2013-07-24

EBBC13: Skotsk bryggerihistoria

Tapphuset, Ghillie Dhu.
Under fredagseftermiddagen var andra föreläsningen (blogginläggen kommer inte alltid i kronologisk ordning) ”History of Scottish Beer with John Martin, President of the Scottish Brewing Archive Association”.

Jag hade sett fram en hel del mot denna föreläsning, ölhistoria är något som verkligen intresserar mig.

Men när det hela var över en knapp senare så var jag smått besviken. Å ena sidan hade jag inte väntat mig att en ölantikvarie skulle vara lika underhållande som Garrett Oliver som hållit öppningsanförandet strax innan, men något slags inövat och väl förberett anförande hade jag hoppats på… Å andra sidan hade jag inte trott att han skulle ta upp rena felaktigheter som till och med jag såg igenom.

Å tredje sidan lusläser jag ju Ron Pattinsons fantastiska ölhistoriska blogg Shut Up About Barclay Perkins. Vilken bygger på noggrant eftersökt arkivmaterial och inte bara ”sånt man vet”.

Skotsk öl har historiskt varit mindre humlad eftersom det var så långt till de engelska humleodlingarna, och skottarna tyckte humle var dyrt. Nej, så var det inte (ett exempel på motsatsen och ett till), i alla fall inte för samma typ av öl vilket borde vara det relevantaste. Däremot hade skottarna egna sorter som var maltigare och mindre humlecentrerade.

Skotsk vört kokades varmare än engelsk för att få en karamelligare, sötare smak. Åter nej, inte om man jämför stil för stil (exempel, exempel).

I Skottland jästes ölen varmare än engelsk för att få kraftigare smak och spara råvaror. Nej (se källorna ovan), ofta jäste Londonbryggerierna ännu varmare.

Alloa och Edinburgh hade stor ölexport på 1800-talet eftersom de hade så bra vatten. Nja, delvis. Men främsta orsaken var att det var hamnstäder där det var billigare att skeppa ut öl än från bryggerier inåt landet.

När det började bli lite modernare och mer handla om företagshistoria, nedläggningar och sammanslagningar blev det bättre, och det märktes att det var detta som egentligen var det som John brann för. Speciellt ödet för Younger's förklarades på ett intresseväckande sätt.


Men nja. Jag var inte övertygad.

Disclaimer: Resa och boende under EBBC var ett stipendium från SABMiller/Pilsner Urquell. Konferensen var möjlig tack vare ett stort antal sponsorer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar