom titeln, proven och utbildningarna står branschorganisationen Beer Academy, som är en del av The Institute Of Brewing & Distilling.

Så vad är då en ölsommelier? Om den klassiska (vin)sommeliern är någon som arbetar med att optimera vinupplevelsen för gästerna på finare restauranger, och att köpa in dessa viner så handlar ölvarianten snarare om att vara en ölkunnig person som kan propagera för ölets förträfflighet i olika sammanhang. I reklammaterialet står en sammanfattning av fördelarna med titeln:
You will become an ambassador with the knowledge, communication skills and, most importantly, the passion to inspire people to discover, respect and enjoy our national beverage. 
Sedan sticker de i samma folder inte under stol med att de erbjudna utbildningarna (det här är den längsta och dyraste) har som mål att öka lönsamheten för deltagarna och de företag/restauranger/pubar de jobbar på.

Vi fick en ganska långrandig genomgång av de olika kurserna, proven och kostnaderna som Sophie hade gått igenom. Men jag lyssnade inte speciellt aktivt och minns inget av detta. Jag kommer dock ihåg att det lönat sig för henne. Som bloggare på A FemAle View jobbade hon en hel del med föredrag, bedömningar, provningar och intervjuer, och den uppmärksamhet som hon lyckades skapa kring detta hade lett till flertalet jobb.

Det var dock inte detta som var min behållning av föredraget. Det var det som kom efter, när hon skulle visa upp en typisk aktivitet som hon lärt sig och körde under företagsgig.

In kom först tre öl: Adnams Broadside (från minicask, 4,7 %), Fuller's Black Cab och Sixpenny Brewery IPA. Vi skulle enskilt och kortfattat skriva några ord på ett papper vad vi tyckte att de doftade och smakade.

Sedan skulle vi hugga in på brickan med delikatesser. Det var rökt fläskkotlett, lufttorkat lamm och rödvins- och hasselnötsalami. Allt från The Vintage i Leith. Och så tre ostar, men de hade i sista stund bytts ut så jag är inte säker på exakt vilka de var.


Att äta ost och charkvaror var inte det svåra eller intressanta här. Vi fick en uppgift: Varje bord (där det satt mellan 4 och 8 personer) skulle gemensamt komma överens om vilken matvara som passade bäst ihop till varje öl. Vi fick en stund på oss och skulle sedan redovisa bord för bord.

Lite annorlunda än en vanlig parningsprovning. Men det var en mycket bra variant, eftersom det inte räckte med att vi själva skulle veta vad vi tyckte. Nu "tvingades" vi att diskutera smakkombinationerna, analysera dem verbalt och förhandla oss fram till ett gemensamt resultat. Vilket gjorde att vi omedvetet sätt aktivt gick igenom kombinationerna.

Och nu var vi ändå 5 erfarna ölpersoner som tyckte oss kunna det här. Lättarrangerat, aktiverande och gav ändå nya vinklar på provningen. Utan att någon tyckte att det blev högtravande eller överambitiöst.

Vad vi tyckte och kom fram till? Tja, det minns jag inte. Eller, jo. Jag tyckte att IPAn gick väldigt väl ihop med svartpepparn i salamin, men att det totalt skar sig med stouten.

Och så tyckte vi väl alla kring bordet att de valda ölen hade svårt att få stå upp mot de kraftiga matsmakerna. Vi hade gärna sett något amerikanskt barleywine eller någon quadrupel i stället för bittern.

Fast det skulle man ju kunna ta hemma någon gång. Hm…

Just det. En gillare på Ofiltrerats Facebooksida undrade direkt varför man valt uttrycket Beer Sommelier som titel på examen. Är det inte att nervöst apa efter vinvärlden? Jag skickade frågan direkt vidare till Sophie som svarade att det redan är en väl inarbetad titel, men att den inte var helt lyckad. Ett alternativ som låg närmre det som utbildningen lär ut var "Beer Advocate", men det är ju redan upptaget. Och de restauranger som skickar sin personal på utbildningen gillade det inarbetade "sommelier".

Disclaimer: Resa och boende under EBBC var ett stipendium från SABMiller/Pilsner Urquell. Konferensen var möjlig tack vare ett stort antal sponsorer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar