Någon framförde åsikten att bryggarna var för snikna, och att de borde nöja sig med en månadslön på sådär 25 000 kronor innan skatt. Då skulle de kunna sälja ölen billigare och fler bryggerier skulle kunna leva och överleva.
Jag kände mig direkt väldigt skeptisk, och började fundera på om någon som på egen hand driver ett bryggeri kan komma upp i de pengarna.
När det började dyka upp allt fler svenska småbryggerier, någonstans kring 2003, så fanns det en tumregel: ”Ska du kunna försörja dig på att brygga öl själv så måste du brygga minst 1 000 liter per batch” och det har jag rapat upp om någon frågat mig. Jag vet inte om det riktigt stämde då, eller om det stämmer nu. Sedan kanske man skulle utvecklat det hela: Hur många batcher ska man kunna jäsa eller lagra samtidigt efter det?
Under de senaste åren har det dykt upp några ännu mindre bryggerier (som ändå inte kvalar in i den amerikanska passerade trenden nano brewery) där det uttalade målet inte varit att ha det som ett heltidsarbete – snarare ska det ses som en krävande men rolig hobby som i bästa fall går med vinst som kan återinvesteras, inga löner tas ut.
Men hur roligt är det egentligen att fylla flaskor, kapsylera för hand, etikettera eller köra ut fat till kunderna? Eller att skura skura skura? Hur funkar det att säga till övrig familj ”Det blir ingen semesterresa i år, jag måste installera en ny lagertank i bryggeriet…”
Till det hör jag från flera bryggerier att krogarna allt mer börjat pressa priser, och spela ut de små mot varandra.
Frågan fortsätter att eka i mitt huvud: Kan man få en hyfsad lön som ensam bryggare på ett eget bryggeri? Hur många är det där make/maka får dra in pengarna till räkningarna?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar