2010-07-28

Carnegie en gång till


För några veckor sedan skrev jag ner några funderingar jag hade kring Carnegie Porter (länk).

En av de frågor vi inte riktigt kom överens om bland de flitiga kommentarerna var vilken typ av jäst som används till ölen i fråga. Idag kom ett besked från någon som borde veta:
Hej

Jag har med stort intresse följt diskussionen runt vår produkt och det gläder mig att det finns så många anhängare till vår Carnegie Porter.

Jag vill därför göra vissa förtydligande:

Wikipedia är ett öppet forum där alla är välkomna att göra inlägg vilket medför att felaktigheter ibland smyger sig in. Detta var fallet för Carnegie Porter, dessa är numera rättade.

Jag jäser, precis som Magnus Bark skriver i inlägget, Carnegie Porter med underjäst-jästkultur och mig veterligen stämmer det att den har tillverkats på detta sätt sedan flytten till Bromma.

Jag vill slutligen också ursäkta att Carlsberg hade felaktig information på sin hemsida, även denna information har blivit åtgärdad.

Väl mött vid ölglaset!

Daniel Eriksson
Bryggmästare
Carlsberg Sverige

5 kommentarer:

  1. Ergo: Carnegie Porter är en Schwartzbier!

    Så var det med den saken....

    SvaraRadera
  2. @Anonym: Nä. Exempelvis BJCP (länk) tycker att det går prima att göra en Baltic Porter med lagerjäst.

    SvaraRadera
  3. @bark:
    Jo, men det där har rent diplomatiska orsaker. Många bryggerier i länder kring östersjön producerade fortfarande vad de kallade porter under den tid portern var "död" i england, och det skulle kännas dumt att förvägra dem att fortsätta kalla den detta, då de på sätt och vis var de enda som hållt liv i portern. Merparten av dessa öl har dock med tiden och via rationaliseringar (enklare för lagerbryggeri att köra 100% lagerprocess) och sparsamhet på vörtstyrkan blivit mer och mer lika schwartzbier. Det finns dock undantag av öl som fortfarande är underjästa men som från början mer tycks ha varit kopior av de starkare exportversionerna av stout, fast kallade porter. Dessa öl får genom sin högre stamvörtstyrka betydligt mer estrar och är lite "svartare", vilket gör att de helt klart platsar bättre som porter än som schwartzbier. Jag tycker dock att Carnegie tillhör dem som definitivt börjat glida över i området som täcker in schwartzbier snarare än porter. Blindtesta gärna själv. Sedan finns det ju även en skola som säger att "om bryggeriet säger att det är en porter, så är det en porter"....

    Carnegie är hur som helst iallafall en trevlig "öl"
    :)

    /Calle T

    PS jo, det var jag råkade trycka "anonym" i 1:a inlägget.

    SvaraRadera
  4. Glömde förresten: Tack för att du ledde det här till att vi fick ett ordentligt svar i frågan!
    /Calle

    SvaraRadera
  5. Kanske inte så konstigt att det stod fel på Wikipedia, öppet för redigering eller ej, när det även stod fel på Carlsbergs hemsida :)

    SvaraRadera