Vi hade blivit beordrade att ta med några öl var. Direkt efter buffén kom två av de lättare ölen fram:
- Namnlös hembryggd på ca 3% som Peter M Eronson från Fat & Flaska bryggt på rester hemma. Jag noterade marsipan och kraftiga toner av gröna äpplen i doft och smak: Den här hade aningen inte fått jäsa klart eller var för färsk (den hade buteljerats cirka tre veckor tidigare).
- Nøgne Ø Cascara Bitter konstig med en syrlig ton av osötad nyponsoppa
Vi fortsatte med ölen.
- Boon Framboise 2003, som jag tagit med. Jag har i min tur fått flaskan av en provningsbesökare som hittat några flaskor bortglömda i sitt förråd. Belgarna själva anser att fruktlambic är färskvara, men den här var inte alls dum: Mjukt osur med en lätt syrlighet, sötma och mandel. Lyx!
- Erdinger Pikantus. Lite frukt och jästiga fenoler, nötter, lite karmelliserad.
- Nøgne Ø Klin Kokos, även den från mitt förråd. Jag hade sparat den mest för att de om kokostonerna skulle mildras sedan den bryggdes 2008. Det hade de inte, däremot hade kropp och de andra smakerna försvunnit iväg. Blaskig och lite sur.
- Pretty Things November 15th, 1901 KK. Humlig. Torr. Fisk. Syrlig. Trä och kol. Inte god.
- Rodenbach 2008 Grand Cru. Söt, fruktigt mjuk och dessert-ig.
- Cigar City Vuja De. Såväl doft som smak dominerades av en sur frän ton av Salubrin (ättika och etylacetat). Obehaglig.
- Giesinger Sternhagel. Snygg, stark och balanserad veteöl med lite belgiska tendenser.
- Hembryggd, Hammer IPA. Citra, lemon curd, söt, strävt bitter-syrlig. Kort eftersmak.
- Southwold Dark Ale från Adnams. Frisk med massa malt och mineraler. Lite lätt kanske?
- Hello My Name Is Ingrid. Det omtalade samarbetet mellan BrewDog och BeerSweden. Besk, frisk, hallon-hjortron, lite tung.
- Courage Imperial Russian Stout, vintage 1993 (den sista som bryggdes av Courage). Sista ölen från min samling. Har stått i en mörk bokhylla, jag hade ingen aning om den var drickbar. Det var den: Torr, vinig, lakrits, pepparkakor, kraftig och mycket fyllig. Russin/madeira. Lite efterbeska. Ingen kolsyra.
Jag kan minnas fel, men jag tror att hårdheten har legat så högt som 20-21 ºdH innan de två nya vattenverken byggdes.
SvaraRaderaDu minns inte fel Kim, jag har ett gammalt laborationskompendium med en (utdaterad) tabell med vattenhårdheter där Uppsala anges ha 20 ºdH. Å andra sidan vet jag också att kranvattnet strax utanför det vattennät som har avhärdat vatten har 14-15 ºdH, så det kan ju ha varit så att det skett en naturlig nedgång också.
SvaraRaderaBark, på provningen hade vi också Southern Tier Pumking. Fast du var väl en av de som avstod den pga tidigare erfarenheter av amerikansk pumpaöl, eller minns jag fel? :)
Jag tyckte att Boon Framboise som du hade med dig var en kvällens ölmässiga höjdpunkter. Riktigt lyxig öl!
Återigen, tack för att du var med och bidrog till en trevlig kväll :)