2011-09-25

Ölprovning på Horse & Hound

I går lördag höll jag ingen egen ölprovning, utan deltog i en annan, det var Svenska Ölfrämjandets Östgötaavdelning som skulle ha sammankomst på Horse & Hound i Linköping.

För de flesta var det det första besöket på denna krog som öppnade i somras. Vi hade inte fått reda på något om vad som var på programmet, så nyfikenheten var stor.

Synen som mötte oss.
På borden stod det sex glas på varje plats. Vi fick en kort introduktion av våra värdar Magnus och Erik från studentstället Villevalla Pub, uppgiften var helt enkelt att pricka in vad som fanns i glasen.
  1. Här var det inga större problem att pricka in stilen, i glaset fanns en belgisk dubbel. Vi kring bordet tvekade lite exakt vilken. Westmalle Trappist Dubbel eller La Trappe Dubbel? Någon tyckte att det inte kunde vara Westmalle för den hade han druckit häromdagen och den smakade inte så här. Facit: Westmalle Trappist Dubbel
  2. Plötsligt blev det knepigare. Snarlik brun färg. Bleka smaker, låg kropp. Spritig och vass sötma. Vad hade vi fått in? En skotsk ale? Någon svensk belgo-tolkning? Det var ingen som hade någon bra gissning. Facit: Westmalle Trappist Dubbel från 2008 2006. 
  3. Har var det surt. Mineraliskt och aningen sött. Gueuze, helt klart. Belgiskt. Men vad? Vi började räkna upp alla de bryggerier och blandningsfirmor som vi kände till, med vissa bortgallrade: Det var för lite syra för att vara Cantillion och för komplext för att vara Timmermann. Men vi lyckades inte ta oss ända fram till vad det var. Facit: Mikkeller Spontanredcurrent, en stark fruktlambic med röda vinbär.
  4. Tvära kast: Nu doftade det som en honungsburk. Smaken var aningen kärv men honungen dominerade tillsammans med en hel del lite träiga toner. Jag vet inte om vi kom speciellt långt i vårt gissande, som tog slut när vi gått igenom alla brittiska honungsale som vi kunde koma på. Men gott var det! Facit: Nøgne Ø / Dugges Sahti.
  5. Här var det Salubrin i doften. Sötsyrligt och lite fat-oxiderat. Flamländskt röd- eller brunöl, verkade det vara. Men vilken? Rodenbach Grand Cru? Nähä. Vi fick ledtråden ”Frankrike” och började fundera över franska brunölsbryggerier. Svårt. Facit: Haandbryggeriet Haandbakk, en spontanjäst öl som lagrats på rödvinsfat från Bourgogne.
  6. Svart. Sött. Tydlig chokladdoft- och smak. Starkt. Rostat. Det här kände jag igen, och jag lyckades pricka in en av mina favoritöl: Southern Tier Mokah.  

Våra guider i ölvärlden, Magnus och Erik.

Efter denna svåra blindprovning blev det mat: En rejäl bit nötkött serverad med stekt klyftpotatis och grillad paprika. Till det fick vi välja mellan Flensburger Wiezen eller Flensburger Dunkel. Jag valde veteölen, en ganska söt och småfeg sådan, som de brukar vara i norra Tyskland.

Facit

Allt som allt en trevlig och lärorik eftermiddag, även om jag hörde att alla kring borden inte riktigt uppskattade alla öl: En i sällskapet förklarade att han buntade ihop alla suröl som ”raggsocksdricka” som inte gick att dricka.

Annars blir jag mindre och mindre förtjust i det här med blindprovning i större grupp och med tidspress: Det blir ett slags tävlingsmoment och stress som jag inte är helt förtjust i, det blir viktigare att klämma fram rätt svar än att analysera, diskutera och lära sig om ölen. 

Nästa träff är öl+ost+choklad hos Jolla i Norrköping 15 oktober. Och så är det den traditionella julölsprovningen hos Broadway Konditori i Norrköping 19 november.

3 kommentarer:

  1. Det där med tävlingsmoment kan jag känna igen; samma tendenser finns när man springer på en del ölnördar och diskuterar vad man druckit. Så länge man kan säga "jag drack den här då och då och den var...!!!!" så är det bra.

    Men öl ska väl inte vara en tävling? Vem kom på den grejen liksom?! Nej, fram med trevliga stunder, gärna lärorika, men annars är öl den mest trevliga drycken i glaset tycker jag när man vill ha just en genomtrevlig kväll! :)

    SvaraRadera
  2. Kul att vi hittade en favorit i Mokah. Och Westmallen var faktiskt ännu äldre, från 2006 om jag inte minns fel. Utgångsdatum 2008. Tror det finns ett par flaskor kvar på Horse and Hound fortfarande, för djupare analys.

    SvaraRadera
  3. @Erik: Tack för påpekandet. Att dubbel inte åldras väl är kanske inte så förvånande.

    SvaraRadera