2011-10-02

Hembryggaren + öldef 2012


För några dagar seden kom senaste numret av Svenska Hembryggarföreningens tidning Hembryggaren (3/2011) i brevlådan.

Och det är verkligen kul att se vilka steg framåt som den här medlemstidningen tagit bara senaste året: Snygg, välskriven. välavvägd och proffsigare än många kommersiella tidningar jag läser. Bara den här tidningen tycker jag som ölintresserad är värd medlemsavgiften.

Fast oavsett hur snygg en tidning är faller den platt utan innehåll. Men här är det ingen risk, här är lite av det som finns bland sidorna:
  • En all-star-panel bestående av Ola Dugge Engström (Dugges), Mattias Hammenlind (Sigtuna Brygghus) och Björn Falkeström (Oppigårds) diskuterar konceptet ”single hop”.
  • Introduktion till ölfatshantering. Kopplingar! Slangar! Kolsyra! Decinficering! Prisguide!
  • Allt om malt! Förutom en introduktion till malt, dess historia och en typöversikt bjuder Peter Högström från Humlegårdens Ekolager på en guide till hur man väljer malt och ett helt uppslag med data och personliga erfarenheter för så gott som alla maltsorter som finns på den Svenska marknaden.
  • Hoprocket i praktiken
  • Typdef 8E: Dubbel IPA
Med tidningen följer också Svenska Hembryggarföreningen Öltypsdefinitioner 2012 som gäller i tävlingar från nyår. Den enda skillnaden mot 201o års typdef är införandet av klass 8E, Dubbel IPA. Tanken bakom detta är att avlasta det som blir 8G Övriga klassiska starka specialöl där DIPA blivit numerärt dominerande de senaste åren. 

Jag tar mig vilka friheter som helst idag och skriver in själva definitionen här (det verkar inte som det uppdaterade dokumentet finns online än):

Senare uppdatering: Här är det nya dokumentet. 



8. Starka Specialöl
E. Dubbel IPA
OG    1.070-95
FG     1.010-20
Alkohol (vol %)    7,6-10
IBU   70+
Färg (EBC)   16-40

Dubbel IPA eller Imperial IPA är en vidareutveckling av Amerikansk IPA och var den första stilen att ta steget till Dubbel eller Imperial nivå. Ölstilen karaktäriseras av massiva massiva smak- och aromhumlegivor och en rekativt tuff beska. DIPA ska konsumeras relativt ungt för att bevara det karaktäristiskt fräscha humleintrycket. De stora sena humlegivorna bidrar ofta till en lätt svavlig ton i doft och smak.
Bouquet/Arom: Intensiv humlearom från de valfria humlesorterna ska dominera doften. En del av denna arom består så gott som alltid av citrustoner av något slag. Torrhumlas ofta. Balanseras med fördel av en lätt maltsötma. Fruktiga toner från jäsning och humle bör vara tydliga. Alkohol ska vara en del av doften men ska ej uppfattas som spritig. Får vara aningen svavlig.
Färg/Utseende: Bärnstensfärgad till mörkt kopparfärgad. Disighet är ok eftersom öltypen ofta torrhumlas, Bra skumstabilitet eftersträvas.
Smak: Humlesmaken ska vara stor och komplex, gärna med inslag av frukt och citrus. Beska ska vara hög till extremt hög. Maltsmaken ska vara låg till medium i intensitet och ska i viss mån balansera beskan. Maltkaraktären får vara lätt karamellig. Låta inslag av toffé och rostade toner är acceptabelt. Ingen diacetyl. Låg till medium fruktighet. En ren men ändå inte påträngande alkoholton är ok men den får ej bli spritig eller innehålla högre alkoholtoner. Får vara aningen svavlig. Lång komplex efterbeska  / smak som inte får upplevas som kärv.
Kropp: Medium kropp. Ingen astringesns eller kärva humlesmaker ska märkas. En medel till hög kolsyrehalt kan tillsammans med med den höga beskan och humlemängden ge en torr munkänsla. Det bör finnas en viss alkohol och maltsötma i bakgrunden. Mjukt alkoholvärmande.
Exempel: Russian River Pline the Eleder, Three Floyd's Dreadnought, Avery Majaraja, Bell's Hop Slam, Stone Ruination IPA, Great Divide Hercules Double IPA, Surly Furious, Rouge I2PA, Moylan's Hopsickle Imperial India Pale Ale, Stoudt's Double IPA, Dogfish Head 90-minute IPA, Victory Hop Wallop.

8 kommentarer:

  1. jag är en dipavän. men är inte formuleringen "beska ska vara hög till extremt hög" lite märklig? borde det inte hellre vara "hög till mycket hög"? kanske är det bara inflationen i ordet extrem som förvirrar mig. men nu låter det lite som att säga, om säg en hastighetsgräns, att den ligger mellan 100 och 350 km/h. eller?

    SvaraRadera
  2. Jag har inga problem med en DIPA som ligger i 350. Och jag tror det är det som domarkomittén vill ha fram.

    SvaraRadera
  3. men blir inte beska-spannet för stort?

    SvaraRadera
  4. Det är ett stort spann, ja. Men det är även klass 4B IPA som rymmer både de brittiska och amerikanska versionerna. Där heter det att "IPA karakteriseras av en kraftig beska och hög alkoholhalt."

    SvaraRadera
  5. Det att "IPA karakteriseras av en kraftig beska och hög alkoholhalt" känns lite föråldrat och jag tror att det, bland en del andra formuleringar, kommer att behöva ändras i framtiden, helst till nästa upplaga av deffarna.

    SvaraRadera
  6. Nu blir nog beskaspannet inte så stort i praktiken eftersom a) det är svårt att lösa ut så mycket iso-alfasyra att man hamnar signifikant över 100 IBU (de s.k. IBU-formlerna har gruvligt fel i de här regionerna) b) det är tveksamt om man kan känna någon större skillnad på 100, 200 och 300 IBU.

    SvaraRadera
  7. Öltypsdefinitionerna finns nu också för nedladdning på www.shbf.se

    SvaraRadera
  8. Sven-David Svensson6 oktober 2011 kl. 08:47

    Hembryggaren är en bra tidning och ett fint komplement till Maltesen. Jag brygger inte ol hemma,men är ändå med i Svenska Hembryggar
    föreningen. Den har betytt mycket för utvecklingen av svensk öl kultur. Flera av våra mikrobryggerier har startats upp av forna hembryggare. Från börkan var den en del av Svenska Öl
    främjandet men bröt sedan sig ur och blev en sljalvständig förening

    Sven-David
    Lund

    SvaraRadera