För ett par dagar sedan fick jag ett mail från en läsare som hade läst om det där om att lagra öl. Han hade därför testat två Carnegie Porter mot varandra: En från 2009 och en från 2001 och blivit lite besviken över hur lite som hade hänt. Jag svarade då med lite historia kring ölen. Mycket av faktauppgifterna kommer från en gammal tråd på Ölfrämjandets forum, men jag är inte helt säker på att jag fattat det rätt. Ni som vet mer, fyll gärna på:
Carnegie Porter är på flera sätt intressant att den går att lagra så väl: Dels att den är så (relativt) alkoholsvag, dels att den jäses med lagerjäst men också för att den är pastöriserad och filtrerad.
Ölbryggningen har flyttat runt i Sverige som få andra öl och vissa ställen verkar ha varit bättre än andra. Här är ett försök till historieskrivning:
- 1836 - 1975 Göteborg (spontanjäst/alejäst)
- 1975 - 1983 Torsby
- 1983 - 1993 Sundsvall (mixad jäststam)
- 1993 - 2001 Bromma (här bytte de till ren lagerjäst)
- 2001 - Falkenberg
(här bytte de till ren lagerjäst)
Samtidigt är jag lite fundersam över det som står på svenska Wikipeidia om Carnegie Porter: Om den nu jäses med lagerjäst, varför bryggs den då så varmt (25°) under så oerhört lång tid (två veckor) och resultatet blir en öl med så pass mycket sötma?
Frågorna hopar sig.
Jag parallellprovade en från 2009 och en från 2002 förra sommaren. Den färska var helt ok, men bleknade fullständigt med den lagrade som var underbart god med doft och smak av torkade frukter, russin, soja och en lätt ton av vinäger. Så där hade det hänt väldigt mycket under lagringen. Den hade stått källarsvalt sedan inköp 2002.
SvaraRaderaJag har en Carnegie från 1985 liggandes i källaren som jag fick av en kollega som helt saknar öl-intresse, så jag får väl göra en parallellprovning någon gång. Tror tyvärr att den inte lagrats särskilt optimalt så lär bli besviken.
SvaraRadera/ En ickebloggare
Om jag ej har fel så har den jäststam från Wyeast som tidigare sålts som 1742 Swedish Ale, numera ersatt av 1187 Ringwood Ale, det visade sig vara samma jäststräng sin uppkomst i Carnegie, eller nåt åt det hållet. För övrigt en bra jäststam som vi bryggt flera öl med.
SvaraRaderaJag köpte ett par Carnegie 2008 med avsikten att glömma bort dem. En av dem testade jag för någon månad sedan, och jag måste nog också säga att inte så gräsligt mycket hade hänt. Den hade blivit lite mjukare i hörnen och kanske lite elegantare. Den andra väntar jag med minst något år till, så får vi se om det händer mer med tiden.
SvaraRaderaKan bara säga vad som sas när jag jobbade på prippen. Då sa man att när man tog det från Sundsvall bytte till lagerjäst.
SvaraRadera/Jonas H
Jästen vill jag inte lägga mig i men enligt Lasse Pettersson som bryggde i Sundsvall så var det ale-jäst som användes. Den togs från jäst-bank, dvs att den gamla stammen hade sparats.
SvaraRaderaSötman i Carnegie kommer från att den sötas med socker efter jäsning.
//Bryggare Bing
Enligt Carlsberg används ale-jäst till Carnegie.
SvaraRadera/Mattias O
http://www.carlsbergsverige.se/Foretaget/FAQ/Sidor/FragorSvarOl.aspx
Jäst i Carlsberg Sveriges öl?
Carlsberg Sveriges jäst har använts så länge att ingen längre vet exakt när och hur jästen togs i bruk. Jästen spelar en ytterst viktig roll för att ge våra öl den önskade karaktären i arom och smak och vårdas därför ömt. Jäsningen sker vid låg temperatur i tankar som rymmer en "halv miljon flaskor öl". Det bildas mer jäst än vi sätter till varför överskottet säljs som djurfoder. Samma jäst kan återanvändas ca 10 gånger. Därefter hämtas ny renodlad jäst från vårt laboratorium för att garantera ständigt bibehållen hög kvalitet. Carlsberg Sveriges jäst är så kallade underjäst, dvs de jäser långsamt vid låg temperatur och tenderar efter jäsningens slut att sjunka till botten av jästanken, dvs hamna "under".
Carlsberg Sverige har också en överjäst för tillverkning av Carnegie Porter vilket sker vid ca rumstemperatur och ger en snabbare jäsning efter vars slut jästen tenderar att flyta upp på ytan och hamna "över". Överjäst porter och ale blir mer aromrik och komplex medan underjäst, oftast ljus lager får en renare och friskare smak.
Vid tillverkning av Tuborg och Carlsberg används danska Tuborgs och Carlsbergs egna jäst när vi tillverkar detta öl. Koff, Guinness, Kilkenny och Budweiser importeras och har alla tillverkats med sina egna jäststammar.
Om man lägger 1000 jästceller i rad så bildar de en kedja av 1 cm längd. Öljäst är mycket rik på B-vitaminer och kan köpas i hälsokostaffärer. Men tack och lov så hamnar en stor del av vitaminerna i ölet efter att jästen filtrerats bort.
..nu kan man ju tycka att i ett forum med så många "ölexperter" borde väl ändå någon våga lita på sina smaklökar ??!!
SvaraRaderaKan man inte känna skillnad på om en så försiktigt humlad öl är över- eller underjäst, kanske det är dags att antingen lägga av, eller börja träna blindprovningar på lite högre nivå......
/Tankeställare
Anonym @
SvaraRaderaMan ska aldrig lita på Carlsberg. Men jag tror att man jäser Carnegie med en ale-jäst, men att man som i "tyska" skolan jäser den för kallt. För smaken, estrarna, är dåligt utvecklade i nuvarande Carnegie. Väldigt "lager"-lik. Förväxla dock inte med 3,5%-Carnegie som är spädd med lättöl (lager).
Den ale-jäst som man använde kan ha vissa likheter med Ringwood - en rätt så svår jäst att använda i flata öppna jäs-tankar, då den trivs bättre i konformade jästankar. Ringwood har en förmåga att åka mer och mer åt botten på tanken, vilket gör den svårarbetad.
Därmed också en term-problem med under och överjäst. All jäst jäser i hela vörten och bildar strömmar i vörten. Går ju inte att den bara jäser under eller över :) Däremot så flyter inte Ringwood upp speciellt länge och vid skörd är det lättare att jäsa i sluten jästank och skörda från botten.
Har samtalat mycket med Lars Pettersson och Mats Persson som bryggde Carnegie i Sundsvall och det finns mycket myter och felaktigheter som sprids.
Men en sanning kan jag berätta - det var att i Torsby bryggdes det stark-porter för de anställda en gång per år :)
///Thomas Bingebo
Bryggare
Oceanbryggeriet Göteborg
@Thomas Bingebo (och många andra): Jo, det finns massor med myter och direkt motsägande uppgifter från diverse källor om den här ölen. Det var därför jag började skriva här. Lite klokare har jag väl blivit av det, men helt klart känns det inte än.
SvaraRaderaOj, vad har jag ställt till med ?
SvaraRaderaUppenbarligen kittlade jag en nerv hos MR. Bark, så detta blev en (intressant) fråga.
Jag ska väl när det har kommit till denna nivån ödmjukast erkänna att denna provning mellan 2001 VS 2009 gjordes på nyårsaftonen, och borde gjorts några timmar och någon öl tidigare på kvällen.
Hursomhelst var vi tre som provade tämligen överens att skillnaderna inte var så stora som vi hoppades på.
Jag hade väntat mig mer Russin och sötare smaker, än vad den hade.
Jag tror att ölen inte vart bryggd på samma ställe.
Daniel
Vi provade en Carnegie Halvtorr Porter (Klass II) i helgen - som verkar vara bryggd/tillverkad tidigare än år 1975 tror jag.
SvaraRaderaLagringen under alla dessa år hade (inte helt oväntat) gjort den speciellt gott, men det gick hyfsat att dricka i alla fall.
En del kolsyra fanns kvar, och smaken var en blanding av russin, rost/metall, mögeltoner och överlag tunn smak.
Någon som har koll på under vilka år Carnegie Halvtorr (Klass II) tillverkades?
Har en bild på flaskan ifall någon skulle kunna känna igen den, men hittade inget sätt att bifoga bild till kommentaren.
Hej
SvaraRaderaJag har med stort intresse följt diskussionen runt vår produkt och det gläder mig att det finns så många anhängare till vår Carnegie Porter.
Jag vill därför göra vissa förtydligande:
Wikipedia är ett öppet forum där alla är välkomna att göra inlägg vilket medför att felaktigheter ibland smyger sig in. Detta var fallet för Carnegie Porter, dessa är numera rättade.
Jag jäser, precis som Magnus Bark skriver i inlägget, Carnegie Porter med underjäst-jästkultur och mig veterligen stämmer det att den har tillverkats på detta sätt sedan flytten till Bromma.
Jag vill slutligen också ursäkta att Carlsberg hade felaktig information på sin hemsida, även denna information har blivit åtgärdad.
Väl mött vid ölglaset!
Daniel Eriksson
Bryggmästare
Carlsberg Sverige
@Pidda: Folkölsvarianten (3,5% volym, 2,8% vikt vilket var det gamla måttet) började tillverkas vid starkölsförbudet 1923.
SvaraRaderaDaniel på Carlsberg,
SvaraRaderaer historieskrivning om Carnegie är helt uppåt väggarna, så mycket är säkert. Jisses!
Jag tycker att Carnegie porter har tappat lite i smak sedan några år. Smaken är liksom lite mindre av allt, fortfarande god men den smakade mer intensivt förr. Är det mina smaklökar som blivit avtrubbade eller finns det fler som märkt detta?
SvaraRaderaJag harcarbetat på Prippsbryggerier där lärde jag mig att göra carneger o prippa blå det är välldigt lätt om man kan det men jag är förlagggd med tystnads plick så jag får inte söga hur man skapar jäst och göra porter men obs det är lätt.. häll i damegan och öppet kärl o använd vad som som finns redan bryggdt fattar ni. om inte kan jag inte säga mer för jag får inte berätta för jag har tysnadsplickt..
SvaraRaderanej dom har bytt bassäng när dom stängde pripps i högsbo det tar ca 10-20 år innan det gottar till sig .. jag har badat i porter vi hade brevid ett litet jastbadkar så när det var tomt så fick man borart alla hudåkommer genom att bada i jäskaret hade görkul på prippen hittade 16 pallar med porter på vinden och smugglade ut över en halv pall sen såldes dom på systemet för 97 kr st för dom var 25 år gammla
SvaraRaderahar äckta porter jäst men jag får inte sälja det bara skänka annars begår jag lag brott så jag gör inte det bara gör på gammla viset med uppen jäsbryggning i stora spänner .. vill ni ha så kontackta mig ni har adress och allt genom att klicka på min profilbiden
SvaraRaderaHittade precis min gamla Carnegie Porter från 1985, törs man dricka den?
SvaraRaderaVäl värt att prova, om den mot förmodan utvecklat sig åt något konstigt håll kommer den inte att vara drickbar.
Radera