Bild: Carlos651211. Licens. |
Av en slump hörde jag ett inslag på P4 Radio Östergötland om det här (länk). Det verkar som om moderate riksdagsmannen Betty Malmberg ligger bakom en del av de här förändringarna, inspirerad av Millingstorps Gårdsbryggeri.
Oh, the irony…
Det kom en kommentar från Jonas Danielsson (Brill-Jonas, väl?) till min notis om detta:
Är redan trött på allt snack om lokal, nationellt och internationellt... För att dra några snabba tankar, så kan man ju konstatera att i mycket "lokal" öl är ju den enda råvaran som är lokal vattnet. Och visst kan man ju säga att detta är bra i miljöhänsyn, men då kan man ju börja fundera på vart energin produceras och så vidare, hur långt bort får humlen eller malten vara odlad. Pratar man exempelvis skånskt kan man ju fundera på produkter producerade i Köpenhamn etc. Sen bör man kan ju alltid först fundera på vad som är det egentliga syftet med indelningar som "lokalt", "nationellt", "internationellt" i många fall handlar om. Exempelvis är "ursprungsland" ofta enbart en definition av tull och skatteklassningar av varor på en marknad.Jag har funderat en del på det där. Och han har helt klart en poäng. Vi kan väl utgå från att en av poängerna med ”lokal” öl är att den är lokal. Hur kul det än är med öl från världens alla hörn så är det ju trots allt mest vatten och förpackning som vi flyttar runt på.
Där hade ni bara några tankar om ni nu ger er in i diskussionen kring lokalt.
Ett litet teoretiskt räkneexempel. Om man är öldrickare som bor i centrala Malmö och vill ha en flaska från, tja, Nørrebro Bryghus, så ska den flyttas från Köpenhamn till Malmö. Det är 5 mil bilväg.
Okej, nu kommer väl just den flaskan att importeras av Galatea och vända vid deras lager i Johanneshov. Så i verkligheten blir det 122 mil. Sedan ska den säkert till något av Systembolagets distributionsanläggningar. Säg Örebro. 130 mil blir det då.
Tillbaka till vår öldrickare i Malmö. Om han ska beställa en ”lokal” vara från Kallholmens Maltbryggeri i Skelleftehamn så blir det en nätt tur på 137 mil om man åker direkt.
Jag är väldigt tveksam till det lokala i det upplägget. Samtidigt som jag helhjärtat stödjer alla små bryggerier och deras kamp för att klara sig. Såklart.
Men känns det som om det här kommer att snedvrida konkurrensen. Varför ska öldrickaren tvingas beställa ett kolli av den danska ölen men kunna få hem enstaka flaskor av den svenska?
Är det just sånt här som EUs inre marknad ska förhindra? Vore jag teoretisk dansk skulle jag nog lämna in en anmälan om handelshinder.
Och om man är en producent som verkligen vill ha enbart lokal distribution, kan man vägra Systembolaget att skicka produkterna tvärs över landet?
Det ska bli intressant att se hur det utvecklar sig.
Senare tillägg: För att sammanfatta: Jag är tveksam till tolkningen ”lokal = svensk” och inte ”lokal = kort avstånd”.
Fast hela Systembolaget är väl i någon mening att betrakta som handelshinder... :)
SvaraRaderaJag håller med Jonas om att lokalt, nationellt och internationellt producerade öl eller vin är ganska ovidkommande och har egentligen ingen större betydelse i det stora hela. Den debatten har vi ju när det gäller mat också. Är lokalt icke ekologiskt producerad mat bättre än ekologisk mat som kommer med långa transporter osv.
SvaraRaderaDet som är bra med förslaget är att man nu kan köpa varor som förut, bara såldes "lokalt", var du än bor i vårt avlånga land.
@Anders: Jag håller på ett sätt med om att det kommer att vara en förbättring att få möjlighet att kunna få tag i ett större urval av öl.
SvaraRaderaÅ andra sidan förlorar ju det lokala sin mening om det inte är lokalt längre.
För att sammanfatta: Jag är tveksam att man verkar tolka "lokal = svensk" och inte "lokal = kort avstånd".
Tror nog att det lokala i Malmö är att åka och köpa i Köpenhamn. Det minska transportsträckan, och möjligen priset, en aning.
SvaraRaderaDet är väl endast lokala produkter som finns i "de tre närmsta" och är listade i beställningssortimentet som kommer att bli tillgängliga styckvis till hela landet? Då sköts det ju internt mellan butikerna.
SvaraRaderaAtt det sen ger svenska produkter fördelar framför produkter från andra EU-länder, vilket nog inte är i linje med EU´s lagstiftning är en annan sak......
Jonas pratar väl mest i egen sak som anställd (?) hos importör och distributör av utlänsk och svensk lokalproducerad öl(i vissa fall producerad i annat land vad jag förstår). Det är klart att han vill få det till att lokalt producerad öl är samma sak som om det står svensk flagg men producerad i annat land.
SvaraRaderaTill anonym:
SvaraRaderaNej, jag struntar faktiskt i hur reglerna är utformade och anpassar mig istället efter dem.
Det jag pratar om är att få till stånd en seriös och rationell diskussion, som grundar sig på tydlighet kring vad man både avser uppnå med regler och vad man avser med olika begrepp. Varje uppsats jag skrivit genom åren har grundat sig i en tydlig målsättning och begreppsdefinition, vilket är en förutsättning både för en seriös diskussion och för att kunna argumentera för och emot olika sätt att uppnå den målsättning man har. Tyvärr framgår det ju inte alltid vad målsättningen är när man talar om detta. Ofta blir istället otydlig i vad man egentligen försöker debattera och uppnå. Hårddraget kan man ju exempelvis tänka sig att det kan röra sig om miljö-, kultur-, ekonomi-, emotionellaspekterna när man talar om lokalt, regionalt, nationellt eller internationellt.
Så återigen så menar jag bara attt folk kanske skulle fundera lite djupare vad de och andra avser när de diskuterar dessa frågor.
För egen del så är jag tydlig med vart olika produkter är producerade och ser egentligen inga starkare skäl för ursprungslandbeteckningen annat än utifrån beskattning. Däremot gör ju vårt system med offertförfrågningar att det blir en stridsfråga, vilket snarare föranleder mig att ifrågasätta "ursprungsland" som ett självklart urvalskriterium. För mig är det centrala kundnytta, dvs att kunder ska kunna köpa det de efterfrågar på ett så smidigt sätt som möjligt.
Anonym: Låtsas att Jonas inte jobbar med öl. Då skulle enligt Systembolagets modell fortfarande en öl producerad i Haparanda skeppas som lokalproducerad till Malmö men inte en öl från Köpenhamn, trots att Köpenhamnsölen är mer lokalproducerad rent geografiskt. (slutsats: Jonas anställning inget med frågan att göra.)
SvaraRaderaDet går ju att jämföra det hela med när Systembolagsbutikerna nyligen fick skäll för att de pushade svenska producenter extra i butiksfönstrena. Det var ajabaja. Jag gillar tanken på att kunna beställa svensk mikroöl från alla småbryggerier till min butik, tycker bara frågan är intressant eftersom det handlar om regler, gränsdragningar och definitioner som inte är speciellt sjävklara.
Det är ett steg i rätt rikning att man kan beställa lokalproducerad öl från vilken butik som helst. Nu behöver jag inte åka till Ystad för att köpa Stockebodas öl. Nu kan jag köpa lokalproducerad öl från andra delar av Sverige. Dessutom är kollikravert slopat. Denna nya tjänst kommer jag att utnyttja till 100%
SvaraRaderaOm jag har fattat rätt,så gäller inte för lokalpruducerat öl från Bornholm eller Själland. Rätta mig om jag har fel.
Sven-David
Lund
Apropå "handelshinder"...
SvaraRaderaInternationellt producerade drycker som bara finns tillgängliga i tre butiker har man kunnat beställa vart som helst ifrån hur länge som helst.
Om något så är det väl snarare så att ett hinder tas bort när nu andra tre-butiks-varor blir tillgängliga.