2011-03-05

Era Carlsberg-frågor besvarade

Jens jagar svar.

Igår fredag besökte jag Carlsberg i Köpenhamn på en av Carlsberg Sverige arrangerad pressdag. Innan jag åkte frågade jag er som läser Ofiltrerat om ni hade några frågor till bryggerijätten (länk).

Det hade ni.

Jag tog med frågorna som under dagen besvarades av en varierad panel bestående av:
  • Jens Bekke, Communications Manager, Carlsberg A/S
  • Bjarke Bundgaard, Specialkonsulent marketing, Carlsberg Danmark
  • Bjarne Maurer, inspektor vid Carlsbergs besökscenter
  • Birgitte Skadhauge, Research Director vid Carlsberg Research Center
  • Henric Byström, PR-chef, Carlsberg Sverige AB
Dags att se vad som kom fram!
Fråga vad de baserar sin slogan ”Probably the best beer in the world” på. (Beer-naise)
Sloganen lanserades först i Storbritannien 1971 och ska ses med en glimt i ögat. Bryggeriet tycker såklart att deras öl är bäst i världen. Den från början lokala tillfälliga kampanjen blev kvar och har spridit sig till andra marknader. Men det är väldigt lokalt hur den uppfattas, flikade Jens in, på vissa ställen fungerar den, på andra som i USA fungerar den inte alls. Där används i stället taglinen ”Worth waiting for”.

Fråga om de planerar samarbetsöl med Mikkeller? :) (Gyllenbock)
En fråga som genererade en del fnissande. Svaret blev att man faktiskt gjort en del saker tillsammans tillsammans med Mikkel Borg Bjergsø om än inte öl. Ett exempel var att både han och folk från Carlsberg medverkat på en presskonferens om julöl.

Carlsbergs kvalitetsavdelning har under de senaste åren hjälpt en del danska craft brewers med råd och konkreta problemlösningar, delvis i samarbete genom Danske Ølentusiaster. Carlsberg ser inte dem som arga konkurrenter utan som ett komplement för att skapa ett större intresse kring öl.

Fråga om vi någonsin kommer att kunna handla deras Semper Ardens öl på Systembolaget. (Daniel Svensson)
Semper Ardens-projektet var till stor del en föregångare till dagens Jacobsen-bryggeri och nedlagt. Det finns två öl kvar under det varumärket, belgarna Abbey Ale och Christmas Ale. Men enda anledningen att de inte byter etikett till Jacobsen är danskarnas varumärkeskonservatism. Någon export av dessa är inte aktuell.

Fråga om det är sant att de inte får drycka öl på arbetstid så de tvingas dricka Tuborg istället ;) (DH)
Frågan möttes först av hysteriska skrattsalvor. Sedan följde en intressant diskussion om företages alkoholpolicy och att det inte längre är accepterat att vara påverkad på jobbet. De anställda får inte heller generösa mängder gratis öl på jobbet vilket var fallet fram till för några år sedan. Med ett märkligt undantag: Chaufförerna gick ut i strejk på grund av att de ansåg att det här var en indirekt lönesänkning. Slutkompromissen blev att chaufförerna fortfarande får 3 flaskor pilsner per dag, men företaget monterade samtidigt alkolås i alla företagets fordon.

Fråga Carlsbrg om det är olika recept för Tuborg Grön respektive Carlsbeg Hof för den svenska respektive den danska marknaden. Svensk Tuborg Grön och Carlsberg Hof smakar inte lika dant som dn danska. Bryggs den svenska varianten av Tuborg Grön och Carlsberg Hof i Sverige? (Sven-David, Lund)
Ja, det är olika recept eftersom ölen av skatteskäl har olika alkoholhalt.

Men Carlsberg lägger ner ganska mycket jobb och pengar på att försäkra sig om att ölen smakar likadant världen över och testar också detta regelbundet. Dock kan skillnader i råvaror, bryggeriets konstruktion ge vissa oönskade olikheter i ölen. De jobbar på det. Vad gäller den klassiskt noterade skillnaden att de svenskbryggda ölen blir avslagna något snabbare kunde det eventuellt bero på Falkenbergvattnets egenskaper.

Ja, de bryggs i Sverige.

Varför skiljer sig alkoholhalten mellan den Danska respektive den svenska Tuborg Grön? Den danska håller 4.6% och den svenska 4,2%
Det borde vara samma recept och alkoholhalt oavsett för vilken marknad som den bryggs för. (Sven-David, Lund)
De olika varumärkenas alkoholstyrka varierar mellan olika länder av skatteskäl, legala skäl och historiska skäl. Målet är att de trots det ska ge samma öl-upplevelse. Att Tuborg Grøn är svagare i Sverige beror just på historiska skäl: Det var så stark den var som mellanöl och svenskarna vill ha den på den styrkan.

På samma sätt skiljer sig namnen på produkterna mellan olika marknader. Carlsberg Hof heter numera i Danmark officiellt bara Carlsberg med undertiteln Premium Pilsener.

För 10 år sedan hörde jag att öl-tank-anläggningen på Kastrups flygplats var väldens största. Är det så? (Anonym)
Denna fråga ställde panelen, som först ringde runt sina kontakter och sedan lovade att återkomma.

Vad har Jacobsens öl tagit hän?
Det var länesedan den sågs på Systembolagets hyllor. (Sven-David, Lund)
Det höll inte Henric med om. Saaz Blonde är en av de få öl som kvalat från beställningssortimentet till det ordinarie, Naked Cristmas Ale har funnits under flera jular, Sommer Wit i somras och hade det inte varit för etikettincidenten (länk) så hade Førårsbryg funnits nu. Och går man tillbaka ytterligare genom åren har en handfull Jacobsen-öl funnits tillfälligt på Systembolaget. Vilket är en del med tanke på att ölen främst görs för den lokala marknaden. Carlsberg Sverige-säljarna håller på att jobba in märket på de svenska restaurangerna, främst vita dukar-ställen.


Bonus:


Tuborg är i Danmark vad Falcon är för Carlsberg i Sverige: Det lite mer avslappnade varumärket där bryggeriet kan leka lite. Kan man sälja öl i tetra-pak? Rent tekniskt: Ja, men hållbarheten är inte den bästa. Vill kunderna köpa mer än ett paket någonsin av det? Nej!

8 kommentarer:

  1. Haha! Trodde inte du skulle våga fråga. Roligt med informationen om öl på jobbet.

    SvaraRadera
  2. Sven-David Svensson5 mars 2011 kl. 21:46

    @ Bark

    Tack för alla uttömmande svar.
    Den gamla mellanölen hade 3,6 vikts% vilket motsvaras av 4.5 volym% Den såldes i livsmedelsaffärerna och försvann 1977. Dessutom hade den en egen skatteklass IIB.

    Svenska Ölfrämjandet har årsmöte den 26 mars på De Klomp i Linköping Jag hade gärnna velat vara där men kan inte komma. Givetvis så jobbar jag.

    Många ölhälsningar
    Sven-David
    Lund

    SvaraRadera
  3. Underbart! Du är större än du tror, det här är riktigt skön journalistik!

    SvaraRadera
  4. Grymt Bark! Härligt med lite Q&A med Carlsberg, det är inte varje dag man ser något sådant på bloggarna!

    SvaraRadera
  5. Men ställde du inga egna frågor?

    SvaraRadera
  6. @Anonym: Jodå. Den här resan kommer att resultera i en trave blogginlägg under de kommande veckorna. Jag ska bara strukturera och skriva dem först.

    SvaraRadera
  7. Bra jobbat, fint att du fick svar på frågorna.

    SvaraRadera
  8. Ang. min fråga om spädningar.

    Det är väl mer än fråga om de tyska renhetslagarna och hur mkt öl de brygger enligt de. Jag har hört att de brygger Carlsberg t ex till 10-12% och sen späder med vatten för att få den rätta volym procenten.

    Rätta mig om jag har fel.

    SvaraRadera