|
Humleodling i Hallertau. |
När det gäller ölbloggare är en av mina verkliga idoler Ron Pattinsson. På
Shut Up About Barlcay Perkins gräver han så djupt i den brittiska ölhistorien att man ständigt blir orolig att han ska komma ner till magmanivån och brinna upp. Eller trilla ner i ett kvarters-stort fat porter från 1795.
En av hans paradgrenar är att hitta fram en tabell eller lista och bara publicera den rakt upp och ner.
Jag vill inte vara sämre, så här kommer en tabell över humleodling efter område. Landet är Tyskland och året är 1992.
- Hallertau 18.618 hektar
- Spalt 807 hektar
- Herbruck 113 hektar
- Tetnang 1.552 hektar
- Elbe-Saale 1.924 heltar
- Baden, Rhenpfaltz, Bitburg 23 hektar
Tabellen är ordnad efter fält på en karta jag hittade undangömd i ett hörn på bryggerimuseet i Bamberg. Hallertau är faktiskt världens största odlingsområde för humle, och Tyskland totalt producerar idag en dryg tredjedel av all världens humle.
1992 var länge sedan. Här är en länk till Bath Haas Group och deras senaste rapport angående humle-produktion i världen. Intressant läsning om man har den läggningen :)
SvaraRaderaThomas Bingebo
Bryggare
Oceanbryggeriet Göteborg
http://www.barthhaasgroup.com/images/pdfs/barthreport_20102011_englisch.pdf
Hela länken:
SvaraRaderahttp://www.barthhaasgroup.com/images/pdfs/barthreport_20102011_englisch.pdf
/// Bryggare Bing Ocean
Vi har humle på vår kolonilott, som prydnad. Den lultar märkligt nog vitlök. Har du nån aning om man som vanlig kolonilottsodlare kan få tag på Cascade-plantor? Om man ändå har humle vore det kul att eventuellt ligga i startgroparna för att komma igång med hembryggeri.
SvaraRadera@Tomas K: Vitlöksdoften beror på att humlen inte är helt mogen än. Det förekommer att "wet hop"-öl får den av misstag. Den kan också försvinna av torkning.
SvaraRaderaAtt få moderna humlesorter att växa och ge skörd i Sverige ska vara svårt, vi har för få soltimmar. Och jag har ingen aning om var man köper humle heller.