2017-07-07

Ett nytt besök hos Oceanbryggeriet del III


Del I hittas här, del II här.

Övervåningen i Oceanbryggeriets nya hus är i stort sett ett stort besöksrum. Det finns några fönster ut mot gården, och mot bryggeriet är det en glasvägg som ger så pass bra utsikt att man inte behöver gå ner för att förstå hur processen hänger ihop och vad som är vad.

Glasväggen sedd från tapprummet
Jag blev stående med Rod vid den djupa bardisken. Kök finns inte, utan de tar in catering när så önskas. ”Vi hade en del tur, vi fick vårt provnings-serveringstillstånd innan det började snackas om matskedsstora ölprover.”

Provningarna (som främst riktar sig till företagsevent) är mycket populära utan att egentligen ha marknadsförts, och det skulle nog inte vara några problem att köra två arrangemang per kväll om det hade varit möjligt. Det är alltid någon av de som arbetar på bryggeriet som håller i eventen, eftersom det är just vad besökarna förväntar sig.

Rod hällde upp ett glas knastertorr Ocean Extra Stout och jag ställde en fråga som jag fått med hemifrån: Ocean Ebbot Ale är en av frugans favoritöl. Varför har den plötsligt börjat skumma så mycket? Beror det på flytten till det nya bryggeriet?

Nej, så var det helt säkert inte. Ebbot är en liten produkt, och den har ännu inte bryggts i Mölndal. ”Det är något annat… Det är lite konstigt, vi har aldrig några klagomål på de öl som vi kör ut till butikerna i Göteborg, men flera returer på öl som hanterats på depån i Örebro. Undrar vad de gör med ölen däruppe egentligen?”

Vi kom att prata vidare om dagens ölscen. Alla de nya bryggerierna och den ständigt skiftande kvaliteten på deras öl. Att det verkar som man kan komma långt bara med en öl som bara inte är otäck och en god portion lokalpatriotism. Och om en i delar av branschen tilltagande konservatism.


Eftersom jag sett deras cask-stapel i lagret så undrade jag hur det gick med försäljningen av real ale? Inget vidare, faktiskt. Det är en för svår produkt. Dels vill krogarna – om alls – bara ta emot en tunna i taget och det är få pubar som alls är intresserade och ännu färre som klarar av att hantera denna sköra men belönade produkt. Det går helt enkelt inte att få någon ekonomi i det hela för det lilla fåtal som verkligen är intresserade av en källasval cask ale.

Senare tillägg: Casken har nu sålts till Oliver Twist, Akkurat och Bishops Arms Gustav Adolfs Torg Malmö

Firmabilarna ska också städas.
Oceanbryggeriet fyller i år 10 år och har gått från 3 anställda (alla är fortfarande kvar) till 8. Växer långsamt med en genomtänkt lokalt förankrad strategi och en portfölj med öl som för hipsterpubliken kan framstå som småtrist men som stabilt säljer på såväl krog som Systembolag (däremot tror jag de inte längre brygger 2,8 %-ölen Ocean Ljusa).

Städa städa städa städa.
Storsäljaren på krogen är Ocean India Pale Ale, och på Systembolaget APAn Ocean Västkust som från i höst kommer att finnas på 250 butiker runt om i landet!

Brygghund!

Med det närmade mitt besök sitt slut, och jag vill åter tacka så mycket för att jag fick komma och att jag fick ta av er tid!

3 kommentarer:

  1. Roligt reportage! Mer sådant!

    SvaraRadera
  2. Instämmer! Väldigt intressant.

    SvaraRadera
  3. Hej, jag vill bara tacka för denna trilogi, Oceanbryggeriet är mitt favoritbryggeri sedan länge och det är roligt att läsa att det verkar vara skön stämning på bygget!

    SvaraRadera